Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zaterdag 30 januari 2016

Vogels in Noord-Nederland

In november 2015 maakte ik een blogbericht over de sneeuwgors (klik hier) n.a.v. een korte vakantie in het noorden van het land. Ik merkte toen op dat vogelliefhebbers en -fotografen daar toch wel rijkelijk zijn toebedeeld met veel soorten en met name aan de kust. Er komt daar in diverse schitterende natuurgebieden een schat aan steltlopertjes en watervogels voorbij. In volgende blogs zou ik daarop nog terugkomen.
In december was ik in de gelegenheid om de zeldzame klapekster te fotograferen die ik even heb voor laten gaan en het eerste blogbericht in 2016 wijdde ik aan een terugblik over 2015.
Tijd dus nu om naast de sneeuwgorzen een aantal andere soorten te laten zien die ik tijdens deze vakantie heb kunnen spotten en fotograferen, niet alleen steltlopers, maar ook soorten die hier hun biotoop hebben.
Veel kijkplezier bij deze verzameling en bedankt nog voor jullie reacties op het Jaaroverzicht (klik hier)

Groeten,
Ad

p.s.: de afgelopen week heb ik problemen gehad met de achtergrond van mijn blog en heb ik de publicatie van dit bericht uitgesteld. Het zag er n.l. niet uit. De problemen zijn nu gelukkig weer opgelost en om weer een beetje bij te komen is dit een erg lang blogbericht geworden. Ik hoop dat jullie desondanks de moeite nemen om de foto's te bekijken.De krombekstrandloper was voor mij een nieuwe soort, ik had hem nog nooit gefotografeerd en ook nog nooit gezien. Het is een prachtige steltloper met oranje partijen in zijn borstveren die in ondiepe plassen foerageert, maar wel dieper dan b.v. de bonte strandloper met wie hij vaak optrekt. Hier is hij in overgangskleed van zomer naar winter waarbij de borstveren verkleuren van oranje naar grijswit.Bonte strandlopers, alhoewel ik van de determinatie van de linker vogel niet helemaal zeker ben, het zou een kleine strandloper kunnen zijn, maar gezien zijn wat langere, iets naar beneden gebogen snavel houd ik het toch op een bontje.Bonte strandloper.Poetsende bonte strandloper.Bonte strandlopers in conclaaf.Vliegende bonte strandloper, ik heb de camera met de vogel meegetrokken (pennen), ze vliegen razendsnel.Zo zien ze er dan uit als ze met z'n allen op de wieken gaan bij het verschijnen van een slechtvalk. De windmolen en het schaap met hek vormen typische elementen voor het Groningse kustlandschap.Overvliegende buizerd, iets makkelijker te fotograferen door de wat tragere vlucht.Torenvalkje op de dijk, zo te zien moet hij nog een heel eind vliegen.Tijdens een ritje over een dijkweg vlogen er een aantal tapuiten steeds voor de auto uit om vervolgens op een paaltje mijn komst weer af te wachten.


Tussen het gras op de dijk gaf een haas acte de présence.Rustende kieviten.Kieviten boven de dijk, er vliegt ook nog een kluut en enkele bonte strandlopers mee.Bontbekplevier juveniel, de poten zijn nog niet op kleur.Adulte bontbekplevier in winterkleed, de snavel is verkleurd van oranje/zwart in eenkleurig zwart. Dit was wat later op de dag waarbij het licht wat "warmer" werd.Bontbekplevier, lastig om zo'n klein vogeltje in de focus te krijgen.Pimpelmees die een rietstengel heeft open gepikt om er het merg of  insecten (luizen) uit te eten (de zaden zitten immers in de halmen) Ik had dit gedrag nog nooit eerder gezien.


Casarca, eigenlijk een steppebewoner, maar hier vaak uit gevangenschap ontsnapt. Hij weet zich in verwilderde staat goed te handhaven en komt hier ook tot broeden.Kemphaan, een steeds schaarser wordende soort in ons land.Poetsende kemphaan.Juveniele kemphaan, poten en snavel zijn nog niet op kleur.Juveniele kemphaan, weer net even anders van kleur.Zwarte roodstaart vrouwtje, geen natuurlijke omgeving maar het is nou eenmaal het biotoop.Mannetje zwarte roodstaart.Roodborsttapuit, ik weet niet wat hij zag in de lucht.Krombekstrandloper tussen het goudknopje een redelijk zeldzaam plantje.Krombekstrandloper.Krombekstrandloper.Krombekstrandloper.Spreeuwportretje.Groepje brandganzen.Kneu.Groepje grauwe ganzen met enkele brandganzen ertussen.Witte kwikstaart die boven de plasjes op insecten joeg.Groepje goudplevieren.Goudplevieren.Tenslotte mogen deze grondelende krakeenden die hun kont laten zien dit blog afsluiten.


Slotwoordje: Dit blogbericht is wel heel erg (te) lang geworden, maar dan ben ik met dit uitstapje weer helemaal bij en kan ik volgend keer weer aan een nieuw hoofdstuk beginnen.
Ik heb getwijfeld of ik onderstaande foto van een overvliegende zee-arend nog op zou nemen, de foto is van niet al te beste kwaliteit en meer een bewijsplaatje, ik laat hem toch maar even zien.
19 opmerkingen:

 1. Pfffffff wat een lang blogje , ha,ha,ha.
  Had van mij nog wel langer mogen zijn Ad.
  Prachtige serie waar veel moois te zien is,ik ga ook niet kiezen welke ik het mooist vind.
  Ze zijn allemaal mooi, goed dat je de zeearend laat zien mag je best trots op zijn.
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Just lovely pictures! Oh, when would have been the summer that we too would be migratory birds.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat en heerlijke vogelblog Ad,
  Dit is genieten!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Ad, het is een prachtig blog geworden. De foto's zijn super geslaagd. Zoveel soorten die je bent tegengekomen. Geweldig dat je ook een zeearend hebt gezien.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ad,
  Wat een fantastische blogpost. Geweldig zo met al die verschillende soorten vogels.
  En zo mooi hoe je ze allemaal op een bijzondere manier hebt weten te fotograferen. Vooral die strandlopers, torenvalkje en tapuit springen er voor mij echt uit. Prachtige beelden!!
  Goed ook dat de problemen met je blog achtergronden verholpen zijn.

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Ad, helemaal niet erg dat dit een lange blog is geworden. Ik geniet van begin tot eind van de prachtige vogelbeelden. Ben zelf ook een liefhebber van vogelfotografie en ik vind dat jij deze vogels er allemaal heel mooi op hebt staan. De brombekstrandloper heb ik nog nooit gezien. Wat een mooi vogeltje is dat. Ook de foto van het torenvalkje vind ik top.
  Fijn dat je blog achtergrond weer helemaal naar wens is.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ad,
  Je mag dik tevreden zijn met watje voor je lens gekregen hebt en hebt weten vast te leggen. Een lange serie verveelt niet als de inhoud maar voldoende aanspreekt. Prachtige beelden en een flinke variatie aan soorten. Zelfs een bijzondere soort als de krombekplevier erbij. Naar dat gebied wil je vast wel een keer terug.
  Soms duiken er vreemde problemen met blogs. Soms makkelijk op te lossen, maar lang niet altijd. Mooi dat jouw probleem nu verleden tijd is.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben ik ook heel tevreden mee Kees, fijn dat de vogels je aanspreken. De krombek is overigens geen plevier maar een strandloper, slipje of the pen wellicht. Dit gebied ben ik al enkele keren geweest en dit zal zeker niet de laatste keer geweest zijn.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hoi Ad,
  het was een genot om dit blog te bekijken.
  Stuk voor stuk prachtige platen.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Ad, hele mooie serie met een grote afwisseling van soorten. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Misschien wel een lang blog, maar zeker de moeite waard om te bekijken. Mooie plaatjes van prachtige vogels, waarvan ik er vele nog nooit gezien heb.
  Groet, Dick.
  (de link naar je jaaroverzicht 2015 werkt overigens niet. Ik kom steeds weer hier terecht)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dick,

   Bedankt voor je reactie, fijn dat je moeite genomen hebt om de foto's door te worstelen. Ik heb de link naar het jaaroverzicht inmiddels aangepast, bedankt voor de tip.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 11. Een stevig stukje kijk- en leesvoer, jongeman! Ik had het toch in twee delen aangeboden, met de steltlopers gescheiden van de overige soorten. Maar ieder zunne meug, zeggen ze hier. Neemt niet weg, dat er fraaie opnamen tussen zitten van een aantal "steltjes". Had ik me ook graag op uit geleefd, vooral de Kemphanen. De groep Kievitten met de windmolen, dreigend in de achtergrond, trekt ook direct de aandacht.
  Wees gegroet!..F r a n s

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoezo (te) lang? Lekker lang! Ik heb er in elk geval van genoten als vogelliefhebber. Mooi platen in de vogels in verschillende stadia van kleed, altijd leuk om te zien. Je header van Klappie is overigens jaloersmakend! De Spreeuw komt prachtig uit met zijn spikkeltjes tegen de groene achtergrond. En een foto van een Zeearend is altijd leuk, bewijsplaat of niet.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ad,

  ik kende de krombekstrandloper helemaal niet en wat is dit een mooie steltloper. Ook de Casarca heb je heel mooi op de foto en is ook voor mij een nieuwe soort. Overigens is je blog echt iet te lang hoor want je foto's zijn zo mooi dat er van mij nog veel meer in hadden mogen staan :-)
  Je roodstaarten zijn ook al zo fraai (ben ik best wel een beetje jaloers op) en ook de andere vogels zoals kneu en roodborsttapuit. De kemphaan en de roofvogels zijn ook in deze zeer fraai 'geschoten' en dan niet te vergeten de spreeuwen en de pimpel. Echt een mooiste kan ik niet noemen want het zijn allemaal hele mooie foto's maar ik noem toch even de krombekstrandloper want die vind ik echt heel erg mooi.
  Het bewijsplaatje van de zeearend mag er ook zijn want wanneer zie je die nou!

  Je zegt het Noorden van Nederland maar is dit Groningen of Friesland of......
  Ik heb echt genoten Ad, echt ene heerlijk blog.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   De foto's zijn zowel in Groningen als in Friesland geschoten. Het Lauwersmeer ligt natuurlijk sowieso al op de grens van beide provincies en je hebt daar op veel plekken leuke mogelijkheden op te fotograferen. Een deel van de foto's is gemaakt bij Den Dollard op de grens van Groningen en Duitsland bij Delfzijl.
   Bedankt voor je fijne reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 14. Hai Ad,

  Een prachtige verzameling en het laat goed zien wat voor een soortenrijkdom je in het noorden tegenkomt. De krombek is er eentje die ik ook graag ens op die afstand voor mijn lens zou willen krijgen. Een aantal mooie groepsvluchtfoto's en vooral die van de strandlopers is een fraaie. Tsja, voor mij is de mooiste uit de hele serie, die van de roodborsttapuit. Mooie houding en prachtige achtergrond. Hele fijne serie om te bekijken.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een indrukwekkende en mooie serie, Ad. Daar zijn heel wat uurtjes in gaan zitten, denk ik zo. Ik heb de serie al 2x bekeken. Zó mooi. De tapuit foto's vind ik prachtig. Die van de mees zijn net schilderijtjes. Schitterend. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Prachtige foto's..veel soorten ook!!
  moonklunder.bogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen