Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

dinsdag 19 augustus 2014

VVV.........Vakantie, Vogels, Veel soorten.

Eind juni brachten we een weekje vakantie door op een camping in Blokzijl. Behalve op de camping, waar al veel te zien en te beleven was op vogelgebied, hebben we van daaruit diverse uitstapjes ondernomen naar in de buurt liggende natuurgebieden. De Wieden/Weerribben, de Oostvaardersplassen en enkele kastelen met mooie buitengebieden lagen op niet al te grote afstand. Op de diverse plekken heb ik in een week tijd wel 13 soorten kunnen fotograferen, waarvan hier een selectie. Ik heb even overwogen om de serie in tweeën te knippen omdat het best wel weer veel opnames zijn, maar ik vind het verband dan een beetje zoek.
Ik hoop dat u desondanks de moeite neemt om de foto's te bekijken.
Verder bedank ik iedereen die een kijkje genomen heeft in mijn vorige serie over de kleine plevieren "klik hier" en met name degenen die daarbij een leuke reactie hebben achtergelaten.Dagelijks liet zich deze zanglijster op de camping zien. Het gaf mij de mogelijkheid om in alle rust wat dingen uit te proberen met o.a. dit als resultaat. Ik heb mijn camera op een rijstzak gelegd en gebruik gemaakt van een hoekzoeker om een zo laag mogelijk standpunt te kunnen innemen zonder mijn nek te breken. Omdat er al even niet gemaaid was stonden de madeliefjes in bloei en kon ik daar mooi gebruik van maken.
Af en toe werd er een forse regenworm verschalkt.Aan de camping grensde een sparrenaanplant waarin zich veel kleine vogels ophielden, waaronder dit vrouwtje kneu. Gezien de geringe koptekening vermoed ik dat onderstaande vogel een jonge kneu is.


Bij aankomst op de camping had ik al aan de beheerder/eigenaar gevraagd wat er zoal op vogelgebied te beleven viel. In de sparrenaanplant zouden enkele ransuilen een roestboom hebben. Uiteraard ben ik daar de eerste de beste dag naar op zoek gegaan en, wat ik niet verwachtte, vond ik ze vrij snel. Een exemplaar zat prachtig vrij op ooghoogte in het ochtendlicht aan de buitenkant van een spar. Met zijn prachtige oranje ogen keek hij me indringend aan terwijl zijn oorpluimen recht overeind stonden.
Maar...helaas had ik mijn camera nog niet direct meegenomen. Snel naar de caravan dus, maar..... toen ik terugkwam was de vogel helaas gevlogen en heb ik ze de hele week niet meer terug gezien.
Enorme frustratie dus, en ik betwijfel of ik deze soort nog ooit zo prachtig voor de lens zal krijgen.Ook een groepje groenlingen was vertegenwoordigd, waaronder ook jonge exemplaren.De Wieden en de Weerribben, prachtige natuurgebieden. In een struik boven de rietvelden kon ik deze zingende snor fotograferen.


Een andere opname als hierboven, maar wel een flinke crop.Uitzicht op een aalscholverkolonie vanuit schuilhut "De Grauwe Gans" in de Oostvaardersplassen.Onderweg naar deze vogelhut kwamen we dit puttertje tegen.Evenals deze schermbloemen.Tussen de vegetatie kon ik deze vogel met vlieg fotograferen. Ik kon hem (of haar) niet direct determineren. Ik dacht aan een braamsluiper, een vrouwtje grasmus of een tuinfluiter. Ik heb enkele ervaren vogelaars geraadpleegd, maar ook die moeten het antwoord schuldig blijven. Voorlopig houd ik het op een braamsluiper. Wie het weet mag het zeggen.

Vanaf de Knardijk zag ik een groepje lepelaars foerageren. Deze kon ik fotograferen net toen er een visje gevangen werd.In de hut "De Grote Zilverreiger" zaten boerenzwaluwen met jongen.


Enkele jongen waren net uitgevlogen.Op het pad naar deze hut trof ik deze jonge rietgors.

De Oostvaardersplassen, een prachtig natuurgebied. Een stitch van 5 foto's.Op het landgoed IJhorst in het Reestdal huisde een kolonie witte ooievaars.
Op een nest stonden een viertal halfwas jongen. De snavel en poten zijn nog niet uit gekleurd.


In de naburige weilanden gingen ze op zoek naar kikkers, muizen en insecten.
Om vervolgens weer uit te rusten op het nest.De laatste dagen ontdekte ik op de camping deze prachtige grauwe vliegenvanger. Deze soort vond ik wel een waardige vervanger voor de gemiste ransuilen.
In tegenlicht gevangen leverde het deze bokehringen op, een heel andere benadering.Tenslotte probeerde deze spreeuw ouder op de camping haar jong groot te brengen.

En eindelijk komt er dan een einde aan dit blog, ik hoop dat het niet teveel van uw uithoudingsvermogen gevergd heeft. Bedankt voor uw belangstelling.

23 opmerkingen:

 1. Mooie serie Ad, Zanglijsters vind ik er nog eens bovenuit springen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is puur genieten Ad ,dit verveeld nooit en is daarom ook nooit te lang.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke serie geworden, niets te lang hoor, vooral de zanglijster, wow, goed weten te nemen. Het was weer genieten..

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige serie Ad en ik heb ze allemaal met plezier bekeken.
  Mooie soorten die je voor de lens had.
  De lijster heb je heel erg mooi in beeld gebracht, dan is en hoekzoeker echt wel fijn.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kijk, dan kan een vakantie alleen maar geslaagd zijn! Proficiat met deze serie.

  Groet,
  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig Ad, de lijster met de hoekzoeker super tussen het gras en de bloemkes en de grauwe vliegenvanger is een geweldige invaller !

  Gr Michel

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hai Ad,

  Koop toch een Sony. Die hebben van die mooie kantelbare schermpjes en dan heb je geen hoekzoeker meer nodig.

  Je hebt toch wel een aantal mooie, niet alledaagse soorten in deze serie. Vooral foto 1 en 3 zijn erg fijn. Zo'n laag standpunt maakt een foto mooier, zeker als je zoals in foto 1 ook nog zo'n fijn anders gekleurd randje hebt. Zijn dat paarse bloemen of een rand van een voortent? Ook foto 27 is er eentje die ik graag gemaakt had. Niet alleen een hele mooie soort, maar hij zit ook nog eens op een prachtig plekje. Dan ook nog zo'n mooie pose en dan krijg je een heerlijke plaat. Mooi hoor.
  Net als jij heb ik ook een vogel gefotografeerd waarvan ik het sterke vermoeden heb dat het een braamsluiper is. Maar ja, als ze geen geluid maken is het erg lastig he?
  Heerlijke serie Ad.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Begrijp ook niet waarom Nikon (en Canon) op de betere spiegelreflexen nog steeds geen kantelbaar schermpje hebben. Maar overstappen op Sony..... hmmm nee.
   Dat randje op de achtergrond in de eerste foto zijn inderdaad bloemen in een bloemborder, maar door het grote diafragma en de geringe scherptediepte lost dat mooi op in de achtergrond.
   Grauwe vliegenvanger is inderdaad een mooie soort, maar daar zal niet iedereen het met ons eens zijn. Is meer iets voor echte vogelaars, velen zullen het maar een grauwe mus vinden.
   Braamsluiper is inderdaad een lastige soort, die ik tot nu toe nog maar een keer eerder op de plaat kon zetten en het zijn meesters in het zich verbergen tussen het struikgewas.
   Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
  2. Ik fotografeer alleen maar met Sony hoor Ad.
   Echt een pracht van een camera (en lens)

   Verwijderen
 8. Ad, daar zitten wel foto's bij die ik wel had willen maken. De grauwe vliegenvanger is heel mooi en die manier van fotograferen van het landschap heeft ook een mooie opname opgeleverd. Foto 1 van de zanglijster vind ik de mooiste tussen de margrietjes. Wat je nog had kunnen doen, was een kei zoeken en enkele slakken. De lijster heeft dit zo in de gaten.. Al met al een mooie serie en je bent schijnbaar op tijd op vakantie gegaan..(geen regen).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad een goed idee Huub om een prefab lijstersmidse te maken, volgende keer maar eens aan denken.
   We hadden die week inderdaad schitterend weer, met het huidige weer op een camping verveelt snel.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 9. Hallo Ad, Hele mooie serie, ik sluit me aan en vind ook foto 1 bijzonder mooi, je nieuwe lens is wel aan jou besteed. Je zal er wel erg blij mee zijn. groeten Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben inderdaad erg content met die nieuwe lens Marcel, maar het moet nog veel beter kunnen als ik b.v. de resultaten hiermee op Birdpix zie. Maar zo blijft het in ieder geval een uitdaging.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 10. Hoi Ad, Ook ik vind de eerste foto fantastisch mooi. Wat een pech had je met de ransuilen. Dan baal je natuurlijk wel. Maar de grauwe vliegenvanger is ook heel mooi, zeker op dit plekje. Jij hebt je wel vermaakt op je vakantie!
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Beste Ad,
  Wat een prachtige serie; zowel de verschillende vogels als je landschap en de witte bloemetjes vind ik erg mooi.
  De eerste foto steelt wel direct de show: geweldig mooi, de zanglijster tussen de madeliefjes.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oh wat heb ik toch altijd bewondering voor fotografen als jij die vogels goed kunnen platen!
  Voor mij zijn het begin en het einde van de serie favoriet.
  De lijster, vooral 1 en 3 top! ( 2 is wat onrustiger met de donker baan in de achtergrond)
  De grauwe vliegenvanger ook juweeltjes en tot slot de spreeuwen, wow!

  groeten Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Maar ik zie tot mijn grote schrik dat mijn reactie nergens meer staat!!??
  Ik vond dit nl een (en vind dit nog steeds) een pracht van een blog.
  Je openingsfoto is al een plaatje door het mooie lage standpunt en de madeliefjes :-)
  De hele serie van de lijster is echt heel erg mooi.
  Uiteraard zijn je andere foto's ook heel fraai om te zien en vooral foto 12 en 13 zijn geweldig.
  Je Lepelaar met prooi is ook geweldig. De snor krijg ik maar niet op de foto maar jij hebt hem er toch aardig op gekregen.
  Foto 27 van de grauwe vliegenvanger is ook een juweel op zich. Ik heb echt genoten van deze serie Ad.

  Groetjes, Helma

  ik zal mijn reactie nu maar even kopiëren voor ie weer weg is!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je de moeite neemt om alsnog te reageren Helma. Bedankt voor je reactie. Even nog v.w.b. mijn reactie op Sony en ik heb dit ook aan Loes laten weten. Natuurlijk weet ik dat Sony een goede camera is, Nikon maakt zelfs gebruik van Sony-sensoren, alleen in combinatie met andere software. Mijn reactie richting René was dan ook een plaagstootje als grapje bedoeld n.a.v. zijn opmerking over het kantelbaar schermpje van Sony en de overstap naar Sony. Nikon bezitters zijn nou eenmaal erg honkvast en een tikkeltje chauvinistisch.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 14. Hallo Ad, ik heb met veel plezier naar deze blog gekeken. De zanglijster is meteen een mooie binnenkomer, zo'n laag standpunt doet zoveel, echt hele mooie foto's. De laatste foto en de grauwe vliegenvanger met tegenlicht springen er voor mij ook uit, net als die leuke boerenzwaluwen. Maar alles bij elkaar is het gewoon genieten van heerlijke vogelfoto's, en hieruit blijkt maar weer dat er in ons eigen landje zoveel moois te zien is.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen