Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

woensdag 3 juni 2015

Baltsende kluten en vliegende bruine kiekendieven

De afgelopen tijd heb ik veel uurtjes doorgebracht in het "veld" waardoor ik nauwelijks ben toe gekomen aan het afwerken van foto's in Photoshop. Mijn laatste blogbericht is ook alweer van meer dan een maand geleden, hoog tijd dus voor een nieuw bericht. Ik kies hiervoor nog voor opnames, gemaakt op Texel in 2014, maar ik streef er naar om meer in de actualiteit te gaan bloggen, waarbij ik wat vaker een kort blogberichtje wil plaatsen i.p.v. een keer per maand een grotere serie.

Texel blijft voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie en in het voorjaar is het een voorrecht om de balts van de kluten mee te kunnen maken, terwijl bij de Mokbaai de bruine kiekendieven zich met hun vliegkunsten van hun beste kant laten zien. Terloops komen nog allerlei andere soorten overvliegen die ik in vlucht geprobeerd heb mee te pikken.

Bedankt nog voor jullie reacties op mijn grutto's en visdiefjes (klik hier) en veel kijkgenoegen bij deze foto's.

Vriendelijke groet,
Ad Vrouwtje bruine kiekendief in vol ornaat. Hoewel het pas juni is heeft ze al een slagpen verloren.Kluut onderweg naar enkele soortgenoten om deel te nemen aan het baltsritueel.Met z'n drieën bij een plasje dat ze verkozen hebben als baltsplek.Soms gaan ze even helemaal in de modder liggen, het lijkt een vorm van onderdanigheid, maar even later vliegen ze elkaar weer vrolijk in de veren.


Op een gegeven moment meldden zich vier kluten op het strijdtoneel.Soms deed de dans me sterk denken aan de sierlijke dansbewegingen van de kraanvogels.Vrouwtje bruine kiekendief boven het landschap met schapen.Mannetje bruine kiekendief speurend naar prooi.B.v. deze nietsvermoedende rietgors.Mannetje bruine kiekendief boven de duinvegetatie.Af en toe komen ook andere soorten voorbij vliegen zoals dit vrouwtje bergeend.Of een aalscholver.En een scholekster.Tenslotte nog enkele vliegbeelden van het vrouwtje bruine kiekendief. Ze hadden een nest in een rietkraag langs de baai en kwamen regelmatig overvliegen. Je moet steeds erg alert zijn, het lijken trage vliegers met hun rustige vleugelslag, maar in een mum van tijd zijn ze honderd meter verder en vliegen ze alweer uit je focusveld.Bruine kiekendief, een magnifieke vlieger die superioriteit uitstraalt.Met de grote vleugelspanwijdte leggen ze zwevend enorme afstanden af.

10 opmerkingen:

 1. Nou Ad dit zijn wel hele mooie bijzondere momenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ad,
  die klutenserie is héél erg leuk, lijkt idd wel op ballet.
  De vluchtfoto's zijn heel mooi, met foto 16 als topper. Het vereist veel geduld om dit zo voor elkaar te krijgen.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ad,

  ik zie prachtige vliegbeelden voorbij komen en alleen dat feit is al geweldig om te zien.
  Heel bijzonder om de klutenbalts te zien en geweldig dat je deze zo mooi overbrengt.
  De kiekendieven in vlucht vind ik echt helemaal super. Zo mooi en zo duidelijk in de details van de veren.
  Heel gaaf om te zien en ook echt mooi. het nietsvermoedende rietgorsje ziet pre aan op de troon zo boven in de boomtak.

  Ik zet ook maar een keer in de week een blog Ad, want anders kost het teveel tijd en ik wil ook graag andere blog bezoeken. Nu is het aan mijn kant de komende tijd wat drukker ivm de verhuizing (en nee niet te ver bij mijn vogels vandaan). Je weet, bloggen is een leuke bezigheid maar het moet geen "moeten " worden. Ik kan me wel voorstellen dat het gewoon prachtig is om je foto's te laten zien want dat doen we allemaal ;-)

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie serie en wat een mooie soorten had je voor de lens.
  De baltsende kluten is bijzonder mooi om te zien.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hai Ad,

  Tsja, het is toptijd op dit moment voor de fotograaf, dus jij bent niet de enige die liever heel veel foto's maakt, ipv achter de computer te zitten. Ik heb ook nog een behoorlijke stapel om te bewerken en in blogs te zetten.
  Wat mooi dat je de balts zo hebt kunnen fotograferen. Het is toch weer grappig om het eens bij deze vogel te zien.
  Wat zul je een tijd bij de kikendieven hebben gezeten. Ik heb nu de locatie van twee nestplekken en heb gemerkt dat er een hoop tijd in gaat zitten om een paar mooie beelden te maken. Inderdaad gaan ze erg snel en moet je soms snele reageren.
  Ik heb bij sommige beelden wel het idee dat je de foto flink hebt moeten oplichten, want ik zie wat ruis in de vogel zelf.
  Maar zo'n vogel met de kop zo lekker scherp is toch iedere keer weer een fijn gevoel als je de foto op de computer ziet.
  Ik verwacht nog wel wat Texel-foto's, want je zult wel weer een kaartje of 2 vol geschoten hebben.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dag Ad, prachtig om de kiekendief en de baltsende kluten te zien en ze zo mooi op de plaat te krijgen. Afgelopen week was ik in Normandie en daar ook de kiekendief kunnen waarnemen en fotograferen. Nu nog al die foto's selecteren en in een blog verwerken alhoewel het weer alweer lonkt om naar buiten te gaan.
  Groeten, Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Laat ik nou gedacht hebben dat ik al een reactie had achter gelaten, Ad, maar dat is kennelijk niet zo. Ik had je blog wel al bekeken. Wat prachtig weer, vooral die kluten. Ik vind dat zulke mooie vogels. Maar ook je vliegbeelden zijn prachtig. Mooi die vliegende bergeend. De roofvogels vind ik zelf erg moeilijk uit elkaar te houden als ze vliegen. De meeste hier zijn Buizerds, tenminste, te horen aan hun roep. Mooie serie. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je hebt je lekker bezig gehouden met vogels in de vlucht, een moeilijke opgave, dus knap werk.
  De een na laatste foto springt er voor mij uit met de mooie heldere oog.
  Leuk om die kluten bezig te zien, dat doet mij herinneren aan de dagen op Texel vorig jaar, 't is echt genieten daar!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie serie die ik even heb gemist. Die kluten bij elkaar, geweldig.
  De kiekendief in vlucht, heel knap, dat is zo moeilijk.
  De andere vogelfoto's mogen er ook zijn, het nodigt mij uit misschien toch een keertje naar Texel te gaan om vogels te fotograferen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen