Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

dinsdag 25 maart 2014

Hutje van Marcel

Clubgenoot en mede-blogger Marcel v.d. Kerkhof bouwde onlangs een mooie nieuwe fotohut op een plekje dat goed beschut ligt in een klein bosperceel dat rijk is aan vogels. Het bosje is op particulier terrein en er is werkelijk geen enkele moeite gespaard om het zowel de vogels als de fotograaf naar de zin te maken. Zo staan er comfortabele verstelbare bureaustoelen in en een knetterend vuurtje in een houtkacheltje zorgt voor een aangename temperatuur terwijl op hetzelfde kacheltje het water voor een heerlijk kop koffie kan worden gekookt. Ik had het voorrecht, samen met Huub Reulen, een dagje bij Marcel te gast te zijn in dit chalet te midden van een eldorado van vogels. Het zijn weliswaar niet allemaal hele spectaculaire soorten, maar je kunt je er heerlijk uitleven met allerlei camera-instellingen met de vogels op slechts enkele meters afstand. We hebben daar met z'n drieën een genoeglijke en gezellige zondag beleefd met leuke foto's van een negental soorten als resultaat.
Nogmaals bedankt Marcel voor je gastvrijheid en als je nog eens een plekje vrij hebt houd ik me in elk geval aangeboden.

Hartelijk dank voor de positieve reacties die ik ontving op mijn vorige blogbericht over de krooneendjes en ijsduiker "klik hier" en als u na het bekijken van dit blogbericht een reactie wilt achterlaten stel ik dat zeer op prijs.

Met vriendelijke groet,
AdPimpelmeesjes waren het meest talrijk vertegenwoordigd. Een zeer algemeen vogeltje, maar o zo mooi getekend.
                                                                                                                                         


                         
                           
                                                       


                                               
                                    Koolmees                    
     


Ook de grote bonte specht laat zich regelmatig zien.
Ik was erg content met deze boomkruiper, het is een moeilijk goed te fotograferen vogeltje, erg beweeglijk en in een fractie van een seconde weer verdwenen aan de achterkant van de stam om een heel eind hoger weer tevoorschijn te komen. Met zijn lange puntige, naar beneden gebogen snavel peutert hij kleine insecten tussen de stamspleten uit.


Deze fazantenhen kwam zo dichtbij de hut dat ik haar op een gegeven moment niet meer helemaal in beeld kreeg. Ik maakte daarom maar een portretje. Deze hen was overigens wel heel bijzonder gekleurd met veel paarsrode accenten.

Pimpelmees met spechtmanieren.

Roodborst, ook een heel algemeen vogeltje, maar ik vind de complementaire kleuren wel leuk.

Kopportretje van een mannetjesmerel.Een nieuwsgierig pimpelmeesje achter een berkenstam.Boomklever met zijn stierennek in een kenmerkende houding. In tegenstelling tot de boomkruiper kan hij ook verticaal langs de stam naar beneden lopen.Je zou bijna denken dat deze koolmees de boomklever wil imiteren.Vinkenvrouwtje, hier had ik wellicht beter een wat kleiner diafragma kunnen gebruiken.Bij deze pimpelmees heeft het kleinere diafragma duidelijk beter gewerkt.Een nogal vijandige omgeving zou je zeggen voor zo'n teer vogeltje tussen de stekels van deze uitgebloeide kaardenbollen.

18 opmerkingen:

 1. Hoi Ad.

  Prachtige serie vogels heb je gefotografeerd.
  Mooi zoveel soorten.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jeetje wat een mooie serie Ad ,
  Ik ben gezond jaloers hoor die boomkruiper is ook echt zo mooi maar verder allemaal !!
  gr,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk om op zo'n mooi plekje te kunnen fotograferen en dat onder het genot van een kopje koffie.
  Prachtige serie heb je gemaakt Ad.
  De boomklever en de bonte specht zijn favoriet voor mij.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtige plek om de vogels te fotograferen, Ad. Zoals je het beschrijft is het een soort luxe-hut. Het zijn dan misschien voor jou geen heel bijzondere soorten, maar boomkruipers en -klevers zie ik hier niet zo veel, hoor. Hoe dan ook, ik zou een gat in de lucht springen als ik zo'n prachtige serie had gemaakt. Je Fazant is ook erg mooi en het Roodborstje. Maar ook de laatste foto is geweldig. Al met al een erg mooie serie weer. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. prachtige reeks Ad! vooral de bonte specht en het pimpelmeesje zijn mijn favorieten!
  groeten, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hai Ad,

  Het enige minpuntje dat ik kan ontdekken aan deze plek, zijn de wat grauwige achtergronden. Dat is een beetje jammer, maar wordt misschine door de natuur zelfs opgelost de komende maanden als de begroeiing groener wordt.
  Qua echt mooie soorten moet je vaak net eventjes het geluk van de dag meehebben, maar het portreteren van de gewone soorten blijft toch een nog grotere uitdaging. Wel heel verrassend om daar zo'n mooie gekleurde fazantvrouw te zien.
  De klever en de daaronder staande koolmees zijn erg fraai, net als de roodborst op de steen. Grappig die specht bij dat gat in de boom, daar zat vast wat pindakaas in.
  Hele mooie serie Ad, lijkt me een fijne boshut.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   De achtergronden zijn op dit moment inderdaad nog wat grijzig, op dit moment komen de bomen weer in blad en dan krijg je natuurlijk een heel andere setting. Heb al aan Marcel gevraagd of ik dan nog eens van zijn "chalet" gebruik mag maken. Ja die fazant vonden we alle drie wel heel bijzonder gekleurd, maar er zijn blijkbaar nogal wat mengvormen in "omloop". En ja, die specht kon inderdaad de verleiding van de pindakaas niet weerstaan. Bedankt voor je uitgebreide reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 7. Fraaie foto's zeg, het levert een mooie serie op. Misschien over een maandje een bonte vliegenvanger of appelvink?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Gerrit,

   Laten we het hopen dat zou heel mooi zijn, mijn eerste appelvink. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 8. geweldig z,on plek wat een mazzel van die fazantvrouw ze staat er dan niet helemaal op maar wat is ze mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ad,

  wat leuk dat je bij iemand particulier in een hutje kan zitten en ook nog koffie kan zetten.
  Wat een luxe hihi... en dan ook nog eens een mooi aanbod aan vogels :-)
  Volgens mij had je die dag geen zon of mooi licht want je foto's ogen wat donker.
  Wel zitten er een paar hele mooie tussen. Waar ik voor viel was de fazantenhen.
  Prachtig van kleur, mooi helder en een prachtige tekening.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Het was die dag inderdaad heel wisselvallig licht, maar zoals ik het op mijn computer zie heb ik ze toch licht genoeg afgewerkt. Misschien miet ik nu toch maar eens een kalibratiespin aan schaffen, hetgeen ik al langer van plan was.
   Bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 10. Hallo Ad,
  Wat een mooie verzameling aan vogeltjes, boomkruipertje heb je er heel mooi op, die zijn vaak vliegensvlug. Maar ook de meer algemene soorten heb je gewoon mooi gekiekt, boomklever is mijn favoriet. De fazant is heel grappig van zo dichtbij, zo zie je details die je anders nooit te zien krijgt.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Klinkt goed, dat comfortabele chalet ;-)
  En ook al zijn het de gewone soorten, het is gewoon altijd leuk om ze te fotograferen en je hebt een reeks prachtig scherpe vogels neergezet.
  De fazant was een erg leuke bonus.

  Groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Ad,
  Mooie serie!
  Wanneer kom je weer eens op bezoek, de achtergrond is nu mooi van kleur.

  groet,
  Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een mooie en leuke foto's!
  Prachtig blog, leuk om te bekijken.
  Groet, Rianne

  BeantwoordenVerwijderen
 14. pimpel meesje heeft echt een prachtige kleur

  BeantwoordenVerwijderen