Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

woensdag 22 oktober 2014

Hert(s)hoorn

Wat een titel, maar ik kon zo gauw geen betere vinden voor een blog over edelherten en eekhoorns. De bronstperiode van de edelherten is inmiddels al weer voorbij en de walnoten, waar de eekhoorns die ik fotografeerde op af kwamen, zijn door de storm van de afgelopen dagen ook uit de bomen gewaaid.

De afgelopen jaren ben ik diverse keren naar de wildbaan op de Veluwe getogen voor de edelhertenbronst. Een mooi schouwspel als op het einde van de middag de dieren gevoerd worden en de honderden camera's van de aanwezige fotografen beginnen te ratelen als machinegeweren. Alhoewel het een van de weinige plekken in de verre omtrek is waar je de dieren zo dichtbij kunt fotograferen, blijf ik het toch wat kunstmatigs vinden. In het Weerterbos, slechts enkele tientallen km's van mijn woonplaats lopen ook enkele roedels edelherten die niet gevoerd worden. De kans dat je voor niets gaat omdat geen edelhert zich laat zien is wat groter en over het algemeen lopen ze ook wat verder van de voor publiek toegankelijke plekken. Maar ik vind het allemaal toch wat natuurlijker, hoewel de dieren ook hier in een afgerasterd gebied leven.

De eekhoorns fotografeerde ik in een laantje met walnotenbomen in de nabije omgeving. Elk jaar komen er meer noten aan deze bomen en de eekhoorns weten al gauw wanneer het weer zover is dat er wat van hun gading te vinden is. Nadeel hier is wel dat je door het dichte gebladerte vaak slechte lichtomstandigheden hebt. Het zijn geen topopnames, temeer omdat de eekhoorns vaak zo dichtbij de auto kwamen dat ik met mijn 300 mm. lens geen kant meer op kon en soms de staart niet helemaal in beeld kreeg. Maar ik wilde er toch wat laten zien.
Veel kijkgenoegen en bedankt nog voor de reacties die ik mocht ontvangen op mijn vorige blog over de Zuidpier (klik hier)

Vriendelijke groeten,
Ad


Vaak heel dichtbij zodat je een close-up kunt maken, hier overigens tegen een berkenstam.


Maar soms ook ver weg, hier wel op 45 mtr., peuzelend aan een gevonden walnoot. Voor een beetje licht moest ik hier zelfs naar 1000 iso.


Ze klimmen behendig over de dunste takjes om de noten te pakken die ze vervolgens naar beneden gooien om ze daar weer op te rapen. Soms valt er al een open op het asfalt en dat is mooi meegenomen.


Hindes in het Weerterbos.
Het plaatshert is tussen de rietkragen in aantocht.
En laat zijn suprematie blijken.


Eten, flemen of een geurvlag afzetten?


Een flinke burl.
Jonge herten als pottenkijkers kan hij hierbij niet gebruiken.


Nog enkele opnames van de Veluwe.


Toen iedereen al huiswaarts was gekeerd kon ik deze moeflons nog fotograferen.


Tot slot mag deze hinde in avondlicht dit blog afsluiten.

21 opmerkingen:

 1. Hoi Ad !
  Jeetje wat een pracht serie zeg je bent een bofkont als ik het zo mag zeggen SUPER !
  De Eekhoorn daar droom ik alleen maar van die heb ik nog nooit gezien zelfs in het echt dus dit is dubbel genieten !
  groetjes , Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik sluit me bij Annie aan. Ook ik heb eekhoorns haast nog nooit gezien. Hier in de polder heb je dat niet. Wat een prachtige serie weer, Ad. Van de eekhoorns zijn 2 en 6 mijn favorieten. Een dan volgen er nog een paar hertenfoto's die zo op een schilderij hadden kunnen staan: 8, 9 en 17. Maar al met al een fijne serie om naar te kijken. Goed weekend. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige serie, de eekhoorn heeft mijn hart gestolen. Indrukwekkend is het edelhert. Ooit hoop ik ook !?
  Groet Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig mooi Ad die eekhoorns ,de laatste staat gewoon te wachten of je mee de boom ingaat dan krijg te nog een serie van hem en de herten in het weerterbos(wat een prachtig gebied) zijn echt ook op hun mooist in de bronsttijd je kan goed zien dat ze daar veel ruimte hebben of lijkt dat maar zo?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze hebben daar inderdaad volop de ruimte Bas, maar de populatie is niet zo groot als die op de Hoge Veluwe.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 5. Wat een heerlijke geniet serie Ad.
  De eekhoorn dat is helemaal genieten, prachtige beestjes zijn het en zo mooi gefotografeerd door jou.
  De bronst heb je al even mooi vastgelegd, mijn complimenten.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ad,
  Wat een luxe-probleem als de eekhoorns te dichtbij komen ;-)
  Ontzettend leuke diertjes, die ik graag eens voor mijn lens zou krijgen. Ik kan dan ook genieten van deze beelden, waarvan 2 en 4 me het meest aanspreken.
  Mooie schilderachtige platen van de hindes ( 8 en 9 ) en het edelhert van 10 is een spannende foto, zoals hij in het mooie licht net boven de begroeiing uit komt.
  Burlend en flemend heb je ze ook goed in beeld gebracht, telkens weer prachtig om te zien.
  Je afsluiter is een beauty, wat een prachtig licht!

  Groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. He looks very powerful and loud with his calls. Great pictures of this male deer.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie foto's van de eekhoorntjes op zoek naar walnoten. Het zijn ook fraaie exemplaren met hun volle donkere staarten. Fijn als je zo'n plekje weet. Het Weerterbos is wat dat betreft ook een fijn plekje. Al hebben dat steeds meer mensen in de gaten. Het wordt er elk jaar drukker. Mooie foto's zoals 8, 12 en 15. Je foto's van de Veluwe zijn ook geslaagd, leuk om de moeflons eens te zien.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ad,
  Zeer mooie opnames!!
  Geweldig dat koppie van dat eekhoorntje.
  Je laatste foto van dat hert is ook echt te gek. Mooie pose en fantastisch van kleur.

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ad,

  jij durft met je " Het zijn geen topopnames,!!!!!!!!!!!!!!!!" Ik had deze foto's van de eekhoorns maar wat graag gemaakt!!
  Bovendien is er ook niet te zien dat je zelfs 1000 iso hebt gebruikt! Ik wil al jaren eekhoorntjes voor mijn lens maar ik zie ze nooit! Hier in West-Friesland zitten ze sowieso heit en als ik er om uit ga naar een andere deel (zelfs met overnachting) dan zie ik ze nog niet!
  Ik ben nog nooit naar de wildbaan geweest want het is voor mij niet echt "echt". Helaas ook voor de 2e jaar op rij de bronst van de damherten in de AWD wegens drukte voorbij moeten alten gaan, maar ik geniet wel van jou prachtige edelherten. Wat een stoere mannen zeg! En ook zo mooi gefotografeerd. Je laatste foto heeft werkelijk prachtig licht.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hai Ad,

  Ik denk dat ik de volgende keer maar walnoten en hazelnoten meeneem voor de eekhoorntjes, want het staat wel beter. Hoef ik ook niet zoveel mooie foto's met eten er op weg te gooien. Vooral de derde foto vind ik erg leuk, omdat het er eentje is die erg lastig te maken is. Wat een geluk dat het eekhoorntje zo mooi in dat doorkijkje kwam. Mooi ook om bronstfoto's te zien van een andere plek dan de wildbaan. Deze spreken mij toch iets meer aan, omdat ze meer het wildernis-effect hebben. Bij foto 9 zou ik wel even het oortje van het vierde hert wegpoetsen. Nu lijkt het net of het derde hert een oor op haar kont heeft. Hoewel ik de voorkeur geef aan de hertenfoto's van het weerterbos, is die van het burlende mannetjes op de wildbaan ook wel heel erg mooi hoor. Hele mooie serie foto's.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Je hebt helemaal gelijk van dat oortje bij foto 9, het was me wel opgevallen maar door niet echt goed te kijken was ik in de veronderstelling dat het het staartje was, maar dat zou dan wel erg hoog gezeten hebben. Zal het bij gelegenheid even wegpoetsen. Bedankt voor je reactie en oplettendheid.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 12. Ad,
  Mooie serie waarbij foto 3 (ik weet hoe moeilijk dat is), foto 7 er voor mij uitspringen. Foto 17 vind ik een hele mooie o.a. vanwege de diepte in die foto met het 2e hert op de achtergrond.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. hele mooie serie! het vooral leuk hoe de eekhoorn jou richting opkijkt

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wouw deze foto's is echt heel mooi geworden. Wat is de natuur heel mooi!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. goed artikel, met prachtige foto's

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ben het met je eens Ad over de veluwe, ook al ben ik daar zelf nog niet naar herten gaan kijken. Toch is nr 17 jouw mooiste edelherten foto en die is op de veluwe genomen. Ik zie die andere 400 fotografen niet op de foto staan dus geniet ik gewoon van het beeld wat je maakte.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hallo Ad,
  Ik heb deze blog helemaal gemist, wat een leuke serie van de eekhoorntjes. Ik vind het zulke leuke diertjes.
  De edelherten, ook erg mooi, vooral omdat ik de foto's toch anders vind dan de standaard wildbaan plaatjes. Vooral de jonge herten bij het water is een foto die mij erg aanspreekt.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 18. My godness!
  What fantastic photos!
  Your stags are something else! They can't be more magnificent than this!
  Amazing post!
  I love your squirrel too, they don't come to my garden unfortunately!

  BeantwoordenVerwijderen