Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zaterdag 17 november 2012

IJsvogel

Na twee blogs over herfstfotografie vond ik het wel weer eens tijd worden voor de vogels. In dit geval een ijsvogeltje. Hier in de omgeving weet ik een plekje waar de afgelopen jaren steeds een paartje ijsvogels heeft gebroed. Vorig jaar hebben ze zelfs vier nestjes jongen grootgebracht en ik heb er toen diverse sessies aan gewijd om zowel de oudervogels als de jongen te fotograferen. Deze opnamen wil ik een latere blog nog eens laten zien.
Dit jaar ben ik daar wat minder geweest, maar begin vorige maand ben ik toch nog maar eens kijkje gaan nemen. Het was uiteraard al herfst en de hele zomer waren de oevers niet gemaaid, het gras, riet en het (on)kruid stond dan ook manshoog. Het had die nacht ervoor flink geregend en ik moest daar met mijn spullen een paar honderd meter doorheen banjeren om op de plek te komen, zodat ik al tot mijn middel nat was voordat ik nog maar een foto gemaakt had. Uiteindelijk heb ik mijn schuiltentje opgezet en toen begon het lange wachten. Na een uur hoorde ik een ijsvogel roepen en even later ging een mannetje ijsvogel op een stronk aan de overkant van het riviertje zitten. Het licht was daar vrij hard, maar ik kon alvast wat opnamen maken in de hoop dat hij nog dichterbij zou komen. Die hoop bleek niet ijdel, want even later kwam hij op een tak op ongeveer 5 meter voor me zitten. Hij heeft daar minutenlang gezeten en in die tijd heb ik een serie opnamen kunnen maken, waarvan ik er hier een aantal wil laten zien. Hij is in de 3 uur die ik daar gezeten heb maar 1 keer geweest en hij ging helaas niet vissen, zodat ik me moet beperken tot een aantal houdingfoto's. Verder heb ik een aantal foto's toegevoegd van mijn schuiltentje met apparatuur om een beeld te schetsen van de omstandigheden waaronder de foto's gemaakt zijn. Veel kijkplezier.
Hartelijk dank nog voor de leuke reacties die ik op mijn vorige blog over de herfst mocht ontvangen.In alle rust loerend op een visje.Opname aan het begin van de sessie, het licht was daar vrij hard zoals te zien is aan de snavel en de flank zodat ik flink moest onderbelichten om het contrastverschil te overbruggen.Het licht komt van rechts, zodat het lichtje in het oog hier helaas wegvalt.Constant op zijn hoede voor eventueel overvliegende roofvogels.Hier in frontaal licht, zodat de kop- en borstkleuren mooi oplichten.Hier hoopte ik dat er zich eindelijk een visje zou aandienen, maar helaas bleef het scherp observeren. Hij zat hier op 11 meter afstand en de achtergrond was bij deze opnames telkens de tegenoverliggende oever met gras en waterplanten, ik gebruikte diafragma f9 om de achtergrond redelijk onscherp te houden.Inmiddels was hij op 5 meter voor me komen zitten en het is een prachtig gezicht als je dat vanuit je schuiltentje van zo dichtbij kunt zien. Het licht was hier ook wat meer diffuus en de achtergrond is hier het wateroppervlak met een heldere ondiepe en zanderige bodem.Leuk als hij dan weer eens een andere houding aanneemt.En maar loeren of dat ene visje niet langs wil komen.Als het vissen dan toch niet lukt dan maar rustig afwachten terwijl de borst- en vleugelveren opwaaien in de wind.Dreigend gevaar vanuit de lucht?Zit die vis nou links of rechts?
Of moet ik toch maar de omgeving in de gaten houden.Om een beeld te krijgen van de omstandigheden tot slot nog enkele opnames van de "making off", deze opnames zijn gemaakt met een compact-camera.
20 opmerkingen:

 1. Ken de plek en mijn tentje stond er ook wel eens maar het resultaat dat jij laat zien heb ik lange na niet bereikt.
  De ijsvogel was toen te vroeg en te vroeg weg!
  Scherpe serie met prachtige achtergrond 13 en 15 vind ik het mooiste.
  Okk heel leuk en leerzaam voor andere dat je je opstelling laat zien al is het wel een andere tak toch!

  Gr Michel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Michel,

   Bedankt voor je reactie, maar het is toch echt de tak waar de ijsvogel op foto nr. 7 t/m 16 en ook de openingsfoto op zit. Het is dat kleine takje dat omhoog steekt en waar hij helemaal boven op het puntje zit. Het is natuurlijk een lelijke tak, daarom heb ik er voorgaande jaren wel eens mooie bemoste tak "geplant".

   Gr.,
   Ad

   Verwijderen
 2. W0w wat een geweldige serie Ad, zelden zulke mooie fotoᷰs van de ijvogel gezien.
  Dan maar niet met een visje, ik zou hier dik tevreden mee zijn.
  Mijn complimenten hier voor. Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw, dit zijn echt hele mooie ijsvogelfoto's. Prachtige achtergronden , lekker rustig en de vogel mooi scherp en lekker dichtbij....dat zou ik ook wel willen, maar dan zal ik toch ook in zo'n schuiltentje moeten zitten, want zoals ik ze nu in de AWD fotografeer (ook van aardige afstand) kan ik dit resultaat natuurlijk nooit bereiken.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier kan ik alleen maar van dromen.....Wow....wat fantastisch. Dat zoiets moois gewoon los vliegt in Nederland. Als je niet beter wist zou je denken dat het een weggevlogen volièrevogel was. Prachtige opnamen, Ad. Ik heb ze ademloos bekeken. Ook leuk om je schuiltentje eens te zien. Heel, heel erg mooi. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je associatie met een weggevlogen volièrevogel is begrijpelijk Joke, de kleuren waren erg gepimpt en oververzadigd en dit had alles te maken met de verkeerde kleurinstelling in Photoshop, n.l. RGB in plaats van sRGB. Ik schrok ervan toen ik de foto's bij twee collega-fotografen op het beeldscherm zag. Inmiddels heb ik dat aangepast en de foto's opnieuw ingevoerd, ik hoop dat de kleuren zo natuurlijker overkomen.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 5. Hai Ad,

  Heerlijke platen van het mooiste vogeltje van Nederland.
  Uitstekend gefotografeerd ook, want het wit in de vogel is gewoon mooi wit en niet uitgebeten.
  Ik kan niet wachten op het voorjaar om ook weer aan de gang te gaan met de ijsvogels.
  Prachtige serie!

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je complimenten Rene, je geeft aan te willen wachten tot het voorjaar om ijsvogels te fotograferen, maar ik denk dat je kansen in de winter juist groter zijn als veel sloten en kanalen zijn dichtgevroren. Ze concentreren zich dan bij wakken (stuwen, sluisjes e.d.) om toch nog wat vis te kunnen bemachtigen.

   Groeten,
   Ad   Verwijderen
 6. piękna seria z zimorodkiem..., pozdrawiam

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie site en prachtige IJsvogels. Het blijft toch een van de mooiste vogels van ons land. Leuk om ook die schuiltent te zien. Ik fotografeer zelf ook veel vogels maar doe dat zonder schuiltent. Het lijkt mij nog niet eenvoudig om zo'n tent een beetje handig neer te zetten.

  groet,

  peter van de beek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Peter,

   Het is heel eenvoudig om zo'n tentje op te zetten, sterker die staat in minder dan 2 minuten. Hij zit opgevouwen in een foedraal en er zitten flexibele baleinen in, als je hem uit het foedraal haalt springt hij gelijk in de juiste vorm, even overeind zetten, vier haringen inde grond en klaar is kees. Kijk maar bij: http://www.youtube.com/watch?v=ZEazuU68MIg
   Bedankt voor je reactie.

   Gr.,
   Ad

   Verwijderen
 8. Wow, wat een prachtige serie!
  Je kunt het beestje bijna aanraken...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat leuk dat je hier ook laat zien vanuit welke positie je de foto's hebt gemaakt, zo'n schuiltentje is toch wel ideaal.
  Je hebt er goed gebruik van gemaakt, met name de tweede helft is top!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ad,

  wat een mooie serie van het ijsvogeltjes zeg.
  Prachtig gewoon.
  Niet alleen het vogeltje maar ook de
  mooie zachte achtergronden zijn een lust voor het oog.
  Dat tentje vind ik trouwens ook een uitkomst.
  Zit je dan op een klein krukje oid?
  Waar koop je die??

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Helma,

  Bedankt voor je reactie en compliment, ik gebruik in het tentje tot nu toe een klein driepootstoeltje, maar dat is niet makkelijk, bij een drassige ondergrond zakken de pootjes weg en zit je gelijk een stuk lager (te laag) Ik ben nog op zoek naar een goed stoeltje en denk aan een ouderwets visstoeltje met twee kruislings gebogen buizen met een lapje stof ertussen.Schuiltentje is van Buteo http://www.buteo-outdoorsupplies.com/schuiltenten-1.html

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ad,

   dank je wel voor de link van de tentjes :-)
   Ik ga daar eens even neuzen :-)

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 12. wow! beautiful photos, such a nice bird!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zo Ad dat zijn mooie ijsvogel platen. Je hebt echt een prima stek gevonden. De droom van iedere natuurfotograaf!
  Ik denk ook wel eens aan zo'n tentje maar het is weer een hoop gesjouw extra. Van de andere kant, je kunt nog wat bewegen zonder dat de vogels dat zien.

  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Interesante y precioso reportaje del encantador Martin pescador Ad,enhorabuena y un abrazo

  BeantwoordenVerwijderen
 15. You have a very nice and practical tent!
  The light was much better on second half of your photos!
  Wonderful pictures of kingfisher. We lost ours, I hope another one will replace him soon!
  Cheers, Ad!

  BeantwoordenVerwijderen