Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

maandag 30 mei 2016

Hallerbos.....maar dan anders

Het Hallerbos, een prachtig stukje natuur in België waar jaarlijks de boshyacinten zorgen voor een uitgestrekt blauw tapijt op de bosbodem en waar door dagjesmensen, natuurliefhebbers en fotografen duizenden zo niet tienduizenden foto's worden geschoten. En terecht, het is werkelijk een adembenemend schouwspel als het lage strijklicht van de vroege ochtendzon de hyacinten diepblauw doet kleuren en de jonge, frisse beukenblaadjes prachtig afsteken tegen de donkere stammen.
Al jaren zat een bezoek aan dit fenomeen in de planning, dus het moest er dit jaar eindelijk maar eens van komen. We waren al heel vroeg vertrokken, maar door de drukte rond Antwerpen en Brussel waren we toch nog later dan gepland op de bestemde plek.
Je raakt niet uitgekeken en maakt ontelbare foto's om later thuis bij de selectie tot de conclusie te komen dat het toch allemaal wel veel van hetzelfde is. Ik heb daarom enkele foto's uitgekozen waarvan ik dacht dat ik daar met behulp van filters in Photoshop wel iets bijzonders van kon maken. De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik daarbij hulp heb gehad van een bevriend fotograaf die al wat langer met het bijltje van kunstzinnige fotobewerkingen heeft gehakt.
Ik ben me ervan bewust dat dit soort  foto's c.q. bewerkingen niet bij iedereen in de smaak zullen vallen, maar al doende werd ik steeds enthousiaster en het is nu al zeker dat een van deze foto's hier aan de muur komt hangen.

Hartelijk dank nog voor jullie reacties op mijn vorige, (lange) blogbericht over de velduilen (klik hier) en ik hoop dat jullie dit korte blog met kunstzinnige fotobewerkingen ook willen bekijken.

Groeten,
AdDe complementaire kleuren blauw en geel zorgen voor contrast.Door het tegenlicht worden de blaadjes mooi van achteren aangelicht.


Indian summer met vignet, in schrille tegenstelling met de net ontluikende beukenblaadjes.Oorspronkelijk een scherpe (raw) foto waarin met behulp van een filter een verticale beweging is gecreëerd.Ik vond de reflectie van de blaadjes op de stam wel leuk. Links en rechts stond laag struikgewas vandaar dat ik heb gekozen voor een vierkante uitsnede. Het accent wordt daarbij nog meer op reflectie gelegd.Een ver doorgevoerde bewerking waardoor als het ware een abstract schilderij ontstaat. Deze bevalt mij persoonlijk erg goed en krijgt wellicht een plekje hier in huis aan de muur.Dit staat al weer wat verder af van natuurfotografie, maar ik vond dit uit beeld lopende stel, niet wetend wat er zich achter de bocht bevindt, wel leuk om het blog af te sluiten.

12 opmerkingen:

 1. Ik vind het prachtig Ad. De een na laatste is ook erg mooi en zal niet misstaan aan de muur.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een paradijselijk oord heb jij er van weten te maken Ad.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ad,
  Je gelooft je ogen niet, dat dit foto's zijn! Heel apart en verrassend bewerkt. Wat moet het daar mooi zijn. Inderdaad heel spectaculair met dat frisse groen en diepe blauw.
  Knap staaltje!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het prachtig Ad, hou hier wel van en zou het zelf ook wel willen kennen die bewerking ;-)
  Prachtige kleuren en de bewerking maakt het helemaal af.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ein sehr schönes Farbspiel, sieht wirklich sehr schön aus
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Excellent photos and what a marvelous place. Very beautiful and I like the "painting" very much !!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je composities en kleuren zijn schitterend, deze bewerking is echter toch niet zo mijn ding eerlijk gezegd, hoewel je het mooi uitgewerkt hebt. Maar zonder meer leuk om eens wat anders te proberen!

  Groetjes Loes


  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ad,
  verbazingwekkend wat je allemaal binnen photoshop voor elkaar kan krijgen. Deze bewerkingen werken echt vervreemdend. Ik kan me voorstellen dat je hier steeds verder mee gaat als je eenmaal begonnen bent. Maar vraag me ook af of ik in dit geval de oorspronkelijke foto's niet mooier had gevonden. Hoe dan ook: experimenteren is altijd interessant en brengt je verder. Heel leuk om deze resultaten te zien.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ad,

  het Hallerbos is al jaren een wens om daar eens naar toe te gaan. Echter komt er steeds iets tussen ;-) Gelukkig zijn er nog ene aantal blogs waar dit prachtige fenomeen te zien is en deze platen van jou zijn ook heel erg mooi en ook nog eens heel apart. Ik ben noot zo van de bewerkingen maar dit vind ik wel heel erg leuk.
  Foto 2 is echt supermooi en foto 4 zou ik zelf wel aan de wand willen hebben net als foto 6. Prachtig bewerkt wen geweldig mooi van kleur. Mijn complimenten.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh , het Hallerbos, zo mooi lijkt me dat. Jouw foto's zijn heel apart, ik vind niet alle bewerkingen even mooi, maar zeker de eerste 3 zijn heel subtiel, doet mij aan een van Gogh denken. Ik ben toch wel een beetje benieuwd naar een van deze foto's onbewerkt :-)
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hai Ad,

  Niet echt mijn smaak moet ik zeggen, maar gelukkig hebben we niet allemaal dezelfde smaak.
  Het is wel een prachtige plek om te vertoeven en ik had graag ook een "normale" foto van je gezien.
  Toch wel een fenomeen dit stukje natuur.

  Groet.
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dat klooien met filters en special effects is af en toe best leuk om te doen. Ik doe dat te weinig en ben er dan ook nog niet zo bedreven is. Vaak valt het resultaat dan tegen, maar dan begin je gewoon weer opnieuw. Ik vind jou bewerkingen niet slecht uitgepakt hoor. Niet allemaal mijn smaak, maar met name nr 5 en 6 vind ik best goed gelukt.
  groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen