Bedankt nog voor je bezoekje aan mijn vorige blog over de Fotohut in de regio (klik hier) en ik hoop dat ook dit blog weer in de smaak valt.
Groet,
Ad
Brilduiker mannetje, een prachtige groen glanzende kop hebben ze, verderop in het blog meer over deze soort.
Vaak staan in het Grevelingenmeer een of enkele flamingo's. In de zomer verblijven ze in of bij het Zwillbrockerven bij de Duitse grens in de buurt van Groenlo, maar gezien dat in de winter dicht vriest zoeken ze hun heil in de Grevelingen. Onze tocht vond plaats midden februari, ik wist dus dat ik een kans had on ze hier te treffen, maar ik had vooraf even op waarneming.nl gekeken en zag dat ze op dat moment niet in de Grevelingen waren, maar neergestreken waren in de haven van Oude Tonge. Toen we daar 's-ochtends kwamen heb ik daar best wat tijd doorgebracht om ze te kunnen fotograferen, maar verder dan "kop in de veren" platen kwam ik niet. Dan maar verder in de hoop dat ze later op de dag op de terugweg wat meer activiteit toonden.
Op het eind van de middag, uiteraard bij heel ander (beroerd) licht stonden ze wel met hun kop in de wind, maar echt aansprekende platen kon ik bij het slechte licht niet meer maken.
Bij de Grevelingendam liepen flinke groepen brandganzen, ik kon ze vanuit een laag standpunt fotograferen.
Omdat de vorige foto voornamelijk uit zwart/witte tinten bestaat heb ik hem omgezet in zwart/wit. Ben benieuwd waar de voorkeur naar uitgaat.
Op de veldjes bij de Koudekerkse Inlaag foerageerde een groep kramsvogels. Ze hebben daar in het kader van het zgn. Partridge Project stroken ingezaaid met kruiden en daar profiteren niet alleen patrijzen, putters en kepen, die ik daar tijdens een andere sessie zag en die in een volgend blog nog eens aan de orde komen, van maar ook deze kramsvogels.
Maar ook tussen het gras vinden ze wormen en slakken.
Als je rustig een tijdje met de auto langs de kant van de weg wacht komen ze steeds dichterbij.
Ik een plasje bij Koudekerke trof ik een mooi mannetje brilduiker.
Even later deed hij zijn naam eer aan en begon hij allerlei gekke duikcapriolen uit te halen.
En na het duiken is het goed om even de vleugels uit te schudden. Misschien komt het door de vorm van de kop en de tekening daarop, maar op een of andere manier doet hij me aan een clowntje denken.
Omdat ik geen keuze kon maken heb ik hieronder een serie van dit gedrag opgenomen zonder tekst. Het gaat uiteindelijk om de beelden. Achteraf besefte ik dat dit een mooie gelegenheid was geweest om een kort filmpje op te nemen. Volgende keer maar eens aan denken.
Laatste foto van deze serie, ik was er erg blij mee, immers zo vaak had ik nog niet een brilduiker voor de lens gekregen.
Op de Brouwersdam was behalve een groepje drieteenstrandlopertjes en een middelste zaagbek weinig te beleven. Ik heb de stellige overtuiging dat het qua aantal en soorten vogels in Nederland, vooral de laatste jaren, hard achteruit holt, zo ook op de Brouwersdam. Zoals in mijn aanhef vermeld kom ik daar met enige regelmaat al jaren en nog nooit kwam ik daar met zo weinig soorten vandaan.
Drieteenstrandlopertjes zoals je ze meestal ziet, rustend op de hoogwatervluchtplaats, maar altijd houdt er minstens eentje een oogje in het zeil.
Omdat er weinig kleur in deze vogeltjes zit leek het me leuk om eens een foto om te zetten in zwart/wit.
Vrouwtje middelste zaagbek op volle zee, je komt ze zowel hier als ook in zoet water tegen.
Op de terugweg reden we nog even langs plan Tureluur, in een van de plasjes liep een jonge lepelaar te foerageren. Het was inmiddels hard gaan waaien en zijn veren waaiden continu op. Hoewel moeilijk te belichten leverde het in tegenlicht leuke beelden op.
De spatel van deze jonge vogel is nog roze, later verkleurt die in zwart met de kenmerkende gele punt.
Soms liet hij even de onderkant van z'n vleugels zien.
Je ziet dan de nog zwarte vleugelranden, eveneens kenmerkend voor een jonge vogel.
Hieronder heb ik wat beelden opgenomen van het foerageergedrag van de lepelaar. Ook hier kon ik een hele serie van maken, het is fascinerend om te zien en je krijgt er geen genoeg van, maar om het blog niet te lang te maken heb ik er maar enkele opgenomen.
Geen lichtje in het oog, maar een waterdruppel.
Bij het bewerken van de foto's dacht ik even dat de vogel gezenderd was, maar bij nader inzien lijkt het me toch de zwarte schacht van een veer.
Tenslotte nog enkele experimentjes waar ik me de laatste tijd af en toe mee bezig hou. Gezien het tegenlicht leken me dit wel enkele foto's die zich daarvoor leenden, maar smaken verschillen uiteraard en dat is maar goed ook.
Slotwoord: Hiermee komt wel weer een heel lang blog ten einde. De komende tijd moet ik me wat dat betreft maar eens wat beperken en de frequentie opvoeren.
Hoi Ad
BeantwoordenVerwijderenmooie serie is dit mooi.
groetjes Herman.
Dank je Herman.
VerwijderenGroeten,
Ad
Dit is geweldig mooi Ad ik zit hier heerlijk mee te genieten
BeantwoordenVerwijderenDank je Bas, leuk dat je ervan geniet. Ik hoop dat het na je operatie weer wat beter met je gaat.
VerwijderenGroeten,
Ad
Hallo Ad
BeantwoordenVerwijderendas Goldauge ist super, verschiedene Posen alle gut eingefangen... auch die Flamingos sehen toll aus, aber die Gruppe der Sanderlinge Top alles
sehr schön
Grüsse Frank
Hallo Frank,
VerwijderenJa, die Schellente war ein Glück womit ich sehr Zufrieden war. Flamingos erwartet man hier nicht so schnell. Sanderlingen darentgegen seht man oft hier an der Küste. Danke sehr für das Kompliment.
Grüsse,
Ad
Hoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenWat leuk om zo'n tochtje te maken door Zeeland en langs de mooie zeeuwse kust. Je hebt er mooie vogels gezien en mooi kunnen fotograferen. Fantastisch die grote groep flamingo's. Lijkt me echt super om te zien.
Ook die foto's van die kramsvogel zijn erg mooi. Grappige foto's ook van die brilduiker. Die was zich aardig aan het uitsloven voor je. Geweldig!!
Groeten, Marco
Hoi Marco,
VerwijderenZeeland en dan met name de kust is voor natuurliefhebbers en fotografen zeer de moeite waard. Die kurende brilduiker was ik wel heel content mee, maar daar moet je natuurlijk ook wat geluk mee hebben en dat geluk kun je alleen maar hebben als je erop uit trekt. Dank je voor je compliment.
Groeten,
Ad
Prachtige fotos Ad, je brilduiker is heel mooi, ik heb die alleen nog maar op grote afstand gezien. Je flamingos zijn best mooi, wat dichterbij dan die van mij. Ik zie ook niet zoveel op de Brouwersdam, die drieteenstrandlopers zitten er de laatste tijd altijd. De kramsvogel vind ik ook erg mooi.
BeantwoordenVerwijderenDank je Caroline, brilduikers zie je niet zo vaak en als je ze ziet is het meestal in een (grote) groep volgens de vakliteratuur. Dit was echter een eenling. Brouwersdam is tegenwoordig meer een speelplaats voor vliegeraars en kampeerders.
VerwijderenGroetjes,
Ad
Alleen het deel aan de noordzeezijde tegen de spuisluis aan is nog een beetje te doen De rest is allemaal recreatie. Bij ons hier veel duikers.
VerwijderenBij de Schelphoek zag ik weleens briduikers.
VerwijderenGeen sneeuwgorzen en ijsgorzen meer gezien Ad ?
BeantwoordenVerwijderenNee, maar ik ben er de laatste paar maanden ook niet meer geweest Caroline en de foto's van dit blog dateren van februari 2018.
VerwijderenPracht serie heb je hier weer Ad.
BeantwoordenVerwijderenMooi de brilduiker in actie te zien, net als de lepelaar.
Mooi je experimentjes, hou ik wel van.
Groetjes Tinie
Dank je Tinie voor je compliment, ik had er al een vermoeden van dat die experimentjes jou wel zouden aanspreken.
VerwijderenGroetjes,
Ad
Lindas imágenes en este reportaje Saludos
BeantwoordenVerwijderenThank you very much for your compliment José.
VerwijderenGreetings,
Ad
Hoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenOndanks dat je de indruk hebt dat het met de biodiversiteit (om maar eens een tegenwoordig veelgebruikt woord te gebruiken) ook in Zeeland achteruit holt, heb je toch een goed gevuld blog weten te componeren! Dat had natuurlijk een stuk korter gekund als de brilduiker én de lepelaar had gefilmd, maar ik ken dat:ik vergeet ook dat mijn camera die optie heeft én nog goed kwaliteit ook levert. Bovendien ben ik niet zo'n filmer... Zeeland is ook voor mij een uithoek van het land en ik ben er dan ook nog nooit echt geweest (wel eens doorheen gefietst). Misschien toch eens een weekje vakantie boeken, want er is op fotogebied genoeg te beleven en niet alleen vogeltjes! Maar ja, dat heb ik al eens vaker geroepen, de rest van de familie ziet het geloof ik niet zo zitten.
De brilduiker is toch wel een fraaie eendensoort. Hopelijk zie ik ze deze winter weer in de AWD en werken ze eens een beetje mee, want ze zijn wel vreselijk schuw.
Groet, Dick
Hoi Dick,
VerwijderenJa, filmen zou hier een goede optie geweest zijn, maar achteraf gezien had ik, om het wat korter te maken, misschien ook wat verder moeten doorselecteren, nu is het wel veel van dezelfde soort. Maar zoals zoals zo vaak heb ik best moeite om dan te bepalen welke ik moet laten afvallen. Filmen doe ik overigens ook hoogst zelden, om zo'n filmpje toonbaar te maken moet je het bewerken en daar heb ik absoluut geen kaas van gegeten.
Zeeland is absoluut een aanrader, niet alleen deze gebieden, maar in de buurt van West-Kapelle heb je ook mooie gebieden en voor de familie heb je er ook leuke plaatsen zoals Middelburg, Vlissingen en Veere. Voor mij geldt dat ik dan weer te weinig in de AWD en ook de Zuidpier kom, staat zeker voor deze winter op de agenda, te hopen dat er dan weer een waterspreeuw te bewonderen valt.
Bedankt voor je reactie.
Groeten,
Ad
Hallo Ad,
BeantwoordenVerwijderenBrilduikers zie ik iedere winter regelmatig bij de Zuidpier van IJmuiden en in de AWD. Inmiddels heb ik er in de AWD al weer een gezien. Het zijn prachtige vogels, die ik graag fotografeer, dus ik kan mij jouw enthousiasme goed voorstellen. Lepelaars kan ik jaarlijks zien nestelen, maar als ik ze elders zie fotografeer ik ze ook. Het zijn prachtige vogels die mooie beelden kunnen opleveren zoals je hier laat zien. Voor flamingo's in het wild moet ik naar het buitenland, in Nederland is het mij nog niet overkomen. Het is dan wel een lange reeks geworden, maar het bekijken zeker waard.
Groet, Kees
Hoi Kees,
VerwijderenBrilduikers zijn zeker prachtig en zeker voor mij bijzonder. hier in het zuid-oosten wat veel minder waterrijk is zie je ze eigenlijk niet. Ja, lepelaars blijven hele sierlijke vogels, je wordt er altijd weer blij van als je ze ziet. Inmiddels heb ik ook een leuke serie van volwassen vogels kunnen maken. In de Grevelingen heb je in de winter toch een gerede kans om flamingo's te zien. Dank je voor je reactie.
Groeten,
Ad
Schitterende foto's Ad. De brilduiker, flamingo's, lepelaar allemaal heel fraai. De foto die mij het meest aanspreekt is echter nr 25, heeeel mooi!
BeantwoordenVerwijderenGroeten,
Roos
Hoi Roos,
VerwijderenDank je voor je compliment, bijzonder dat jij de zwart/wit opname de mooiste vindt, zo zie je smaken verschillen en dat is maar goed ook.
Groeten,
Ad
Ha ad,
BeantwoordenVerwijderenmooie serie laat je hier weer zien.
Héél erg mooi vind ik de drieteentjes op foto 24.
En heel erg leuk de serie actiefoto's van de brilduiker, die wilde fijn meewerken. En nóg leuker de serie van de jonge lepelaar, prachtig met dat tegenlicht door de vleugels. De onderbelichte foto op 40 spreekt mij ook erg aan.
Hartelijke groet, Corrie
Hoi Corrie,
VerwijderenIn tegenstelling tot Roos vind jij foto 24 dan weer mooi, smaken verschillen zoals je ziet. Die brilduiker ja daar was ik wel heel content mee, hij deed zijn uiterste best om mij leuke foto's te bezorgen. Leuk dat je ook de onderbelichte lepelaar kunt waarderen, geeft mij de motivatie om vaker zoiets te proberen. Dank voor je reactie en compliment.
Groetjes,
Ad
Hallo Ad,
BeantwoordenVerwijderenEen mooie serie Zeeuwse soorten laat je hier zien. Prachtig is het mannetje Brilduiker, die staat er goed op. De groep Flamingo's zag ik ook een keer daar,dat is geweldig om te zien.
De Lepelaar heb je er ook mooi opstaan, altijd genieten van deze soort.
Groet Bert
Hoi Bert,
VerwijderenJa, die brilduiker werkte wel lekker mee en geluk dat ik ook goed licht had. Flamingo's verwacht je niet zo gauw in ons kikkerlandje, maar ze zitten er toch ieder jaar. Mooie soort inderdaad de lepelaar, niet voor niets lange tijd het symbool van vogelbescherming Nederland. Bedankt voor je reactie en compliment.
Groeten,
Ad
Hai Ad,
BeantwoordenVerwijderenJe praat over minder soorten, maar het kan ook een kwestie zijn van op de juiste plek op de verkeerde tijd. Op de Zuidpier is het ook vaak hollen of stilstaan. Het ene moment weet je niet welke vogel je moet fotograferen en een ander moment ga je uit verveling maar schelpen zoeken/fotograferen.
De brilduiker is een hele mooie soort. Ik probeer hem al een tijdje goed te fotograferen, maar vanuit een heel laag standpunt is het zeer lastig. Je bent bij deze soort ook nog eens enorm afhankelijk van het weer. Zoals hierboven heb je dat bij een hoop foto's die mooie kleur van de kop zeer goed tot zijn recht komt, maar dan heb je aan de andere kant weer het probleem om het wit in de hand te houden. Op foto 20 draait de vogel net iets te ver naar de zon en dan krijg je zo'n wit gat in z'n kop. Zelfde probleem als met een ijsvogel. Ook vaak erg lastig.
Je eerste foto van de drieteentjes is een juweeltje. Die had ik erg graag gemaakt. Wat een verschil maakt zo'n standpunt toch, wanneer je hem vergelijkt met de foto die daarna komt. Zo mooi het scherpteverloop in die eerste foto. Misschien de hooglichten nog ietsje terugdraaien, zodat hij iets minder scherp wordt.
Geweldig die flamingo's. Daar ben ik eens voor naar het veluwemeer geweest, maar had dezelfde problemen als die jij hier had. Er zou een knopje op moeten zitten, zodat ze doen wat wij willen.
Nog even iets over die laatste drie foto's. Ik maak dat soort foto's ook weleens en meestal gaan ze de prullenbak in. Het wordt eigenlijk alleen mooi, wanneer de zon net opkomt of ondergaat. Met volle zon zijn de contrasten te hoog.
Groet,
René
Hoi René,
VerwijderenNatuurlijk heb je gelijk dat je op het juiste moment op de juiste plek moet zijn, op de Zuidpier is het de laatste tijd prima als ik dat zo op waarneming zie, wil er binnenkort weer eens naar toe en hoop op tenminste 1 jan van gent. Een laag standpunt zou het summum zijn, maar schuw als ze zijn was ik al lang blij dat die brilduiker een korte voorstelling voor me opvoerde. En, het licht werkte wel lekker mee, die ene nr. 20 had ik in Photoshop misschien iets moeten doordrukken. Bij die eerste van de drieteentjes werkt de voorgrond natuurlijk wel lekker mee. Bedankt voor de tip m.b.t. de hooglichten. Bij die laatste foto's, zeker de zwart/witte heb ik het contrast bewust opgevoerd, maar ik ben het met je eens dat zo'n foto met een subtiel wit randje er omheen mooier is, maar die omstandigheden waren er helaas niet. Bedankt voor je uitgebreide reactie.
Groeten,
Ad
Hoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenIk dacht dat ik al gereageerd had op dit blogje, maar dat is niet zo, behalve dat ik je foto's al wel zo'n drie keer bekeken heb.Daar kwam het natuurlijk door. Schitterende foto's! Jaloersmakende platen. De zw/w drieteentjes vind ik super! De vrouw middelste zaagbek ook zo'n fijne soort en de hele serie van die jonge Lepelaar met dat licht door de snavel, waardoor die nog roder lijkt, prachtig. Die hele foerageerserie had een leuk filmpje opgeleverd, maar ja zo kun je even bij alle beelden stilstaan ( of snel scrollen ;-) Dat geldt natuurlijk zeker ook voor de man brilduiker. Tjonge wat heb je hier mooi licht en is de kop prachtig glanzend groen! Super scene!
Groetjes,
Maria
Hoi Maria,
VerwijderenMaakt niet uit, ik ben soms ook laat met reageren en bovendien mis ik ook wel eens een blog. Leuk dat je de foto's zo kunt waarderen. Filmpje zou inderdaad leuk geweest zijn, maar daar denk ik op zo'n moment dan weer niet aan. Dankjewel voor je enthousiaste reactie en complimenten.
Groetjes,
Ad
Erg fraaie serie Ad. En van die drieteentjes in zwart-wit maakte je bijna iets abstracts. Errug mooi!
BeantwoordenVerwijderenGroet,
Gerrit
Dank je Gerrit, leuk ook dat je die zwart/witte drieteentjes mooi vindt, het was een experiment om ze om te zetten en kennelijk valt dat bij meerdere volgers in de smaak.
VerwijderenGroeten,
Ad
Hoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenmisschien een lange serie foto's maar dat is echt niet vervelend met dit soort mooie platen. Je hebt enkele in zwart/wit omgezet en die van de brandganzen en de drieteentjes vind ik mooier in de kleurenversie. Je experimentjes vind ik dan weer wel mooi in de omgezette zwart/wit versie.
Geweldig zoals je de brilduiker hebt weten te platen. Heerlijk ook om naar het uitslaan van de vleugels toe te werken :-) Mooi belicht en dat is ook zo met de mooie foto's van de jonge foeragerende lepelaar. Prachtig zoals zijn veren opwaaien en ook dat je even onder de vleugels kon kijken :-)
Voorheen kwam ik vaker in Zeeland en in april/mei gingen we daar ook altijd een midweekje heen om dan overal even te buurten met de camera's.
Moeten we denk ik komend voorjaar ook maar weer eens doen.
Ik heb van deze serie echt enorm genoten.
Groetjes,
Helma
Hoi Helma,
VerwijderenLeuk dat je enkele zwart/wit omzettingen mooi vindt, het was een probeerseltje maar ik besef dat het nog veel beter kan, heb intussen ook alweer wat nieuwe ideeën. Ja, die brilduiker werkte wel effe lekker mee en wat betreft die lepelaar die stond daar in plan Tureluur pal in de wind en in tegenlicht waarbij het overigens knap lastig belichten was met dat witte. Af en toe een dagje Zeeland is leuk, je kunt er altijd wel iets verwachten hoewel het de laatste jaren minder wordt. Zou overigens nu wel even daar bij jou in de buurt willen zijn met al die ransuilen. Dank je voor je reactie en compliment.
Groetjes,
Ad
A very impressive series of pictures. Coastal regions are so productive. The study of the male Common Goldeneye is especially appealing, as are the shots of the Sanderlings huddled together.
BeantwoordenVerwijderenThank you for your reaction David, the series of Goldeneye was fun to do as well as the spoonbill.
VerwijderenGreetings,
Ad