Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

woensdag 6 februari 2013

Wintervogels 2

Had ik mijn blog "Wintervogels 1" (klik hier) een aantal redelijk algemene soorten opgenomen, in deze tweede blog over wintervogels wil ik jullie wat soorten laten zien die je beslist niet elke dag tegenkomt en heb ik over hetzelfde onderwerp nog enkele foto's van soorten opgenomen die weliswaar zeker niet zeldzaam zijn, maar die in winterse omstandigheden toch best lastig te fotograferen zijn. Ik hoop dat jullie van deze serie genieten en hem weten te waarderen.
Ik bedank iedereen die de moeite genomen heeft mijn vorige blog te bekijken en met name degenen die hierbij een reactie hebben achtergelaten.

Vriendelijke groeten,
AdDit ijsvogelvrouwtje (te herkennen aan het oranje in de ondersnavel) fotografeerde ik enkele winters geleden toen nagenoeg alle sloten, vaarten en kanalen dichtgevroren waren terwijl hier nog een ondiep slootje open was waar warm water van een industriegebied op geloosd werd. Hier houdt het de wacht om te kijken of er nog een visje te verschalken valt hetgeen, met een bliksemsnelle uitval, af en toe ook lukte. Ik heb wel geprobeerd dit moment vast te leggen, maar dat is me helaas niet gelukt.
Het slootje waar deze putter kwam drinken is hetzelfde slootje als waar het ijsvogeltje hierboven viste.


De eerste sneeuw en nog wat verdord blad aan de bomen in combinatie met de putter en nog wat groen op de achtergrond geeft hier een leuk kleurenpalet.


Deze boomleeuwerik had aan de rand van een transformatorkast nog een randje onkruid gevonden.Dit vrouwtje groene specht probeerde in het gras onder de sneeuw nog wat engerlingen (larven meikever) of emelten (larven langpootmug) te pakken te krijgen.
Deze koperwiek had het zichtbaar moeilijk onder deze barre omstandigheden. Hier scharrelt hij wat tussen de sneeuw en het afgevallen blad op zoek naar nog iets eetbaars.Het staartmeesje blijft een van mijn favoriete vogeltjes, ik heb ze al ontelbare keren gefotografeerd.Ook de watersnip moet alle moeite doen om in een niet bevroren slootje nog wat slakjes en wormpjes te vinden.
Ook onder winterse omstandigheden moeten de veren gepoetst worden.Als hij honger heeft legt ook de houtduif zijn schuwheid af.

Nog niet optimaal, maar ik was al lang blij dat ik deze mooie vogels dit jaar voor het eerst kon fotograferen.
Merel, heel alledaags maar de foto van deze mannetjes merel heb ik opgenomen omdat je waarschijnlijk geen groter contrastverschil kunt vinden en het daarom erg lastig fotograferen is, het wit moet niet uitbleken en het zwart niet dichtlopen. De gele snavel en oogring zorgen voor het enige kleuraccent.


Als laatste heb ik deze staartmees in een sneeuwbui opgenomen, ik weet het, er is niets scherp aan, sommigen vinden het creatief en kunstzinnig, anderen vinden het een mislukte foto. Wat vinden jullie?

Ik wilde het hierbij laten anders wordt dit blog te lang, terwijl ik nog veel wintervogelfoto's heb om blogs te maken. Maar het wordt al een beetje voorjaar, waar ik overigens wel weer naar uitzie.

25 opmerkingen:

 1. Heel gaaf Ad, met name je IJsvogels vind ik helemaal top! (Mag ik eens met je mee als het weer een keer lekker wintert?) Gr, Gerard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, da's goed Gerard, als ik ze weer signaleer geef ik wel een seintje, deze foto's maakte ik overigens vorige winter en dit jaar heb ik ze nog niet op die plek gezien.
   Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Heel mooi Ad wat heerlijk als je z,on voorraad bij elkaar gefotografeerd hebt. en zo mooi,klasse.over de laatste foto ja ik vind gewoon duidelijke foto,s het mooiste maar deze heeft iets daar moet ik meerdere keren naar kijken en dan word hij toch steeds mooier.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige serie waar ik zeker van geniet Ad.
  Wat een variatie aan vogels, waarvan ik de Groene speecht wel heel erg mooi vind.
  De laatste is een mooie foto, ik hou er wel van.
  Nog herkenbaar en mooi de beweging er in.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo Ad, dat zijn een paar bijzondere wintervangsten!
  Leuk, ijsvogeltje in de sneeuw, de tweede vind ik de mooiste, daar zit hij net wat vrijer.
  De Groene specht, wow, wat een mooie vogel is dat toch, je hebt hem prachtig vrij in beeld, maar de eerste is wat krap gekaderd, daar had ik liever wat meer kijkruimte gezien.
  De merel is de sneeuw is een knappe prestatie, goed belicht, maar ook de lijnen in de foto dragen een steentje bij aan kijkgenoegen.
  De laatste is leuk!! de zachte kleuren passen heel mooi bij de vervaging van de beweging, top!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het helemaal met je eens Loes dat de eerste groene specht wat krap ingekaderd is, ik maakte en bewerkte deze foto al enkele jaren geleden en heb hem onverkort in deze blog opgenomen. Zou het nu ongetwijfeld anders doen (voortschrijdend inzicht)en had de foto achteraf beter even opnieuw kunnen bewerken.
   Bedankt overigens voor je positieve reactie.

   Fijn weekend,
   Ad

   Verwijderen
  2. Dat komt me heel bekend voor Ad, ook ik kijk heel anders tegen foto's van 1 of 2 jaar geleden aan. Het gebeurt me regelmatig dat ik wat terug zit te kijken en dan een foto alsnog weer onder handen neem, vaak om het onderwerp meer ruimte te teven, maar ook de keuze van toen voor witbalans/kleuren bevalt me vaak niet meer.
   Mogen we tevreden de conclusie trekken dat dat vooruitgang betekent ? ;-)
   Groet en fijne zondag,
   Loes

   Verwijderen
 5. WOW! Great series of pictures! I wish I could get the Green Woodpecker and the Snipe like this!
  You too must spend quite some time to get these photos!
  Fantastic!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hai Ad,

  Wat komen de kleuren van de ijsvogel toch mooi naar voren met zonlicht en sneeuw. Prachtplaten.
  De groene specht is ook wel erg fraai zo in de sneeuw. Hele mooie serie in totaliteit.
  Die laatste had bij mij wel in de prullenbak beland. Als het echt de bedoeling was, dan heb je een mooie prestatie geleverd.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Ad,

  Hele mooie serie, vooral van de Ijsvogel omdat de kleuren onder deze weersomstandigheden zo mooi over komen. Die putter is trouwens ook erg fraai. Boomleeuwerik en Groene Specht zijn toch niet echt alledaagse vogels nee. Heel gaaf als je die zo op de plaat kan zetten.

  Je laatste foto is niet mijn ding. Ik vind dat er altijd wel iets scherps moet zijn op een foto. Als de kop scherper had geweest dan had ik hem gehouden, maar nu niet.


  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jeetje, Ad, wat een fantastische serie. Die ijsvogel....wow. De groene specht is helemaal mijn favoriet. Komt misschien ook omdat ik die zelfs nog nooit gezien heb. De merel vind ik knap gefotografeerd. Ik weet hoe moeilijk dat is. Bij je laatste foto had ik liever iets scherp gehad, b.v. het kopje (maar ja, krijg dat nou eens voor elkaar). Verder vind ik 'm geweldig van kleur. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ohhhhh...... wat gewledig Ad.
  Ik zeg gewoon dat ik best wel jaloers ben, want dat ben ik ook tssssss.....
  wat een prachtige foto's. De ijsvogel in de sneeuw maar ook de groene specht.
  Het staartmeesje is ook mooi en ook je putter en watersnip.
  Ongelooflijk... wat mooi dit.
  Dik compliment hoor.

  Wat je laatste foto betreft in de sneeuwbui: Die
  vind ik gewoon echt mooi.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. You have a treasure of photographs here today. So beautiful against the snow, allows us to really see the bird's colours. I love the last photo, it is magical.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een schitterende foto show is dit, en dan die groene specht wowwwww.
  En dat wazige staartmeesj nou laat maar lekker komen zoiets ik hou er van hoor !!!
  groeten ,Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Ad,
  De eerste twee foto's van de ijsvogel zijn meteen de toppers van de serie, echt zo mooi, superscherp, de details in de veren zelfs te zien, wauw.
  De rest van de serie is ook prachtig: de boomleeuwerik, kramsvogel en natuurlijk de pestvogel tussen de besjes.
  De laatste staartmeesfoto, ik moest er wel om lachen, zo zien bijna al mijn staartmees foto's eruit, :-)
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ha Ad,

  Toch gelukt om ze er op te krijgen zie ik.
  Mooie serie, vooral de ijsvogel is mooi in de sneeuw.
  Zelf helaas al weer een tijd geen ijsvogel gezien of gehoord.
  Ook de bewogen foto van de staartmees spreekt me erg aan.

  groet,
  Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooie winterserie Ad. Een heel palet aan vogels trekt er voorbij. Creatieve foto's met beweging kunnen me zeker bekoren. De staartmees komt helaas niet zo goed naar voren in het beeld omdat hij opgaat in de achtergrond.
  Het blijft subjectief, belangrijkste is hoe jij er tegenaan kijkt.

  gr jowan

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hola Ad,que fotos tan especiales con estos fondos nevados,por aqui no es habitual y por esto las encuentro muy bonitas,,los Ampelis yo tampoco los he visto nunca y son preciosos y la ultima foto del mito al vuelo a mí me gusta mucho,,un abrazo

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Ad,
  Wat een gave foto's zijn dit!! Geweldig die ijsvogel zo met die sneeuw!!! Werkelijk prachtig van kleur. Wat moet dat gaaf zijn om te fotograferen. En ook die putter en die specht heb je erg mooi te pakken. Jij moet toch wel in je nopjes zijn geweest met deze resultaten.

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Ad,
  Een geweldige serie wintervogels, bijzondere sooren ook. De ijsvogel is heel mooi.Maar ook de groene specht. Die is echt moeilijk te fotograferen. De putter en pestvogel staan hoog op mijn wensenlijstje, dus die vind ik zeker erg leuk om te zien. Al met al een fraaie serie.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Truly the most beautiful images I have seen, cheers.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hallo ad, ik ben een nieuwe bezoeker op je blog en heb werkelijk genoten van je foto's, super!
  Ik heb me aangemeld en blijf je blog volgen. Ik zou zeggen, kom eens langs....welkom op mijn blogs:
  www.demooienatuur.blogspot.nl
  www.insectenwereld.blogspot.nl
  www.mijngevederdevrienden.blogspot.nl

  Willy Ronkes

  BeantwoordenVerwijderen
 20. What a lovely blog you have here Ad. Thank you so much for visiting me which enabled me to find you. You have some really beautiful photos. I am particularly envious about the Kingfisher as I have never managed to photograph one!

  Best wishes, Jan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen