Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

vrijdag 6 november 2015

Vogels in de Kempen

Het afgelopen jaar heb ik met regelmaat een bezoek gebracht aan de Kempen, een gebied tussen het zuid-oostelijk deel van Noord-Brabant, noord Limburg en de aangrenzende streek in noord-België. Op diverse plekken zijn daar natuurgebieden ingericht met afwisselend bossen, vennen en natte broekbossen. Je kunt er dan ook een breed scala aan o.a. vogels tegenkomen in hun eigen specifieke biotoop, variërend van bosvogels tot water- en moerasvogels. Het heeft mij veel uurtjes opgeleverd met mooie natuurbeleving en een aantal soorten die ik nog niet eerder had gefotografeerd. Zo kon ik mijn portfolio uitbreiden met mijn eerste roerdomp en waterral en heb ik een eerder blogbericht geheel gewijd aan de boomvalk. (klik hier) Verder heb ik in een jaar nog nooit zoveel ijsvogels gezien en gefotografeerd, vaak op niet meer dan enkele meters afstand. In dit blogbericht heb ik er slechts eentje opgenomen van redelijk ver geschoten omdat ik het na zoveel close-ups steeds mooier ga vinden om deze "vliegende smaragd" in zijn natuurlijke omgeving te laten zien.
Veel kijkgenoegen bij deze vogelvaria en bedankt nog voor de leuke reacties op mijn vorige blogbericht over de polder Arkemheen (klik hier)

Groetjes,
AdKwamen grote zilverreigers tot voor kort alleen maar voor in de Oostvaardersplassen, op dit moment zijn ze nagenoeg in het hele land vrij algemeen. Het is een soort waar het redelijk goed mee gaat en die zijn broedareaal steeds verder uitbreidt.


In zo'n omgeving voelt hij zich prima thuis.


En als we dan dichterbij komen en ze gaan zich poetsen dan zie je pas hoe prachtig hun verenkleed is.


Als je dit zo ziet begrijp je ook waarom de dames in vroeger tijden zo graag de veren van deze prachtige vogels op hun hoedjes wilden dragen. Maar het zorgde er tevens voor dat de populatie in ons land werd gedecimeerd en nagenoeg verdween.
Heel gracieus als ze opvliegen.
In de vlucht een typische reigerhouding met gestrekte poten en een ingetrokken hals, in tegenstelling tot ooievaars en kraanvogels.


Een neef uit dezelfde familie is de zeer algemene blauwe reiger.


Ook hij poetst er driftig op los, je zou bijna zeggen dat hij zich alleen maar vervuilt met die slijkpoten. Om beschadiging van zijn ogen te voorkomen knijpt hij zijn knipvlies dicht.


Portretje van deze toch ook prachtige reiger, vaak verguisd als hij zich weer eens aan de rand van een tuinvijver ophoudt.Krakeenden zaten er volop, hier een woerd die zich eens lekker uitstrekt.Dit vrouwtje kuifeend spetterde er driftig op los.Heel even liet zich deze waterral zien, nadat hij al een tijdje als een speenvarken in het riet had zitten schreeuwen.


Niet helemaal vrij, maar ik heb hem hier toch opgenomen. Ik vind ik het wel een sneaky portretje.IJsvogel loerend naar een visje.Plotseling kuierde een roerdomp tussen twee rietkragen door. Je hoort ze vaak, maar zien doe je ze zelden. Het duurde slechts enkele seconden waarin ik een aantal foto's kon maken, maar alleen deze was vrij van rietstengels voor de vogel. Voor mij was dit een van de hoogtepunten (tot nu toe) dit jaar.In de struiken hield deze winterkoning zich schuil.

Een familie knobbelzwanen kwam ook nog even een kijkje nemen.
Ik had gehoopt dat de andere oudervogel links achter zou gaan zwemmen, dan zou het een mooi staaltje van synchroonzwemmen zijn.

18 opmerkingen:

 1. Wat is het daar geweldig mooi Ad het is een gebied wat nog op mijn verlanglijstje staat maar dan moet ik eerst nog wat meer power hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is echt genieten Ad en dat heb je vast ook wel gedaan.
  Wat een mooie serie en wat een variatie.
  De poetsende zilverreiger is voor mij het allermooist.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een geweldig mooie foto's (weer), Ad. Stuk voor stuk een genot om te bekijken.
  De serie van de witte reiger is prachtig. Toch heel bijzonder, die acrobatische toeren die hij/zij met zijn hals uit kan halen (4 en 5).
  Foto 2 is meer een "landschap met reiger"- heel mooi, die frisgroene omgeving. Tja die roerdomp, super zo!!
  Op je eerste foto en de beelden van de zwanen vind ik het donkergroen van het water zo prachtig, komen de spiegelingen van de witte vogels extra mooi uit.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Ad, Kijk die wateral hoor ik zo vaak daar en nog steeds is het mij niet gelukt om die te fotograferen. Jouw foto's zijn dan ook schitterend van deze schuwe vogel. Zo ook de andere bewoners heb je prachtig kunnen vastleggen.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 5. La visita a los estuarios y lagunas costeras casi siempre dan buen resultado para el fotógrafo. Pero hay que estar muy atento con la fauna que vive en ellos, pues son muy sigilosos, como las garzas o muy desconfiados, como el interesante rascón.
  Enhorabuena por las fotografías. Un saludo.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hai Ad,

  Ik ben ook wel eens in die omgeving geweest en ook in een aantal hutten, maar ik vond dat het echt van die vogelKIJKhutten waren en niet echt geschikt om te fotograferen. Als ik weer die kant op ga, zal ik eens informeren bij jou waar ik moet zijn ;-)
  Je 4de foto is echt een superplaat. Wat een houding heb je daar kunnen fotograferen.
  Ik ben het wel met je eens dat een ijsvogel in zijn omgeving erg mooi is. Ik vind wel dat de omgeving dat beter te zien moet zijn dan hier het geval is. Een kleiner diafragma had denk ik voor een mooiere foto gezorgd.
  Leuk voor je dat je nieuwe soorten hebt kunnen scoren. Ook nog eens twee soorten die je bijna nooit te zien krijgt en al helemaal niet zo lekker vrij. Knappe platen gezien het feit dat ze maar eventjes te fotograferen waren. De tweede waterralfoto is een mooi portretje geworden en eigenlijk is dat ook op de manier zoals je ze wel eens ziet. Gewoon tussen het riet.
  Mooie serie foto's weer. Ik had eigenlijk wat sneeuwgorzen verwacht ;-)

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Laat maar weten als je eens in de buurt bent. Ik heb de ijsvogel bewust zo neergezet, ik vond hem wel leuk vrij zitten zo op die rietstengel en uitkijkend over het onscherpe wateroppervlak (groot diafragma) zoekend naar een prooivisje.
   Ja, die sneeuwgorzen, heb je wellicht gezien op Birdpix, komen in een volgend blog aan de beurt. Ik heb eigenlijk continue wel een achterstand in het bewerken van mijn foto's.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hallo Ad,
  Wat een heerlijke vogelblog!!!
  Schitterende platen. Mooi die verstilde zilverreiger, en de prachtige verentooi, het elegante opvliegen, het portret van de waterral, ldan heel mooi het ijsvogeltje, zo klein afgebeeld maar het geeft zo weer hoe je ze ziet zitten. Mooi! Die roerdomp zo in het water is ook een plaatje hoor, Prachtig dat je dat trof! Verder vind ik van alle foto's de compositie erg fraai! Foto 4 en 18 vind ik het allermooist!
  Ik heb er lekker van zitten genieten!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw, wat een geweldig mooie blog, waar zal ik beginnen, er zitten echt juweeltjes tussen van de grote zilverreiger. Het portret van de waterral vind ik top. En dan ook nog die roerdomp op een prachtige manier vastgelegd. De ijsvogel met wat meer omgeving vind ik ook erg mooi zo. Winterkoninkje, ook al zo leuk.
  Kortom, een heerlijk blogje
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ad,

  wat heb ik zitten genieten van deze prachtige foto's.
  Al je foto's zijn echt geweldig maar foto 3 en 4 vind ik gewoon fantastisch. Ik heb daar echt met enige regelmaat weer naar zitten kijken (steeds weer terugscrollen) en echt...... zo gaaf heb ik ze nog niet gezien op wat voor blog dan ook. Je roerdomp is ook een geweldige mooie opname. Dit krijg je ook niet zo vaak te zien. En nogmaals, al je foto's zijn geweldige platen maar de genoemde springen er voor mij echt mijlenver bovenuit. Mijn complimenten daarvoor.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ad,
  Zoals anderen al aangaven; de poetsende grote zilverreiger spant de kroon.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ad, Jij weet de plekken wel te vinden, Je begint met een prachtige serie van de zilverreigers, waarbij nummer 3, maar vooral nummer 4 fantastisch is. Tjonge wat een plaat. Leuke waarnemingen waterral en roerdomp. Mooie foto van ijsvogel in zijn natuurlijke omgeving, met toch een rustige achtergrond.
  Knap werk. Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. So many magical moments in this one post - you are so lucky to have all these birds passing through your area. The egret is indeed as elegant as a ballet dancer. Each of the other birds beautiful in their own way. Ending with the swans is like a fairytale come true.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ad ,

  Wat een pracht opname van de Zilverreiger echt super en dan die waterral daar ben ik gewoon weg van !
  fijn weekend ,
  groet , Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Beter laat dan nooit......
  Wat een fraaie serie laat je hier weer zien Ad, jij bent toch echt wel een prima vogelfotograaf, en je weet ze ook goed te vinden.
  Lekkere scherpe beelden. De topper is voor mij de zilverreiger van foto 4, prachtige houding en uitstekend belicht.
  De ijsvogel in landschap (18) heeft charme, mooi plaatje!

  Groet Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo Ad,
  Ik ben eigenlijk bij toeval op je blog terecht gekomen. Ik kwam foto's van jou - en van enkele ander medebloggers - tegen op een facebookpagina van iemand (ene Luthje Milda Giel) die deed voorkomen of ze ze zelf had gemaakt. Bijv die van je winterkoninkjes uit dit blog, maar dan wel met de tekst van de roerdomp erbij en haar naam eronder. Ik heb dit inmiddels wel gerapporterd bij facebook, maar je kan daar eigenlijk alleen maar iets aan doen als je zelf een account hebt (en dat heb jij niet vlgs mij). Ze zal zich er weinig van aantrekken als ik haar een berichtje stuur....

  Maar goed: elk nadeel heb ze voordeel. Mooie blogs maak jij! Je bent duidelijk een vogelfotograaf en dat doe je heel goed. Is niet mijn sterkste kant. Ik zal je in de gaten houden, misschien leer ik er nog wat van ;-)
  Groeten, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dick,

   Het was me bekend dat die "tante" onterecht gebruik maakt van mijn foto's en die van andere mede-bloggers. Rare kronkels hebben sommige mensen om met andermans veren te pronken. Ik heb zelf inderdaad geen facebook-account, maar Helma heeft intussen ook namens mij zowel bij facebook als bij haar gereageerd. Ik heb inmiddels ook een mailtje gehad van Kees van Dommele (via Helma) die aangaf dat je ook een klacht bij facebook kunt indienen als je geen account hebt en dat ga ik zeker doen. Bovendien ga ik die vervalster zelf ook nog een mailtje sturen.
   Bedankt voor je bericht en het compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen