Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

woensdag 23 december 2015

"Klap" op de vuurpijl

De titel van dit blogbericht zet je wellicht op het verkeerde been en suggereert misschien wat anders. Maar in tegenstelling tot wat deze titel doet vermoeden gaat dit bericht niet over vuurwerk met nieuwjaar, maar onvermijdelijk over de natuur en wel over een vogel die, als je geluk hebt, in deze tijd te bewonderen valt, en die bij veel vogelliefhebbers (fotografen) op het verlanglijstje staat.
Recent kreeg ik van bevriend natuurfotograaf Frans van Boxtel een berichtje dat hij samen met Henry Wenting een hut aan het bouwen was, bedoeld om hier in het voorjaar veldleeuweriken te kunnen fotograferen. Groot was de verbazing toen bij deze hut plotseling een klapekster verscheen nog voordat de hut was afgebouwd. Een buitenkansje dus en Frans nodigde me uit om een dagje te komen fotograferen. De foto's zijn van heel dichtbij gemaakt, soms had ik zelfs moeite om de hele vogel in beeld te krijgen en eigenlijk had ik dan ook mijn converter moeten verwijderen, maar daar gunde ik mezelf de tijd niet voor om geen opname te hoeven missen.

Voor meer beelden van deze prachtige soort verwijs ik je naar de websites van Frans en Henry:
http://fravabodiafoto.blogspot.nl/ en http://wentingnatuurfotografie.jouwweb.nl/ en ik bedank hen nogmaals voor de gastvrijheid.

Ik wens jullie fijne Kerstdagen en een voorspoedig en gezond 2016 met hopelijk weer veel mooie natuurbelevingen en prachtige foto's.

Groeten,
Ad


Behalve deze klapekster kwam er ook nog een torenvalk voorbij die zich een lekker hapje niet liet ontgaan. Hiervan beelden in het volgende blogbericht.

22 opmerkingen:

 1. Hoi Ad,
  je hebt deze buitenkans wel heel goed weten te benutten. Prachtige foto's, heel mooi zachte achtergronden ook.
  Ik wens jou ook fijne feestdagen en veel gezondheid en mooie fotomomenten in 2016.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Uitstekend artikeltje Ad, met een leuk bedachte titel.
  De investering in reis en tijd heeft geresulteerd, in een prachtige serie, van deze zeldzame vogel.
  Chapeau!
  Bedankt overigens voor het promoten van onze sites.

  Wees gegroet..
  F r a n s

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Ad,
  Wow, dat is een onverwachts buitenkansje. Een klappie is toch een prachtige vogel!!
  En wat een mooie reeks, om te watertanden.
  fijne feestdagen,
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie opnames. Lekker dichtbij met veel detail.
  gr.
  Huub

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Merry Christmas and a great new year in 2016 for you and your family still beautiful series of photographs and stories
  greetings Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wow.... wat een geweldige en unieke kans om deze mooie vogel te kunnen fotograferen.
  Deze staat inderdaad heel hoog op menig lijstje en jij was op het goede moment opde goede plaatst. Werkelijk een schitterende serie Ad, mijn complimenten.

  Ook voor jou en je dierbaren een paar hele fijne Kerstdagen en een mooi en liefdevol 2016

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jaloersmakende beelden van deze prachtige Klapekster Ad!

  Heerlijk om naar te (blijven) kijken.

  Gr,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik dacht bij het zien van je blogtitel direct aan de klapekster, wat anders in een blog van iemand die vooral vogels fotografeerd. Prachtige serie, heel scherp en ook redelijk dichtbij. Ik heb de klapekster nog maar 1 keer gezien en gefotografeerd, maar van zeer grote afstand, dus dit.....staat nog op mijn wensenlijstje
  groetjes en fijne Feestdagen
  Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wow, dit is mooi Ad, pracht foto's van deze mooie vogel.
  Allemaal helder en scherp, mijn complimenten.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een schitterende beelden van de klapekster. Ook al krijg je zo'n buitenkans, je moet er toch nog in slagen deze optimaal te benutten. Jou is dat in ieder geval gelukt. Het lijkt een aantrekkelijke plek om vaker heen te gaan. Het begin is veelbelovend.
  Prettige jaarwisseling, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Schitterende foto's Ad. Deze vogel zo mooi te kunnen fotograferen is niet voor iedereen weggelegd.
  Rest mij je een goed nieuw jaar te wensen met nog veel meer mooie fotografiemomenten.
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zo Ad, dat zijn nog eens de tips waar je op zit te wachten he?
  Zo'n soort op die afstand bekijken en fotograferen is natuurlijk fantastisch. Jammer dat je geen prooifoto's hebt, want dat kan nog behoorlijk spectaculair zijn. Muizen, kleine vogeltjes etc., daar zou ik ook erg graag eens beelden van maken. Lastig om een favoriete foto uit te kiezen, want ze zijn allemaal super. Zal nog erg lastig geweest zijn voor jou, om tot deze selectie te komen.
  Dit is toch wel het bofmomentje van 2015 denk ik.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Het was inderdaad erg lastig om tot een selectie te komen, natuurlijk maakte ik heel veel beelden en omdat je er zo dichtbij zit zijn de foto's over het algemeen ook eerder scherp en meer gedetailleerd dan wanneer je verder weg zit. Het zeker een van de bofmomenten van 2015 dat er bovenuit stak.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 13. Wauw Ad wat een prachtige, scherpe beelden met heerlijk zachte achtergronden. Ik had eerst de foto's bekeken en toen pas je tekst gelezen. Ik dacht nog wat jammer dat de klapekster er zo beeldvullend op staat. Maar nu snap ik het. Bij de laatste lijkt hij te willen zeggen: Is het zo goed geweest?
  In het voorjaar ga je zeker terug?
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Gonnie,

   Het was erg leuk om daar te kunnen zijn, alleen in het voorjaar teruggaan zal waarschijnlijk geen klapeksterfoto's meer opleveren, deze soort verblijft over het algemeen alleen in de wintermaanden hier en trekt na de winter weer naar zijn broedgebied in Skandinavie. In zijn plaats komt dan zijn familiegenoot hier naar toe, de grauwe klauwier. Je kunt dus eigenlijk zeggen dat de klapekster een winterklauwier is en de grauwe klauwier de zomerklauwier. Maar uitzonderingen bevestigen natuurlijk ook hier de regel en wie weet.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 14. Schitterende buitenkans, voor zulke uitnodigen zou ik ook altijd open staan! Mooi benut ook! Je boft maar! Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ben niet zo van de vogels maar dit is toch wel heel mooi om te zien. En dan zo dichtbij komen, dan gaat het hartje sneller kloppen en dan is er geen tijd om de converter er tussen uit te halen. Een kans die je goed benut hebt...

  Fijne jaarwisseling

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 16. A melhor saída é seguir em frente com motivação.
  Feliz Ano Novo
  AG

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Nou, dat is een mooie klapper Ad zo aan het eind van het jaar! Bijzonder dat je zo dichtbij kon komen, soms eigenlijk té dichtbij, waardoor de klapekster wat kijkruimte mist. Daarom vind ik nr 5 de allermooiste, ook erg leuk en eigenwijs met dat ene pootje wat hoger.
  Scherpte en achtergrond zijn overal erg mooi, complimenten.
  En natuurlijk nog de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar, moge het je meer van deze vogelmomenten brengen.

  Groet Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Super de klapekster, heb hem ook maar niet zo mooi als deze!! moonklunder.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen