Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zaterdag 22 februari 2014

Rondje Zeeland (2)

Zoals ik in mijn vorige blogbericht aangaf hebben we begin januari een rit gemaakt naar Zeeland met de bedoeling om bij de Grevelingen en de Brouwersdam vogels te spotten en te fotograferen. Onderweg kom je dan vaak ook al mooie plekken tegen waar interessante dingen te zien zijn, zoals b.v. plan Tureluur. Ook deze plekjes worden even aangedaan om te kijken of er zich b.v. steltlopertjes of bijzondere eendensoorten ophouden en om en passant een boterhammetje te nuttigen.

Tenslotte kon ik in dit prille nieuwe jaar nog een klein, maar leuk succesje op mijn conto boeken. In het katern "Spectrum" van de zaterdageditie van 15 februari j.l. van het Eindhovens Dagblad werd mijn foto geplaatst van de "hangende" bruine kiekendief. Deze foto was ook opgenomen in mijn blogbericht over "Vliegende vogels" van januari. Ik heb hieronder de krantenfoto en de originele foto nog even opgenomen.

Ik hoop dat ook deze serie u zal aanspreken, veel kijkgenoegen en hartelijk dank nog voor de vele leuke reacties op mijn vorige blogbericht "Rondje Zeeland (1)"

Met vriendelijke groet,
Ad


Poetsende aalscholver in tegenlicht, erg lastig om juist te belichten vooral door het enorme contrastverschil tussen het tegenlicht en de zwarte vogel. Ik heb de opname 2/3 stop overbelicht wat niet genoeg bleek waardoor ik in Photoshop nog flink aan de bak moest.De opnames van de wulpen en scholeksters in mijn vorige blog maakte ik bij de Grevelingen, maar ook bij de Brouwersdam poseerden ze gewillig op een zandduintje waardoor ik ze vanaf een laag standpunt kon fotograferen.
Scholekster ook wel bonte piet genoemd rustend op een dijkje.
Steenlopertjes doen hun naam eer aan, ze lopen vaak over de dam, je moet dan nog uitkijken dat je ze niet onder de wielen van je auto krijgt, en profiteren van schelpen die meeuwen hebben laten vallen of door auto's kapot gereden zijn.


In de spuisluis zwommen enkele grijze zeehonden (of kegelrobben) o.a. te herkennen aan hun spitse snuit ten opzichte van gewone zeehonden. Ze zijn overigens ook een stuk groter.
Deze aalscholver zat zich met opgezette veren heerlijk te poetsen waardoor de structuur van het verenkleed mooi zichtbaar werd. De witte randen rechts zijn niet van het verscherpen, maar worden veroorzaakt door het tegenlicht.


Kanoet, een vogel die al langere tijd op mijn wensenlijstje stond. Deze en volgende foto's zijn gemaakt met de Sigma 50-500 mm.
Deze zwarte kraai was al volop in voorjaarsstemming en zat tegen de achtergrond van de branding te roepen. Want hoewel het een zangvogel is kun je bij zo'n schorre kraai nauwelijks van zingen spreken.
Ook een juveniel mannetje brilduiker gaf acte de présence, op beide foto's zie je waaraan de vogel zijn naam dankt.
Tenslotte konden we nog een zwarte zee-eend waarnemen. Hoewel die, evenals bovenstaande brilduiker vrij ver weg op zee zat heb ik toch maar enkele opnames van gemaakt, maar natuurlijk mis je dan toch veel detail.

Een krantenafdruk heeft natuurlijk niet de kwaliteit van een digitaal beeld, bovendien bleek achteraf het afdrukformaat anders dan 3x2, waardoor er links een heel stuk van de foto afviel en de compositie daardoor uit balans is, jammer. Ik heb daarom de originele foto hieronder even in een passe-partout gezet, oogt toch wat prettiger.


14 opmerkingen:

 1. Eilandstaete vindt dit een sprekende serie !
  Dit blog mag gezien worden.
  Toppie!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een pracht serie en jammer dat je foto niet geplaatst is zoals je eigenlijk toch wel graag gewild had.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ad.

  Dit is een heel mooi blog met al die verschillende prachtige foto's.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige opnamen weer, Ad. Vooral 1, 2 en 3 spreken me heel erg aan. Maar je andere foto's zijn ook fantastisch. Met aalscholvers ben ik ook al eens bezig geweest, maar dat valt toch niet mee. Ze zijn best schuw. Gefeliciteerd met je foto in de krant. Dat ze er een stuk afsnijden is kennelijk heel gewoon. Met 2 van mijn foto's hebben ze dat ook gedaan. Zelfs eentje gehalveerd. Goed dat je het origineel er nog even bij hebt gezet. Die is vééél mooier. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Pracht foto's die je maakte Ad..
  Vooral de aalscholver op het paaltje vind ik erg mooi.
  Fijn je foto in de krant, dik verdiend die ziet er prachtig uit ( de orginele )
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Weer een mooie serie, waarbij ik alweer val voor de wulpen, prachtige foto's en een hele mooie vogel natuurlijk.
  Gaaf zeg, die zwarte zee eend zo dichtbij en mooi op de foto. Ik ben wel eens bij de brouwersdam geweest en zag die zee eenden alleen door de kijker, waardoor ik ze ver-weg-vogels noem, maar jij laat dus zien dat ze toch niet altijd ver weg zitten.
  Leuk die publicatie in de krant.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat aan de bak gaan met photoshop gaat je goed af Ad. Geslaagde foto. Altijd leuk , een rondje zeeland / zuid hollandse eilanden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ad ik dacht even dat het mijn eigen foto's waren hahahahaha , allemaal op de plekjes genomen waar ik dagelijks aanwezig ben het is daar heerlijk en van alles te zien en vast te leggen , en dat heb jij super gedaan TOPPPPPPPP,
  GR,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Ad,

  Als je met zulk weer met je sigma 50-500 kunt fotograferen en je weet wat de sweetspot is van de lens, dan doet deze in mijn ogen toch niet heel veel onder voor een prime 2.8 lens. Met je nieuwe (snellere) lens is echter wel de kans op dit soort mooie scherpe platen vele malen groter. Dat is toch ook niet onbelangrijk he?
  Prachtige beelden van de aalscholver. Die zijn toch wel heel erg fraai hoor.
  Ook mooi de beelden van de wulp en scholekster. Lekker als ze zelf ietsje hoger staan, waardoor je de storende elementen uit de achtergrond kunt laten verdwijnen. De waarneming van de zwarte zee-end is hele hele lekkere. Die zoek ik al een tijdje.
  Ondanks de grote afstand toch wel veel meer dan alleen maar een bewijsplaatje. Uitstekend gedaan.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie serie en die roepende zwarte kraai krijg je toch ook niet elke dag zo op de foto....(heel mooi), Proficiat met de publicatie in het Eindhovens dagblad maar jammer dat ze de foto zo kunnen vernagelen.
  gr. Huub

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ad,

  wat een leuk vogelblog heb je weer geplaatst :-) De aalscholver van de eerste foto bind ik heel leuk om te zien hihi.... ook je steenlopertjes zijn heerlijk om te bekijken. De zwarte kraai vind ik zelfs prachtig van kleur en helderheid. De kanoet vind ik ietwat minder maar de rest is echt heel mooi. De brilduiker had ik ook graag willen maken, maar je foto van de bruine kiekendief is echt gaaf. Jammer dat die dan in de krant zoveel minder is afgedrukt, maar het is echt een plaatje om te zien!

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ad,
  Ik had je foto al gezien in het ED. Leuk! Je eigen foto ziet er inderdaad stukken beter uit.
  Mooi zo'n rondje Brouwersdam/Grevelingen. Wil ik ook graag een keer gaan doen.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ad,
  Super, dat je foto in de krant stond, dat zijn toch altijd van die dingen waar je blij van wordt.
  De rondje Zeeland was een succesvol tripje, dat fraaie beelden heeft opgeleverd.
  De foto's van de aalscholver met het mooie lichtrandje zijn voor mij de onbetwiste toppers van de serie.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen