Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

maandag 23 maart 2020

Roodhalsgans

Na een middag, ergens in februari 2019, op allerlei plekken in de stad muziekuitvoeringen te hebben beluisterd in het kader van het project "Gluren bij de Buren", besloten we om aansluitend nog even een expositie te bezoeken en een drankje te doen in de zgn. Cacaofabriek in Helmond.
Het is een oud industrieel pand waar niet alleen een cacaofabriek is ondergebracht, maar dat sinds een aantal jaren dienst doet als een cultuurtempel. Er zijn een flink aantal filmzalen, een popzaal, een prachtig grote expositieruimte (waar overigens op dit moment World Press Photo wordt tentoongesteld) de lokale omroep, allerlei creatieve ondernemers zijn er gehuisvest en er is een prachtig restaurant waar je heerlijk kunt eten. Mocht je in de buurt komen, een bezoek meer dan waard, parkeren gratis.
Enfin, rond 17.00 uur reed ik de parkeerplaats van het gebouw op dat aan de Zuid-Willemsvaart ligt., Het was inmiddels al schemerig, toen ik vanuit mijn ooghoek een roodhalsgans aan de oever van het kanaal zag zitten. Balen natuurlijk dat ik geen camera bij me had. Ik heb wat bewijsplaatjes met m'n telefoon gemaakt en we zijn naar binnen gegaan.
De volgende ochtend, het liet me toch niet los, want wie weet zat hij er nog, ben ik al vroeg teruggegaan met m'n camera en jawel ik had geluk, de gans liep daar nog parmantig te foerageren. Er was op dat moment verder niemand dus ik heb in alle rust een leuke reportage kunnen maken.
Veel plezier bij het bekijken hiervan en bedankt nog voor jullie reacties op mijn blog over de Buizerd (klik hier)

Groet,
AdToen ik daar 's-morgens aankwam was de gans al volop gras aan het eten. De vogel was ongeringd, ik ga er daarom maar even vanuit dat het geen escape was.Ik heb de foto's bijna allemaal vanuit de auto gemaakt en het was soms een heel gemanoeuvreer om in de juiste positie te komen aan de rand van het kanaal.In het begin heb ik dan de neiging om zo dichtbij mogelijk te komen, hetgeen de vogel overigens ook goed toeliet.Hij bleef zo wel 20 min. rondscharrelen in de groenstrook aan de rand van het kanaalPortretjes maken behoorde heel goed tot de mogelijkheden, hij/zij liet het allemaal toe.Opvallend is dan het kleine kopje t.o.v. het lijf.Een beetje meer ruimte om de vogel is dan toch ook wel weer mooi.De lichtomstandigheden wisselden voortdurend die ochtendLangzaam liep hij verder op een veldje tussen de molshopen, wat verder van het water.Maar kennelijk voelde hij zich toch niet helemaal veilig wat verder van het water en snel rende hij weer terug.Daar bleef hij even achter een dijkje staan hetgeen mij de gelegenheid bood om even uit de auto te stappen en een wat lager standpunt in te nemen zodat ik met een zachte voorgrond wat portretjes kon schieten.


Langzaam scharrelde hij naar het water om aanstalten te maken om er vandoor te gaan.


Uiteindelijk gleed hij het kanaal in.Het was inmiddels bijna een uurtje later en het licht werd harder.Maar wat mij betreft niet perse lelijker.Het wit was daardoor wat makkelijker onder controle te houden.Zo snel kan het gaan met het licht, bij de laatste vier opnames waren de camera-instellingen exact hetzelfde.Op een gegeven moment draaide hij om en ging aan de overkant van het kanaal zwemmen waar weer hele andere lichtomstandigheden waren.


Onder invloed van het roestige staal van de damwanden werd het licht steeds warmer. Het geheel deed wel wat denken aan een graffiti wand.


Een slok water om vervolgens langzaam uit het zicht te verdwijnen.Tenslotte is hij een stukje verder onder een brug door gezwommen. Ik heb nog een half uurtje gewacht of hij terug zou keren wat niet het geval was. Ik vond het wel welletjes.

Slotwoord: Na twee keer een special van de buizerd en deze roodhalsgans volgend keer weer een wat gevarieerder blog. Ik vind het wel leuk om zo'n onderwerp helemaal uit te melken, heb er een heerlijke ochtend aan beleefd, maar kan me voorstellen dat de gemiddelde kijker liever wat meer variatie ziet. Tot dan.

29 opmerkingen:

 1. Ha Ad,
  wat een beeldschone vogel is dit toch. En jij hebt er een beeldschone serie van geschoten.
  Ik kan me voorstellen dat dit een heerlijk uurtje was; lekker stil om je heen - alleen jij, de gans en je camera. Dat zijn genietmomenten.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Ja, hij is wel lekker kleurig in vergelijking met veel andere ganzen. Het was daar inderdaad een heerlijk uurtje in alle rust fotograferen. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 2. Hoi Ad,
  Dat is nog eens mazzel hebben dat hij daar die volgende dag nog zat.
  Hij heeft mooi model gestaan voor je, want wat heb je deze gans mooi weten te fotograferen. Die eerste zes foto's vind ik ook heel mooi zo met dat stukje gras er nog bij en ook zo met alleen zijn koppie en zijn hals. Grappig ook met die grassprietjes in zijn bekkie. De tekening op zijn veren zijn ook zo mooi. Ook in het water heb je hem nog zeer mooi weten te fotograferen. Prachtig die kleuren en ook het wit in zijn veren is perfect weergegeven. Dikke complimenten Ad!!
  Die cacaofabriek zie ik inderdaad ook altijd wanneer ik met mijn goederentrein naar Venlo rij. Als ik volgende keer door Helmond dender zal ik kijken of deze gans er nog zit...hihi...!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Daar had ik inderdaad geluk mee, maar ik had er wel een voorgevoel van dat ik daar nog kansen had. Het is inderdaad de doorgaande lijn naar Venlo en een vervelend punt, de spoorwegovergang ligt vlak bij het station en je moet er bijna altijd wachten op die verdraaide treinen, haha, de spoorbomen gaan elke tien minuten wel dicht. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hallo Ad
  fantastische Farben und sehr schöne Bilder, das wiederkommen hat sich gelohnt, ein erfolgreicher Tag
  bleib Gesund
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Dieser Gans hat in der Tat schöne Farben, es war ein erfolgreiche Stunde, ich habe genossen davon. Beaufsichtig dich. Danke für deine Reaction und Komplment.

   Grüsse,
   Ad

   Verwijderen
 4. Hoi Ad, wat een mooie fotos van de roodhalsgans. Bij ons zit hij ook elke keer maar helaas loop ik hem elke keer mis tussen de duizenden brandganzen. Maar wie weet ooit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Caroline,

   Ja als hij zich ophoudt tussen duizenden andere ganzen is hij moeilijk te isoleren, deze zat alleen een stuk makkelijker dus. Succes met je pogingen en bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 5. Wat een mooie vogel, Ad. Nog nooit gezien. En wat een schitterende serie platen heb je kunnen maken. Vooral de serie vanuit lager standpunt en met zachte voorgrond springen er uit. Goed dat je terug gegaan bent en wat een mazzel dat-ie er nog zat. En nog wel helemaal voor jezelf. Dat willen we allemaal wel!
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dick,

   Je ziet hem ook niet vaak, maar door zijn mooie kleuren valt hij natuurlijk gelijk op. Ik had het blijkbaar goed ingeschat dat hij er nog zou zitten, maar was maar net op tijd, 's-middags zou ik bot gevangen hebben. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 6. Hallo Ad,
  Opnieuw weer een geweldige serie van een hele mooie soort.
  Wat een buitenkans is dat geweest zeg, om deze van zo dichtbij te kunnen vastleggen.
  Zulke foto's zie je niet vaak van de Roodhalsgans.
  En meer variatie in een blog? Nou een blog gevuld met dit soort foto's van zo'n zeldzame en prachtige soort kan me niet lang genoeg zijn.
  Groet Bert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bert,

   Een buitenkansje was het zeker en leuk dat het je geboeid heeft en je het niet te lang vond. Zo'n lang blog van een soort is een beetje voer voor specialisten, dacht ik. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hallo Ad,
  Het zat je flink mee dat de gans er de volgende morgen nog zat. Helemaal geweldig dat je de enige belangstellende was. Je hebt zo een serie kunnen maken waar je eigenlijk alleen maar van kan dromen. Verschillende lichtcondities, verschillende posities, close-ups en veraf opnamen. En dat allemaal op één morgen. Je bent verwend.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Ja, normaal gesproken gaan zulke dingen via de social media als een lopend vuurtje rond, daarom verbaasde het mij ook wel dat ik er alleen was. Ik ben dan wel zo dat ik er gebruik van maak, haha. Je hoort mij niet klagen, maar zo zit het natuurlijk niet altijd mee.Dank je voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 8. Helemaal geweldig deze ganzensoort Ad. Ik heb ze nog niet gezien. De foto's zijn prachtig en terecht dat je een speciaal blog aan ze wijdt.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos,

   Je ziet ze inderdaad ook niet zo vaak en als je ze ziet is het meestal in gezelschap van andere ganzen. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
  2. Hoi Roos,

   Jammer dat ik nu niet meer in de Luijsen kan (mag) komen, ik was er de laatste jaren een beetje aan verslaafd geraakt. Hopelijk is de ellende snel voorbij en kunnen we elkaars land (natuurgebieden) weer opzoeken.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 9. Hallo Ad,

  Wat een prachtige vogel. En je hebt hem schitterend gefotografeerd. Met name de foto's waar hij in het gras en langs de kant zit, mooie zachte foto's. Is zeker een hele blog waard
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ghita,

   Ja, het is een mooie vogel, maar dat is een morinelplevier ook, ik zou hem daar zo voor willen inruilen. Leuk dat je het een heel blog waard vond. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 10. Hoi Ad,
  Een heerlijke belevenis als je eerst genoegen moet nemen met een gsm-foto, terug gaat en het geluk hebt de gans weer te vinden!!! Al vogelaar weet ik hoe fijn het is om in het winterseizoen er een te treffen. Meestal in een grote gemengde groep kollen en brandjes...Ik kijk mijn ogen uit. Wat heb je geboft met dit meewerkend dichtbij model! Foto 5 zo leuk met die pluk gras in zijn snaveltje, En foto 6, wát een portret, zo wil ik dit ook wel (jaloers!!) De foto's 11 t/m 18 zijn natuurlijk de superfoto's van deze Post. Zo mooi dat standpunt en zachte kleuren. Maar ik heb nog nooit een Roodhalsgans in het water gezien. Dat leverde je ook mooie platen op met name foto 22 en 24. Wat zal je daar in je uppie genoten hebben van dit moment. Je merkt wel dat ik ook genoten heb van dat resultaat...
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Ja, ik was aanvankelijk ook wel verbaasd dat hij daar in z'n uppie zat, soms tref je er een aan in groepen van andere soorten ganzen en wat je zegt veelal zitten ze dan op het land. Deze had het op een gegeven moment daar wel gezien en gebruikte het kanaal om een andere locatie op te zoeken. Heb niet meer kunnen zien of hij daarna weggevlogen is, maar genieten was het zeker. Bedankt voor je uitgebreide reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 11. Hoi Ad,

  wat een gave serie van deze prachtige gans. Je hebt je zeker even heerlijk uit kunnen elven en ook nog eens vanuit hele mooie standpunten kunnen fotograferen. Deze gans zie je niet echt vaak (ik zag er laatst ook een en blij dat ik was. Bleek het om een "bekende escape" te gaan grrrrr......) dus je mag van geluk spreken dat je deze mooie gans bent tegen gekomen. Er zitten ook werkelijk pareltjes tussen. Eigenlijk zal alle foto's heel mooi maar je openingsfoto is sowieso een prachtige plaat. Ook de platen vanaf foto elf waarvan je alleen zijn hals ziet is geweldig!
  Ik heb werkelijk zitten genieten van deze prachtige gans.

  Groetjes,
  Helma

  PS Denk goed om je zelf en be safe

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Je ziet deze soort inderdaad niet zo vaak, behalve in dieren- c.q. vogelparken en daar zal jouw escape dan waarschijnlijk ook wel vandaan komen. Zeker weten doe je het natuurlijk niet, maar ik denk dat dit echt een "wild" exemplaar was. Ik heb me daar inderdaad een ochtendje lekker kunnen uitleven en was content met het resultaat. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 12. Hai Ad,

  Wat een mazzeltje en aan het gerag van de vogel te zien, inderdaad een wilde vogel. Je ziet gewoon de oplettendheid bij de gans. Wat zo mooi is, is dat je deze vogel alleen hebt aangetroffen. Meestal zitten dit soort dwaalgasten in een hele grote groep andersoortige ganzen en is het eigenlijk onmogelijk om er ook maar 1 fatsoenlijke foto van te maken. Vooral de foto's vanuit het standpunt op ooghoogte zijn erg fraai. Prachtige achtergronden heb je daar. Wat een geluk ook dat het net behoorlijk weer was. De kleuren komen prachtig tot zijn recht. Heerlijke serie van deze zeldzaamheid.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Hij was inderdaad behoorlijk alert, maar met wat omzichtigheid, zoals jij dat wel kent, liet hij zich toch goed fotograferen. Het verbaasde me inderdaad wel dat hij daar alleen zat zonder andere ganzen en dat ik ook de enige fotograaf was. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen