Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

vrijdag 24 mei 2024

Determinatie soms lastig

Omdat ik door omstandigheden de laatste tijd veel minder op pad geweest was dan ik zou willen zat ik door mijn archief te bladeren toen ik enkele foto's tegenkwam waarvan ik dacht wat is dit nou. Deze foto's maakte ik in 2012 in de Schelphoek op Tholen in Zeeland en toentertijd heb ik waarschijnlijk geoordeeld dat het een tureluur was, maar nu begon ik toch echt te twijfelen. Ik heb er direct een viertal veldgidsen bijgehaald, raadpleegde internet, wikipedia, birdpix en waarneming, maar ik raakte niet overtuigd welke soort het nou eigenlijk was. Ook diverse apps boden geen uitkomst. Mijn gedachten gingen n.l. uit naar een grote geelpootruiter. Misschien vreemd als je zijn oranjerode poten ziet, je zou dan direct denken aan een tureluur, maar in diverse veldgidsen vond ik dat ook een grote geelpootruiter soms oranjerode poten heeft. Bovendien was in mijn beeldvorming een tureluur niet zo prominent getekend op het rugdek dat veel meer vloeit terwijl dit rugdek bijna parelde als dat van een bosruiter. Wat natuurlijk ook niet meewerkte is dat het referentiekader ontbreekt, een grote geelpoot is natuurlijk beduidend groter dan een tureluur. Een tureluur herkende ik ook vaak aan zijn duidelijk rood/zwart gekleurde snavel wat hier duidelijk veel minder is, een snavel die bovendien een stuk korter is dan bij deze vogel. Kortom twijfel alom.

Ik dacht even een zeldzaamheid te hebben gefotografeerd en nog ben ik niet helemaal overtuigd, maar uiteindelijk kom ik na bestudering van de juvenielen in diverse veldgidsen toch uit bij een juveniele tureluur ondanks de kenmerken die duiden op een grote geelpoot. Een juveniele tureluur heeft n.l. ook dat geparelde, ongesleten rugdek en de eenkleurige snavel. Een illusie armer dus, maar zo zie je hoe moeilijk het soms is om bij vogels de juiste soort te duiden. Ik zou zeggen kijk en oordeel zelf.

Bedankt nog voor jullie leuke reacties op mijn vorige blog over de tuinvogels. (klik hier)

Groeten, Ad


Dit is de foto die ik in mijn archief tegenkwam waarbij ik ging twijfelen wat het nou eigenlijk was. Ik vond hem vrij groot, hoewel het referentiekader ontbreekt, maar ik vond vooral de snavel nogal lang en het rugdek erg gespikkeld. Ook het postuur en de houding deden me niet direct aan een tureluur denken.


Om misschien meer duidelijkheid te krijgen bewerkte ik nog enkele foto's uit die serie. 





Omdat bij de grote geelpootruiter vermeld stond dat hij graag tot op buikhoogte door het water loopt ging ik nog meer twijfelen.


Wat het ook is, zo tegen de achtergrond van het zeekraal en bloeiende zee-aster is het een prachtige vogel.


Een heel sterk gepareld verenkleed.....


.....waarvan ik aanvankelijk niet wist dat ook een juveniele tureluur dat heeft en bovendien zette de oranje/gele poten me op het verkeerde spoor.


Maar los daarvan vond ik het een prachtige steltloper.


Nog enkele plaatjes met wat actie toen hij zich op een gegeven moment begon te poetsen.


Van bovenaf gezien leek het rugdek toch wat meer te vloeien en kreeg ik steeds meer twijfels.


Badderende tureluur?


En bij dit laatste plaatje wist ik dat dit, ondanks het sterk getekende rugdek, wel een tureluur moest zijn.

Slotwoord: Misschien zeggen doorgewinterde vogelaars meteen dit is toch duidelijk een tureluur. Ik vogel en fotografeer al vrij lang en toch bekroop me hier de twijfel, temeer ook omdat in die periode daar in de regio een grote geelpootruiter was gezien. Misschien is het ook wel een beetje wensdenken, maar zo zie je dat je met vogels nooit uitgeleerd bent, want had ik geweten dat een juveniele tureluur in elk geval qua verenkleed sterk op een grote groenpootruiter lijkt dan was ik zeker niet op het verkeerde been gezet. Tot de volgende keer.