Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

dinsdag 13 mei 2014

Hutje van Frans

Vorig voorjaar was ik in de gelegenheid om tijdens zijn vakantie een aantal keren gebruik te mogen maken van het vogelhutje van collega natuurfotograaf Frans. Het hutje ligt in een bosje aan de rand van een agrarisch gebied in Brabant op de grens van Nederland en België. Behalve allerlei leuke opstellingen die Frans zijn "altaartjes"noemt ligt er ook nog een vijvertje en een ondiepe poel bij het gebiedje. Het is een klein, voor de buitenwacht nagenoeg onzichtbaar hutje, provisorisch ingericht, maar heel doelmatig om op korte afstand diverse leuke vogelsoorten te spotten en te fotograferen.
Het voorgaande jaar had Frans er zomertortels voor de lens gehad en omdat ik die nog nooit gezien, laat staan gefotografeerd had, was mijn hoop gevestigd die soort ook eens te kunnen "platen". Helaas, gedurende die week ben ik er verscheidene malen geweest en heb ik hele leuke foto's kunnen maken, maar de zomertortels lieten zich niet zien.
Enkele van de gefotografeerde soorten heb ik in dit blogbericht opgenomen, maar een groot gedeelte moet ik nog bewerken, ja dat krijg je als je het merendeel van je tijd in het veld zit,. In een latere fase wil ik daarom beslist nog eens een blogbericht hieraan wijden.
Veel kijkgenoegen bij het zien van deze foto's en hartelijk dank nog voor de leuke reactie die ik mocht ontvangen op mijn vorige blogbericht over "vliegende vogels". Een reactie na het zien van de foto's stel ik zeer op prijs. 

Met vriendelijke groet,
AdHolenduif, ik vind het een erg ondergewaardeerde soort terwijl hij o zo mooi is met zijn groen fluoriserende kraag.


Holenduif tussen de vegetatie.


Portretje van de holenduif, erg lastig te maken want ze zijn zeer, zeer schuw.De groenling kwam ook op het aangeboden voer af. Het zijn echte schransers.Deze fazantenhaan kwam ook even kijken of er iets van zijn gading bij was. Ik hoopte dat hij even zou gaan roepen en met zijn vleugels klapperen, maar dat gebeurde in alle discretie achter een bosje.


Beetje geheimzinnig tussen de vegetatie. Deze foto haalde enige tijd geleden de zaterdageditie van het Eindhovens Dagblad, de rubriek "Spectrum".


Behalve zaden versmaden ze lekkere malse grassprieten niet. Een prachtige exotische vogel, primair uitgezet voor de jacht, jammer wie kan er nou zo'n prachtig dier neerknallen.


Gelukkig kreeg ik ook nog de kans om hem van wat verder weg te fotograferen. Omdat je meestal het middelste scherpstelpunt van je camera hebt geactiveerd moet je altijd oppassen dat je de lange staart helemaal in beeld hebt.Ook enkele ringmussen gaven acte de présence.

Ook een ekster laat zich verleiden door het aangeboden voer, ze zijn erg opportunistisch en lusten nagenoeg alles.


Hij heeft prachtige blauwgroene vleugelspiegels.


Tenslotte nog enkele holenduiven, hier in herhaling.


Zowel de kleur van achtergrond, de steen en het gras komen terug in de vogel.


Een blauwe achtergrond past er eigenlijk ook wel bij.


Omdat hij het talrijkst vertegenwoordigd was als laatste nog een opname van een holenduif, waarbij een paardenbloem in de achtergrond als "zonsondergang" fungeert. Een beetje fantasie moet je hebben, nietwaar.

11 opmerkingen:

 1. Ad je hebt de duif die maar weinig wordt vast gelegd heel mooi gefotografeerd en het is ook nog een schuwe soort,knap !
  Ben benieuwd waar je het mee aan gaat vullen ?
  Heb je trouwens een full frame, omdat je in de midden focust ?
  Dank je voor je reactie bij de koolmees, ze zijn idd zo gevlogen :) !

  Gr Michel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Michel,

   Ik heb (nog) geen full-frame, maar gebruik vaak het middelste scherpstelpunt omdat dat het meest nauwkeurig en snel is om vervolgens de compositie te maken. (je weet wel, ontspanknop half ingedrukt en vervolgens met camera compositie bepalen.) Maar in de snelheid wordt dat laatste nogal eens vergeten met als gevolg het missen van een stukje staart bij langstaartige vogels.
   Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Die duif heb ik inderdaad nog nooit gezien, zelfs niet van gehoord. Wat een prachtige serie is dit weer, Ad. De fluoriserende vlek fluoriseert ook echt op je foto's. Knap, want vaak slaat dat dood. Voor mij zijn foto 2, 6, 9 en 15 de mooiste. We krijgen weer wat mooi weer, dus wens ik je veel fotoplezier voor de komende dagen. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ad.

  Mooi om verschillende soorten voorbij te zien komen op je blog.
  Mooi foto's heb je er van gemaakt.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hai Ad,

  Het stikt hier in de buurt van dat soort duiven. Zie ze regelmatig en inderdaad erg mooi qua kleur.
  Maar wat een mooi plekje is dat zeg. Tenminste niet zo'n kunstmatige setting, maar een echte natuurlijke omgeving.
  Misschien geen spectaculaire soorten, maar ik zie dit soort foto's toch wel erg graag.
  De eerste ringmusfoto is echt een plaatje! Mooi hoor.
  De fazant staat er ook prachtig helder op. Hele mooie scherpte op de kop.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een pracht serie heb je hier neergezet Ad en ik heb weer wat geleerd.
  ik wist niet dat er een holenduif bestond en ook niet een zomertortel.
  Mooi plekje had je daar om te fotograferen.
  Ik vind ze allemaal prachtig van kleur / compositie en scherpte.
  Maar mijn favoriet is toch pa fazant, een beetje geheimzinnig tussen de vegetatie.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat geweldig mooi Uit vooral de tortels heb je heel mooi in beeld maar de foto,s van de fazant zijn ook geweldig .

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ad,
  Foto 1 en 2 spannen de kroon en de fazant foto 6 mag er ook zijn met z'n "groene" omlijsting alsmede de eksteropnames. Of een vogel algemeen of zeldzaam is, doet er niet toe. De kunst is om er knappe foto's van te kunnen maken en dat is je weer eens gelukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ad,

  het is altijd heel mooi als je in een hutje kan en mag gaan fotograferen. Als er dan ook nog eens een natuurlijke setting bij is dan is dat helemaal mooi. De Holenduif heb je dan ook heel mooi en natuurlijk vastgelegd. Wat een mooie metallic kleurtje heeft hij in zijn verenpak. Ook je groenling vind ik echt heel mooi. Je fazant staat er ook echt heel mooi op in sommige foto's. Ik denk dat je bij foto 15 deze iets meer recht had moeten zetten, maar het is en blijft een hele mooie foto.
  Ik vind foto 1, 4, 6, 13, 15 en 16 echt heel mooi.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi, vogels in hun natuurlijke omgeving. Vooral de holenduif in het groen (nummer 2) vind ik erg geslaagd. Ook de 2e en 3e fazant en het eerste ringmusje springen eruit. Fijn plekje.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Deze mooie vogelblog had ik nog niet gezien. Prachtige scherpe foto's. Leuk dat je vanuit zo'n mooi hutje kon fotograferen. Het heeft je erg mooie platen opgeleverd, vooral de fazant zo dichtbij vind ik top, maar ook de duiven, waar ik anders eigenlijk nooit naar omkijk, ga ik nu toch meer waarderen, wat zijn ze eigenlijk mooi.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen