Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

dinsdag 31 december 2013

Jaaroverzicht 2013

Keuzes maken in het leven is een van de moeilijkste dingen, zo ook in de fotografie. Nadat ik eerst alle mappen van het afgelopen jaar doorgespit heb, heb ik alle foto's die een nominatie verdienden om voor de beste van de maand in aanmerking te komen geselecteerd en in een apart mapje geplaatst. Maar toen begon het echte werk pas. Na veel wikken en wegen, foto's laten afvallen en weer toevoegen heb ik geprobeerd tot mijn definitieve keuzes te komen, maar uiteindelijk hadden hier evengoed 12 andere foto's kunnen staan. Het is vrijwel ondoenlijk en eigenlijk hou ik er ook helemaal niet van om dergelijke lijstjes te maken. Wellicht dat ik daarom de komende tijd nog eens een compilatie maak van foto's die hier niet gekozen zijn.

Hartelijk dank nog voor de reacties op mijn blog over de "kleine zwanen en houtduiven" en ik wens u veel kijkgenot bij het zien van dit jaaroverzicht.

Met vriendelijke groet en de allerbeste wensen voor 2014,
Ad

                                                                                               JANUARI


De patrijs, vogel van het jaar 2013, verdient absoluut een plek in deze eregalerij. Hier een mannetje, herkenbaar aan de grote wijnrode borstvlek, uit een grotere groep die ik in het late middagzonnetje in de sneeuw fotografeerde.


                                                                                              FEBRUARI


Staartmees, een wat creatieve opname waar ik als experiment tijdens de wintermaand februari lang mee bezig ben geweest. Tientallen opnames verdwenen in de prullenbak tot ik deze kon maken waar het essentiële deel, de kop, scherp is en de rest de beweging accentueert waardoor de soort toch goed herkenbaar blijft.


                                                                                                 MAART


Om niet alleen maar vogelfoto's op te nemen in dit overzicht, deze vos. In maart toog ik naar de Amsterdamse Waterleiding Duinen, waar ik mijn eerste vos van heel dichtbij kon fotograferen. De hele middag had de vos zich niet laten zien en toen iedereen al weggegaan was, ben ik in een duinpan gaan zitten. Na korte tijd stond hij op nog geen meter afstand achter me. Een bijzondere ervaring.


                                                                                                     APRIL


April, en volop voorjaar, de blauwborst, een prachtig kleurig zangvogeltje dat door zijn mooie verenkleed wel wat tropisch aandoet, doet volop zijn best om een vrouwtje naar zijn territorium te lokken.


                                                                                                  MEI


De grauwe klauwier, al enkele jaren achtereen brengt in de Peel een paartje van deze prachtige, zeldzame vogels enkele nestjes jongen groot. Ik heb op gepaste afstand heel wat uurtjes doorgebracht om de broedcyclus en het uitvliegen van de jongen te volgen.


In mei permitteer ik me twee opnames omdat ik met deze in mei gemaakte opname van een fazantenhaan in de zaterdageditie van 19 oktober de wekelijkse natuurpagina van het Eindhovens Dagblad mocht opsieren.


                                                                                                  JUNI


De bosrietzanger is geen vogel die je elke dag tegenkomt. Als je hem dan, zijn prachtige lied zingend, kunt fotograferen dan heb je een dag met fantastische natuurbeleving gehad.


                                                                                                    JULI


Het spiegeldikkopje, een voor Nederland zeldzaam vlindertje dat hier en daar in de Peel nog voorkomt. Ik heb voor deze opname gekozen omdat de roltong a.h.w. als een lasso wordt uitgeworpen naar de dopheide.


                                                                                             AUGUSTUS


Hoewel ik in augustus het in Nederland zeldzame pimpernelblauwtje en de zeer zeldzame gaffellibel fotografeerde gaat mijn voorkeur voor deze maand toch uit naar de wat algemenere icarusblauwtjes vanwege de compositie.


                                                                                            SEPTEMBER


 In september waren we voor een korte vakantie in Drenthe. In het Fochteloerveen fotografeerde ik dit lang verlangde vrouwtje bruine kiekendief. Vliegende vogels fotograferen is lastig, maar als je hem als een vliegende engel kunt fotograferen is de voldoening groot. Ik verschool me achter de auto met een rijstzak op het dak en wachtte af tot de vogel dichtbij genoeg was.


                                                                                            OKTOBER


Oktober is paddenstoelentijd. Alhoewel ik daar dit jaar niet veel voor op pad geweest ben, heb ik toch wel wat geoefend met geringe scherptediepte. Hier een onscherpe paddenstoel met eveneens een vage voor- en achtergrond, maar waar de vlieg die op het juiste moment op bezoek kwam, direct de aandacht trekt.


                                                                                            NOVEMBER


De grauwe gans, decennia geleden nog zeldzaam in Nederland, nu zelfs zo talrijk dat hij i.v.m. de vermeende overlast wordt afgeschoten. Een prachtige vogel, hier in een trotse houding, die ook een belangrijke rol opeist in de natuurfilm "De nieuwe wildernis" opgenomen in de Oostvaardersplassen. Deze foto maakte ik bij slecht licht in het grootste bosven van Nederland (Beuven) op de Strabrechtse Heide.


                                                                                           DECEMBER


Vijf uur lang zat ik met eigenaar en tevens enthousiast natuurfotograaf Frans in zijn schuilhutje toen plotseling rond 15.00 uur deze buizerd in het laatste middaglicht voor ons neerstreek.

19 opmerkingen:

 1. geweldig z,om jaar Ad dit was toch weer heerlijk genieten,wij wensen je veel geluk,liefde en vooral gezondheid. cobie en bas.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een prachtig overzicht met veel vogels, maar dat vind ik niet erg....de staartmees is een heel bijzondere foto, de fazant foto vind ik echt de mooiste, maar de buizerd van zo dichtbij is ook super. De vos heb je prachtig zo in een relaxte houding. Ook de foto van het spiegeldikkopje spreekt mij erg aan, ook vanwege de bloem en de achtergrond waar je de dopheide weer terug ziet komen. Ook de kiekendief is een topfoto, die ik zelf graag eens zo zou willen maken.
  groetjes en een fijne jaarwisseling, en alle goeds voor 2014
  Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn hemel, Ad, de één nog mooier dan de ander. Ik heb ze al 3x bekeken en me afgevraagd welke ik het mooiste van je jaaroverzicht vind. Ondoenlijk, zoals je al schrijft. Maar als ik dan toch een voorzichtige poging doe dan zijn het 1, 6, 8 en 9. Prachtig overzicht. Fijne jaarwisseling. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Indrukwekkend.... dat is het eerste woord dat mij te binnen schiet, want wow wat een prachtige beelden zitten hier bij!
  Je moet toch echt wat vaker een blogje maken om ons al jouw mooie fotowerk te laten zien ;-)
  Als ik nou zou moeten kiezen welke ik de mooiste vind... is dat dan de patrijs? of toch de fazant..? Oh die blauwborst vind ik ook een beauty...... Maar dat staartmeesje, een vogeltje waar ik gek op ben, en dan op deze wijze vastgelegd, ja, daar ga ik voor, die wint voor mij!
  Ad, een fijne jaarwisseling en alle goeds voor het nieuwe jaar met natuurlijk weer heel veel mooie fotomomenten!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ad,
  het is ook werkelijk super moeilijk om een keuze te maken maar je Patrijs vind ik werkelijk fantastisch alhoewel ik ook voor de fazant ga! Het spiegeldikkopje is ook een prachtige foto. Eigenlijk zijn ze allemaal hartstikke mooi! En het is dus helemaal niet erg dat je de komende tijd nog eens zo'n blog gaat plaatsen. Echt genieten is dit. Ik heb trouwens voor de maand juni ook 2 foto's ipv een ;-) Ad, hele fijne jaarwisseling en alle goeds en moois en gezondheid voor het nieuwe jaar.
  Dat we ook in het nieuwe jaar weer van vele mooie natuurmomenten mogen en kunnen genieten.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hai Ad,

  Een hele mooie serie foto's zet je hier neer. De vliegende staartmees maakt op mij de meeste indruk. Een prachtplaat, misschien moet je een extra randje aan de boevenkant erbij maken, om hem nog beter te maken.
  Ook de kiekendief en de klauwier springen er voor mij nog uit. omdat ik beide graag eens zo zou willen fotograferen. Prachtig.
  De andere foto's laten zien wat voor een allround natuurliefhebber je bent. Stuk voor stuk fantastische foto's.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een prachtig Jaaroverzicht Ad , ik wens jou een top foto jaar toe in 2014 ,
  En ik hoop dat we weer net zo mogen genieten als in 2013
  gr,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zeer fraaie compilatie van het afgelopen jaar Ad. Ik wens je voor het nieuwe jaar dan ook een minstens zo goed fotojaar toe!

  groet jowan

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ad.

  Stuk voor stuk schitterende foto's.

  Heel veel goede wensen voor 2014.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Beautiful photos! Happy New Year and greetings from Montreal, Canada.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel knap werk Ad heb je hier in je overzicht afgeleverd. Ik kijk met enige bewondering naar je hoe zoveel geduld op kan brengen om zo lang in een schuiltentjete gaan zitten voor die ene superplaat. Je creatieve foto van de staartmees is er een van opvallende schoonheid.

  Gr Frans Een heel mooi en gezond fotojaar 2014

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een prachtige reeks, die laat zien dat je breed georienteerd bent en dat je oog hebt voor compositie. Bijzonder fraai!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtig overzicht van het afgelopen jaar Ad, vooral de hangende Bruine Kiek en de Grauwe Klauwier zijn een lust voor het oog.

  Wens je nog heel veel mooie fotomomenten in 2014!

  Gr,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtige serie Ad! Ik herken het wikken en wegen en weer veranderen om tot een selectie te komen. Waarom doen we onszelf dit aan? ;-)
  Jouw selectie heeft geleid tot heel mooie beelden. Meteen de eerste al, de patrijs is prachtig. Maar ook de blauwborst en de klauwier zijn niet alledaagse vogels. Het staartmeesje zie je veel vaker, maar daarvan is de uitvoering weer speciaal. Kortom een super serie Ad.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Tjonge Ad, wat laat je hier veel moois zien. Je bent echt een hele goede fotograaf dat je dit allemaal kan vastleggen.
  De staartmees is een topper. Geweldig om hem op deze manier te fotograferen.
  Ik heb genoten van je mooie serie en wens je voor het komende jaar nog heel veel mooie fotomomenten toe.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een geweldig mooi overzicht Ad, ik kan niet kiezen welke nu het mooiste is.
  Groetjes tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Excellent photography Ad. I look forward to seeing more of you

  BeantwoordenVerwijderen
 18. mooie serie ad, Ik ga voor de fazantenhaan maar dat kan liggen aan het feit dat ik de andere opnames al eerder heb gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een fantastisch blog. De vogels en vlinders zijn schitterend. Maar dan dat vosje, erg mooi! Alles een lust voor het oog.
  Een fijn fotohobby jaar toegewenst, groet Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen