Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zaterdag 15 juni 2013

Kleine bonte specht

Ik wil mijn spechtenserie voortzetten met, voor mij, voorlopig de laatste soort, de kleine bonte specht. Onze kleinste inlandse spechtensoort die niet groter is dan een huismus en een vrij onopvallend bestaan leidt, meestal op de hogere dunne boomtakken. In 2011 was ik in de gelegenheid om, samen met fotomaat Huub in een oud bos in de omgeving de cyclus van het voeren van een nestje kleine bonte spechten te volgen en te fotograferen. Het nest(gat) bevond zich in een oude, half verrotte berkenstam op enkele meters hoogte. Er werden allerlei insecten gevoerd en uitwerpselen afgevoerd, maar het meest bijzondere vond ik om te zien dat er cicades (schuimbeestjes) naar binnen werden gebracht.
Om ervoor te zorgen dat de zaak niet verstoord werd zijn alle opnames gemaakt vanaf statief met een draadloze afstandsbediening, terwijl ik mezelf op dertig meter afstand schuil hield, uiteraard met verrekijker om op het juiste moment te kunnen afdrukken. Zeker met zo'n kleine soort is dat echt wel nodig.
Hartelijk dank nog voor jullie belangstelling en reacties op mijn vorige blog over de groene- en zwarte specht. (klik hier)

Groeten,
AdHet mannetje, te herkennen aan zijn rode kap, komt met een snavel vol insecten op het nestgat aan.Ook kleurige groene wormen worden niet versmaad.Na het voeren worden de uitwerpselen in een vliesje afgevoerd om de jongen schoon te houden en predatoren door de stank niet op het spoor te brengen. An het pakketje kleeft zaagsel wat door het kappen in het nesthol gevallen is en als bekleding van het nest fungeert , vooral om tijdens het broeden de eieren te beschermen.Hier het vrouwtje geheel zwart/wit getekend doordat de rode kap ontbreekt.Even kijken of de kust veilig is en dan naar binnen met die hap.Het mannetje in een typische spechtenhouding, steunend op zijn harde staart, met zijn snavel vol cicades.Het mannetje in een andere houding, hier ze je pas hoe klein ze eigenlijk zijn. Het licht was die dag erg hard.Kopportretje van het mannetje, het was al wat later in het broedseizoen en al duidelijk zijn de beschadigingen van de kopveren zichtbaar door het veel in en uitvliegen van het nestgat.Even kijken en floep daar gaat hij weer.Nogmaals het vrouwtje achterover hangend en steunend op haar staart.Het mannetje hangend aan een losgelaten stuk schors met weer een lading cicades.Tot zover mijn series over de diverse inlandse spechtensoorten. Uiteraard mis ik nog een paar soorten zoals de middelste bonte specht die in ons land toch steeds vaker voorkomt, hopelijk krijg ik hem dit jaar nog voor de lens, voor mij een echte wenssoort. Of wie weet die andere spechtensoort, de draaihals, voor elke vogelfotograaf een ultieme beleving om die eens te kunnen fotograferen.

22 opmerkingen:

 1. Hoi Ad.

  Wat was dit weer genieten voor mij.
  Zo mooi dichtbij alles kunnen zien.
  Prachtige opnames heb je weer gemaakt.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Excellent photos of these parents hard at work. I don't think people realize how many insects these birds consume!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beautiful series of the woodpecker! Showing the hard life of parenting.

  /Erik

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ad wat laat je hier een mooi staaltje fotografie zien heerlijk om dit zo prachtig te kunnen mee volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie serie Ad. Zo leuk om te zien hoe prachtig rond zo'n vlieggat eigenlijk is.
  Maken de jongen van deze spechtensoort net zo veel herrie als die van de GBS?
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Valt eigenlijk wel mee Gonnie, de GBS is veel rumoeriger een nest valt daardoor gelijk op als je in de buurt bent en er ook op gefocushed bent. De kleine bonte lijdt een veel onopvallender bestaan en is ook veel rustiger.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 6. Prachtige foto's van het voederen van de Kleine bonte specht Ad.
  Dit is genieten.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk moet dat zijn als je zo'n prachtige serie gemaakt hebt. Ik zal maar niet vragen hoeveel uren daarin zijn gaan zitten. Zoveel ervaring heb ik inmiddels wel, dat wat zo makkelijk geschoten lijkt, in werkelijkheid uren en dagen gekost heeft. Erg mooie foto's, Ad. Ik heb deze soort nooit gezien, wel de grote. Mijn complimenten, hoor. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Ad,
  Een hele mooie serie van dit prachtige vogeltje.
  Het is een soort die ik wel eens gezien heb, maar nog nooit heb kunnen fotograferen.
  Ze hebben zo te zien maar een klein stammetje nodig om te nestelen.
  Erg mooi!

  groet,
  Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ad,
  wat weer een gave serie van een spechtensoort.
  Je hebt er heel wat voor je lens gekregen. Prachtige platen heeft het je opgeleverd.
  Schitterend om te zien hoe deze kleine bonte specht met voedsel aankomt en ook hoe ze uit dat gat naar buiten komt.
  Je zat op 30 meter afstand zei je maar had je dan een infrarode afstandbediening of gewoon 30 meter snoer??!!
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruikte geen infrarode afstandsbediening omdat de ontvanger daarvan in de camera op de voorzijde zit en je daarom altijd voor je onderwerp moet zitten en ik gebruikte evenmin 30 meter snoer Helma, maar het was een draadloze afstandsbediening die werkt op radiogolven, een losse ontvanger die je aan de camera hangt en een drukknop als zender. De frequentie moet je op elkaar afstemmen. Werkt perfect.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
  2. Hoi Ad,

   dank je wel voor je uitleg.
   Ik heb een afstandsbediening met draad maar gebruik die eigenlijk nooit.
   Deze draadloze waar jij het over hebt staat me meer aan :-)

   groetjes, Helma

   Verwijderen
 10. Hoi Ad ,

  Ik heb even al je uitleg zitten lezen na het bekijken van deze mooie serie ,
  Het lijkt me toch wel erg ingewikkeld om dit allemaal te bevestigen daar moet je toch wel een prof voor zijn hahahahahaha
  Ik snap er geen bal van maar misschien komt dat nog !
  grt,
  Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ook deze kleine spechtensoort heb je er weer heel fijn opgezet.
  Prachtige serie.
  groetjes Ghita

  Ps: jouw reacties komen wel op mijn blog, maar omdat ze om een of andere vage reden in de spam komen, moet ik ze eerst goedkeuren, als het goed is staan ze er nu.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ad, wat een mooie en unieke serie van deze kleine bonte specht. Dit vogeltje heb ik nog nooit gezien, en ik wist ook niet dat ie zo klein is.
  Heel interessant om te lezen hoe de deze serie op afstand hebt gemaakt. Stel je dan al handmatig scherp op de plek waar je de specht verwacht, of gebruik je toch de autofocus? daar ben ik eigenlijk wel benieuwd naar, je foto's zijn in elk geval prachtig scherp.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes,

   Ik ga als volgt te werk: ik stel eerst ter plekke met de autofocus scherp op het punt waar ik de specht verwacht en zet de camera vervolgens op handmatig scherpstellen voordat ik me verschans. Als je de camera op autofocus laat staan, gaat hij bij het indrukken van de afstandsbediening eerst weer scherpstellen en dan ben je vaak te laat. Je moet overigens sowieso veel foto's weggooien omdat je natuurlijk geluk moet hebben dat de vogel net in het autofocusgebied gaat zitten, zeker als je in een donker bos een groot diafragma moet gebruiken en dus weinig scherptediepte hebt. Omdat spechten toch veelal op dezelfde manier voor het nestgat gaan hangen is het met deze soort redelijk goed te doen.
   Ik hoop dat je wat aan deze uitleg hebt.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
  2. Bedankt Ad voor deze uitleg. Deze werkwijze verwachtte ik inderdaad, maar ik was erg benieuwd of je het dus ook zo doet, is altijd weer heel leerzaam.
   Groet
   Loes

   Verwijderen
 13. Hai Ad,

  Mooi hoor om deze moeilijke soort zo vast te leggen. Vooral omdat ze meestal zo hoog in de bomen zitten en dus nooit opvallen. Heel mooi blog qua foto's en ook qua verhaal.

  groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Beautiful photographs, such images it is a wonderful face of the nature:) Greetings

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben ook roodbonte slecht en in de tuin ,in het voorjaar met 2 jongen

   Verwijderen
  2. Nu komen alleen de ouders regelmatig eten van de insectebollen heb heleboel fotoos ook met de jongen die gevoerd worden heel mooi!!!!!

   Verwijderen