Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zondag 29 maart 2015

Rondje regio

Bij mijn fotografie activiteiten wissel ik bezoekjes aan natuurgebieden af met het struinen door de regio. Meestal doe ik dat met de auto (mobiele schuilhut) en soms loop ik met mijn spullen een gebied in en zie ik wel wat ik onderweg tegenkom. Erg ver kun je op die laatste manier niet gaan, camera met een flinke telelens met converter en een nog zwaarder statief voor de stabiliteit weegt al gauw meer dan tien kilo. Als je dan ook nog een verrekijker om je nek hebt hangen ben je toch redelijk beperkt om een flinke afstand af te leggen, alhoewel ik zo wel eens een kilometer of tien rond sjouw. Behalve dat dat na enkele kilometers niet prettig meer is ben je teveel met je spullen bezig en ontgaan je soms dingen waarvoor je nou net gekomen was. Vandaar dat ik meestal kies voor de mobiele schuilhut die door dieren niet geassocieerd wordt met gevaar en die, in combinatie met een rijstzak op de raamstijl, een prima manier is om redelijk dicht bij dieren, vooral vogels, te komen.
Bijgaande foto's heb ik op verschillende, hierboven omschreven, manieren tijdens diverse rondjes door de regio geschoten. Een verzameling van vogels en landschappen op wisselende tijdstippen van de dag en dus onder heel uiteenlopende lichtomstandigheden.
Bedankt nog voor de reacties op mijn vorige blogbericht over Vogels-op-industrieterreinen en veel kijkplezier bij deze serie.

Vriendelijke groet,
AdOp een mistige ochtend maakte ik deze opnamen van een beekdal landschap. Ik hoopte dat in de loop van de ochtend de zon door de mist heen zou breken om in tegenlicht die sfeer vast te leggen. Dit gebeurde helaas niet, na enkele uren ben ik tot op het bot verkleumd door de ijzige wind die er stond vertrokken. De mist geeft nu een mysterieuze sfeer aan deze foto's.


Knotwilgen in een verlaten landschap.


Meanderende beek met de contouren van een markante boom.


Totaal andere lichtomstandigheden, grauwe ganzen op de trek.


En een wiekelende torenvalk.Witgatje aan de rand van een snelstromend beekje. Ik wilde de beweging van het water accentueren met een wat langere sluitertijd wat erg lastig te combineren is met voldoende scherpte van dit continu op en neer wippende en zelden stil zittende vogeltje.


Het pad langs deze beek was beijzeld waardoor ik met de auto bijna enkele meters naar beneden gleed tot grote paniek van mijn vrouw die ook in de auto zat. Zij is met de camera uitgestapt en met kunst en vliegwerk heb ik de auto van de sloot weg kunnen manoeuvreren. Het was kantje boord.
In mooi licht dezelfde middag zat deze roodborst in een schermbloemige.Op een braakliggend terreintje probeerde een fazant tussen de sneeuwresten deze zaaddozen te bemachtigen. Hij moest zich helemaal strekken om erbij te komen.


Hij stond weliswaar op een heuveltje, maar de achtergrond was te dichtbij om die wat rustiger in beeld te krijgen. Bovendien was het licht hier keihard.In een plasje deed een vrouwtje kuifeend haar uiterste best om het mannetje te imponeren. De omgekeerde wereld!Portretje van een knobbelzwaan, de statigheid straalt ervan af.In de late namiddag lijkt de Peel wel in brand te staan.Een groepje kramsvogels bijeen aan de rand van de Groote Peel.Een andere groep kramsvogels die deel uitmaakte van een nog veel grotere groep die op de wieken ging in een weiland. Dit beeld zal niet bij iedereen in de smaak vallen, maar door de wat langere sluitertijd zit er volop beweging in.Groepjes ganzen in tegenlicht in de laatste zon die steeds warmer kleurt......


....om tenslotte helemaal onder te gaan. Het licht in schril contrast met de eerste foto's.Als toetje van dit weer veel te lange blogbericht nog een sperwermannetje dat we in de achtertuin zagen zitten terwijl we aan de ontbijttafel zaten. Even later dook hij in de wilgpeer achter een huismus aan, die schielijk over de klimopheg wegvluchtte.

16 opmerkingen:

 1. Dat was schrikken, Ad, dat je bijna in de sloot gleed. Ik kan me er wat bij voorstellen, want ik heb hier ook allemaal van die sloten langs de wegen. Je serie is, zoals altijd, weer prachtig. De foto met het Roodborstje was al direct m'n favoriet. Zo mooi. Maar ook de laatste foto vind ik meer dan prachtig. Maar dat zijn persoonlijke voorkeuren, want de andere foto's zijn ook geweldig. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ad, weer eens een hele mooie serie en voor mij steelt de roodborst de show. De eerste 3 foto's had ik ook kunnen maken. Precies daar enkele morgens gestaan om de zonsopgang te kieken maar iedere keer dichte mist of bewolking. P.s. de mooie fazant pikt niet naar kaardenbol. Wat het wel is, weet ik ook niet maar Marcel heeft ze ook bij zijn hut staan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt inderdaad gelijk Huub, ik heb de tekst enigszins aangepast.

   Gr.,
   Ad

   Verwijderen
 3. Prachtige verzameling aan foto's Ad, de één nog mooier dan de ander.
  Kan niet kiezen welke ik nu het mooiste vind, de fazant is erg mooi zoals die zich uitrekt.
  Maar de ganzen in het licht van de zon en de zonsondergang zijn ook juweeltjes van foto's.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een schitterende verzameling weer. En dat bijna wegglijden, dat zijn mooie verhalen voor de kleinkinderen bij de open haard...

  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke serie is dit geworden, Ad, van de mistige ochtend naar de gouden zonsondergang.
  Er valt heel wat te zien daar bij jullie in de buurt (vooral als je over heel gladde weggetjes durft te rijden...gelukkig is dat goed afgelopen). De foto van het roodborstje steelt voor mij wel de show...wat een mooie foto is dit. De vogel komt zo mooi uit tussen de verdroogde bloemen en tegen de zachte achtergrond - in geweldig licht!
  De fazant is ook top - de foto vertelt een heel verhaal zo... heel leuk.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige serie Ad. De foto met de kramsvogels met langere sluitertijd vind ik zeer geslaagd. Dit brengt dynamiek in beeld. Het witgatje staat er fraai op. De foto's van de fazant erg fraai. En natuurlijk de ganzen in het avondrood.
  Al met al heel veel moois wat je weer laat zien.
  Groet,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Met een sperwer in de tuin hoef je helemaal niet op pad ;-) Geweldig.
  Een witgatje met lange sluitertijd is een onmogelijke missie toch?
  Het roodborstje is heel sfeervol, net als de ganzen tegen de avondlucht. De foto van de kramsvogels die wegvliegen vind ik erg fraai.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn inderdaad veel foto's van het witgatje in de prullenbak verdwenen Gonnie, maar als je genoeg opnames maakt zitten er altijd wel enkele bij waarop hij net even stil zit.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hai Ad,

  Oei, dat roodborstje is wel heel mooi. Doet me denken aan een IJsvogel van Ton Döpp op een berenklauw. Wat een geluk dat je dan ook net van dat fijne licht hebt. Super hoor. Hele knappe foto van het witgatje. Ben benieuwd hoeveel foto's er in de vuilnisbak belandt zijn. Is de foto van de fazant qua licht niet zo lekker, de houding vergoed alles. Dat is het voordeel van een blog. Geen moderator die de foto in het tijdelijk gooit. Ook de ganzen in het prachtige avondlicht en de sperwer zijn top. Er zit nou niet 1 foto bij (oke, misschien de eerste 3) die ik niet zelf had willen maken.

  Groet,
  René

  PS: Als je een keertje grutto's wilt fotograferen in Amsterdam, moet je maar een seintje geven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Leuk dat je een overeenkomst ziet met de ijsvogel van Ton Döpp, ik ken de foto van Birdpix, maar toevallig leende ik deze week het tijdschrift "Natuurfotopassie" van juni/juli 2013 en daar staat een reportage in van het portfolio van Ton Döpp met ook deze ijsvogelfoto.
   Er zijn inderdaad veel foto's van het witgatje in de prullenbak beland, maar enkele goede (scherpe) zaten er gelukkig toch tussen.
   Zeer bedankt voor je aanbod, ik neem het graag in overweging.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 9. Many wonderful photos here, fantastic job of capturing nature's beauty.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ad,

  hele mooie fotoserie en veel varia. De eerste 3 foto's (en dan met name foto 3) vind ik echt heel erg mooi. De mist geeft toch altijd weer een extra dimensie aan de foto. Je vliegbeelden van de grauwe gans heb je aardig weten te maken alleen jammer dat je bij de torenvalk nog iets teveel ruis ziet. De foto is verder een prachtige plaat zo biddend. Dat roodborstje is ook al zo gaaf in die uitgebloeide bloemenstengels. Portret van de zwaan is geweldig. Het witgatje is toch ondanks zijn beweeglijkheid heel mooi scherp. En jaaaaa......... de vogels in het avondrood zijn natuurlijk fantastsich. dat is echt puur genieten :-)

  Ik lees ook dat je bijna met de auto het water in reed. Leek me even een heel benauwd moment!!!!!!!

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ad,

  Mooi hoe je ook het landschap hebt meegenomen in deze serie, fraaie sfeerbeelden van de mistige ochtend.
  En dan weer een prachtige vogelserie. Het roodborstje in de schermbloemen vind ik geweldig, zo net even anders dan anders, heel mooi!
  Kramsvogels met lange sluitertijd vind ik best wel geslaagd, mede door de mooie kleuren in de achtergrond.
  Ganzen bij zonsondergang springen er voor mij ook uit, super!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Me encanta la penúltima. Tienes un excelente trabajo!

  BeantwoordenVerwijderen