Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

dinsdag 30 september 2014

IJmuiden..... De Zuidpier

Op de valreep lukt het mij toch nog om in september een blogje te maken. Ik zag de laatste tijd al heel veel mooie foto's van mede-bloggers voorbij komen, gemaakt op of bij de Zuidpier van IJmuiden. Enige weken geleden vertrok onze zoon voor een vakantie met de boot naar Schotland. Voor mijn vrouw een mooie gelegenheid om dat gigantische schip eens de haven van IJmuiden uit te zien varen en voor mij een ideale gelegenheid om eens met mijn camera een kijkje te nemen op de Zuidpier. Het weer was die dag prima en daarom was het natuurlijk ook erg druk met dagjesmensen, maar na een middagje fotograferen mocht ik bepaald niet ontevreden zijn met het aantal soorten dat ik voor de lens kreeg. Na een lekkere hap op de boulevard keerden we met een voldaan gevoel en een volle geheugenkaart huiswaarts.
Een korte samenvatting van de beelden die ik schoot wil ik hier laten zien.

Veel kijkplezier en hartelijk dank nog voor de leuke reacties die ik mocht ontvangen op mijn vorig blogbericht over VVV....Vakantie, Vogels, Veel soorten (klik hier)

Vriendelijke groeten,
AdTapuit was een van de soorten die ik hier wel verwachtte, lekker rotsachtige omgeving daar voelen ze zich thuis. De gestorte keien doen hier prima dienst, zeker de wat oudere met korstmossen en scheuren zijn nauwelijks van echte rotsen te onderscheiden. Hier het vrouwtje.

Ook het mannetje was aanwezig.Ik heb lang getwijfeld omdat ik deze soort hier niet verwacht had en nog ben ik er niet zeker van. In eerste instantie dacht ik aan een bergfluiter, de verschillen zijn minimaal, maar ik houd het hier toch op een fitis. Ik zie ze hier in de omgeving in bosrijke gebieden, maar ik had hem zeker niet op een rotsachtige kust verwacht. Mogelijk verzamelen ze zich hier voor de najaarstrek.


Met zijn afhangende vleugeltjes en half dichtgeknepen ogen oogde hij overigens niet al te fit, maar toen ik dichterbij kwam bleek dat toch wel mee te vallen.Scholeksters zijn natuurlijk aan de kust vrij algemeen, Hier een juveniel ter zien aan de donkere snavelpunt en de lichtroze poten.

Ook enkele bonte strandlopers foerageerden tussen het wier en de korstmossen op de rotsen.Een andere soort die ik hier zeker niet verwacht had is deze graspieper, althans daar houd ik het op. Maar ook hier heb ik mijn twijfels omdat deze soort vooral op akkerland voorkomt of in bergachtig veengebied, maar de kust is toch een heel ander habitat. Bovendien vind ik het rugdek vrij donker. Dus twijfels alom, maar de lange achterteennagel heeft voor mij de doorslag gegeven.
Zilvermeeuw, een algemene verschijning zeker aan de kust. Hier een juveniel die zo dichtbij kwam dat ik met mijn telelens alleen enkele portretjes kon maken. In het oog is de fotograaf zichtbaar.
Steenlopertjes zijn aan de kust altijd wel te vinden.


Vaak in gezelschap van andere soorten, hier een kanoet


Bokehringen in de achtergrond geven een leuke extra dimensie.Omdat ik toch wel heel content was met de tapuiten mag dit vrouwtje het blogbericht afsluiten. De roestvlekken van het in de stenen aanwezige ijzer komen mooi overeen met de kleur van de tapuit.


Slotwoordje: bedankt voor het kijken, ik hoop dat het bericht niet te lang was. Ik had nog gehoopt op paarse strandlopers, maar dan zou het bericht nog langer geworden zijn.

22 opmerkingen:

 1. Dat je een fijne middag hebt gehad snap ik wanneer ik je blog mee beleef. De graspieper zet mij ook aan het denken. Zeker bij de laatste foto waar ik helemaal neig naar een oeverpieper. Misschien heb je nog meer foto's want het is zeker de moeite waard om uit te zoeken of je hier een oeverpieper op de foto hebt gezet.

  groet jowan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jowan, ik heb ook nog even aan een oeverpieper gedacht, maar de lichte poten en de lange teennagel hebben voor mij de doorslag gegeven voor een graspieper. Een oeverpieper heeft m.i. donkere (zwarte) poten. Maar ik heb nog wel enkele foto's beschikbaar, ik zal ze je via de mail toesturen.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Ja, de pier is altijd goed voor vogels. Jammer dat het zo ver weg is. Mooie scherpe opnames. Foto 14 zet mij ook aan het denken wat betreft determinatie...zijn alle opnames van dezelfde pieper???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Huub,

   Opnames kunnen goed van verschillende piepers zijn, ik heb ze op verschillende plekken genomen zodat ik niet in de gaten heb kunnen houden of het hetzelfde exemplaar was. Denk jij ook aan een oeverpieper?

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hoi Ad,
  IJmuiden ligt voor jou niet naast de deur, dus het moet heerlijk zijn om daar op zo'n mooie dag eens lekker rond te struinen.
  En je hebt je uurtjes goed benut!
  Vrouwtje tapuit vind ik helemaal top. Wat een heerlijke kleuren en ragscherpe foto's.
  Foto 11 van de pieper is ook geweldig, het lijkt wel of hij in een winterlandschap zit.
  De bonte strandloper vind ik een beetje flets over komen tegen de donkere achtergrond. Dat is natuurlijk ook een lastige situatie om goed te belichten, misschien wat nabewerken?
  Groetjes Loes


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was inderdaad een lastige belichtingssituatie Loes, ik zal de bonte strandloper nog eens opnieuw bewerken, twijfel ook al langer aan de juiste kleurweergave van mijn monitor, heb daarom nu een kalibratiespin aangeschaft. Zou overigens ook liever wat lagere standpunten hebben ingenomen, maar dat is op de Zuidpier vrijwel onmogelijk met al die keien en rotsblokken.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
  2. Tja, ik doe ook alles met een niet gekalibreerd scherm, en dan ook nog eens op een laptop. Ook bij mij dus steeds veel twijfels.
   Hoop maar dat ik er op gewezen wordt als het fout gaat, maar helaas durven veel mensen geen kritiek te geven.... jammer, want juist daar kunnen we wat mee.
   Op de Zuidpier kun je idd vaak niet lager, maar op sommige plekken kun je wel naar beneden klauteren. Dat is niet mijn hobby met mijn handen vol met apparatuur, maar als ik de angst weet te overwinnen word ik wel beloond.
   Maar ik neem aan dat jij je zware superlens bij je had? en dan ongetwijfeld ook statief? dan wordt het idd echt lastig.
   Ik heb bij deze serie overigens lagere standpunten niet gemist, ziet er gewoon goed uit.
   Nogmaals groeten
   Loes

   Verwijderen
 4. Hoi Ad,
  Dat is toch wel een "rijke vangst" voor een middag. Prachtige foto's heb je gemaakt. Mijn favorieten zijn nr. 3 - zijn verenkleed komt hier wel heel mooi uit; en verder de platen met een zachte achtergrond nr. 2, 11 en 21. Maar het is in zijn geheel een prachtig blog om te bekijken.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige opbrengst van een middagje Pier IJmuiden. Een leuke locatie om te gaan fotograferen. Dat blijkt ook wel uit deze serie. Mooi zeg om de tapuiten te zien. Heel mooie foto's ook! Van piepers weet ik niet zo veel. Ik kan je daar niet bij helpen. Mijn vogelboek zegt dat de oeverpieper meestal donkere poten heeft, maar lichter, roodbruin, komt ook voor, maar nooit roze. Een relatief lange, donkere snavel. Die lijk ik dan weer wel te zien. Ik zet zo'n twijfelgeval wel eens op een forum om het juiste antwoord te krijgen.
  Je hebt vast een heerlijke dag gehad.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ad,

  echt heel leuk dat je ook naar de Zuidpier bent geweest en inderdaad niet voor niets. Het is wel eens treffen want soms zit er veel en soms zit er weinig.Ik heb daar de goudhaantjes ook gezien en die kwamen dan van de trek naar ons land en gingen daar even op krachten proberen te komen. Heel mooi de Tapuiten en ook nog mannetje en vrouwtje. Bonte strandloper en de Kanoet zijn ook altijd heel fotogeniek. Heel gaaf dat je de graspieper daar ook zag en die had je ook mooi te pakken. Echt een heel mooi en blog met geweldige fotomomenten op ene voor jou nieuwe locatie :-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Pracht foto's heb je daar gemaakt Ad.
  Dit is puur genieten bij jou.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Really great shots Ad. Hope your son enjoy his stay in Scotland.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hey Ad,

  Een mooie oogst voor een middagje Zuidpier, waar op dit moment altijd wel wat leuks te fotograferen is.

  Gr,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hai Ad,

  Leuk dat jij ook veel vogels hebt gefotografeerd, die je niet zo snel aan zee verwacht. Vooral de tapuit staat er erg mooi op.
  Prachtig zo met die blauwe achtergrond. Ik las toevallig hierboven iets over het lastig innemen van lage standpunten op deze plek. Vaak blijf ik aan het begin van de pier. Daar liggen niet van die grote betonblokken en kun je relatief makkelijk naar de waterlijn komen. Krijg je toch de mooiste foto's. Prachtige serie foto's weer, met inderdaad de tapuit als topper.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hele mooie serie Ad, dit is een plekje waar ik ook nog eens wil gaan kijken als ik in de buurt ben.
  Kom je binnenkort nog eens in de hut zitten ? het word er langzaamaan weer wat drukker met de vogels.
  Kunnen we ook weer eens wat bijkletsen.

  groet, Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie en je aanbod, Marcel, ik neem z.s.m. via de mail of telefonisch even contact met je op om een afspraak te maken want ik maak graag gebruik van je aanbod.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 12. Ik denk nog ...... nu begint het blog met een foto van een boot. Maar nee hoor, er volgt een fantastische serie vogels. Zo één waar ik alleen maar van kan dromen. Wat heb je ze weer prachtig gefotografeerd, Ad. En dan die mooie rustige achtergronden. Ik weet dat dat lang niet altijd makkelijk is. Erg mooie gedaan. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 13. prachtige foto's echt een genot om naar te kijken

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ook deze had ik nog niet gezien, de zuidpier, een paradijs voor vogel liefhebbers.
  Mooie reeks waarbij ik foto's van de tapuiten, de pieper en de kanoet de mooiste vind.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen