Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zondag 31 maart 2013

Tuinvogels 2

Alhoewel ik in mijn vorige bericht over tuinvogels (klik hier) heb gezegd dat het daarin ging over een serie registrerende foto's, kreeg ik van verschillende bloggers een reactie dat hier toch ook diverse foto's bij waren die best al wel artistiek waren omdat ze b.v. wat over het gedrag van de vogel lieten zien. Ik ben daar heel blij mee, hartelijk dank daarvoor. Ik wil hier graag benadrukken dat met registrerende fotografie uiteraard niets mis is, het is maar net voor welke invalshoek je kiest. Ik kan daar ook zeer van genieten. In dit bericht wil ik wat foto's laten zien waarbij ik geprobeerd heb er wat meer dynamiek in te leggen b.v. door iets van de houding of het gedrag van de vogel weer te geven of door het kiezen of maken van een bepaalde opstelling voor de compositie in de hoop dat het wat toevoegt. Een andere, best wel lastige, techniek is het trachten vast te leggen van vliegende vogels, waarbij slechts een deel scherp is om daarmee de vliegbeweging te accentueren. Het was een hele opgave, ik hoop dat ik de verwachtingen die ik gewekt heb waar heb kunnen maken.  Ik wens u veel kijkplezier en ik ben erg benieuwd hoe dit wordt ervaren. Een berichtje met uw bevindingen na afloop van uw bezoek stel ik dan ook erg op prijs.

Met vriendelijke groet,
Ad


Pimpelmeesje in de voorjaarsbloesem, alhoewel de vogel er niet helemaal op staat vormt hij m.i. een eenheid met de bloesemtak. Ik zie uit naar het moment dat we dit weer kunnen bewonderen.


Huismus in een soortgelijke setting, waarbij ook de houding ook rol speelt.


(Vlaamse) gaai die in een boomstronk kijkt of er iets van zijn gading te vinden is.


Verbaasd kijkende merel op een bemoste stam.


Boomklever in een voor hem kenmerkende houding. Doordat hij niet helemaal in beeld is wordt het accent op die houding gelegd.


Turkse tortel op het hengsel van een mand, een vredig gezicht, jammer dat het takje in zijn snavel ontbreekt.


Staartmeesje hangend aan de toverhazelaar. Deze foto maakte ik op 13 febr. j.l. op dit moment haast ondenkbaar met die aanhoudende winter.


Roodborst, weliswaar op een takje, maar hij mag toch meedoen omdat de bessen van de Gelderse roos m.i. het rood van de vogel versterken.


Ik nam een dode stam van een berk met een tonderzwam mee uit het bos en heb een aantal vogels zover gekregen dat ze hierop gingen zitten. Ik vond het wel een leuke compositie opleveren.


Deze boomklever was erg benieuwd wat zich onder de rand bevond.


Ook de schuwe gaai kreeg ik zover. Als je goed kijkt zie je dat hij een teennagel mist.


Huismussen zijn een dankbaar onderwerp, dit ruige mannetje heeft net een bad genomen en zit zich te drogen in de zon.


Deze foto maakte ik hoogzomer, ik zette een bakje water neer voor verkoeling en dit groepje maakte er dankbaar gebruik van.


Merel die een bad neemt in de tuinvijver. De achtergrond oogt wat onrustig, maar het is verbazingwekkend hoe diep ze soms in het water gaan.


Heel anders is deze leucistische merel die bij het tuinhek rondscharrelde. Geen albinisme, maar verminderde aanwezigheid van melanine en pigmentkorrels.


Enkele vliegbeelden van een staartmees. Het was erg lastig deze opnames te maken, het merendeel is dan ook in de prullenbak beland.Tot slot deze merel, een foto die ik maakte op een late regenachtige namiddag. Een foto ook die eerder al zeer divers beoordeeld werd.


16 opmerkingen:

 1. hier word ik stil van geweldig hoeveel liefde je in de foto,s legt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Another lovely collection of photos of your garden birds Ad. They are all so beautifully composed. Well done with the mid-air captures!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat vind ik dit een geweldige serie, Ad. Van zoiets kan ik alleen maar dromen. Als ik het mag zeggen spreken deze "foto's met een bonus" mij meer aan dan de registrerende. Je eerste foto is meteen al een fantastische binnenkomer. Zo mooi. En zonder de andere foto's tekort te doen, want ze zijn allemaal om door een ringetje te halen, vind ik de foto's van de mus die net in bad is geweest en die van de badderende musjes, de meest aandoenlijke. Je laatste foto van de merel, zwart op zwart, vind ik ook prachtig en bovendien een knap stukje belichting. Al met al iets om trots op te zijn. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hai Ad,

  Ik snap je punt wel, dat je vindt dat een vogel er niet in z'n geheel hoeft op te staan en dat zelfs als ze er niet helemaal opstaan (omdat ze ergens achter zitten) de foto misschine wel sterker is.
  Maar ik ben wel van mening dat er dan wel genoeg ruimte in de foto moet zitten, dat de schijn aanwezig is dat de vogel er in z'n geheel opstaat.
  Bij jouw eerste foto wordt eigenlijk de staart eraf gesneden en ik denk dat als er een centimeter meer ruimte zou zijn aan de onderkant, de foto beter zou zijn.
  De foto van de staartmees die op het takje zit, vind ik de sterkste uit de serie.
  Zo mooi hoe de lijn van het takje doorloopt in de lijn van de staart.
  De vliegbeelden zijn het in mijn ogen net niet. Iets meer scherpte op de kop is voor mij wel belangrijk.
  Dat doet echter weinig af aan de prestatie, want die vind ik fantastisch. Ik krijg het in ieder geval niet voor elkaar.
  Wat een prachtige laatste foto. Daar hou ik wel van. Met een mannetje zou deze plaat helemaal werelds zijn. Dat geel van de snavel en ogen zou eruit knallen.
  Maar Ad, het is een prachtige serie. Heerlijk.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Ad,
  Ik had al met veel plezier naar je eerste serie gekeken, en deze serie vind ik ook weer ontzettend mooi. de eerste foto met die kersenbloesems, ik vind het mooi zo. Ook de boomklever en de natte mus zijn voor mij favorietjes, het verbaasde staartmeesje, mooie blik heb je hier gevangen. Echt schattig vind ik de badderende musjes. De vliegende staartmeesfoto's vind ik ook heel bijzonder, hiervan vind ik de laatste het mooist. Ik doe het je niet na, ik vind het uberhaubt al moeilijk om een staartmees op de foto te krijgen, en zo op deze manier lijkt me helemaal moeilijk.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit is toch op en top genieten Ad!!!
  Wat een geweldige serie en zo mooi allemaal.
  Er zitten werkelijk pareltjes tussen en
  daar kan ik alleen maar van dromen :-)
  Ik had nog nooit van een leucistische merel gehoord,
  maar ik heb weer geleerd hier en.... super genoten.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nou Ad, je begint gelijk al met de topper van de serie, de pimpelmees in de bloesem, beeldschoon! En het stoort mij geenszins dat de mees er niet helemaal op staat, ik denk zelfs dat het mét staart minder geslaagd was, nu is het een en al bloesem waar een pimpeltje in zit.
  De natte mus is ook al zo geweldig. En de vliegende staartmeesjes, ja, ik mag het graag zien op deze manier, en knap werk hoor, ik doe het je niet na.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Er zijn zoveel soorten vogels om te zien. Pimpelmeesjes komen elke dag bij ons balkon. Ik heb vogelhuisje hangen. Verleden jaar hebben gebroed. Helaas is mislukt. Er waren 7 eitjes in nest. Je maakt prachtig opnames foto's heen mooi. Ik heb je foto's genoten.

  Fijne dag verder.
  Gr. van Jacqueline & Ferry.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie serie Ad,

  Pimpelmees in de bloesem staat er heel mooi op. Meer pimpel is niet nodig , precies goed.
  En er zitten ook meer beauties tussen. Alleen bij de gaai, bovenop de boomstronk, vind ik de afgebroken stronk teveel afleiden en de gaai teveel bedekken.

  gr jowan

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ad je hebt mij een top avond bezorgd met zulke prachtige foto's Dit is zonder enige twijfel genieten voor een natuur mens zoals ik !!!
  Bedankt daar voor !
  Even wilde ik je nog zeggen dat ik een super plekje heb bij de Ooievaars met mede werking van de politie dus met mijn 400 mm lens kan ik fijne opnamens maken en nu wachten of er kuikens komen !
  Bedankt voor jou reactie op mijn blog
  Groet , Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtige serie Ad, wat een mooi begin de pimpelmees achter de bloesems.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ad, this a truly amazing series of pics!
  The pied Blackbird is incredible although I have already see completely white ones!
  And your Long tailed tit is in flight is stunning!
  Well done, it requires quite a bit of time and patience to achieve these photos!
  Enjoy your WE!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hele mooie serie. Vooral die mussen in bad.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Bedankt voor de inspirenden en fantastische foto's!
  Ik vond je foto van de pimpelmees in de bloesem op google en deze raakte mij. De foto inspireerde mij om er een schilderij van te maken.
  Ik heb de foto weer opgezocht nadat het schilderij klaar was om de fotograaf te achterhalen en kwam zo op je blog terecht. En blij toe. Wat een prachtige foto's! Ik zou je graag mijn schilderij willen laten zien. Ik kan hem helaas niet bijvoegen bij deze reactie. Dus misschien heb je een mailadres waar ik een fotootje naar toe kan sturen. Ik ben erg benieuwd naar je reactie op het schilderij... Verwacht geen hoogstaande kunst, hoor. Ik ben maar een amateur ;) Maar ik ben wel heel trots en blij met het resultaat, vandaar dat ik je durf te benaderen.
  Nou ik ben benieuwd.
  Groeten Jantien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk zeg dat je mijn foto nageschilderd hebt Jantien, ik ben er zeer vereerd mee. Ik kan helaas niet op je mailbericht reageren (noreply-comment) daarom zet ik maar even hier een reactie. Als je de foto naar mijn mailadres stuurt zal ik zeker reageren, mijn mailadres is advanduren@gmail.com
   Ik ben erg benieuwd.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen