Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

dinsdag 10 maart 2015

Vogels op industrieterreinen

Als je aan vogels denkt verwacht je die over het algemeen in mooie natuurgebieden, aan de kust of in vogelvriendelijk ingerichte tuinen, maar er komt niet direct een associatie op met industriegebieden. Toch kun je ook daar vaak leuke soorten tegenkomen, vooral als het gebied nog in ontwikkeling is en nog niet alles is volgebouwd. Her en der vind je dan wat ruige terreintjes waar pionierssoorten als de patrijs en de kleine plevier zich uitstekend thuis voelen. (zie ook mijn blogbericht over de kleine plevieren) Maar ook andere soorten vinden hier blijkbaar voldoende voedsel en schuilmogelijkheden en ondanks het drukke autoverkeer hebben ze heel snel de patronen in de gaten waardoor ze zich veilig voelen.
Op zo'n klein industriegebiedje in de omgeving trof ik onderstaande soorten aan en vooral in de weekenden is het er erg rustig en kun je de auto in de gewenste positie manoeuvreren zonder ander verkeer lastig te vallen en op je gemak fotograferen.
Veel kijkplezier bij dit blogbericht en bedankt nog voor de leuke reacties op mijn vorige blogbericht over "terug naar de kust"

Vriendelijke groet,
Ad
Aan de rand van een plasje kwam een paartje putters wat drinken, in de modder vonden ze kennelijk nog wat insecten of mineralen.....

....om vervolgens aan de rand van het plasje wat uit te rusten.

Ook een witte kwikstaart liet zich daar regelmatig zien. Omdat er weinig kleur in zat heb ik deze foto omgezet in zwart/wit.Een zwarte roodstaart (mannetje) op de uitkijk op een zandkluit.


Hierboven met kamillebloemen op de achtergrond en onder tussen het perzikkruid.

Bij een slootje liep een grote zilverreiger. Het licht op zijn verenkleed zorgde voor een spiegeling in het water.Eksters vind je in vrijwel elk habitat, het zijn echte opportunisten.Tussen de bandensporen van zware vrachtauto's was een gebiedje ontstaan met afwisselend plasjes en kluiten zand met daarop wat pioniersvegetatie. Enkele paartjes graspiepers scharrelden daar tussen op zoek naar insecten.


Altijd leuk als je een spiegeling in het water mee kunt pikken.


Tussendoor even de vleugels strekken.
En tot slot nog maar een close-upje.

9 opmerkingen:

 1. Leuk thema en een goed idee om naar een industrie terrrein te gaan om vogels te spotten. Je hebt dan ook een aantal leuke exemplaren kunnen fotograferen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige serie heb je hier Ad.
  Mooie soorten had je voor de lens.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is dit weer een prachtige en knappe serie, Ad. Verrassend dat deze vogeltjes zo dicht bij de bebouwing zitten. Puttertjes zag ik jaren geleden achter mijn huis (grenst aan de weilanden), maar tegenwoordig zie ik ze bijna nooit meer. Mooie vogels vind ik dat. De foto's van je Graspieper vind ik de mooiste, vooral de laatste 2. Prachtig, vooral met die gespreide veren. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vraag me af of je het natuurgevoel niet mist als je op zo'n industrieterrein bezig bent, maar je foto's zijn eigenlijk wel het antwoord op die vraag: natuur genoeg!
  Net als Joke vind ik de graspiepers de mooiste uit je serie, vooral die met de actie van de bewegende vleugels.
  Overigens zou ik puttertjes ook graag eens zo voor de lens willen hebben...

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je begint met mijn favoriet, de putter. Erg mooi komen de kleuren van de putter uit bij de verder kleurloze omgeving.
  Daarna neem je ons mee naar nog meer moois en besef ik dat de natuur inderdaad overal is voor wie er oog voor heeft. En dat heb je, Ad!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hai Ad,

  Ik kom vaak op braakliggende stukjes grond en het is verrassend wat je daar vaak ziet. Vooral kleine plevieren kom ik er vaak tegen. De graspiepers en de putters die jij hier zo mooi hebt vast weten te leggen, zijn soorten die ik op dat soorten plekjes nooit tegen kom. Misschien is er toch wel een verschil tussen braakliggende grond en industrieterreintjes. De eerste van de putters is erg fraai. De tweede vind ik wat minder, omdat je net de kop van de achterste mist. Je piepers zijn stuk voor stuk plaatjes. Zo mooi qua scherpte en kleur. Degene met de spiegeling heeft dan net weer wat extra's. Leuk toch dat zo'n plasje net de foto iets sterker maakt. Hele mooie serie foto's Ad.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ad,

  wat weer een mooi blog met nog mooiere foto's!
  Zo'n industriegebiedje is inderdaad een uitgelezen kans om leuke vogels te fotograferen.
  Ik moet eerlijk zeggen dat ik best wel een beetje jaloers ben op je zwarte roodstaart.
  Deze heb ik zelf nog nooit in het echt gezien en jij laat hier werkelijk een paar schitterende platen zien van dit mooie vogeltjes.
  Ook je graspiepers vind ik heel fraai gefotografeerd. van de putters vind ik de derde foto heel mooi ondanks het feit dat je z'n poten niet ziet. De compositie van deze foto is gewoon heel erg leuk. Een zilverreiger zou ik daar nou weer niet verwachten maar eksters des te meer :-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ad,
  wat een verrassende variatie aan vogels heb je daar voor je lens gekregen.
  Je hebt er mooie foto's van weten te schieten. Het puttertje tussen de groene blaadjes (3) vind ik erg leuk. Maar de hele serie graspiepers steelt toch wel de show. Die staan er mooi op! Nr. 16 en 17 zijn dan extra apart, door de houding en het licht dat door de vleugels schijnt. Mooi gedaan.

  N.B. Dank voor je opmerkingen en tips op mijn blog. Inmiddels heb ik je tips opgevolgd; het winterkoninkje ziet er nu beter uit.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. hoi Ad,
  Deze blog had ik nog niet gezien. Prachtige serie, wat leuk dat je op een industriegebiedje zoveel mooie soorten ziet. Vooral dat witgatje is erg leuk, maar ook de kwikstaart en zwarte roodstaart zijn toch erg leuke soorten om tegen te komen. Van de graspieper heb je ook een mooie reeks laten zien.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen