Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

woensdag 28 augustus 2013

Vlinders (2)

In mijn vorige post had ik aangegeven om dit keer wat minder algemene soorten te behandelen. Mijn archief doorspittend kwam ik tot de ontdekking dat deze post wel erg lang zou worden, vandaar dat ik het toch maar in tweeën splits, waarbij ik nu een zevental soorten heb opgenomen waarvan sommigen toch vrij algemeen zijn en anderen wellicht wat minder bekend, om een volgend keer de toch wat meer zeldzame soorten te plaatsen en mijn vlindersessies vervolgens af te sluiten met een serie over enkele soorten blauwtjes.
Veel plezier bij het bekijken van deze foto's, nog hartelijk bedankt voor jullie reacties op mijn eerste vlindersessie (Vlinders (1)  en een reactie na het bekijken van de foto's, die wat mij betreft ook positief kritisch mag zijn, stel ik zeer op prijs.

Groeten,
Ad


Wel haast elk jaar bezoeken een of meer koninginnenpages onze tuin. De vlinderstruiken zijn dan uiteraard erg gewild om de nectar op te zuigen. Waarschijnlijk door het hele warme en droge weer van deze zomer waren de Budddleja's davidii, zoals ze officieel heten, al heel snel uitgebloeid, waardoor ik er geen een gezien heb. Vandaar enkele opnames uit het archief.


Hier is goed te zien waar de koninginnenpage zijn Engelse naam (Swallow tail) te danken heeft.






De enige manier om tussen de vlinderstruiken een wat rustige achtergrond te creëren krijg je door tegen de lucht in te fotograferen. Let dan wel op voldoende overbelichting anders krijg je alleen een silhouet, wat overigens ook heel mooi kan zijn.


Alhoewel.


Een wat creatievere manier door een andere houding kan ook wel leuk zijn.



St. Jacobsvlinder, een dagactieve nachtvlinder. Het St. Jacobskruiskruid is nooit ver weg.


En als je dan goed tussen het St. Jacobskruiskruid kijkt vind je ongetwijfeld ook deze rups. De kleuren lijken er in de verste verte niet op, maar hieruit ontpopt zich toch echt bovenstaande vlinder.



In hetzelfde biotoop vond ik deze eveneens dagactieve nachtvlinder, de purperspanner of zijn meer modernere naam de zuringspanner. Hier het mannetje, dat in tegenstelling tot het vrouwtje, kamvormige voelsprieten heeft.


 
Rietvink, een nachtvlinder en behorende tot de familie van de spinners die hier haar eitjes afzet.
Bij de naam zou je welhaast een vogel vermoeden, maar het is toch echt een vlinder.



Oranjetipje, de vliegtijd ligt vroeg in het voorjaar en is dus al lang weer voorbij, maar het zijn werkelijk prachtige vlinders met hun gemarmerde buitenvleugels en oranje binnenvleugels, die je overigens niet zo snel te zien krijgt.


De binnenvleugels schijnen mooi oranje door, althans bij de mannetjes. Bij de vrouwtjes ontbreekt het oranje en hebben daarvoor in de plaats smalle zwarte vleugelpunten.


De pinksterbloem is de waardplant, dus meestal zijn ze hierop te vinden. Als de zon schijnt zitten ze overigens maar zelden lang op de plant, maar blijven in een klein gebiedje rondvliegen.


Ja, en dan vouwen ze eindelijk eens een keer de vleugels open.


Hier zowel de binnen- als de buitenvleugel zichtbaar.



Ook in mijn vorige post opgenomen, maar omdat ze zo mooi zijn nog eentje, de oranje luzernevlinder, weliswaar een stuk minder oranje dan het oranjetipje, maar toch.



Landkaartje, 2e generatie met een mooie witte band, de voorjaarsgeneratie is bruin met zwarte vlekken.


Aan de buitenvleugels zie je goed waaraan de vlinder zijn naam te danken heeft.


Om met deze kleurige opname deze post af te sluiten.

Hartelijk dank voor het kijken.

13 opmerkingen:

  1. wat een prachtige serie en zo bijzonder het afzetten van de eitjes vind ik wel het mooist.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ad,
    mooie serie en inderdaad de eileggende rietvink vind ik heel apart.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ad je hebt mij heel blij gemaakt maar even een vraagje .....is de Koninginnenpage in Nederland gemaakt of in het buitenland !!!!
    grt,
    Annie
    http://anniezon.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Annie,

      Ik kan je verzekeren dat de opnames van de koninginnenpages allemaal in Nederland gemaakt zijn, sterker nog, in mijn eigen achtertuin.

      Groetjes, en bedankt voor je reactie,
      Ad

      Verwijderen

  4. Hoi Ad.

    Voor mij is het genieten en nog eens genieten.
    Vlinders zijn zo mooi en je hebt ze zo prachtig in beeld gezet.
    Wat super dat je de koninginnenpages is je tuin hebt kunnen nemen.

    Groettie van Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zoals je wel al gemerkt zult hebben, Ad, ben ik dol op vlinders. Dit is dan ook weer een blog waar ik reuze van geniet. Die Koninginnenpage is natuurlijk wel het neusje van de zalm en dan ook nog in je eigen tuin. Ik mag niet klagen over de vlinders in mijn tuin, maar deze heb ik niet, hoor. Zelfs nog nooit gezien. Je andere vlinders zijn ook schitterend, met als hoogtepunt het rietvinkje dat eitjes afzet. Je moet maar net op het goede moment zijn. Al met al een fantastisch blog. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik lees dat deze koninginnenpage allemaal in je achtertuin zijn gemaakt Ad, dus ik zou daar graag een poosje mijn tent willen opslaan hihi...... Grapje hoor, maar man man... wat een gave platen van deze koninginnenpage!! Ik ben daar echt wel jaloers op hoor. Wij zijn er speciaal voor naar Limburg gegaan maar niks, nada, noppes koninginnenpage gezien :-(

    Ook je andere foto's zijn zeer zeker de moeite waard. De zuringspanner staat er ook leuk op met zijn gevederde antennen :-) Hier hoeft echt geen kritiek op geleverd te worden hoor Ad.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een schítterende serie. Fotonr 6 van de koninginnenpage vind ik wel heel bijzonder en nr. 2 supermooi. Maar de hele serie is fantastisch. Dat vond ik trouwens van deel 1 ook al.
    Hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Pracht foto's Ad, erg mooi om te zien.
    De Koninginnepage heb ik 1x in de tuin gehad maar daar bleef het bij, jammer genoeg.
    Gr. Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mooie beelden Ad. wat een gaaf exemplaar of exemplaren van de Koninginnepage trof je. Prachtig met de groene achtergrond, maar ook tegen de blauwe lucht is erg fraai.
    De St. Jacobsvlinder heb ik deze zomer gezocht, maar slechts 1x gezien (toen ik geen camera bij me had). Erg mooie vlinder.
    Je laatste twee zijn ook toppers. Het landkaartje kleurt schitterend op die gele bloem.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hallo Ad, ja deze kun je niet in je archief laten staan. Wat is die koninginnepage toch mooi. Ik heb hem hier in Nederland nog nooit gezien. Prachtige foto's heb je van deze vlinder. De rest mag er ook zijn maar de page is verruit mijn favoriet.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wederom een prachtige vlinderserie Ad, de koninginnenpage steelt natuurlijk de show, met name 1, 2, 5 en 6 zijn schitterend. De zuringspanner met zijn kammetje is ook erg mooi, en de laatste foto van het landkaartje, wat een heerlijke zonnige plaat!
    Alle foto's zijn superscherp, knap werk.
    Groet
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Heel bijzonder dat je de koninginnepage zo mooi op de foto hebt gezet. Vooral prachtig met een rustige achtergrond.
    Ook bij de rest van de vlinders kijk ik m'n ogen uit. Zo mooi allemaal.
    Een heerlijke serie Ad.
    Gr. Elly

    BeantwoordenVerwijderen