Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

woensdag 16 januari 2013

Feestmaal voor een buizerd

Enkele winters geleden ontdekte ik bij het voorbij rijden van een doodlopende weg in de berm een buizerd die zich tegoed deed aan een haas die, vermoed ik, kort daarvoor was doodgereden maar er nog redelijk gaaf uitzag. Ik ben er met de auto voorzichtig naar toe gereden en telkens, met al geopend raam en mijn camera in de aanslag, een klein stukje dichter genaderd tot ik op ongeveer 5 meter afstand stond. De buizerd ging zo op in zijn schranspartij dat hij mijn aanwezigheid duldde. Totdat er een oude man met de fiets aankwam die de buizerd wegjoeg en de haas doodgemoedereerd in zijn fietstas wilde stoppen. Hij had mij niet gezien, maar op mijn vraag wat hij ging doen antwoordde hij dat zo'n haas erg lekker is en dat hij hem dan ook wilde meenemen om op te eten. Toen ik zei dat ik de buizerd die hij zojuist weggejaagd had aan het fotograferen was legde hij de haas weer neer en vertrok. De buizerd was kennelijk zo opgegaan in zijn feestmaal dat hij na een kwartier weer terugkeerde en mij nog enkele leuke foto's gunde. Het was een zeer zonnige zondagmorgen in januari en ik had de grootste moeite om het contrast onder controle te houden.

Hartelijk dank nog voor jullie leuke reacties op mijn vorige blog over de krantenfoto's.De buizerd komt met groot machtsvertoon aanvliegen om vanaf een goede positie zijn prooi te lijf te gaan. Even later zou hij de haas gaan mantelen om hem af te schermen tegen belagers.Aanvankelijk vertrouwde hij het niet helemaal en keek alsmaar rond of de kust wel veilig was.Nog altijd erg schuw en wantrouwig, maar vastberaden om deze prooi niet meer af te geven.Klaar voor de maaltijd.Even later klom hij er bovenop om van daaruit met zijn uitvallen te beginnen. Hier lijkt het of hij wat meewarig naar de haas kijkt alsof hij er medelijden mee heeft.Hier toont hij zijn suprematie door bovenop zijn prooi te gaan staan.Het begin is gemaakt, stukken vlees en huid worden er uit de haas gerukt, hier nog vrij rustig, maar allengs ging het met meer geweld gepaard.Hier wordt de haas "gemanteld" om hem af te schermen tegen een paar eksters die op de loer stonden.
Hier met gespreide vleugels vol in de aanval om enkele hapklare brokken uit de haas te scheuren.Soms ging dat met zoveel geweld gepaard dat de stukken vlees in het rond vlogen.
Nog een uitval waarbij hij zich helemaal schrap zet om er nog een stuk uit te scheuren.Vol overgave en zich totaal niets meer aantrekkend van zijn omgeving en mijn aanwezigheid.Tot slot nog een laatste stukje huid en haar voordat hij zijn schranspartij afsluit en voldaan en wel gevoed weer op de wieken gaat en mij met een prachtige, onvergetelijke ervaring achterlaat.

20 opmerkingen:

 1. Mooi verhaal mooie foto`s Ad met als nummer 14 met de vleugels wijd als favoriet wel jammer dat de oren van de haas ook niet even omhoog gingen :)!
  Hoop het deze winter ook nog ergens zo te treffen dat hij eens blijft zitten, dit is in elk geval prachtig om te zien !

  Gr Michel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. naprawdę niezwykłe zdjęcia!!..trochę makabryczne ale takie jest prawo natury.., pozdrawiam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow, wat een geweldige serie heb je er van gemaakt Ad.
  Pracht foto's, mijn complimenten.
  Ik snap trouwens die boer niet, dat wil je toch niet meer eten brrrr.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou, ik kan me voorstellen dat dat onvergetelijk was, Ad. Ik vind het al indrukwekkend om te bekijken en te lezen. Wat een geweldige serie en wat een verhaal over die haas. Ik vind foto 13 wel érg indrukwekkend. Wow! Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jeetje Ad, dit is echt een onvergetelijke ervaring en ik kan niet anders zeggen dan dat je deze ervaring wel heel fraai hebt vastgelegd!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hai Ad,

  Wat een mazzel dat je dit van zo dichtbij hebt mogen meemaken.
  Dan ook nog eens zo vastleggen is helemaal top.
  Gelukkig had je een zonnetje hier, want dat heb je dan toch wel even nodig.
  Foto's 10 en 14 zijn voor mij de mooiste uit de hele serie.
  Prachtige actie op die 2 foto's.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Ad,..Oeps,...!! Ik verslik me bijna in mijn boterham, na het zien van deze foto's,..haha...!!
  Maar wat een gave foto's zijn dit. Geweldig om te zien hoe deze buizerd zijn prooi veilig stelt en naar binnen werkt.
  Schitterende foto's!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wonderful series ! Congratulations !

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Om jaloers op te worden Ad, want wat een gave serie van deze Buizerd met prooi!
  Ik keek wel een beetje vies toen je zie dat die man alsnog de haas wilde meenemen en opeten, en dat terwijl die al aangevreten was, getver!
  Werkelijk onwijs mooie serie Ad.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een ontzettend mooie serie Ad. Geweldig dat je dit allemaal hebt gezien en hebt gefotografeerd.
  Heel erg fraai.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Ad,
  Wat een schitterende serie. Wat heb je dit mooi vast kunnen leggen.
  Ik vind de foto's van begin tot eind allemaal even mooi, en het natuurmoment, lijkt me onvergetelijk. Goed dat je je camera bij je had, want dit kun je ook tegen komen als je nietsvermoedend door de polder rijdt (zonder camera).
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Beautiful images of a Buzzard eating, brilliant photographs, thanks.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtige serie Ad. Je had geluk om dat mee te kunnen maken, met camera in de hand.
  Er zitten heel veel toppers tussen: 1, 6, 10, 12 en 14
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ad,
  Even nog een reactie op een berichtje op mijn blog over de sneeuwpret in de AWD...
  ik woon er niet in de buurt hoor, ik moet eerst naar het station van Leiden fietsen, dan een kwartier met de trein en dan per OV fiets of Bus naar de ingang van de AWD, dus zo'n drie kwartier reizen. Maar dat heb ik er voor over.
  Omdat ik er vaak kom denken veel mensen dat de AWD dichtbij mijn woonplaats is, maar dat valt dus best mee.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hello Ad :-) What a magnificent set of photos! You were privileged to witness such an event.

  Regarding your previous post, congratulations on your really beautiful photo being included in the newspaper.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een prachtige serie heb je van de buizerd weten te maken. Geweldig om te zien, ik zou dat graag een keer mee willen maken.

  groet Wil

  BeantwoordenVerwijderen
 17. The way to go when you want action from a buzzard!
  Well done, and your photos are top!
  Cheers!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hallo Ad,
  Wat een top serie van de buizerd dit is toch wel bijzonder om het zo mee te maken , meest vliegen ze er snel vandoor maar hij had een reuze honger dus liet zijn prooi niet zomaar gaan en nam de tijd voor dit feestmaal !!
  groeten , Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een super ervaring moet dit zijn geweest, prachtig vast gelegd, ik zou er denk ik niet tegen kunnen, zit nu al met een dikke keel..;-) het begin gaat allemaal nog wel, maar de laatste...pffff.
  Maar super mooi op de kiek gezet.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen