Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

vrijdag 25 oktober 2019

Fotohut in de regio

Een bevriend natuurfotograaf en tevens enthousiast fotohutbouwer bezit op diverse plaatsen in de regio zo'n zelfbouwhutje op plekken die vogelrijk zijn en waar regelmatig leuke soorten op het aangeboden voer komen.
Afgelopen zomer nestelden bij een van die hutjes enkele paartjes bonte vliegenvanger. Ik vond het dan ook heel fijn dat ik op verzoek een middagje, samen met hem, van dit hutje gebruik mocht maken met als doel uiteraard opnames van de bonte vliegenvanger te maken.
We spraken af op een zaterdagmiddag en troffen elkaar op een naburig dorpsplein om van daaruit verder naar het hutje te rijden. Ik was er al eens vaker geweest om alleen een kijkje te nemen en wist dat het heel goed verscholen in een bosje lag op particulier terrein dicht bij de openbare weg.
We installeerden onze spullen en onszelf in de op maaiveldhoogte gelegen hut en na her en der wat voer aangeboden te hebben begon het wachten. Dat duurde niet lang, al gauw dienden zich de eerste merels, vinken, spreeuwen, roodborsten, kool- en pimpelmezen aan. Maar daar kwamen we niet voor. Na geruime tijd liet ook een mannetje goudvink zich zien evenals een fitis. De bonte vliegenvanger bleek erg schuw te zijn en kwam die middag niet tot bij de hut, maar het mannetje liet zich een stuk verderop wel zien in een boom voor de hut. Ik kon er, weliswaar van wat ver weg, toch enkele leuke foto's van maken en met wat crop- en photoshopwerk vond ik het toch alleszins redelijke opnames.
Een kort blog ditmaal voor de afwisseling, veel kijkplezier en bedankt nog voor jullie reacties op het vorige (slot)blog van het Lauwersmeer en de Groningse polders. (klik hier)

Groet,
AdBonte vliegenvanger mannetje. Het was vrij donker in het bos en tussen het gebladerte van de boom in de achtergrond viel wat licht binnen wat dan weer een fijn bokeh veroorzaakte.In het vijvertje voor de hut kwam regelmatig een jonge winterkoning even drinken.


Deze jonge winterkoning was niet echt schuw, hij vertoonde geen enkel wantrouwen en voelde zich blijkbaar op z'n gemak.Aan de nog lichte delen van de snavelbasis kun je zien dat het een jonge vogel is. Die lichte delen vervullen een signaalfunctie voor de oudervogels tijdens het voeren.Een andere bezoeker die zich tijdens deze sessie liet zien was dit mannetje goudvink.


Hier is aan zijn stierennek duidelijk te zien waar hij zijn Engelse naam Bullfinch aan te danken heeft.Ook deze goudvink toonde weinig argwaan ook al zat hij zo dichtbij dat ik hem met m'n 300 mm. nauwelijks helemaal in beeld kreeg.Ik beperk me tot deze vijf beelden maar ik kon er een hele serie van schieten. Ik vind het een van de mooiste soorten van de vinkenfamilie. Vroeger heb ik hem zelf in de volière gehad, het is een hele rustige vogel.Ook een spreeuw met z'n spikkelkleed kwam even een bad nemen.Hij kwam zo dichtbij dat ik een portretje moest maken. Prachtige oliekleuren heeft in z'n verenkleed.Eindelijk liet zich dan toch de vogel zien waarvoor ik gekomen was, de bonte vliegenvanger.Ik had gehoopt dat hij even wat dichterbij zou komen op het aangeboden voer, maar kennelijk was er in de directe omgeving van de hut genoeg eten voorhanden.Maar ach, hier ben ik toch heel content mee, in het andere geval had ik niet zo'n achtergrond gehad.Tenslotte kwam ook deze fitis nog even langs.

Ook hij wilde na zo'n warme middag wel even een bad nemen.Zo'n natte vogel is natuurlijk erg kwetsbaar, ze houden dan voortdurend de omgeving in de gaten op mogelijke predatoren.

Slotwoord: het waren niet zo heel veel soorten deze middag waar ik leuke foto's van kon maken, maar de bonte vliegenvanger waar ik voor kwam heb ik aardig in beeld gekregen en daarnaast was ik heel content met de opnames die ik kon maken van het mannetje goudvink.
Nogmaals dank aan de eigenaar voor de gelegenheid die ik kreeg om van zijn hut gebruik te mogen maken.

34 opmerkingen:

 1. Unas fotos extraordinarias, me han encantado todas. Enhorabuena, saludos desde España.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you fot your compliments Germán.
   Greetings from the Netherlands,

   Ad

   Verwijderen
 2. Hoi Ad,
  Natuurlijk wil je liever dat zo'n juweeltje van een Bonte Vliegenvanger net zo dichtbij komt zitten als die goudvink bv! Maar de foto's zo op de tak met levendige achtergrond zijn toch erg mooi! Prachtige serie van de winterkoning juv. super, maar ook de spreeuw en de fitis, heel mooi....maar je snapt het al ik bewaar het lekkerste voor het laatst: de goudvink man. Die heb je zo mooi in beeld, met al die kleuren. ge-wel-dig! Mooi om dat te kunnen meemaken in zo'n hut. Geduld wordt dan beloond.
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Dat zou inderdaad mooi geweest zijn, maar je geeft het al aan, met deze achtergrond ben ik ook best content. Ja, die goudvink was een buitenkansje, maar het is dan ook van zichzelf al een hele mooie vogel. Je weet het, geduld is een schone deugd voor natuurfotografen. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 3. Wat mooi die goudvink, die heb je geweldig erop staan. Maar ook de bonte vliegenvanger, wat een leuk vogeltje. De bekendere soorten mogen er ook zijn hoor, zeker het winterkoninkje werkte goed mee. En wat is een spreeuw toch mooi.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Ghita, die bonte vliegenvanger doet wel een beetje exotisch aan vind ik en die goudvink al helemaal met z'n heldere kleuren. En ondanks dat valt hij tussen de takken en bladeren nauwelijks op. Spreeuw is door z'n gedrag in een massa al heel bijzonder, maar als je zo'n individuele vogel bekijkt is hij ook nog heel mooi. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 4. Hai Ad,

  Die soort fotohutten zijn fantastisch om een ochtend of hele dag in te verblijven. Jammer van de vliegenvanger, maar gewoon in 2020 een keertje op herhaling. Die vogels zijn meestal standvast, dus je krijgt vast nieuwe kansen. Mooie plaat van de spreeuw. Dat is nou niet bepaals een vaste bezoeker van dit soort plekken. ZO;n goudvink maakt natuurlijk de hele dag goed. Een geweldige soort en vooral als hij zo mooi uitgekleurd is. Gaaf hoor.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Ja, af en toe een fotohut pikken vind ik best leuk er komt altijd wel wat en je kunt er heerlijk met je camera-instellingen experimenteren. Ik was niet eens ontevreden over die bonte vliegenvanger, leuk natuurlijk als hij dichtbij komt zoals de goudvink, maar die achtergrond maakt voor mij veel goed. Goudvink en zeker dit gave exemplaar is inderdaad een prachtige soort. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 5. Hallo Ad,
  Ondanks dat hij op afstand ging zitten zijn het geen verkeerde foto's van de Bonte Vliegenvanger en ook met een mooie achtergrond.
  En wat een super platen van de Goudvink, dat moet genieten zijn als deze zo dichtbij komt.
  Een fraaie hut waar je mooie soorten hebt vastgelegd.
  Groet Bert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bert,

   Fijn dat je die bonte vliegenvanger zo ook mooi vindt, zo'n bokeh in de achtergrond moet je natuurlijk geluk mee hebben als je vanuit een hut fotografeert, je kunt nu eenmaal geen andere positie kiezen en bent gebonden aan die plek. Goudvink was inderdaad genieten. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 6. Hallo Ad
  schöne Nahaufnahmen, das sind schöne Momente wen man solche tollen Bilder bekommt, jedes für sich sehr schön
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Danke schön für deine Reaktion, es gab tatsächlich viel Spass um diese Bilder zu machen.

   Grüsse,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hoi Ad,
  Dat is zeker een prima plekje daar bij die vogelhut. Schitterend om daar deze mooie vogels te kunnen fotograferen. En hoe nog wel..?! Fantastisch hoe je dat winterkoninkje te pakken hebt zo bij dat water. Maar ook die goudvink, fitis en die spreeuw vind ik erg mooi. Nou Ad dat is niet verkeerd zulke vogel rijke plekjes. Prachtig!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Zeker een prima hut en het was fijn om daar een keer gebruik van te mogen maken. Winterkoning en goudvink kon ik nog mooi geheel op de foto krijgen zo dichtbij kwamen ze, maar bij de spreeuw, alweer wat groter, lukte dat al niet meer met m'n 300 mm. Dank je voor je compliment Marco.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hoi Ad
  erg mooi al die soorten vogels een vogel hut heeft toch zijn voordelen.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herman,

   Zeker heeft zo'n hut voordelen, het is heel anders dan in het veld fotograferen wat ik overigens ook heel graag mag doen. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 9. Prachtige fotos Ad, de bonte vliegenvanger en de goudvink vind ik het mooist. Die kleuren van de goudvink zijn zo mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Caroline, het zijn inderdaad hele mooie soorten die je noemt en je ziet ze natuurlijk niet elke dag.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 10. Hoi Ad,
  Niet om het één of ander, maar ik vind de foto's van de Bonte Vliegenvanger eigenlijk het mooist! Lekker veel ruimte er omheen, mooie bokeh bolletjes in de achtergrond en nog lekker scherp ook. wat wil een mens nog meer? Nou vooruit, een Goudvinkman zo dichtbij is natuurlijk ook niet te versmaden. Daar ben ik toch lichtelijk jaloers op. Mooie serie hoor.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dick,

   Ja, die bonte vliegenvanger daar ging ik in eerste instantie ook voor en de goudvink was natuurlijk een super bijvangst. Aanvankelijk vond ik het jammer dat hij niet wat dichterbij wilde komen, maar thuis achter de computer na bewerking was ik met die bokeh bollen in de achtergrond toch ook heel content. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 11. hallo Ad, een fraaie serie van de vogels die je hebt kunnen waarnemen vanuit de vogelhut. Voor mij is nog een grote wens om een goudvink te zien. Hij staat er prachtig op.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos,

   Ja, goudvinken zie je niet zo vaak in het vrije veld moet je een beetje hun biotoop weten, maar bij een vogelhut heb je natuurlijk iets meer kans, maar dan nog moet je geluk hebben. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 12. Hallo Ad,
  Iedereen kent de voor- en nadelen van een bezoek aan een vogelhut. Als je de soorten hebt gezien waarvoor je kwam, en je hebt er ook nog mooie platen van kunnen maken, dan moet je heel tevreden zijn. Ook al is het wellicht wat anders geworden dan je voor ogen had, het resultaat mag er zijn. De vliegenvanger staat er fraai op in deze compositie, de goudvink steelt ook voor mij de de show. Wat is er tegen om het volgend jaar nog eens te proberen?
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Zeker ben ik heel tevreden met het resultaat en de soorten die ik voor de lens kreeg. En, ik ben het helemaal met je eens dat er voor- en nadelen aan een vogelhut zijn, maar feitelijk zijn eigenlijk alle vormen van vogelfotografie min of meer ongewis, er komt, buiten dat je je uiteraard voorbereidt, altijd een dosis geluk bij dat de vogels waar je voor gaat zich ook laten zien. Er is niks op tegen om het nog eens te proberen, ware het niet dat deze hut niet wordt verhuurd en het een gunst was dat ik er een keer gebruik van mocht maken. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 13. Hi Ad,

  Hoe zo 'aardig in beeld gekregen'? Al je foto's zijn super! :-)
  Wat heb je een schitterende serie foto's kunnen maken. Ik heb ervan genoten.

  Groet,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Annette,

   Dank je voor je compliment, leuk dat je ervan genoten hebt.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 14. Ha Ad,
  ik wilde eerst beginnen met zeggen welke vogels ik er wel mooi op vind staan, maar ik kwam erachter dat ik ze dan eigenlijk allemaal moet noemen. Ik vind dat je prachtige beelden hebt gemaakt. De fijne achtergrond bij de bonte vliegenvanger voegt beslist iets toe. Lijkt mij een plekje om te onthouden.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Zo, dat is mooi, fijn ook dat je de achtergrond bij de bonte vliegenvanger geslaagd vindt. Leuke plek inderdaad, maar waarschijnlijk was het een eenmalige sessie, deze hut wordt n.l. niet verhuurd, het was een gunst dat ik er een keer gebruik van mocht maken. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 15. Hoi Ad,

  ik vind die foot's van de Bonte vliegenvanger echt de mooiste uit deze serie hoor. Natuurlijk zijn de goudvink en ook de fitis en winterkoninkje prachtig en lekker dichtbij maar deze platen van de Bonte vliegenvanger zijn echt heel mooi. Misschien juist omdat ze wat verder zitten en met de mooie achtergrond werkelijk plaatjes om te zien!!!!!!! Ik ben zo groen als je achtergrond dus dan weet je het wel hahahahaha.... Mijn complimenten.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Ja, je ziet zo wel wat van de leefomgeving van de vliegenvanger en het is ook wel weer een leuke combinatie om enkele soorten heel dichtbij te hebben en een andere soort wat verder weg. En bovendien had ik natuurlijk wel geluk met die achtergrond, daar ben ik ook wel heel content mee. Ben benieuwd of jij je vliegenvanger nog gaat plaatsen. Bedankt voor je reactie en complimenten.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
  2. Ik vind die van jou echt veel mooier dan die van mij maar je zei dat ze toch wel goed waren om te plaatsen. Misschien doe ik dat dan ook wel ;-)

   En die complimenten heb je echt verdiend!

   Groetjes,
   Helma

   Verwijderen
  3. Dank je nogmaals Helma, ik zie uit naar je blog.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 16. Een heel geslaagde middag, zo te zien. En dat die bonte vlieg wat verder zit, vind ik helemaal geen bezwaar. Integendeel!

  Groet,
  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen