Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

maandag 30 juni 2014

Allerhande

Na enkele blogs gewijd te hebben aan het prachtige, en onder natuurfotografen populaire eiland Texel, wil ik in dit blog wat dichter bij huis blijven en foto's van diverse vogelsoorten laten zien die ik afgelopen tijd gemaakt heb. Het is een samenvatting van fototripjes die ik gemaakt heb, zowel dichtbij huis, in de directe omgeving van mijn woonplaats alsmede daarbuiten. Een variatie ook om wat meer bij de tijd te komen, door de vele foto's die zeker in het voorjaar gemaakt worden ontstaat steeds een achterstand in het bewerken daarvan, zodat je steeds achter de seizoenen aanhobbelt. Leuker is om steeds wat meer recent materiaal te laten zien, vandaar deze "inhaalslag".
Bedankt voor de fijne reacties op mijn blog(s) over Texel 2013 (klik hier) en ondanks dat ik dan toch weer uit de pas loop met het seizoen wil ik binnenkort toch ook de Texelopnames van 2014 laten zien.
Veel kijkgenoegen bij deze vogelvariant.

Met vriendelijke groet,
Ad


Nadat we gedurende de hele winter de grote bonte spechten met voer verwend hadden werden we hiervoor in het voorjaar beloond doordat ze met hun jongen (4 stuks), die ze in een naburig bos hadden grootgebracht, regelmatig onze tuin bezochten.
De jongen, zowel de mannetjes als de vrouwtjes, hebben een mooie rode pet op, die later bij de vrouwtjes verdwijnt en bij de mannetjes een stuk kleiner wordt.


Juveniele grote bonte specht.
Mannetje grote bonte specht. Op de achtergrond paarse ooievaarsbekken.Kemphaantje deels in zomerkleed. Deze en volgende foto's maakte ik vorige zomer in de Zeevangpolder. Een aantal van deze kemphaantjes is vanwege een onderzoek gemerkt met kleurringen.
Ik vond de positie in een doorkijkje van koeiendijen wel leuk.


Een flinke crop, daarom kwalitatief wat minder, maar ik vond dat dit mannetje in zomerkleed niet mocht ontbreken.Zingende blauwborst, foto uit een serie die ik dit voorjaar maakte in de Groote Peel.Tjiftjaf eveneens gefotografeerd in de Groote Peel.Zingende graspieper, ook een jaarlijks terugkomende bezoeker van de Groote Peel.Ook dit jaar zijn de ijsvogels weer present op hun vertrouwde plekje waar ze de afgelopen jaren al meerdere nesten jongen hebben grootgebracht. Hier het mannetje.
Mannetje merel dat uitgebreid de tijd neemt voor een zonnebad.Grutto gefotografeerd in Arkemheen, hoewel ik ook veel foto's maakte van grutto's op paaltjes vind ik dit toch mooier. Liggend op mijn buik in het kletsnatte gras genomen, maar ja, je moet er wat voor over hebben.


Beetje krap gekaderd, ik was met mijn 300 mm. + 2.0 TC wat te dichtbij getijgerd.
Jarenlang stond de gekraagde roodstaart op mijn wensenlijstje. Tijdens een zondagmiddag tochtje dit voorjaar ontdekte ik een paartje bij een klein schuurtje in een agrarisch gebied. Aanvankelijk leken ze onder het golfplaten dak te gaan nestelen, maar helaas hebben ze dat niet doorgezet.
Vrouwtje gekraagde roodstaart.


Winterkoninkje bijna in high-key, jammer dat hij niet even wilde zingen.Tot slot van dit weer veel te lange blog mag dit kleine pleviertje het bericht afsluiten. Van dit pleviertje met de mooie goudomrande ogen maakte ik een serie die ik volgend keer in een blog wil opnemen.

18 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige log Ad je begint al gelijk met twee grote bonte spechten en dan zonder een foto tekort te doen is het gewoon genieten ,ik heb het een paar keer bekeken maar dan lijkt het wel steeds mooier te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ad niks te lang hoor het is zo genieten van zulke mooi foto's van al mijn lievelingen het kan niet lang genoeg zijn !!!
  Dank je wel !
  gr,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow wat een mooie serie weer Ad.
  Jaloersmakende foto's zitten er bij, vooral de bonte specht wat een juweeltjes net als het ijsvogeltje ook zoooooooo mooi.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ad.

