Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zaterdag 31 december 2016

Jaaroverzicht, jan/april 2016

Op de drempel van het nieuwe jaar kijken we graag terug naar het jaar dat bijna achter ons ligt en met name wat het ons gebracht heeft. Vaak wordt dat gedaan met allerlei lijstjes, maar als fotograaf laat je natuurlijk je beelden zien.
Zo ook nu weer, 2016 is weer bijna voorbij en het is verbazingwekkend hoe snel dat weer gegaan is. Zo snel zelfs dat ik mezelf niet bij heb kunnen houden met het bewerken van de gemaakte foto's, ondanks dat ik dit jaar beduidend minder heb gefotografeerd dan de afgelopen jaren. Een specifieke reden heb ik daar niet voor, de natuur en met name de vogels boeien mij als nooit daarvoor, maar het heeft zeker te maken met het jezelf steeds willen verbeteren en als je al zoveel foto's gemaakt hebt van allerlei soorten is dat niet eenvoudig. En nieuwe soorten dienen zich nu eenmaal niet dagelijks aan.

Het heeft er wel toe geleid dat ik voor dit jaaroverzicht flink aan de bak moest om een selectie van de beste foto's te bewerken. Het zijn dan ook veelal foto's die nog niet eerder in een blog te zien waren. bovendien moet ik noodgedwongen het jaaroverzicht in drieën knippen om mezelf wat meer tijd te gunnen om de foto's voor de rest het jaar te selecteren en bewerken.

2016 heeft vooral ook in het teken gestaan van het fotograferen van vliegende vogels, een lastig onderwerp vooral als je niet over de snelste camera beschikt. Toch ben ik hierover zeker niet ontevreden en vooral tijdens onze vakanties aan het Lauwersmeer en ons geliefde Texel heb ik me naar hartenlust kunnen uitleven.

Blijft er dan nog iets te wensen. Jazeker, in mijn tekst bij het jaaroverzicht over 2015 schreef ik dat ik hoopte eindelijk eens het goudhaantje fatsoenlijk te kunnen fotograferen. Het kleine ding heeft helaas ook in 2016 weer aan mijn lens weten te ontsnappen. Verder is het me na jaren nog steeds niet gelukt om op Texel de prachtige blauwe kiekendief te fotograferen en heb ik daar de zeer gewenste en lang gezochte draaihals (nog) niet aangetroffen.  

Ik wens iedereen een gezond en gelukkig 2017 met hopelijk veel mooie natuurbelevingen en prachtige foto's en bedank jullie voor het bekijken van mijn foto's en het achterlaten van de leuke reacties in het voorbije jaar.

Groeten,
Ad

                                                                                            JANUARI


Door zijn prachtige kleuren is de putter een van mijn favorieten. Hier kon ik hem in een omlijsting van klissen fotograferen in een natuurgebied in België.In een kraakhelder en snelstromend slootje tussen het agrarische landschap in Limburg kun je regelmatig de grote gele kwikstaart aantreffen. Het spiegelbeeld door het heldere water is een leuke bonus.Hetzelfde slootje iets verderop waar het water beduidend harder stroomt waardoor de foto in "beweging"komt.
In het verleden was hier een grote gele kwikstaart zo tam dat ik hem met wat voer wist te verleiden om op het dashboard in mijn auto te komen zitten.

                                                                                           FEBRUARI


Waarom deze foto van de kolganzen zou je zeggen. Om het scherptediepteverloop en de compositie, met het opperhoofd voorop kijken ze allemaal, op eentje na, dezelfde kant op.Een soortgenoot houdt de groep van bovenaf in de gaten. De schaduw van z'n kop op de vleugel vind ik wel leuk.Deze knuffelende steenuiltjes kon ik in februari niet negeren. Opmerkelijk is het verschil in pupilgrootte.Dit torenvalkje hing lekker op de wind. Ik kon mijn auto zo manoeuvreren dat ik hem mooi frontaal in beeld kreeg. Door een wat langere sluitertijd komen de vleugels in "beweging".Tot slot voor februari een soort die ik nog niet eerder goed had kunnen fotograferen, deze eidereend woerd stond in de branding bij de Brouwersdam.


                                                                                          MAART


Al vaak had ik de kenmerkende baltsroep van de fazanthaan gehoord die gevolgd wordt met hevig vleugelgeklapper in een fier opgerichte houding. Dit wilde ik weleens goed fotograferen met flink wat beweging in de vleugels. In de duinen van Texel kwam alles samen. Leuke bijkomstigheid dat de staart de lijn van de klapperende vleugels volgt.Nog meer "beweging" waarbij ook de borstveren meedoen.Zwarte ruiter met spiegelbeeld in een plasje op Tholen.Een jaaroverzicht zou niet compleet zijn zonder onze schitterende nationale vogel de grutto. Nu eens niet op een paaltje, maar in een plas-dras gebiedje op Texel.


                                                                                               APRIL


Het voorjaar is in volle gang en dat is natuurlijk de tijd van de zingende vogels. Hier een winterkoning die zijn uiterste best doet om een vrouwtje te verleiden.Hij ging echt niet verder open, ik moest er zelfs mijn ogen voor dichtknijpen. De Groote Peel is een ideale plek voor voorjaarsbodes.Roodborsttapuiten doen het in de Groote Peel heel goed. Ze zitten graag op een topje van een heidepol of gebruiken een takje als uitkijkpost.Blauwborsten horen in het voorjaar als .......... bij de Groote Peel. Vaker dan voorheen kies ik er bewust voor om vogels niet beeldvullend op te nemen, maar ook wat van het habitat te laten zien.Aan de rand van de Groote Peel mag zich de gekraagde roodstaart graag ophouden.In de onder water gezette weilanden liep deze eenzame kemphaan.Voor het eerst dit jaar bracht ik een bezoek aan het Hallerbos bij Brussel. Het is er adembenemend mooi met de tapijten van boshyacinten en ontluikende beukenbomen.

Slotwoord: Dit zijn alvast de foto's over de eerste vier maanden, de rest volgt spoedig in twee delen. Behalve dat ik dan wat meer tijd kan nemen om verder te selecteren en bewerken heb ik hier bewust voor gekozen om per maand wat meer foto's te kunnen laten zien.

17 opmerkingen:

 1. ohh, wat een juweeltjes heb je hier....prachtige vogelfoto's. Vooral de onbekendere soorten (eidereend, zwarte ruiter), maar ook de bekendere soorten zoals het winterkoninkje heb je geweldig mooi erop staan. Echt genieten als je dit soort foto's in je jaar overzicht kan laten zien. Eidereend man en die leuke steenuiltjes zijn mijn favorieten.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige selectie Ad, ik heb er met volle teugen van genoten. Ook je blauwe boshyacinten zijn leuk om weer terug te zien!
  Fijne jaarwisseling en de beste wensen voor 2017!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig Ad!!!

  Werkelijk een schitterende serie die je hier laat zien. Al je foto's zijn heel mooi en ook mooi zacht van kleur. Eigenlijk kan ik hier geen mooiste uithalen maar toch doe ik dat want ik ben nl gek op uilen en uiltjes dus de ooft van je knuffelende steenuiltjes is voor mij een pracht van een plaat!

  Ook wens ik jou en je dierbaren een hele gezellige jaarwisseling en alle goeds en moois voor 2017. dat we weer van heel veel mooie (natuur) momenten mogen en kunnen genieten.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hello ad,
  These are all very nice pictures I would not choose for a favoriet ...
  All the best for the New Year
  Greetings Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hai Ad,

  Allereerst het beste toegewenst voor jou en je dierbaren. Dat het maar een mooi 2017 mag worden en dat je de drie wenssoorten te pakken krijgt.
  Hierbij wil ik je ook bedanken voor je gegeven opbouwende kritieken op mijn foto's. Altijd fijn wanneer iemand iets anders zegt dan alleen maar Oh en Ah! Ik ben het niet altijd eens met je meningen, maar die meningen zorgen er wel vaak voor dat ik een volgende keer toch iets anders tegen bepaalde situaties aankijk.
  Je eerste overzicht is een mooie verzameling. Leuk dat iemand die al zo lang fotografeert, toch nog momenten vast kan leggen, die je nog niet eerder hebt gefotografeerd. Bijna alle soorten heb ik afgelopen jaar ook voor mijn lens gehad, maar de zwarte ruiter is toch wel een wenssoort van mij en dan vooral met zo'n mooie spiegeling. De twee uiltjes zijn ook super.
  Prachtige serie!

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beste Ad, ik wens jou en je familie een gezond en gelukking 2017 met natuurlijk weer vele mooie fotomomenten!
  Wat me als eerste opvalt bij jouw foto's in dit overzicht is de hoge kwaliteit, prachtig van scherpte en belichting en fijn van kleur.
  Daarnaast zijn het bijzondere momenten en waarnemingen.
  De steenuiltjes vind ik heel aandoenlijk, de eidereend is schitterend en de fazanten zijn dynamisch, prachtig gedaan. Ook de rest mag er zijn en ik kijk uit naar de volgende delen!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Ad,
  Allereerst wens ik je toe dat al jouw wensen voor 2017 zullen uitkomen.
  Het overzicht dat je ons laat zien staat bol van de mooie beelden. Een keuze voor iets meer habitat lijkt een goede te zijn afgaande op jouw beelden. Daarnaast zal een afwisseling met close-ups ongetwijfeld ook bevallen.
  Net als vele anderen kijk ook ik uit naar de volgende delen.
  Bedankt voor de bezoekjes aan mijn blog en jouw reacties.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Allereerst een heel gezond en gelukkig 2017, met net zulke mooie beelden als in 2016 en dat er weer een vinkje gezet kan worden achter een vogel soort die je graag op de kiek wilt zetten.

  Stuk voor stuk mooie foto's, waar ik zeker het geduld niet voor heb, maar de steenuiltjes springen er voor mij echt uit. Wat een schatjes.

  Geniet van 2017, dan doe ik dat ook met het volgen van je foto's.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Ad,
  Je introductie klinkt bekend: veel foto's, grote achterstand, druk druk druk...en dan ben ik nog wel gepensioneerd ;-) Verder ben ik er inmiddels ook wel aan toe dat ik minder foto's ga maken omdat alles al een keer vastgelegd. Maar nu moet het dus beter worden...in ieder geval proberen!
  Vogels fotograferen is duidelijk jou specialiteit en passie. Het gaat je goed af. Ik mag er in ieder geval graag naar kijken. De verschuiving naar meer leefomgeving is een goede stap die ik zeker zal onthouden.
  Voor 2017 wens ik je alle goeds en vooral gezondheid toe met daarbij natuurlijk weer mooie vogels voor je lens. Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat klinkt heel bekend, Ad. In mijn archief zijn ook nog vele foto's geparkeerd waar ik nooit iets mee gedaan heb. Maar wat je hebt uitgezocht voor je blog is prachtig. Knap dat je al die soorten weet te vinden en ze dan ook nog mooi gefotografeerd krijgt. 5, 7, 9, 12 en 16 zijn mijn favorieten uit deze serie.

  Tot slot wil ik je alle goeds voor 2017 wensen. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ad,

  Die grote achterstand aan foto's herken ik ook (helaas). Je laat in ieder geval al een mooi vogelrijk aan opnames zien van 2016, vooral die van de 2 Steenuiltjes is prachtig.

  Wens je nog mooie (foto)wensen voor 2017!

  Gr,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ad,
  Wat een fantastisch overzicht. Schitterende beelden.
  Gaaf die steenuiltjes zo samen en die biddende torenvalk, zwarte ruiter en grutto zijn ook super gefotografeerd. Mooi om dit alles weer even terug te zien.

  Heel veel geluk en gezondheid toegewenst voor 2017!! Maak er een mooi jaar van Ad.

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ad,
  Stuk voor stuk topplaten. Wat een vogelpracht laat je hier zien. Ik was begonnen met kijken welke ik nou het mooist vind, maar dan ga ik ze vrijwel allemaal noemen. Die met die twee uiltjes tegenover elkaar is natuurlijk wel uniek.
  Voor 2017 wens ik je veel gezondheid en alle goeds. Een natuurlijk genieten van veel mooie fotomomenten.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Ad, ook voor jou de allerbeste wensen voor 2017 met weer mooie en bijzondere waarnemingen om te fotograferen. Je overzicht is prachtig en ik wacht op wat je nog meer in petto hebt van afgelopen jaar.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ad,
  Ook voor jou en je familie de beste wensen voor een goed en gezond 2017. Mooie serie zet je hier neer. De fazanten had ik al vol bewondering bij VNFE bekeken. De grutto vind ik heel mooi.En hoe lief het winterkoninkje dat uit volle borst met gesloten ogen fluit.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Prachtig om te zien Ad,ze zijn en blijven mooi.
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

  An Thái Sơn chia sẻ trẻ sơ sinh nằm nôi điện có tốt không hay võng điện có tốt không và giải đáp cục điện đưa võng giá bao nhiêu cũng như mua máy đưa võng ở tphcm địa chỉ ở đâu uy tín.

  BeantwoordenVerwijderen