Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

dinsdag 25 augustus 2015

IJsvogel

Evenals vorig jaar is ook dit voorjaar en zomer een hele succesvolle periode geweest voor de ijsvogel met goede broedresultaten waarbij meerdere legsels werden grootgebracht. Na enkele zachte winters heeft dit geresulteerd in een forse toename van de populatiestand van deze magistrale visser. Dat was ook wel nodig omdat de jaren daaraan voorafgaand door de strenge vorst de Nederlandse populatie was geslonken tot enkele tientallen broedparen. Op dit moment zou de stand weer uit een paar honderd exemplaren bestaan.
Ik ben de afgelopen tijd voor dit kleurrijke vogeltje enkele keren op pad geweest en in een aantal sessies heeft dit geleid tot een flink aantal foto's waarvan ik een klein gedeelte in dit blog heb opgenomen. Soms bleven ze wat ver weg zitten, maar vaak ook kwamen ze zo dichtbij dat ik ze als het ware bijna kon aanraken. Het is me meermaals overkomen dat ik met mijn 300 mm. met converter niet meer kon focussen omdat ze te dichtbij zaten.
Veel plezier bij het bekijken van dit blog en hartelijk bedankt nog voor de reacties die jullie achterlieten op het vorige blogbericht van de boomvalk. (klik hier)

Vriendelijke groet,
AdJong mannetje dat al mooi uitgekleurd is loerend naar een prooi. Verderop in dit blog blijkt dat het al een succesvolle jager is.Een heel eind verderop boven het ven. Ik maakte veel close-ups, maar krijg toch steeds meer de behoefte om de vogel wat kleiner in het beeld neer te zetten.Een nietig vogeltje in een wirwar van takken.


Wat closer bij flinke wind van achter waardoor zijn kop en borstveren opwaaien.Een andere dag met andere lichtval waardoor de kleuren veel "warmer" ogen.


Dit volwassen mannetje wist een flinke blankvoorn te bemachtigen.............terwijl deze jonge ijsvogel een libellenlarve ving.Jonge ijsvogel, o.a. te zien aan de nog bruin-oranje i.p.v. rode pootjes.Eveneens juveniele ijsvogel in een omlijsting van takken. Hier kun je, behalve aan de pootjes, ook aan de borstveren zien dat het een jong exemplaar betreft. Die kleuren nog wat donker door en zijn nog wat stoppelig.Adult mannetje dat uitgekleurd is, hij zat hier heel dichtbij, hooguit enkele meters waardoor de details mooi zichtbaar zijn.

De ijsvogel van de openingsfoto heeft zojuist een flinke vis verschalkt.Na het keren van de vis, met de kop eerst naar binnen om te voorkomen dat de stekels in zijn keel blijven hangen, zie je pas hoe groot zo'n prooi kan zijn ten opzichte van het vogeltje.Na lang slikken en nog eens keren glijdt de vis uiteindelijk naar binnen.

Ik heb best al veel foto's van vissende ijsvogels gemaakt, maar nog nooit is het me gelukt om hem te fotograferen direct als hij met een visje uit het water opvliegt. Evenmin heb ik tot nu toe foto's kunnen maken van parende ijsvogels of een visoverdracht. Voor de komende tijd (jaren) dus nog uitdagingen genoeg.

Deze laatste twee foto's heb ik gemaakt met mijn nieuwe camera. Omdat ik met mijn oude camera bij hogere iso-waardes toch last had van veel ruis en deze nieuwe camera daar een stuk minder last van zou hebben, heb ik hier bij wijze van proef gefotografeerd met een iso-waarde van 2000. En zie, hoewel er natuurlijk wel sprake is van wat detailverlies valt het eindresultaat me zeker niet tegen. Deze foto's zijn gemaakt tijdens druilerige regen, wat in de donkere delen van de laatste foto goed zichtbaar is.

16 opmerkingen:

 1. I love that Kingfisher, really great shots here Ad!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. gratulation zu dieser tollen serie, sehenswert wie er den Fisch verschluckt
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ad,
  Wat een fantastische foto's!! Werkelijk schitterend.
  Mooie kleuren en hele mooie poses. Grappig ook met dat visje in zijn bekkie.

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Pracht foto's van het ijsvogeltje.
  Ben stiekem een beetje jaloers ;-))
  Deze staat nog op mijn wensenlijstje.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tjonge Ad, wat een prachtige verzameling haarscherpe ijsvogeltjes!
  Tussen zoveel moois zijn er altijd een paar die er extra uitspringen, en dat zijn voor mij:
  Nr, 8, het vis is natuurlijk al een leuk extraatje, maar de compositie met de grassen of riet maakt er iets origineels van.
  Nr. 15 en 16 zijn zeer fraai van kleur, op 15 zit de ijsvogel het mooist op het licht, maar de achtergrond van 16 is dan net weer mooier.
  Nr 17: goede timing, hap-slik-weg
  Nr 19: hele mooie speelse compositie

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooie serie van de ijsvogels!
  Genieten hoor!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ad,
  beeldschone serie van een sowieso al prachtig vogeltje.
  Foto 5 vind ik heel leuk; door de opwaaiende veren lijkt het wel een donsballetje.
  Heel leuk en mooi vind ik de serie 15-16-17 met het visje, de laatste is echt top - vanwege het moment en de scherpte.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ad ,
  Mag ik ook vragen waar je deze Vogeltjes gefotografeerd heb ?
  Ik zou zo graag een plekje vinden waar ze te zien en te fotograferen zijn , jij hebt er zulke mooie foto's van gemaakt SUPER !!
  GROET, ANNIE EN ALVAST BEDANKT ALS JE DE PLEK VRIJ WILT GEVEN !!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Annie,

   Ik heb intussen in een persoonlijke e-mail een tip gegeven waar je hopelijk mee vooruit kunt. Bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 9. Hai Ad,

  IJsvogelseries zijn altijd heerlijk om te bekijken en zeker omdat ik graag wil weten of er nog dingen zijn die ik nog niet gefotografeerd heb. Soms zorgt een serie weer voor nieuwe inspiratie. Ook ik vind het wel eens mooier om een ijsvogel in zijn omgeving te laten zien, maar het is o zo lastig. Je tweede foto daarvan komt voor mij het meest in de richting, maar eigenlijk zou je iets meer zichtbare dingen in de achtergrond moeten hebben is mijn mening. Foto 6 laat mooi zien hoe zo'n vogeltje verandert met ander licht. Prachtig zo in die warme setting, waardoor het blauw meer groen wordt. Verder springt de foto met de larve er voor mij uit. Dat zijn mooie prooien om op de foto te hebben. Zag laatst een foto van een ijsvogel met een kikker. Ook een wensmomentje. De rest zijn gewoon heerlijke momenten en prachtig vast gelegd. Ik heb pas geleden ook een mooie ochtend gehad met twee jonge jagende ijsvogeltjes bij mij in de buurt en die gaan nog langs komen in een blogje.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Slik!!!! Ik zit hier werkelijk slikbekkend naar te kijken en de ohhhh's en ahhhh''s zijn iet van de lucht!
  Werkelijk fantastsiche foto's Ad en zo mooi helder en scherp. Je laat een prachtige variatie zien en ook met verschillende belichtingen. Dat zal komen door de verschillende dagen dat je geweest ben maar man................., wat is dit gaaf om te zien. Ik heb echt enorm genoten en zo zie je ook maar weer hoe veel licht doet voor je foto's. Je achtergronden vind ik ook heel mooi zacht. Een heel dik compliment voor deze serie.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een serie Ad, jij hebt je echt uitgeleefd. Mooie, scherpe ijsvogelbeelden. Leuk zo met de vis in zijn snavel. Die visoverdracht en het duiken gaat je zeker ook nog lukken!
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Ad, de foto's zijn prachtig. Een luxeprobleem dat ze soms zo dichtbij komen zitten. Een paar dagen terug heb ik ook weer mooie foto's kunnen maken. Ze blijven fascineren deze juweeltjes.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Een schitterende ijsvogel serie. Genieten. Leuk ook dat je de jonge ijsvogels ook kon fotograferen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hola Ad,, que pasada de serie con el Martin pescador y las fotos del Alcotan tambien una gozada,enhorabuena.
  muchas gracias por tus comentarios y un abrazo

  BeantwoordenVerwijderen