Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zaterdag 26 juli 2014

Vogel met de gouden ogen.......de kleine plevier

De kleine plevier behoort tot de vrij grote familie van de plevieren waartoe ook de bontbek-, de strand-, de zilver- en de goudplevier behoren. Ook de bekende kievit behoort tot de familie van de plevieren. In tegenstelling tot zijn familiegenoten, die vaak aan de kust leven, geeft de kleine plevier de voorkeur aan ruige terreintjes in het binnenland met een kiezelige ondergrond, zand- en grindgaten of op in ontwikkeling zijnde industriegebieden met wat zoetwaterplassen in de buurt. Zo ook dit paartje dat ik in het voorjaar korte tijd gevolgd heb en dat op een industrieterrein in de regio voor nageslacht heeft gezorgd. Zoals bij alle plevieren zijn de jongen zogenaamde nestvlieders, hetgeen betekent dat ze direct na het uitkomen uit het ei al veertjes hebben en aan de wandel gaan op zoek naar voedsel.
In mijn vorige blogbericht gaf ik al aan dat dit bericht over de kleine plevier zou gaan, maar het heeft even geduurd voordat het zover was. Ik maakte daar n.l. erg veel foto's die ik ook wilde bewerken en het heeft me werkelijk hoofdbrekens gekost om hiervan een selectie te maken. Met gemak had ik hiervan wel drie series kunnen maken.
Ik hoop dat u met genoegen naar deze serie kijkt en wil iedereen bedanken voor de leuke reacties op mijn vorige blogbericht over Allerhande "Klik hier"

Met vriendelijke groet,
AdMannetje kleine plevier met de kenmerkende gele oogring.


Vrouwtje kleine plevier waarvan de donkere delen over het algemeen wat minder zwart zijn.


Op het moment dat ik de pleviertjes zag waren ze al uitgelopen. Vier pulletjes scharrelden er rond waarbij duidelijk een verschil in grootte en dus ook in leeftijd zichtbaar was. Heel duidelijk is hier ook al de gele oogring te zien.


Toen ik de eerste keer daar was maakte ik de fout om te proberen dichterbij te komen hetgeen zinloos is. Ze
trekken onmiddellijk de kuierlatten aan en geven je het nakijken.
Een rustige achtergrond is mooi, maar als zo'n jonkie midden in een bed van gele pioniersvegetatie gaat staan word ik toch ook wel heel enthousiast.
De volgende keer dat ik daar kwam heb ik de auto in de buurt gezet en afgewacht. Ze kwamen steeds dichterbij en op een gegeven moment zaten ze zelfs onder mijn auto.
Af en toe werd er ook driftig gepoetst......


en even de vleugeltjes gestrekt......


maar ook de lucht werd steeds in de gaten gehouden om te zien of er zich geen roofvogel aandiende.


Pa houdt steeds de wacht en waarschuwt als de jongen wat te ver uit de buurt raken.


Ze rennen continue achter vliegjes en kleine insecten aan met die overmaatse poten..
Als er gevaar dreigt roept een van de oudervogels en zoeken ze met  z'n allen een veilig heenkomen.


Het is dan net of vader of moeder op wel 10 poten staat.


Sons gaan ze in een plasje op zoek naar wat eetbaars. Door het tegenlicht lijkt het jong wel in een maanlandschap te staan.
En maar scharrelen......


en dan weer even onderdak zoeken bij het thuisfront.


Soms is het een heel geklauter over die grote zandkluiten.


Is er nog plek voor mij in de herberg?
De kust lijkt wel weer veilig......


rennen maar weer dus.


Het blog is al wel erg lang, maar toch nog enkele sfeerplaatjes o.a met spiegelbeeld.
Hiermee komt dit veel te lange blogbericht ten einde, ik hoop dat ik niet teveel van uw geduld gevergd heb.

16 opmerkingen:

 1. Nou Ad dit verveeld nooit het had nog best langer mogen zijn wat is dit mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb zeker met genoegen gekeken Ad.
  Pracht serie, mooi ook om te zien hoe de kleintjes onder moeders vleugel kruipen.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw, dit is echt een van de mooiste series die ik bij jou heb gezien. Wat geweldig dat je de plevieren en de jonkies zo mooi kon fotograferen, ik kan niet zeggen welke mijn favoriet is, alles is gewoon prachtig. De foto onderdak zoeken bij het thuisfront is heel ontroerend, die springt er kwa gevoel heel erg uit, zo'n mooi intiem momentje. De foto's aan de waterlijn, met spiegeling vind ik ook heel mooi. groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie serie ad. Jammer dat het op die plek over 1 of 2 jaar is afgelopen want dan is het industrieterrein geheel volgebouwd en moeten de kleine plevieren wijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, inderdaad Huub zo gaat dat meestal met pionierssoorten, ik heb het enkele jaren geleden ook meegemaakt op het industrieterrein in Helmond. Ze kwamen daar op verschillende plekken voor, evenals kieviten en patrijzen, maar inmiddels is alles volgebouwd en zijn de vogels verdwenen.

   Verwijderen
 5. "Ik hoop dat u met genoegen naar deze serie kijkt" durf je dan nog te zeggen!
  Jeetje Ad dit is toch geweldig! Ik heb nog nimmer een plevier gefotografeerd (of het moet er eentje heel in de verte zijn geweest), dus ik zit hier echt grandioos te genieten. Het duurde dan even maar dan heb je ook wat. Die kleintjes zijn prachtig om te zien al zijn de ouders ook heel mooi met hun goudomrande ogen. Werkelijk schitterend Ad en ook mooie informatie.
  Echt een heel dik compliment.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wow, wat vind ik dit mooi, Ad. Pleviertjes zijn sowieso al mooi (ik ken ze alleen van foto's jammer genoeg), maar je foto's maken ze nog mooier. De foto's met de kleine klaver en het pleviertje zou je zo als paaskaart kunnen gebruiken. Wat een prachtige combinatie. Ik kan me voorstellen dat je daar blij van werd. Het pleviertje bij de plas is ook fantastisch. Leuk als ze onder de ouder schuilen. Het lijkt inderdaad of die dan meer pootjes heeft. Al met al een meer dan prachtige serie. Fijn weekend. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ad , wat een prachtige serie en je had inderdaad gelijk dat ik de verkeerde foto's neer had gezet en verwarde het pleviertje met deze die jij hebt geplaatst!
  Ik heb deze ook gefotografeerd maar zonder na te denken de tekst van deze er bij gezet !!
  Maar jij mag zeer trots zijn op zo'n mooie lange serie van deze mooie plevier hij is mooier dan de bontbek door de oranje ring om zijn oog !
  maar schattig zijn ze allemaal !
  gr,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Annie,

   Ik ben blij dat je het sportief opvat, achteraf twijfelde ik of ik deze reactie wel zo had moeten geven, maar zoals ik al aangaf was het positief (kritisch) bedoeld. Maar hoe dan ook, je bontbekpleviertjes staan er prima op, heel mooi.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 8. Beste Ad,
  wat geweldig om zo'n hele familie plevier te kunnen volgen. Ik kan me goed voorstellen dat je daar geen genoeg van kon krijgen. Beeldschone foto's laat je ervan zien; dan is het niet gauw te veel. Het is heel erg genieten om deze serie te bekijken. Stuk voor stuk prachtplaten.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Interesante y meticuloso seguimiento de este pequeño pájaro con sus diminutas crías... Es un pájaro muy inteligente y difícil de seguir y fotografiar de esta forma. Enhorabuena por las fotografías y por el artículo. Un saludo.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hi Ad, a dangerous world for the youngsters. Excellent pics !

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ad,
  Een geweldige serie! Heerlijk die kleine pleviertjes. Wat zal je genoten hebben bij het volgen van deze vogeltjes. Mooi in de gele bloemetjes, maar ook met reflectie en bij de zandkluiten. Grappig om ze zo met zijn allen onder de oudervogel te zien schuilen. Ik ga gauw nog een keer de serie bekijken en genieten.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hai Ad,

  Leuk! Eén van mijn favoriete vogels en dan vooral die kleintjes! Fantastische serie zo en erg knap geplaat. Ik weet hoe klein die ukkies zijn en ook nog nog eens pijlsnel, dus een serie met veel geduld gemaakt.
  Vooral de foto's van de kleintjes met de oudervogel zijn mijn favorieten. Erg leuk om te zien hoe ze schuilen onder moeders lichaam en dat dan al die pootjes er onder uitsteken. Wat ook erg leuk is, om er gewoon te gaan liggen. Ik heb wel eens meegemaakt dat ze over mijn benen heen liepen. Rustig afwachten in de auto heeft jou nu ook een schitterende serie opgeleverd. Die foto's met spiegeling van het jong zijn helemaal top.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 13. wauw waar leven deze vogels ? ik heb ze namelijk nog nooit gezien.

  BeantwoordenVerwijderen