Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

vrijdag 31 mei 2013

Groene- en zwarte specht

Zoals ik in mijn vorige post al aangaf wil ik in de komende berichten nog enkele spechtensoorten laten passeren. Dit keer is de groene specht aan de beurt, het schijnt een lastige soort om te fotograferen omdat hij schuw en waakzaam is. Bovendien komt hij lang niet overal in Nederland voor, het is een bewoner van bosgebied en cultuurlandschappen. Vandaar dat hij wellicht bij nogal wat vogelfotografen op het verlanglijstje staat. Afgelopen jaren heb ik hem op diverse plekken kunnen fotograferen, zowel hangend tegen een boomstam, maar vooral zittend op een grasveld waar hij met zijn lange krachtige snavel grote gaten kan maken op zoek naar emelten (larven langpootmug) en engerlingen (larven meikever). Zijn aanwezigheid laat zich dan achteraf meestal verraden door de grijze uitwerpselen die gelijkenis vertonen met een kegel van sigarettenas.  Hij maakt een schril, lacherig geluid dat onmiskenbaar is t.o.v. andere soorten.
Al jaren bezoeken met enige regelmaat enkele paartjes onze achtertuin en hierbij doet zich een heel merkwaardig fenomeen voor, waarvan ik tot op heden de reden nog niet heb kunnen achterhalen. Groene spechten hebben namelijk een witte iris, terwijl diverse vogels die onze tuin bezoeken aan een kant een witte en aan de andere kant een zwarte iris bezitten. Aanvankelijk dacht ik dat beide ogen deze afwijkende kleur vertoonden, tot ik er bij het fotograferen achter kwam dat het slechts een oog betrof en dat zich deze afwijking bij meerdere vogels voordeed. Ik ben er nog niet achter kunnen komen of ze door dat ene oog wel kunnen zien en of deze afwijking erfelijk is. Het mannetje zou n.l. een jong van het enkele jaren eerder gefotografeerde vrouwtje kunnen zijn. Als er iemand is die hier iets meer van weet dan verneem ik dat graag.
Hartelijk dank nog voor de leuke reacties die ik op mijn vorige blog over de grote bonte specht "klik hier" mocht ontvangen.

Groeten,
AdClose-up van een vrouwtje, te herkennen aan de zwarte baardstreep die bij de mannetjes rood is, waarbij de grote krachtige snavel meteen opvalt.


Een beproefde methode als je een groene specht tegen een boomstam ziet hangen: vaak draait hij rond de stam en probeert als het ware verstoppertje met je te spelen. Ga voorzichtig dichterbij als hij tegen de achterkant van de stam hangt en stop dan weer. Hij heeft dan vaak niet in de gaten dat je dichterbij gekomen bent. Herhaal dit steeds tot je dicht genoeg bij gekomen bent om foto's te kunnen maken.
Deze en onderstaande twee foto's maakte ik op een camping in Zeeland. Het had die nacht flink geregend en toen ik 's-morgens het gordijn van de caravan open maakte zag ik in een plasje deze badderende groene specht zitten. Ik heb voorzichtig het raam  geopend zodat ik enkele foto's kon maken.


Vrouwtje met een donkere iris, gefotografeerd in oktober 2007 en flink in de rui.


Mogelijk hetzelfde vrouwtje gefotografeerd in mei 2008.


Mannetje eveneens met aan een kant een zwarte iris, gefotografeerd in 2012. Mogelijk is dit een jong van het vrouwtje van 2008, waaruit misschien geconcludeerd zou kunnen worden dat er een erfelijke factor in het spel is.


Ook in de winter zoeken ze onder het sneeuwdek naar wormen en larven.
Ook in de winter van 2013 lieten de vogels met de afwijkende oogkleur zich regelmatig zien en ook toen heb ik ze gefotografeerd. Ik heb door de vele foto's die ik maak echter een aanzienlijke achterstand in de bewerking ervan opgelopen, wellicht komen die in een latere blog nog eens aan de orde.

Tot slot nog enkele foto's van de zwarte specht, ze zitten meestal erg hoog in een boom. Het is me nog niet echt goed gelukt om hiervan kwalitatief goede foto's te maken, dat is dan ook een van mijn wensen voor de nabije toekomst.
14 opmerkingen:

 1. Knappe portretserie van een zeer schuwe soort. Mij lacht hij in ieder geval steeds uit wanneer ik het weer eens tevergeefs probeer. gr jowan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat is die groene specht een prachtige vogel, Ad. Die heb ik alleen nog maar op foto's gezien, net als de zwarte. Maar niet alleen de vogel is mooi, je hebt ze ook fantastisch gefotografeerd. Die badderende groene specht steelt absoluut de show. Hele mooie serie. Wat apart die kleur van de irissen. Ik stel zo'n vraag waar ik geen antwoord op kan vinden nog wel eens aan een deskundige bij een betreffende vereniging (b.v. vogelbescherming/libellennet etc.). Misschien kunnen zij je verder helpen. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi ! Top class pictures with perfect backgrounds !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Ad,

  Prachtige foto's van deze schuwe Groene Specht. Moet dat een genot zijn als die regelmatig in je tuin te vinden is. Inderdaad erg apart van die donkere Iris. Ik zelf heb ook geen flauw idee daarover.

  Je moet allang blij zijn met je foto's van de Zwarte Specht...zo makkelijk te fotograferen zijn die namelijk niet en komen niet overal in Nederland voor als de Groene.

  Gr,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo Ad, je laat hier twee mooie soorten zien. De groene lacht me steeds maar uit in het park en het is me nog niet gelukt om hem goed te fotograferen. De zwarte heb ik zelfs nog nooit gezien.
  Vooral de eerste foto's van de groene specht vind ik erg mooi. De zwarte die zijn kopje uit de boom steekt, is een mooi moment.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ad.
  Leuk dat je op mijn blog bent geweest.
  Maar wat heb jij een prachtige foto's van de spechten gemaakt.
  En ook hoe ze zijn etc. Zeer leerzaam dat je dat erbij hebt gezet.
  Ik heb pas twee keer in mijn leven een specht gezien in het echt.
  En een...heel klein kunnen kieken.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ad,

  ik wordt hier zelf echt een beetje groen van!
  Wat een geweldige mooi beest is die groen specht ook.
  Je hebt hem bovendien op de meest mooie manieren weten
  vast te leggen en ook nog eens badderend. Deze staat
  inderdaad ook nog steeds op mijn wensenlijstje.
  Je hebt zelfs de zwarte specht weten te "vangen".
  Heel gaaf blog en dikke complimenten.

  Het fenomeen waar je het over hebt met die verschillende
  kleuren iris zou ik echt niet weten.
  Ik hoop dat er iemand is die je het wel kan vertellen.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hele mooie serie van de groene specht, die heb je toch al meerdere keren mooi voor je lens gehad. Ik hoor wel steeds vaker zijn schaterlach maar zie hem zelden, en nog nooit op goede fotografeer afstand. Een zwarte specht heb ik nog nooit gezien, ook een mooie vogel.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wow, wat is dit mooi Ad.
  Je maakt mij stik jaloers, geweldige mooie opnamen zitten erbij.
  Dit is GENIETEN !!!!!!
  Mijn complimenten voor de serie.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi hoor Ad. Toch lekker als een vogel, zoals de groene specht, zo goed te fotograferen is. Je hebt er optimaal gebruik van gemaakt zeg. Wat zijn het prachtige foto's.
  Je zwarte specht is ook fantastisch. Niet zo mooi als die groene, maar zo krijg je ze toch echt bijna nooit.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Beautiful photos, great job! We don't have this woodpecker where I live, I love its colouring.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Absolutely super.... I am terribly jealous!! LOL!!!!!
  That is one bird I am trying to photograph but I can't get close to one that come in my garden!!
  Your photos are magnificent, especially where he takes a bath, the light is tops!
  The Black woodpecker is very rare, at least where I live, I am not close to get pictures!!
  Anyway, I am very happy to admire your pictures!
  Well done and keep well!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Die Groene Specht zou ik graag eens zo voor de lens krijgen! Vooral 1-2 en 3 vind ik prachtig vanwege het mooie licht, en 6-7-8 behoren ook tot mijn favorieten.
  Neemt niet weg dat ik de hele serie met plezier en bewondering bekijk.
  De zwarte specht is ook een bijzondere vangst, die heb ik zelfs nog nooit gezien.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen