Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

woensdag 12 februari 2025

"De beste van"....april 2024

Zoals ik in mijn "jaaroverzicht" over het 1e kwartaal 2024 (klik hier) al had aangegeven wil ik de beste foto's van dat jaar in delen weergeven. Bedoeling daarbij was om dat in blokken per kwartaal te doen, maar al gauw kwam ik erachter dat ook dat niet haalbaar is. Ik heb daarom besloten om dit jaar periodiek een blog te wijden aan de beste foto's van een maand. Ook dan blijven er van die betreffende maand nog veel foto's over waarvan ik het de moeite waard vind om die ook nog eens in een blog te verwerken.

Enfin, goede voornemens allemaal, ik ga wel zien of dat me gaat lukken, maar vandaag in elk geval een selectie van de beste van april 2024 waarbij ik van sommige soorten slechts een foto heb opgenomen en waarvan, zoals gezegd, de overige in een apart blog geclusterd zullen worden.

Veel kijkgenoegen en bedankt voor jullie leuke reacties op mijn vorige blog over de meerkoeten (klik hier)

Groeten, Ad


Ik begin met een foto van een eekhoorntje, die zitten eigenlijk het hele jaar door wel in onze tuin. Gedurende de maand april en ook de maanden daarvoor en daarna maakte ik tal van opnames, een blog van alleen deze leuke beestjes zal dan ook nog zeker volgen. Hier hangt er eentje in een Noordse esdoorn, het viel me op dat ze dol zijn op de korstmossen die hier niet alleen op deze boom maar ook op andere bomen groeien.


Zoals ik in mijn overzicht over het 1e kwartaal al aangaf heeft in 2024 een paartje staartmezen in onze tuin met succes gebroed. Een van de oudervogels was een witkop(pige). Nadat ik al veel opnames op takjes had gemaakt vond ik het wel een uitdaging om te proberen deze snelle fladderaars in de vlucht vast te leggen. Na me nog eens goed te hebben verdiept in alle mogelijkheden van de camera kreeg ik langzaam steeds betere resultaten. Hier heb ik er eentje uitgelicht, zeker niet de slechtste, maar ik heb er nog veel meer leuke beelden van kunnen schieten en ook die wil ik nog in een apart blog opnemen.  


Japanse esdoorn die al meer dan 40 jaar in ons bezit is, eerst in de tuin van ons vorige huis en nu alweer 27 jaar in onze huidige tuin. Doordat ik het boompje stelselmatig snoei is het nog steeds niet groter dan ong. 80 sm.


Af en toe vind ik het wel leuk om wat creatief bezig te zijn. Hier heb ik de spiegeling van een dotter in de tuinvijver gefotografeerd en die vervolgens omgekeerd. Het doet wel denken aan ICM.


Huismussen zijn ook vaak met een flinke groep vertegenwoordigd in de tuin, ze zijn meesters in het leeggooien van de voercontainer op zoek naar de lekkerste zaden. Als ik dan vliegende staartmezen fotografeer waarom dan ook geen huismus.


Eveneens in de tuin, een Turkse tortel tussen het ontluikende blad van een valse Christusdoorn, de naam vals zal wel te maken hebben met het feit dat er geen doorns aan zitten. In tegenstelling tot die schijtende houtduiven die ik liever kwijt dan rijk ben, vind ik die Turkse tortels dan wel weer leuke, welkome vogels.


Meerdere heggenmussen maken ook deel uit van onze tuinvogelpopulatie. In april zitten ze al volop in de broedcyclus en nu half februari heb ik ze alweer volop horen zingen, een heel melodieus riedeltje. Heggenmussen zijn zeer ontrouw, een vrouwtje paart vaak stiekem met meerdere mannetjes, maar de mannetjes blijken dat te weten en pikken het zaad van een vreemdganger uit de cloaca van het vrouwtje.


Spechten, niet alleen de grote bonte, maar ook de groene zie ik de laatste jaren steeds minder in de tuin. Ik kan er geen vinger opleggen waar dat aan ligt. Dit grote bonte vrouwtje hing in een mooie houding tegen de boom. Tot zover de tuinvogels


Tijdens een van mijn fototochtjes kwam ik aan de rand van de Groote Peel in een plasje deze zeldzaamheid tegen. Al snel had ik in de gaten dat het om een Bahama pijlstaart ging die tussen de wilde eenden zwom. Ik had deze vogel nog nooit eerder in de regio gezien. Het zijn prachtige vogels met een wat gemarmerde hals en flanken en een vuurrode snavel.


Op het einde van de maand bracht ik nog een bezoek aan de Luijsen, een gebied op de grens van Nederland en België waarvan ik al vaker foto's liet zien. Ik kom daar al wel 15 jaar en heb het de laatste jaren steeds minder interessant zien worden, het lijkt wel een tendens die je in vrijwel alle natuurgebieden terugziet. Hier kwam toch nog een ijsvogel langs, ik heb net zo lang gewacht tot hij van een tak opvloog om hem in de vlucht te kunnen fotograferen. Hoewel het boompje in de achtergrond toch redelijk dichtbij was stelde de camera goed scherp op de vogel.


Tenslotte zag ik in dit gebied ook nog een geelgors die volop zat te zingen. Ook hiervan maakte ik een hele serie foto's waarvan ik er zeker nog enkele in een toekomstig blog zal laten zien.

Slotwoord: Het is me eindelijk eens gelukt om me in een blog te beperken tot slechts elf foto's, hoera. Maar selecteren blijft een lastig proces. Tot de volgende keer.

4 opmerkingen:

  1. Wat een leuke fotos. Leuke soorten in je tuin, hier zie je niet zoveel, de gewone tuinvogels. Die bahama pijlstaart zal ergens ontsnapt zijn. Wel leuk om die te zien. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een geweldige serie foto's zijn dit Ad.
    Lijkt mij inderdaad moeilijk om een keuze te moeten maken.
    De bahama pijlstaart is echt een hele mooie soort, fie ik nog nooit eerder heb gezien.
    Ik heb genotn van al je foto's.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Ad,
    die Flugfotos sind genial, super scharf und der Focus sitzt, natürlich ist der Eisvogel mein Top Bild.
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ze staan er allemaal stuk voor stuk prachtig op Ad.
    De bahama pijlstaart daar had ik nog nooit van gehoord of gezien, een mooi soort.
    Ga niet kiezen er zijn er teveel voor de eerste plaats ;-))
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen