Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

vrijdag 11 november 2016

Nog meer Texel

In mijn voorlaatste blogbericht heb ik een deel van de beelden opgenomen die ik maakte in het voorjaar van 2014 op Texel. Deze waren vooral gemaakt in de zuidpunt van het eiland bij de Horsmeertjes en het plasje de Petten dat daar net voor ligt. Als je deze nog eens wilt bekijken klik dan hier
In dit bericht heb foto's opgenomen die op andere plaatsen op het eiland gemaakt zijn. Het zijn vogelsoorten die je met beetje geluk allemaal daar kunt aantreffen en dus bepaald niet zeldzaam zijn. Sommige soorten heb ik nog als registratieplaatje opgenomen, maar als het enigszins kan probeer ik toch wat van het gedrag van de soort in mijn foto's op te nemen. Het kan dan gaan om specifiek gedrag, maar meestal moet je genoegen nemen met een foto van een poetsende of badderende vogel of van een vogel in de vlucht, hetgeen al niet makkelijk is om die goed en scherp in beeld te krijgen.
Intussen zijn we zowel in 2015 als 2016 alweer een aantal keren op Texel geweest, deze foto's komen ongetwijfeld ook zo snel mogelijk in een blogbericht, maar het volgend bericht wil ik met wat paddenstoelenfoto's even bij de actualiteit van het seizoen blijven.
Veel kijkgenoegen en bedankt nog voor jullie reacties op de foto's van "Vogels op niet altijd even natuurlijke plekken" klik hier

Groeten,
AdDe scholekster of in vogelaarskringen ook wel bonte piet genoemd. Op verschillende plekken van het eiland zijn bij de strandopgangen grote parkeerplaatsen aangelegd. Aan de randen van deze parkeerplaatsen liggen soms hopen stenen voor opslag die door soorten als de tapuit en de scholekster graag worden gebruikt als uitkijkpost.Een heel andere uitkijkpost gebruiken deze twee scholeksters. Aan de rand van een weiland lag een flinke hoop maaisel van de slootschouwing waar ze insecten en ander eetbaars uit peuterden. Op de achtergrond is de boer volop met zijn tractor in de weer, maar dat stoort ze allerminst omdat ze daar helemaal mee vertrouwd zijn. Deze foto is gemaakt in de miezerige regen waardoor het lijkt of er veel ruis in zit.Scharrelend tussen de uitgebloeide paardenbloemen.In het Wagejot gaf een paartje steenlopers een mooie show om de dominantie weg. Het doet me op dit moment een beetje denken aan die twee haantjes die in de VS om een plek vochten.Ook zij kunnen een flinke waffel opzetten.Als de rust weergekeerd is eerst maar eens uitgebreid een bad nemen. Ik vind steenlopers in de vogelfotografie vaak een wat ondergewaardeerde soort, zeker het zomerkleed is prachtig.Na het bad een een beschut plekje op de oever opzoeken om te poetsen en weer op te drogen.Gele kwikstaart mannetje bij een rijk bloeiend weiland, waar zie je die nog.Je gaat er spontaan van zingen.Als je voorzichtig nadert kun je behoorlijk dichtbij komen. Zo'n zachte achtergrond werkt goed mee om diepte in de foto te krijgen.De kokmeeuwen hadden er zin in en waren druk bezig om voor nageslacht te zorgen.Een mannetje bergeend met de kenmerkende knobbel op zijn snavel. Een lastige vogel om goed te fotograferen door de grote contrastverschillen in zijn verenkleed. Een juiste belichting is essentieel om ook het oog in de donkeren kopveren nog zichtbaar te laten zijn.Een kluut strekt even de poten op een schelpenstrandje.Misschien een wat vreemde foto in deze serie, een bollenveld aan de Slufterweg . Ik heb deze foto bewerkt met een aantal filters en een vignet aangebracht waardoor er een schilderachtig effect optreedt.De visdiefjes probeerden elkaar met een visje te verleidenEen heel ander beeld van de visdiefjes, deze foto geeft mij een ultiem gevoel van vrijheid.Ook in de vlucht is er voortdurend interactie tussen de paartjes.Tegen de heldere lucht worden de oliekleuren van de kievit in vlucht mooi zichtbaar.Deze wulp lijkt niks met de fotograaf te maken te willen hebben. Hij had juist een bad genomen en strekte op de oever zijn vleugels.Rietgors mannetje op de uitkijk.In een blog over de Wadden mag onze nationale weidevogel, de grutto, natuurlijk niet ontbreken.Tussen het gras op de ondergelopen weide vinden ze allerlei wormen en slakjes.Bij poetsende scholeksters wordt de prachtige structuur van de onderdekveren zichtbaar.


"Waaierstaartbontepiet" zou de naam van deze scholekster kunnen zijn.Mannetje grasmus in het duinstruweel.Met een beetje geduld beginnen ze al vrij spoedig te zingen.Tot slot van dit veel te lange blogbericht een foto die ik gemaakt heb om de kwaliteit van mijn 300 mm. objectief i.c.m. een 2.0 converter te testen. De foto van het kerkje in Den Hoorn is gemaakt vanaf de Horsmeertjes, hemelsbreed een afstand van enkele kilometers. Ik heb hem door het atmosferische effect van de luchtlagen flink moeten bewerken, maar ben uitermate tevreden met deze lens.

15 opmerkingen:

 1. Hoi Ad,
  Prachtige opnames van al deze vogels. Vooral die steenlopers op foto 4 t/m 8 heb je in hele mooie poses weten te fotograferen. Ook die gele kwikstaart vind ik erg mooi. Een rustig beeld met een fantastische achtergrond. Maar ook die rietgors en grutto zijn super om te zien. Je hebt weer een puike serie neer gezet Ad!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Ad,
  Dit is wel weer een heerlijke blog over de Texel-vogels!! Prachtige platen En hoewel ik de Grutto's en de gele kwik wel heel fijntjes vind, ga ik toch geen voorkeur uitspreken, dat zijn er teveel!! En je hebt helemaal gelijk het zomerkleed van de Steenloper is prachtig. Dat komt zeker op deze gave foto's tot zijn recht.
  Ik geniet hier volop van. Heerlijk even meegelopen over Texel. Je "schilderij"kan me wel bekoren. Mooi en kleurig. n gefeliciteerd met de prestaties van je 300 mm met converter. Ik weet hoever dat van elkaar afligt!
  Fijn weekend,
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hele mooie serie,met al meteen een prachtige openingsfoto van de scholekster. Verder een leuke interactie tussen de steenlopertjes,de badderscene heb je ook heel mooi. Gele kwik, erg goed dat je die zo kon naderen en ook de rest van de serie vind ik prachtig. Grappig, dat schilderij...ik dacht eerst dat het een foto van een schilderij was,tot ik de tekst eronder las.
  Ben benieuwd wat je nog meer gaat laten zien van Texel.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ad, als ik deze serie zie overvalt me het verlangen om weer een keer naar Texel te gaan. Wat een eiland. Fantastisch. Mooi de scholekster in het gras en de gele kwikstaarten. Van de bewerking van de bloembollenvelden ben ik niet zo'n liefhebber, maar leuk om eens uit te proberen. De twee foto's van visdiefjes in de vlucht zijn prachtig.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Ad
  tolle Bilderserie die Seeschwalben sind perfekt eingefangen
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ad,
  weer zo'n geweldige Texelse geniet-serie. Met nóg mooiere beelden van visdiefjes in de vlucht. Ik vind die beelden werkelijk super.
  Maar de steenlopers-show is ook fantastisch; de verschillende houdingen van de scholeksters, grutto, gele kwikstaart, enz....Heel mooi allemaal.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ad,
  Wat een rijkdom heeft Texel te bieden. Ook al zijn het stuk voor stuk vertrouwde soorten, het doet niets af aan de kwaliteit van deze beelden. Het is een serie om op je gemak te bekijken en ervan te genieten. Ongemerkt heb je dan een heleboel beelden gezien, maar het verveelde geen moment.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ad,

  niks niet een te lang blog!! Het zijn stuk voor stuk prachtige foto's en daar mag je er dan ook best veel van laten zien :_) Moeilijk om hier een favo uit te halen en dat doe ik dan ook niet. Wel benoem ike vne de steenlopers want die zijn met dit kleed werkelijk prachtig om te zien! De rietgors en de grasmus zijn ook heel mooi vereeuwigd net als de ge gele kwik. Eigenlijk zijn al je foto's dus erg mooi en van mij mag je met meer van dit soort series komen hoor.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat voor de steenlopers geldt, geldt ook een beetje voor scholeksters: ook een ondergewaardeerde soort, in ieder geval bij fotografen. Persoonlijk vind ik de steenlopers in winterkleed eerlijk gezegd mooier. De mooiste plaatjes uit deze serie zijn - voor mij - van de gele kwikstaarten en dat is niet alleen omdat het zulke mooie gele vogeltjes zijn!
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hai Ad,

  Een heerlijk vogeleiland en als je weeet waar je moet zijn, kun je je fantastisch uitleven. Zelfs met de wat meer algemene soorten. Foto's 1, 4 en de badderende steenloper zijn voor mij de kersen op de taart. Steenlopertjes in zomerkleed zijn toch niet zo simpel om in Nederland te fotograferen. Ik zie ze eigenlijk alleen op Texel. In de omgeving van Amsterdam worden ze zelfs als zeldzaamheid op waarneming.nl gezet. Een minpuntje voor mij is de foto van de bergeend. Het lijkt wel of je teveel de donkere delen hebt opgelicht, want ik vind de foto erg mat overkomen.
  Je imitatie van van Gogh vind ik een zeer geslaagde poging. Alleen de te donkere plekken in de lucht vind ik niet mooi. Maar de foto op zich is erg mooi en ook de bewerking is erg aardig.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Je hebt gelijk voor wat betreft die bergeend, ik had het contrast en de zwarttinten wat verder op moeten voeren.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 11. Een heel fraaie serie Ad. Je geeft een mooie inkijkje van de vogels die daar te bewonderen zijn.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtige serie Ad, de één nog mooier dan de ander.
  Dit is genieten op je blog.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooie serie waarbij de badderende steenloper (foto 6) de kroon spant. Bij het woord "registratieplaatje" krijg ik altijd de kriebels....

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Weer een mooie serie Ad!
  Foto 2 van de scholeksters met de tractor in de achtergrond vind ik erg origineel.
  Ook de steenlopertjes springen er voor mij uit en dan vooral nr 4 en 6, toppertjes!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen