Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

donderdag 18 april 2013

Lauwersmeer en de Wadden

In oktober 2012 brachten wij met de caravan een korte vakantie door aan het Lauwersmeer met als doel om, niet alleen daar, maar ook op enkele Waddeneilanden de natuur en de op dat moment aanwezige vogels in beeld te brengen. We waren daar al twee keer eerder geweest zodat we het voordeel hadden dat we intussen een beetje de weg en de beste vogelspotlocaties  wisten. Maar waar we geen rekening mee hadden gehouden was dat het direct na aankomst 4 dagen en nachten achter elkaar regende, zodat er die dagen van onze plannen niet veel terecht kwam. We moesten ons noodgedwongen beperken tot het observeren vanuit de auto, waarbij ik vooral erg gefocused was op het ontdekken van mijn eerste baardmannetjes, die ik gedurende die dagen overigens niet te zien kreeg. Toen het na vier dagen eindelijk opklaarde hebben we uiteindelijk in de  paar resterende dagen nog de belangrijkste hotspots aangedaan, waarbij mijn lang gekoesterde wens om baardmannetjes te zien en te fotograferen alsnog in vervulling ging en hebben we bovendien nog de oversteek gemaakt naar Ameland en Schiermonnikoog om daar te wandelen en te fietsen en en passant nog wat leuke platen te schieten.
Ik wens u veel kijkplezier en bedank iedereen die mijn vorige blog "Tuinvogels 2" heeft bekeken en eventueel een reactie heeft achtergelaten.

Met vriendelijke groet,
Ad


Om maar met de deur in huis te vallen (hier was het mij met name ook om te doen) een baardman mannetje met zijn prachtige snor. Wat misleidend eigenlijk die naam. De achtergrond is uiteraard erg onrustig, maar dit is nou eenmaal het biotoop van deze prachtige soort.Prachtige ruige natuur waarin de koniks goed tot hun recht komen.
Grote zilverreigers foerageren ook graag in het gebied.De haven van Lauwersoog leent zich altijd wel voor enkele leuke soorten, hier een steenlopertje. Je kunt er trouwens ook heerlijke vis eten.


Een groepje putters foerageerde op de laatste zaden van de teunisbloemen die op een braakliggend stukje grond in de haven stonden.Diverse soorten meeuwen en hun juvenielen kijken uit naar wat afval van de visafslag......


terwijl de vissers hun netten te drogen hadden gehangen.Tijdens een fietstocht op Ameland ontmoette ik deze buizerd op het dak van een vakantiewoning.Palen, strand en (wadden)zee, altijd een dankbaar fotografieonderwerp.


Soms komen de baardmannetjes op de grond, kennelijk om zich tegoed te doen aan de mineralen die zich in de modder bevinden.


Niet helemaal vrij, maar voor mijn eerste baardmannetjes was ik er toch heel content mee.Schiermonnikoog, dit tureluurtje leek niet helemaal fit, maar toen ik wat dichterbij kwam bleek dat gelukkig toch anders te zijn.
De grootste verrassing van deze vakantie was wel toen ik onderweg van de haven naar Schiermonnikoog in een maisstoppel veld deze zwarte ibis ontdekte.
De Westerplas huisvest leuke soorten zoals slobeenden, hierboven de mooi getekende woerd en hieronder de wat minder uitbundige eend.
Poetsende slobeend.


Krakeend woerd.


Pijlstaart, een soort die ik nog niet eerder had vastgelegd. Dit jaar zou ik hem in Arkemheen beter fotograferen.


Maar ook de meer algemene fuut.


En om te laten zien dat het niet allemaal close in beeld hoeft te zijn sluit ik deze veel te lange blog af met dit torenvalkje in zijn habitat.

14 opmerkingen:

 1. Ad, weer gave foto's. Met name de slobeendenman spreekt mij aan. Je had met jouw mail mij eigenlijk wakker geschud en ik heb zelf ook weer een nieuw blog gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ad ik zou niet weten waar ik beginnen moest wat een prachtserie weer je hebt je baardmannetjes en hoe fantastisch en de zwarte ibis die vind ik ook geweldig zonder de andere te kort te doen maar een mens heeft soms zo zijn voorkeuren,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tjonge Ad, wat heb je daar veel moois gezien. De baardman man staat prachtig op de foto. Fijn dat je hem gezien hebt want vaak zitten ze verscholen in het riet. Ook heel bijzonder dat je een zwarte ibis zag. Die verwacht je toch in warmere streken.
  Een hele mooie serie foto's.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 4. A lovely collection of photos again. My favourites are the Bearded Tit. What a stunning bird it is and one which I have never seen, we don't see them in my area. Love the Glossy Ibis too, another bird I have never seen!

  I agree with you, it is nice to sometimes see birds less closely and within their habitat.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat geweldig, Ad. Prachtige serie. Die baardmannetjes springen er voor mij uit, hoor. Maar daar ging je ook voor. Dan de Tureluurs. Ook hele mooie foto's. Net als de rest trouwens. De meest bijzondere vind ik die van de Zwarte Ibis. Nooit geweten dat je die in Nederland tegen kon komen. Net zo goed als ik niet wist dat die Baardmannetjes ook blauw in hun veren hebben. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb de foto's van de gansjes niet in de Groene Jonker gemaakt, Ad, maar meer richting Mijdrecht. De dag na die storm. Vorig jaar zaten ze allemaal in de GJ, maar daar is het inderdaad erg rustig met vogels. Ze zitten er veel te ver van de wandelpaden. Groetjes, Joke

   Verwijderen
 6. Prachtige serie Ad!
  Die van de poetsende slobeend vind ik geweldig!

  Fijn weekend!
  Willy

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een heerlijke vogelserie. Het baardmannetje vind ik super, die staat nog op mijn wensenlijstje. Maar dat je zomaar een zwarte ibis tegenkomt, dat is nog eens een aangename verrassing. Maar ook de meer algemene soorten heb je er prachtig op staan, vooral de slobeenden, ik zie ze nooit zo dichtbij dat ik alle details van de veren kan vastleggen, dat heb jij hier gedaan, en zie daar, wat een prachtige eend, wat een kleuren (mannetje).
  Ik ga het Lauwersmeer op mijn lijstje zetten, voor een toekomstige vakantie, want het lijkt me een mooi, veelzijdig gebied.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geweldige serie laat je hier zien.
  Wat een mooie soorten had je ook voor de lens.
  Het Baardmannetjke vind ik super net als de Ibis, die zie ik hier echt niet ;-((
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ad,

  echt een geweldige serie en dan vooral die zwarte Ibis.
  Wat een prachtige vogel is dat toch. Super dat je die zag.
  Ook je baardmannetje, steenloper, putter en slobeenden zijn heel gaaf.
  Een pijlstaart heb ik zelf ook nog nimmer zelf gezien.
  Geweldige serie en mooie scherpe platen.

  groetjes, Helma

  OT ik heb je net een mail gestuurd.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ad,
  Wat een ontzettend gave reeks met opnames. Die baardmannetjes en die steenloper zijn echt bijzonder mooi.
  De allermooiste uit deze reeks vind ik die buizerd. Echt waanzinnig hoe mooi je die zo te pakken hebt. Grote klasse!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ad, een grote variatie aan mooie beelden laat je zien, jouw zo gewenste baardmannetjes zijn prachtig, de zwarte ibis is wel heel bijzonder, maar de allermooiste vind ik nr 17: de slobeend.
  Groetjes en fijn weekend
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Schitterende serie, alles even mooi en een keus maken is onmogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Excellent series Ad ! My favourite is the "baardman" !

  BeantwoordenVerwijderen