  Met heel veel plezier naar deze prachtige vogeltjes gekeken.
  Prachtige foto's heb je ervan gemaakt.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hai Ad,

  Lastig om een keuze te maken wat nou de mooiste is uit die hele bijzondere rijtje. De blauwborst zit wel in heel erg mooi licht en daardoor komen de kleuren van het vogeltje ook heel mooi uit, maar ook de eerste ijsvogel is fantastisch. Prachtige achtergrond eb je daar, waardoor de ijsvogel helemaal loskomt. Maar eigenlijk doe ik de rest echt te kort doen als ik zo'n keuze maak. De spechten, top! De kemphanen, erg mooi, maar zonde dat ze net niet helemaal in hun prachtkleed zijn he. Daarvoor moet je toch echt richting Friesland. Gefeliciteerd met de foto's van de roodstaarten. Wat zal je daar blij mee geweest zijn en terecht. Schitterende serie prachtplaten.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie serie ad. Foto 4 is ook een jonge vogel gezien het vele rood op z'n kop.

  gr.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ad,

  dit is lekker verwennen en ik heb dan ook met veel plezier deze serie bekeken.
  wat ene mooie platen zitten er tussen. De spechten vind ik prachtig en ik hoop ook ooit een jonge specht voor de lens te krijgen. De kemphanen zijn wat meer met ruis maar dat komt door de crop. Bij mij zitten ze ook steeds te ver voor mooie foto's. Je gekraagde roodstaart is er ook een om door een ringetje te halen. Wat mooi heb je die kunnen fotograferen en dan de blauwborst die uit volle borst staat te zingen. Echt geweldig vind ik die net als de ijsvogels.
  Kortom een blog met een hoog geniet gehalte. Mijn voorkeur: Foto 1, 3, 11, 13, 14, 20 en 25.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ad, dat is weer een fraaie verzameling die je hier laat zien, de binnenkomer van de twee spechten is meteen al geweldig!!
  De kemphaan is een mooie waarneming, de gekraagde roodstaart heb je ook prachtig in beeld, en natuurlijk is de ijsvogel met die mooie achtergrond helemaal top.
  Hele fraaie serie!
  Groeten Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Extenso,completo y encantador resumen Ad, enhorabuena por tus fantasticas fotos.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie afwisselende serie Ad. Moeilijk te kiezen en dat doe ik dan maar niet. Want bijvoorbeeld de graspieper is minder kleurrijk dan de IJsvogel maar ook heel leuk in beeld.
  Laat zulke series nog maar vaker voorbij komen.

  gr jowan

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Ad, wat een prachtige vogelblog. Zoveel mooie foto's. De juveniele bonte spechtjes, dat is superleuk als die in je tuin komen. De kemphaan, wat is het toch een bijzondere vogel, met dat prachtige zomerkleed. De ijsvogel steelt de show, wat heb je die mooi zeg. En ook de zwarte roodstaart zou ik zelf graag nog eens zo mooi fotograferen, evenals die mooie blauwborst.
  Ik noem maar even wat highlights maar je hele blog vind ik prachtig, heb er met veel plezier naar gekeken.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Maakt me helemaal niet uit, hoor Ad, dat niet alles uit deze periode is. De foto's zijn zó mooi. Ik heb een zwak voor Spechten en die foto's zijn daarom sowieso al favoriet bij mij. De foto die onmiddellijk mijn hart stal was de zingende Graspieper. Zo leuk en mooi. Net alsof je andere foto's niet mooi zijn. Niets is minder waar. Ik vind ze allemaal práchtig. Tja, zo zou ik een Grutto ook nog wel eens willen fotograferen. Pfff ... zo weinig tijd en nog zoveel wensen. Ik heb met plezier je foto's bekeken. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ad,
  Ik heb je serie al eerder bekeken en ook nu vind ik het lastig reageren. Het zijn zo veel mooie beelden bij elkaar dat het moeilijk wordt er iets van te zeggen. Vooruit dan maar, ik ga er toch een paar noemen: de spechten natuurlijk, maar ook de ijsvogel en grutto. Verder zijn de gekraagde roodstaart en de kemphanen mooie waarnemingen. Jammer dat de kemphanen aan het wisselen is van verenkleed.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hi Ad, Great series here and the Kingsfisher is always a favourite !

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Beste Ad,
  dit is ook weer een prachtige, zeer gevarieerde serie.
  Ik kom nog eens terug om rustig de Texelplaten te bekijken.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen