Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

donderdag 30 juni 2016

Brouwersdam

Na een uitstapje naar creatief bewerkte foto's van het Hallerbos in België (klik hier) is het nu weer tijd voor een serie "gewone" foto's. In 2014 wijdde ik al een aantal blogs aan diverse vogelsoorten die ik tijdens een rondje Zeeland fotografeerde. De rit gaat via de Volkeraksluizen waar in de buurt een tweetal vogelhutten zijn waar ik meestal even een kijkje neem richting de Grevelingen en plan Tureluur om daarna uit te komen bij de Brouwersdam van waaruit ik vaak ook nog even doorrijd naar de Plompe Toren in Koudekerke. In de plasjes bij deze toren zijn soms leuke soorten te spotten en er verblijven altijd enkele paartjes torenvalken en als je geluk hebt kun je er soms een velduil aantreffen. Dat geluk heb ik daar overigens nog nooit mogen smaken, maar ik blijf er voor terugkomen in de hoop dat geluk nog eens te hebben.
In dit blog komen soorten voor die ik bij plan Tureluur, de Brouwersdam en de Stompe Toren heb gemaakt. Veel kijkplezier en bedankt nog voor jullie reacties op mijn bewerkingen van het Hallerbos, die zoals ik al verwachtte niet bij iedereen in de smaak vielen, maar af en toe wil ik toch eens iets anders proberen om te kijken of me dat bevalt en mogelijk wat stappen te zetten om mijn blik te verruimen. Hoewel ik gecharmeerd blijf van mooie (ook registrerende) vogelplaten en het accent van mijn fotografie daar ook zal blijven liggen.

Groeten,
Ad


  
Deze wulp die op een dijkje stond aan de kant van het Grevelingenmeer bij de Brouwersdam mag het blog openen. Door de verhoging kon ik door het gras fotograferen waardoor de zachte voorgrond ontstond.Bij plan Tureluur stond een groepje lepelaars zich te poetsen. Zo te zien is het een familie met jonge (gele snavel) en oude vogels die omwille van een gemakkelijke herkenning van kleurringen zijn voorzien.We reden eerst door naar de Stompe Toren in Koudekerke waar dit torenvalkje vlak bij de auto korte tijd biddend in de lucht bleef hangen. Zo zie je ze dan meestal speurend naar muizen, die ze via het warmtespoor van hun urine kunnen volgen. De warmte veroorzaakt infrarood licht dat torenvalken kunnen zien.De wind was af en toe best krachtig waardoor hij uit balans dreigde te raken, maar hier is goed te zien hoe ze dan met vleugels, lijf en staart hun positie corrigeren.


Scholeksters zijn er altijd wel op de Brouwersdam, een heel algemene soort maar met hun rode snavel en poten gecombineerd met het zwart/witte verenkleed toch een hele fraaie verschijning. Hier staat er eentje wat suf te kijken, maar even later komt er wat leven in de brouwerij als een ander zijn plekje wil innemen.Door het grote contrastverschil tussen het zwart en wit valt overigens nog niet mee om ze goed te belichten.De winnaar mag met de "overwinningsvlag" in de snavel op de top staan........Terwijl de verliezer er vandoor gaat.Gevolgd door nog een groepje.Badderen en poetsen behoort tot het grootste gedeelte van de dagbesteding.


Het steenlopertje op de voorgrond denkt er het zijne van en gaat rustig verder met steentjes omdraaien.


Een stukje verderop liep een paarse strandloper tussen het wier.En vloog er een vouwtje middelste zaagbek over.In mijn ooghoeken zag ik aan de Grevelingenkant een wulp zijn kop boven een heuveltje uitsteken. De auto toch maar even in z'n achteruit om wat foto's te maken.


Maar toen hij mij in de gaten kreeg maakte hij zich snel uit de voeten.Ook een zilvermeeuw stak zijn kop boven een dijkje uit.

Slotwoordje: Op het Noordzeestrand trof ik nog een bijzondere gast aan, maar omdat dit blog al weer uit 20 foto's bestaat wil ik daar, samen met de foto's van de terugreis die toch nog een keer langs de Koudekerkse Inlaag en Plan Tureluur verliep, een apart blog aan wijden.

15 opmerkingen:

 1. Een heel mooi vogelblog, Ad.
  De foto's van de wulp zijn prachtig, door de zachte uitstraling en de mooie voor- en achtergrondkleuren. Ook de torenvalk is zo mooi zacht van kleur. Leuk met je beschrijving erbij; is op de foto's goed te zien.
  Van de scholekster heb je een hele gedragsserie; erg leuk; nr. 12 is een topper, apart die poetshouding zo. Kortom, ik heb genoten van je blog.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een fantastische foto's Ad!! Echt geweldig hoe je die vogels hebt weten te fotograferen.
  Die wulp en dat torenvalkje heb je echt heel mooi te pakken. Schitterend!!

  Groeten en alvast een fijn weekend,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hello Ad
  the spoonbills are super and the hawk is worth seeing .... great series
  greetings Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ad,
  Een schitterende openingsfoto van de wulp. Vervolgens staan de torenvalken er ook fraai op. Volgens mij reageren ze niet op rood UV licht (dat bestaat niet) maar op infrarood licht (warmtestraling). Alle beelden die er nog volgen, of het nu scholeksters zijn of wulpen, zorgen voor een hele mooie serie.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Je hebt helemaal gelijk, hoe kon ik nou zo dom zijn om uv te typen, ik weet uiteraard goed dat het infrarood is, heb er zelf notabene mee te maken gehad om warmtelekken in gebouwen te meten. Ik heb de tekst intussen aangepast. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 5. Wat een prachtige foto's zeg! ik heb echt genoten!
  fijne dag
  Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Ad, excellent images you have here !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wow....... dit is echt een heel mooi blog Ad en hoezo "gewone"foto's!
  Deze zijn meesterlijk. De wulp heeft prachtige mooie en zachte achtergronden. Ook vanuit een heel mooi standpunt gefotografeerd. )0o de torenvalk en de lepelaars zijn super. Je schollies (scholeksters) zijn toch wel een beetje jaloersmakend. Mooi scherp, helder van kleur en dan ook nog eens een heel stel in vlucht!!! Echt geweldig hoor! Je overigen foto's zoals strandloper en zaagbek mogen er ook weer zijn. Mijn complimenten voor deze mooie natuur serie.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ad,
  Prachtige fotoreeks van deze fraaie vogels. Heel mooi in beeld gebracht. Met veel plezier bekeken.
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Ad,

  Een voor mij ook bekend gebied en inderdaad kun je grote verrassingen tegenkomen. Jammer dat het zo'n eind rijden is en de rest van mijn gezin, Zeeland nou niet bepaald een fijne provincie vindt. Texel is voor hun een veel betere bestemming en ik moet zeggen dat ik de fotografische mogelijkheden daar wel beter vind. Maar jij laat met je wulpen zien dat je gewoon moet weten waar je moet zijn. De eerste is helemaal fraai. Prachtige waarneming ook van de groep lepelaars. Volgens mij volgen de torenvalken het urinespoor van de muizen. Hoe warmer dat spoor, hoe dichterbij de muis is. Als een muis gewoon loopt laat het geen warmtespoor achter.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Het is inderdaad, ook vanuit zuid-oost Brabant, een heel eind rijden en het is ontegenzeggelijk zo dat Texel veel meer fotografische mogelijkheden heeft, maar af en toe een dagje Brouwersdam heeft voor mij toch ook zo zijn charme. Je hebt gelijk dat het urinespoor van de muizen het infrarode licht veroorzaakt dat de torenvalken kunnen zien, dat had ik er even bij moeten vermelden, maar door de haast waarmee ik dit blog maakte is deze onvolkomenheid erin geslopen. Ik heb de tekst intussen aangepast. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 10. Hallo Ad, prachtige opnames heb je kunnen maken. De wulp in het bijzonder, het licht spreekt me erg aan in deze opnames.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtige foto's Ad, dat is weer genieten van je blog.
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De Brouwersdam is vaak een feestje voor vogelliefhebbers, en jij hebt er ook prachtige beelden kunnen maken, ook in de omliggende omgeving. De wulp foto's springen er uit voor mij,prachtig zacht licht en mooie standpunten. Ook de paarse strandloper werkte leuk mee, heerlijke foto is dat.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Olá lindas as suas imagens; gosto muito de aves.
  Prazer em conhecer seu blog.
  janicce.

  BeantwoordenVerwijderen