Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

maandag 29 mei 2017

Vogelvaria

Het is alweer even geleden dat ik een blogbericht maakte. Ik heb me de afgelopen tijd gericht op het afwerken van foto's en vooral het maken van weer nieuwe foto's, het is immers voorjaar, de natuur explodeert en daar moet je als natuurfotograaf bij zijn. Het is ook de reden dat ik de reacties op de diverse blogs op een lager pitje gezet heb.
Vanaf nu pik ik de draad weer op en heb ik een blog met diverse vogelsoorten in de aanbieding. Ik ga gauw eens kijken wat jullie de afgelopen tijd allemaal voor moois geproduceerd hebben.
Veel kijkgenoegen bij dit vogelvaria.

Groeten,
AdDeze aalscholver had een dikke paling gevangen, waar hij lang mee aan het stoeien was. Zoals je ziet had de paling zich om de snavel gekronkeld van de aalscholver zodat die niet verder open kon.
Ik vond vooral de combinatie van geopende snavel en bek van de paling wel aardig.Het duurde nog een hele tijd voordat hij de paling ontward had en uiteindelijk verdween die in de maag van de aalscholver. Daar zal hij ongetwijfeld een hele tijd genoeg aan gehad hebben.Als ze dan genoeg gevist hebben worden de paaltjes opgezocht om zich te laten drogen. Ik heb hier bewust de symmetrie gezocht en de foto omgezet in zwart/wit om het beeld te versterken.
Het doet me een beetje denken aan een religieuze gebeurtenis.Een tureluurtje op een paaltje met een zachte achtergrond is mooi, maar redelijk standaard.Na veel mislukte pogingen lukte het me om er een vliegend vast te leggen.Juveniele spreeuw 1e jaar, leuk om het contrast te zien tussen het lichaam met witte spikkels en de vaalbruine kop en hals.Deze witte kwikstaart had een nest met jongen in de buurt en had voor de kroost een juffertje gevangen.Oeverlopertje met spiegelbeeld.Ook hier geprobeerd de actie vast te leggen, een uitgebreide poetsbeurt. Het verloren veertje links onder de oeverloper vind ik wel een leuke toevoeging.Vrouwtje grauwe klauwier, opmerkelijk is die forse snavel waarmee ze vrij grote prooien aankunnen die ze bij een overvloedig aanbod op het prikkeldraad of een bramenstruik spietsen.Dezelfde grauwe klauwier in natuurlijke setting tussen de bramenstruiken, op de achtergrond is nog het hek zichtbaar waar de vogel in de vorige foto op zat.Een ander vrouwtje dat ik dezelfde omgeving heb gefotografeerd. Prachtig gemarmerde borst hebben de vrouwtjes.Paaltjes en prikkeldraad is niet altijd even fraai op een foto, maar je moet nou eenmaal rekening houden met het habitat van de vogel. En een soort als de grauwe klauwier wil je altijd wel fotograferen, toch.Een juveniele kokmeeuw toont de verentooi van zijn vleugels.Een andere juveniel tijdens een duik, opmerkelijk is het kleurverschil tussen de jonge vogels uiteenlopend van heel licht tot donkerbruin.Witte ooievaar foeragerend in een weiland in de Groote Peel.Grote vogels met een enorme vleugelspanwijdte. In de vlucht een gestrekte nek in tegenstelling tot de familie reigers.Blauwe reiger loerend op een prooi tussen de oevervegetatie.Een grote zilverreiger die de wacht houdt bij een groepje konikpaarden bij het Lauwersmeer.Juveniele kemphaan, een prachtig getekend rugdek hebben deze jonge vogels.Nogmaals een jong kemphaantje met spiegelbeeld.IJsvogel mannetje, ik wilde wat meer dan een vogel op de tak en heb gewacht totdat hij zijn vleugels begon te schudden waardoor er "beweging" in de foto komt terwijl de kop toch scherp blijft.
Intussen is het me, na jarenlange pogingen, gelukt om een duikende en een uit het water opvliegende ijsvogel te fotograferen. Deze foto's komen in een later blog aan de orde.Tenslotte nog enkele kluten, toch een van mijn favorieten, ze zijn zo sierlijk. Hier vrij statisch, maar ook deze soort heb ik intussen in allerlei vluchthoudingen kunnen fotograferen.Kluut geeft zichzelf een onderhoudsbeurt.

13 opmerkingen:

 1. Hi Ad, Nice birdshots you deliver today !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. A beautiful set of photos, good action shots, not always easy to get, a really good post,
  Take care, Gordon.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Ad,
  der Eisvogel ist mein Favorit, und die Komorane gefallen mir auch sehr gut
  schöne Serie
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hai Ad,

  Nou, ik ben benieuwd wat je de afgelopen tijd allemaal geschoten hebt. Mooi toch die klauwieren en dat in eigen land. Toch een behoorlijke zeldzaamheid en fijn dat jij ze toch betrekkelijk eenvoudig kunt vinden in Nederland. Die eerste foto is wel een hele grappige. Die dieren kunnen toch aardige prooien wegwerken. Wat een mazzel dat het oeverlopertje zo lekker meewerkte. Dat zijn meestal toch wel hele schuwe vogels en vaak verdwenen voordat je een camera kunt richten. De jonge kemphaan is voor mij de meest verrassende van de hele serie. Mooi kleed en met een best mooie spiegeling.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou het is zeker de moeite waard, je hebt goed je best gedaan Ad ;-))
  Prachtige serie heb je hier neergezet, de 1 nog mooier dan de ander.
  Kom maar op met de rest.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een lekker afwisselende serie. Ben benieuwd naar de duikfoto's van de ijsvogel
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ad,

  fijn dat je er weer bent en ons gelijk een prachtige varia voorzet van deze verschillende vogels. We hadden dan al even contact en ik ben heel blij met deze prachtige lapten. De aalscholver met paling is sowieso een pracht zeg.ook de klauwier en het vrouwtje grauwe klauwier zijn geweldig om te zien. Een soort die al heel lang op mijn wensenlijstje staat :-) Ook de juveniele kemphaan is mooi en vol details in zijn veren. Je maakt me wel heel nieuwsgierig naar je duikende ijsvogel.... van deze serie heb ik in ieder geval al volop genoten :-)

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ad,
  Mooi en gevarieerd. Een vissende aalscholver is altijd boeiend. Ik bekijk het altijd graag bij de Zuidpier van IJmuiden. De klauwier en kemphaan hebben je prachtige platen opgeleverd. Ook de rest mag er zijn. Al met al een plezier om alles te bekijken.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ad,
  Wat een fantastische opnames. Geweldig om die aalscholver zo te zien stoeien met die paling.
  En wat heb je die tureluur op dat paaltje (foto 4) waanzinnig mooi te pakken. Het kleurverloop in de achtergrond heeft hier ook een mooi effect op het geheel. Ook foto 7 is super!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Schitterende serie waarbij de foto van de aalscholvers op de palen het meest in het oog springt, die vind ik heel mooi en bijzonder. Maar ook de meer standaard foto's van de vogels zoals de tureluur op paal, de kluut, de kemphaan en die prachtige grauwe klauwieren zijn plaatjes die ik zelf graag zou maken, heerlijk blogje weer. groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk weer wat van je te zien Ad, als altijd zijn je foto's weer een lust voor het oog, stuk voor stuk knap geschoten beelden.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtige foto's Ad! Ik ben vooral weg van de Grauwe klauwieren! Maar die oeverloper, de kluten, de witte kwik en de kokmeeuwen, de loepzuivere tureluur op het paaltje, de kemphanen...ach, ze zijn allemaal mooi op de plaat!! Je hebt ze niet voor niets geselecteerd voor deze blog! Terecht zeer de moeite waard om te bekijken, genieten!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 13. You too have a very good blog, your photos are brilliant.
  All the best Gordon.

  BeantwoordenVerwijderen