Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zondag 12 januari 2014

Strabrechtse Heide

De Strabrechtse Heide is een vrij groot natuurgebied met dennenbossen en, de naam zegt het al, flinke percelen struikheide maar ook dopheide, afgewisseld met stuifduinen en een aantal grote bosvennen waaronder het grootste bosven van Nederland, het Beuven. Het gebied is in beheer bij Staatsbosbeheer. Deze organisatie heeft het afgelopen jaar uitgebreid beheerswerkzaamheden uitgevoerd en de bospercelen flink uitgedund om het waterpeil van de vennen omhoog te brengen en het gebied in zijn geheel natter te krijgen. Door de dennenbomen dreigde het gebied n.l. te verdrogen omdat ze het hele jaar door hun naalden behouden en daarom ook continu water verdampen.
In 2010 woedde er een grote brand waarbij veel bomen verloren gingen, maar het gebied heeft zich in enkele jaren wonderbaarlijk snel hersteld. Wat de fauna betreft waren de insecten al heel snel weer terug en doordat de zaden van de heide niet verbranden was de geblakerde vlakte al weer snel begroeid met prachtige jonge heideplantjes.
Eind november van het afgelopen jaar bereikte mij het bericht dat er een groepje grote kruisbekken gesignaleerd was, een soort die vrij zeldzaam is in Nederland en die als invasiegast, afkomstig uit Scandinaviƫ of Schotland, in sommige jaren Nederland aandoet. Nadat ik een aantal keren tevergeefs naar de vogels gezocht had lukte het me uiteindelijk, wel van redelijk veraf, om ze voor de lens te krijgen. Tussendoor wist ik nog enkele andere mooie soorten te fotograferen.

Hartelijk dank nog voor de leuke reactie die van u mocht ontvangen op mijn "Jaaroverzicht 2013" en ik wens u veel kijkplezier bij dit eerste blog van het nieuwe jaar. Als u na het zien van de foto's een reactie wilt achterlaten stel ik dat zeer op prijs.

Met vriendelijke groet,
Ad



Mannetje grote kruisbek, te onderscheiden van de gewone kruisbek door het iets grotere formaat en de dikkere nek en snavel.












Omdat het enkele sessies duurde voordat de kruisbekken zich lieten zien en ik niet onverrichter zaken huiswaarts wilde keren, heb ik me uitstekend vermaakt met een aantal grauwe ganzen op het Beuven die voor mij allerlei poses aannamen.




Altijd weer leuk als je vogels met uitgestrekte vleugels kunt fotograferen.







Tussendoor kwam er nog een visarend aanvliegen die een flinke vis wist te bemachtigen. Voor het moment van toeslaan was ik helaas te laat.  Omdat de afstand vrij groot was heb ik de foto's niet verder gecropt. Daarom zeker geen topfoto's, maar ik was erg in mijn nopjes met deze waarneming.


Nadat hij op een voor mij onzichtbare plek een deel van de prooi had zitten oppeuzelen, vloog hij met de rest weg.



Mannetje grote kruisbek in hun favoriete voedselboom, de grove den, waaruit ze met hun gekruiste snavels de zaden peuteren.






Ook het vrouwtje ging in de top van de den zitten.






Een grote zilverreiger stond voor de hut van het ochtendzonnetje te genieten. Ik had de zon inmiddels al redelijk frontaal hetgeen me verleidde om wat met tegenlicht te spelen.





 Omdat er weinig kleur zit zowel in de vogel als de omgeving heb ik enkele foto's omgezet in zwart/wit, het contrast wat verhoogd en wat met de levels geschoven. Aan jullie ter beoordeling wat je hiervan vindt.



Tot slot nog een vluchtfoto van vliegende grote zilverreigers,een specialiteit waarop ik me dit jaar wat meer wil toeleggen.

16 opmerkingen:

  1. wat een mooie serie foto's zijn dit erg mooi.
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. heerlijk om je blog te volgen Ad vooral de kruisbek springt er heel mooi uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een pracht serie Ad, dit is genieten.
    Had je de visarend op grote afstand, ik vind het mooi.
    Ook de zilverreiger heb je prachtig in beeld gebracht.
    Maar het allermooist vind ik toch de grote kruisbek, je weet meteen hoe die aan zijn naam komt als je de foto's ziet.
    Het mannetje heeft natuurlijk weer de mooiste kleuren, zo gaat dat in het dierenrijk ;-))
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Ad.

    Prachtige serie van deze mooie natuurfoto's.

    Groettie van Patricia.,

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ad,
    Mooie serie. Ben er nog niet uit of ik nu de zwart-wit of de kleurenopname van de grote zilverreiger het mooist vind. Ze hebben allebei wel wat.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een fantastische waarnemingen, Ad. Een visarend! En dan nog met prooi ook. Ganzen vind ik heel interessant om te bestuderen. Ze zijn altijd ergens druk mee bezig. En dan dat gezellige gegak van ze. Een prachtige serie. Maar dat kunnen we best aan je overlaten. Ik hoef alleen maar naar je blogheader te kijken. Je kruisbekken zijn fantastisch. Wat een mooie kleuren. En de zilvereiger ..... prachtig licht heb je daar. Je z/w is ook mooi, maar eigenlijk moet je de foto's niet vergelijken. Ik denk dat ik toch voor kleur ga. Al met al een heel mooi blog. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Ad, wat geweldig dt je deze kruisbekken kon spotten.
    En sommige zijn dan misschien net zo scherp als je zou willen (10, 11, 12)
    maar je hebt ze maar mooi geplaat! Je4 visarend is ook een geweldige waarneming.
    De grauwe ganzen vind ik echt super en inderdaad altijd mooi als ze de vleugels uitslaan :-)
    Van de zilverreiger vind ik de gekleurde versie toch leuker.
    Je laatste foto van de vliegende zilverreigers vind ik zelfs supermooi.
    Heerlijke serie en ik had graag deze foto's zelf gemaakt ;-)
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Prachtig, vooral die kruisbekken. De zilver in zwartwit heeft niet mijn voorkeur. Dat zou wellicht anders zijn wanneer contrast of lijnenspel zorgen voor een meerwaarde, maar nu heeft de kleurige mijn voorkeur. Maar eigenlijk zijn alle foto's supermooi en voorbeeldig afgewerkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hai Ad,

    De kruisbekken zijn schitterend. Valt de grote snavel bij het mannetje niet zo heel veel op, bij het vrouwtje is het wel heel erg duidelijk. Prachtige waarneming en prachtige foto's.
    Mooie waarneming ook van de visarend. Eens gaat het lukken om zo'n moment van dichtbij te vangen, tot die tijd is dit toch wel een erg mooi alternatief. Ik zou de foto's graag gemaakt hebben.
    Succes met het maken van vliegbeelden. Altijd lastig, maar als het lukt (zoals bij je laatste foto) erg bevredigend.

    Groet,
    RenƩ

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Tjonge Ad wat heb je weer prachtige foto's. De ganzen zijn erg leuk. De visarend met prooi een fijne waarneming maar de kruisbekken zijn toppers.
    Je kleurenfoto van de zilverreiger spreekt me meer aan, bij de zwart/wit versie valt de snavel niet zo mooi op.
    Groetjes, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Heel mooie serie. De ganzen stelen voor mij de show, maar de zilverreigers vindt ik ook heel mooi.
    groet Anne-Marie

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wauw, ik ben wel een beetje jaloers op de kruisbekken, zelfs de gewone kruisbek heb ik nog nooit op de foto gezet. Maar ook een gewone grauwe gans weet je heel mooi te fotograferen, zo met gespreide vleugels levert het toch een bijzondere foto op.De visarend met prooi, een geweldig moment, daar is de waarneming even belangrijker dan de foto, die ik overigens toch heel geslaagd vindt. De zilverreigerserie is ook top, hiervan vind ik de eerste het mooist.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Ad,
    Hele mooie foto's!! Prachtige vogels!!
    Maar wat heb je die gans mooi weten te fotograferen zo met die fladderende vleugels. Knap gedaan!!

    Groeten, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Brilliant photos, the Crossbills stands out, but, I love the header, really beautiful.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat een genot om naar te kijken Ad ,
    En dan die twee mooie vogeltjes in de Den waar ik helemaal weg van ben !!!!
    gr,
    Annie

    BeantwoordenVerwijderen