Welkom op mijn blog, waar u niet alleen mijn recente natuurfoto's kunt zien, maar waar ik u af en toe ook meeneem naar een kijkje in mijn archief dat ik in de loop der jaren heb aangelegd en waar ik regelmatig op terugkijk om nog eens te genieten van de sfeer van de fantastische momenten die ik in de natuur beleef. Nog steeds raak ik verwonderd door de schoonheid en samenhang van flora en fauna. Als u na het zien van de foto's een reactie wilt achterlaten stel ik dat zeer op prijs.
Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.
Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.
vrijdag 29 maart 2019
Minder vaak geziene soorten
Verder heb ik het blog aangevuld met wat meer algemene soorten die ik, hetzij vliegend of in een wat andersoortige pose kon fotograferen. Als je een bepaalde soort al vaak hebt gefotografeerd ga je toch zoeken naar wat afwijkende settings in b.v. gedrag, houding, omgeving enz. Enfin, de toelichting bij de foto's zal het hopelijk wel duidelijk maken.
Hartelijk dank voor jullie leuke reacties op mijn vorige blogbericht over de "Genneper Parken" (klik hier) en ik hoop dat deze nieuwe foto's jullie eveneens aanspreken.
Groet,
Ad
Niet blauw, maar toch een blauwe kiekendief, hier het vrouwtje dat ik tegen een fijne zachte achtergrond vliegend en speurend naar een prooi boven een akker kon fotograferen.
Op een andere plek had ik het geluk dat een mannetje kwam overvliegen. Je moet dan snel reageren want hoewel de vleugelslag erg traag lijkt zijn ze razendsnel voorbij. Bij het mannetje, dat totaal niet op het vrouwtje lijkt, kun je wel zien waaraan de soort zijn naam dankt.
Watersnippen zijn bepaald geen zeldzaamheid, maar wanneer ze in mooi licht en tussen het in Nederland in het wild zeldzame goudknopje staan vind ik dat ik toch enkele foto's moet maken.
Een groepje van vier, enkele foeragerend terwijl de andere de wacht houden.
Een prachtig verenkleed hebben die watersnippen.
Een andere soort die er veel op lijkt maar die je maar zelden te zien krijgt is het bokje. Het is de kleinste snip die in Nederland voorkomt, stukken kleiner dan de watersnip met een veel kortere snavel en hij leidt een zeer verborgen bestaan tussen de vegetatie aan de rand van kleine slootjes die 's-winters niet dichtvriezen.
Ze zijn constant in beweging en maken met hun hele lijf een hippende beweging.
De rug- en koptekening is net even anders als bij de watersnip. Een ontmoeting met het bokje blijft een bijzondere ervaring.
Flamingo's verwacht je niet direct in Nederland. Toch huist er aan de grens met Duitsland in het Zwilbrocker Venn al jaren een kolonie. Omdat het ven in de winter dicht kan vriezen vertrekken de vogels naar de Grevelingen of in de buurt daarvan. Deze foto maakte ik in het haventje van Oude Tonge. Helaas bleven ze nagenoeg de hele ochtend met hun kop in de veren staan.
Weliswaar wat ver weg, maar dan kun je ook goed de leefomgeving van de koekoek zien, tussen de wilgen en het riet op zoek naar een geschikte waardvogel. Je hoort hem vaak in de zomer, maar zien doe je hem niet zo gauw. Ik kon hem nog net vliegend fotograferen voordat hij de wilg indook. Mooi zijn de witte spikkels op de gewaaierde staart te zien en als je goed kijkt zie je in de wilg nog een tweede exemplaar zitten.
In een eerder blog berichtte ik over de roerdomp (klik hier) waar ik deze schuwe vogel van heel dichtbij kon fotograferen. Dat was een exemplaar, maar tijdens een bezoek aan Weerribben kwam plotseling een groepje van drie aangevlogen. Het is weliswaar geen perfecte foto, maar nog nooit eerder had ik drie roerdompen gelijktijdig gezien.
Een slobeend vrouwtje, vrij algemeen maar in de vlucht zie je hoe prachtig de vleugelspiegels zijn.
Een gele kwikstaart, al vele malen heb ik die gefotografeerd maar tussen de bloembollenvelden op de Noord-oostpolder vond ik er na lang zoeken eentje op de tulpen.
Of het bij elkaar past daar kun je over van mening verschillen, maar kleurrijk is het wel en hij begon ook nog even te zingen.
Hij lijkt een beetje op de gele kwikstaart, maar deze zeldzaamheid is de witkeelkwikstaart of Italiaanse kwikstaart. De soort zou pas een keer eerder in Nederland gezien zijn en ik was erg blij dat ik hem na lang zoeken in de polder kon vinden.
Witkeelkwikstaart.
Witkeelkwikstaart, ik had het geluk dat hij af en toe op een takje wat hoger uit de vegetatie kwam zitten.
Witkeelkwikstaart.
Mannetje grauwe klauwier. Al vele jaren volg ik enkele paartjes in de Groote Peel. Vaak fotografeer je ze op een bramenstruik, hun habitat, maar afgelopen jaar lieten ze zich regelmatig zien op een tak van een omgevallen boom tussen de wilgenroosjes.
Ik heb er hier bewust voor gekozen om de vogel wat kleiner in beeld te zetten om de omgeving "mee te laten doen".
IJsduiker, ook een soort die je in Nederland niet zo vaak te zien krijgt. Maar dit is een triest verhaal. Midden in een kanaal in mijn omgeving zag ik deze vogel zwemmen en vanuit mijn auto maakte ik enkele foto's. Even later arriveerde nog een fotograaf die onder aan de waterkant ging zitten om vanuit een laag standpunt foto's te kunnen maken. Wat schetste mijn verbazing, de vogel kwam naar hem toe gezwommen en bleef op nog geen meter van hem vandaan aan de kant zitten. Duidelijk was dat het niet goed met hem ging. We hebben hem uit het water getild en de dierenambulance gebeld die hem uiteindelijk meegenomen heeft naar een vogelasiel. De volgende dag echter kregen we het bericht dat hij dood was gegaan. Helaas is niet duidelijk geworden waaraan. Jammer van zo'n prachtige vogel.
Voordat hij naar de kant zwom maakte ik nog deze foto met de spiegeling van een passerende rode vrachtauto in het water. Zijn ogen had hij hier al dicht, een slecht teken.
Om het blog toch positief af te sluiten nog enkele foto's van deze kleurrijke, tropisch aandoende groene specht die met enige regelmaat onze achtertuin bezoekt. Elke keer kan het dan toch weer niet laten om foto's te maken.
Groene specht. (mannetje)
Groene specht (mannetje)
Slotwoord: Tot zover dit bericht over wat minder geziene soorten, volgend keer een soort die je evenmin vaak tegenkomt t.w. de witwangstern.
Hoi Ad
BeantwoordenVerwijderenMooi al die soorten die je niet veel ziet mooie serie.
Groetjes Herman
Hoi Herman,
VerwijderenBedankt voor je reactie, ik heb nog enkele soorten die sporadisch te zien zijn, die komen nog, moet ze nog bewerken.
Groet,
Ad
Hoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenWat mooi wat je weer laat zien.
Prachtige beelden van al deze bijzondere vogels. Zo mooi hoe je die Witkeelkwikstaart hebt gefotografeerd zo tussen dat groen. En wat gaaf is die groene specht en dat nog wel in je eigen tuin. Je kunt ze altijd herkennen aan hun speciale manier van vliegen. Ik vind ze echt fantastisch die spechten. Mij helaas nog niet gelukt om ze zo te fotograferen. Ik heb er weer van genoten Ad. Complimenten!!
Groeten en een fijn weekend,
Marco
Leuk dat je de beelden mooi vindt Marco, ja die witkeelkwik was echt een buitenkansje. Ik heb begrepen dat groene spechten in het westen niet zo vaak gezien worden, hier is dat gelukkig een stuk beter, maar ja dan mis je de steltlopertjes weer.
VerwijderenGroeten,
Ad
Hele leuke bijzondere soorten Ad. Fijn weekend. Groetjes Caroline
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor je reactie Caroline.
VerwijderenGroetjes,
Ad
Hoi Ad.
BeantwoordenVerwijderenWat een schitterende reeks. Prachtige beelden, mooie composities en dan ook nog eens een aantal echte zeldzaamheden. Wat ben je verwend met de kwikstaarten, maar ook met de groene specht en de verschillende zeldzaamheden. Maar dan de slobeend. Volgens mij is het een vrouwtje of vergis me toch? Een vogeltje wat kleiner afgebeeld, maar met een goede indruk van zijn leefwereld, doet het ook goed.
Een reeks om nog eens terug te kijken.
Groet, Kees
Groet, Kees
Hoi Kees,
VerwijderenHartelijk dank voor je reactie en opmerkingen. Voor wat betreft de slobeend heb je helemaal gelijk, wat een domme vergissing van me zeg, ik heb het intussen aangepast.
Groet,
Ad
Hoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenMooie reportage van soorten die je inderdaad zelden ziet. Van deze reeks heb ik alleen de Koekoek één keer kunnen fotograferen, van net iets te ver weg en de Gele Kwikstaart wat vaker. Ik neem aan dat jouw foto's niet van dit jaar zijn, want hier in de bollenstreek staan de tulpen nog niet in bloei. Ook de Groene Specht heb ik één keer kunnen vastleggen, maar dat was in Frankrijk, op een plek waar ik het dit jaar nog eens ga proberen. En dan heb jij ze 'gewoon'in je achtertuin! Jaloers!
Je bent er uitstekend in geslaagd om deze vogels - gedwongen of niet - wat afwijkender in beeld te brengen.
Groet, Dick
Hoi Dick,
VerwijderenDe foto's van de gele kwikstaart zijn inderdaad niet van dit jaar, ik heb meestal een behoorlijke achterstand in bewerken, daarom kijk ik er niet meer naar wanneer ik de foto's in een blogbericht plaats. Ik vind dat eigenlijk ook niet uitmaken, je hebt die foto's immers zelf gemaakt.
Goh, dat je naar Frankrijk moer reizen voor de groene specht, hier in het zuiden doet hij het goed en is bepaald geen zeldzaamheid meer. Dank voor je reactie en compliment.
Groet,
Ad
Ha Ad dit is puur genieten van soorten waar ik nogsteeds van droom.
BeantwoordenVerwijderenDank je Bas, ja voor sommige soorten is het lastig als je wat minder goed ter been bent, maar het hoeft ook niet altijd om bijzondere soorten te gaan, een mooie foto van een algemene soort kan ik ook zeer waarderen.
VerwijderenGroet,
Ad
Hallo Ad
BeantwoordenVerwijderensehr schön die Schafstelze auf den Tulpen , eine tolle Farbwahl..
sehr schöner post
Grüsse Frank
Hallo Frank,
VerwijderenDanke schön für diene Reaction, ja für Tulpen musst du in den Niederlanden sein.
Grüsse,
Ad
Un reportaje fantástico, todas las fotos son extraordinarias. Enhorabuena Ad, un fuerte abrazo desde España.
BeantwoordenVerwijderenThank you very much for your positive comments German, nice to get a response from Spain.
VerwijderenGreetings,
Ad
Hoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenNou dit is wel de crème de la crème hoor!! Wat een geweldige soorten! Om van te watertanden. Ge gele kwikstaarten op de tulpen, lekker zonnige frisse platen, maar die in het groen zijn ook super. De Blauwe kieken ge-wel-dig!! Ook jaloers op de mooie platen van de Groene spechten, die heb ik de laatste jaren niet meer goed voor de lens gehad. Bokjes zijn leuk en een buitenkansje als je ze op de foto krijgt. Ik moet het meestal doen met opvliegende (lol) Klauwieren, DRIE roerdompen...om maar wat te noemen..Als je ziet dat het niet goed met een vogel gaat, zoals bij deze ijsduiker pakt het je toch altijd, jammer voor zo'n mooi beest. Maar het gebeurd gewoon. Mooi die slobeend in vlucht. Heerlijke Post!
Groetjes, Maria
Hoi Maria,
VerwijderenFijn te horen dat je veel soorten in dit blog mooi vindt, ik heb nog wat leuke soorten achter de hand, moet ze nog bewerken, tijd, tijd tijd, vervelen hoef ik me voorlopig niet.
Bedankt voor je fijne reactie.
Groetjes,
Ad
Hallo Ad, ja dat kan je wel zeggen zeg. Een hele reeks niet alledaagse bijzonderheden die je voor de lenst hebt gekregen. De watersnip en bokje zijn inderdaad prachtig van verenkleed. De witkeelkwikstaart heb ik nog nooit gezien. Heel fraai allemaal.
BeantwoordenVerwijderenGroeten,
Roos
Hoi Roos,
VerwijderenBedankt voor je leuke reactie, ja ze lijken wel wat op elkaar die watersnip en het bokje, ze behoren immers tot dezelfde familie, maar toch zie je ook weer heel duidelijke verschillen. De witkeelkwikstaart zul je niet snel zien, het was inderdaad een buitenkansje.
Groetjes,
Ad
Ai, dat zijn erg fraaie plaatjes Ad. Ik geloof dat ik nodig naar buiten moet!
BeantwoordenVerwijderenGerrit
Ja, zeker nu is het buiten te doen Gerrit, de natuur ontploft zo'n beetje. Bedankt voor je reactie.
VerwijderenGroet,
Ad
Hai Ad,
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk toch wanneer je groene spechten in je eigen tuin kunt fotograferen. Dat zijn toch wel hele lastige gasten om te fotograferen. Altijd draaien ze naar de andere kant van de boom.
Veel mooie soorten in dit blog, maar voor mij is de kwalitatief minste foto misschien wel de mooiste van het blog. Drie roerdompen bij elkaar is een enorme zeldzaamheid. Ben wel benieuwd naar het jaargetijde waarin de foto is gemaakt. Zijn het misschien familieleden en nog niet zo lang geleden uitgevlogen? Een super waarneming. Mooi dat je de zeldzame kwik terug kon vinden. Helemaal fijn dat hij even zo mooi poseert voor je. Een bokje is altijd zeer lastig te vinden, vaak vliegen ze pas geluidloos weg wanneer je er bijna opstaat. Voordeel is wel dat je ze meestal tot heel dicht kunt benaderen om te fotograferen.
Al met al een hele mooie verzameling zo bij elkaar.
Groet,
René
Hoi René,
VerwijderenIk merk wel aan de reacties dat die groene spechten voor mensen uit het westen toch wel bijzonder zijn. Ik heb gewoon het geluk dat ik een slecht grasveldje heb en veel mieren in het terras, gecombineerd met wonen aan een bosrand maakt dat ik ze hier vrij regelmatig zie. Ze zijn inderdaad lastig te fotograferen, maar ik kan gelukkig dan de juiste momenten afwachten. Ja, die drie roerdompen was voor mij ook een bijzondere ervaring, ik maakte die foto in de Weerribben op 17 april, het zou dus kunnen dat het een familie is, het was te ver weg om dat te kunnen vaststellen. Bokjes zijn inderdaad heel lastig te vinden, maar ik mag er elke winter toch graag even naar op zoek gaan en de voldoening is dan groot als je er een vindt. Zeer bedankt voor je reactie.
Groet,
Ad
Gave diverse serie! Gr. John
BeantwoordenVerwijderenDank je John.
VerwijderenGroet,
Ad
Hallo Ad, Je laat hier zeker een fantastische serie zien. Mijn faforieten zijn toch wel de bokjes. Super moeilijk te vinden, laat staan te fotograferen. Natuurlijk ook de groene specht, de Blauwe kiekendief en de diversen soorten Gele kwikstaarten zijn ook fantastisch. Superserie!!! Gr. Ben
BeantwoordenVerwijderenHoi Ben,
VerwijderenBokjes zijn inderdaad heel lastig te vinden en fotograferen valt dan nog niet mee omdat ze continu in beweging zijn al valt dat nauwelijks op. de witkeelkwikstaart was een buitenkansje, kan goed zijn dat ik die nooit meer te zien krijg. Dank je voor je reactie en compliment.
Groet,
Ad
Dit blog spreekt mij zeker aan Ad.
BeantwoordenVerwijderenKijk met open mond hoe mooi je alles hebt gefotografeerd en wat een prachtige soorten had je voor de lens.
De groene specht heb ik vandaag alleen maar gehoord, maar zag hem jammer genoeg niet ;-((
Groetjes Tinie
Ja, een verzameling van niet zo vaak geziene soorten Tinie. Groene spechten hoor je in deze tijd inderdad vaak "lachen" maar dan heb je ze nog niet op de plaat. Fijn dat je de foto's mooi vindt, bedankt daarvoor.
VerwijderenGroetjes,
Ad
Hoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenik zit hier werkelijk met open mond naar te kijken en de ohhhhh;'s vliegen mijn snavel uit! Wat een prachtige foto's en wat ontzettend mooi om dit te zien! Ik kan hier helaas geen favoriet uitkiezen want dat zijn ze nl allemaal. Het zijn wel soorten die ik ook graag zou zien. Alleen de watersnippen heb ik ook maar dan lang niet zo mooi als jij ze hier tentoonstelt. Prachtig gewoon. Kok de kiek en de schitterende gele kwik op de tulpen zijn werkelijk fantastisch. dan ook nog de vliegende slobeend en de roerdompen, zucht........ Wij gaan ook wel eens naar de Zwilbrocker Venn en we zien de Flamingo's ook maar...... ze zitten dan altijd veel en veel te ver!
Ik ben zelf ook helemaal jaloers op die groen specht en inmidels ook donkergroen uitgeslagen!!!! Als klap op de vuurpijl ook nog een klapekster.
Ik heb zelf nog gene tijd om er op uit te trekken maar als ik deze foto's zie gan ik dat ook maar niet doen want bij jou geniet ik vele malen meer hihi...... Mijn complimenten.
Groetjes, Helma
Hoi Helma,
BeantwoordenVerwijderenZo, wat een enthousiasme zeg. Het blog heet niet voor niets "minder vaak geziene soorten" maar zo'n blog kun je natuurlijk niet keer op keer maken. Maar goede foto's van wat meer algemene soorten zijn voor mij net zo waardevol. In het Zwillbrocker Venn zitten de flamingo's inderdaad meestal ver weg, maar in de winter in Zeeland heb je een betere kans. De "vuurpijl" is overigens geen klapekster, maar een grauwe klauwier, wel van dezelfde familie, maar toch.
Jammer dat je niet meer tijd hebt er gaat niets boven zelf beleven, maar dat hoef ik jou niet te vertellen. Bedankt voor je complimenten.
Groetjes,
Ad
Grinnik.... hoe kan ik die grauw klauwier nu klapekster noemen!!!!!
VerwijderenKomt vast door de drukte *lol*.
Ja, er gaat niets boven zelf beleven en mijn tijd komt ook wel weer ;-)
Groetjes,
Helma
Maakt niet uit Helma, doe het rustig aan, ben benieuwd naar je volgende post.
VerwijderenGroetjes,
Ad
Die staat inmiddels maar we zijn ook pas sinds vandaag weer even op rust ;-)
VerwijderenWat een prachtige soorten, met soms jaloersmakende plaatjes (groene specht)..... heel knap hoe jij de watersnippen en het bokje kon vastleggen, die vogels zijn zo ontzettend schuw.
BeantwoordenVerwijderenErg mooi ook de gele kwikstaart op de roze tulpen, hele mooie foto's.
Ik heb weer met plezier naar je blog gekeken.
Dank je Ghita, die groene specht spreekt blijkbaar wel aan. Intussen heb ik daar alwewer een nieuwe serie van kunnen schieten. Snippen zijn inderdaad schuw, je moet ze omzichtig benaderen maar dan is het goed te doen.
VerwijderenGroetjes,
Ad
In één woord SCHITTEREND Ad!! Wat een prachtige foto's en een mooie uitleg van de diverse vogels. Of de kleuren al dan niet bij elkaar passen maakt mij niet uit, maar de foto's van de gele kwikstaart op de tulpen zijn super, zonder je andere foto's te kort te willen doen hoor.
BeantwoordenVerwijderenIk heb genoten!
Groetjes,
Annette
Dank je Annette, leuke complimenten deel je hier uit, fijn dat je ervan genoten hebt, als je de kijkers er een plezier mee doet beantwoordt het blog ook aan zijn doel, vind ik.
VerwijderenGroetjes,
Ad
Fijne paasdagen Ad. Zo mooi al die vogels. Groetjes Caroline
BeantwoordenVerwijderenInsgelijks Caroline, bedankt voor je compliment, fijn dat je ze mooi vindt.
VerwijderenGroetjes,
Ad