Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

vrijdag 28 februari 2020

Buizerd

Eenieder die regelmatig aan vogelfotografie doet zal ervaren hoe lastig het is om een buizerd te fotograferen. Of eigenlijk niet echt, een buizerd fotograferen is natuurlijk niet moeilijker dan welke andere vogel ook, maar waar het om gaat is het benaderen daarvan om op een fotografisch acceptabele afstand te komen om een fatsoenlijke foto te kunnen maken.
Tijdens mijn lange fotografische carrière als (amateur) natuurfotograaf heb ik al veel buizerds gefotografeerd en nog veel meer pogingen daartoe ondernomen. Het komt erop aan dat je bij het spotten van een buizerd de vogel zo voorzichtig mogelijk, meestal met de auto, probeert te benaderen. Dat betekent heel zachtjes rijden, elke keer stoppen als je maar het minste vermoeden hebt dat de vogel op de wieken wil gaan, het raampje van de auto alvast open, de rijstzak op het portier, de camera met de goede instellingen in de aanslag op de rijstzak, de motor van de auto al uit voordat je stilstaat en dan maar hopen dat hij blijft zitten. Het spreekt voor zich dat je jezelf in de auto rustig en zoveel mogelijk schuil houdt.
Maar meestal kwam het erop neer dat juist op het moment dat je foto wilde maken de vogel het alsnog verkoos om op de wieken te gaan omdat hij het toch niet vertrouwde. Vreemd gedrag eigenlijk van zo'n grote vogel die nagenoeg van geen enkele andere vogel of zoogdier iets te vrezen heeft omdat hij bovenaan de voedselketen staat. Waarschijnlijk is dit gedrag ingeprent door de jarenlange jacht die tot het midden van de vorige eeuw op ze gehouden is.
Tijdens een van mijn regelmatige fototochten door de Groote Peel zag ik in en weiland een buizerd zitten. Toen ik op niet al te grote afstand stopte bleef hij gewoon zitten. Bijzonder dacht ik al en ik maakte alvast mijn eerste foto's. Toen ik zo een tijdje stond lette hij, of waarschijnlijk zij want het was best een fors exemplaar, al niet meer op mijn aanwezigheid en begon wat tussen het gras in een molshoop te wroeten. Ik kon niet zien of hij ook daadwerkelijk een prooi, meestal zijn het regenwormen, daaruit peuterde.
Wat ik zeker niet verwachtte gebeurde na enige tijd toch. Hij vloog op uit het weiland en kwam recht op me af gevlogen om op een meter vier voor me op een weipaal te gaan zitten. Na een hele serie foto's  gemaakt te hebben, wilde ik toch eens uitproberen hoe ver ik kon gaan, startte de auto en reed heel langzaam nog dichterbij. Ik kon tot twee meter dichtbij komen, de breedte van de berm tussen de weg en de weipalen. Ook toen kon ik nog rustig verder gaan met foto's maken, hoewel ik hem er met mijn (prime)telelens waarmee ik uiteraard niet kan uitzoomen, niet meer helemaal op kreeg. Een bijzondere ervaring, waarschijnlijk betrof het hier een buizerd uit Scandinavië die niet aan mensen gewend en daarom ook minder schuw is.
Ik heb tijdens die sessie best veel foto's gemaakt en een klein deel daarvan wil ik hier laten zien. Veel plezier bij het bekijken daarvan en bedankt nog voor jullie reacties op mijn vorige blog over Tuinvogels (klik hier)

Groet,
AdEen van de foto's die ik aan het eind van de sessie kon maken, zo dichtbij dat je bijna zou gaan denken dat hij tijdens een roofvogelshow is gemaakt, maar niets is minder waar, een volledig "wild" exemplaar. De foto is zoals hij gemaakt is, dus niet gecropt.Zo begon de sessie, toen ik langsreed zag in hem in het veld zitten.In het begin had ik nog mooi warm strijklicht, het was 2 januari rond 16.00 uur.Langzaam ben ik wat dichterbij gereden.Een minuut of tien later toen de zon inmiddels onder was gegaan was het mooie warme licht al weg.Aanvankelijk was hij nog zeer waakzaam en keek me soms doordringend aan.

Op een gegeven moment begon hij zich uit te leven op een graspol, waarschijnlijk heeft daar iets eetbaars tussen gezeten, maar dat kreeg ik helaas niet te zien.Vanaf hier werd het eigenlijk steeds spannender, ik ging elke keer een stukje dichterbij en zag achteraf dat mijn opnames ook steeds meer details gingen bevatten.
Zeg nou zelf, als je hem zo ziet zitten zo trots als een pauw, doet hij denken aan een burgemeester met zijn ambtsketen.

Omdat ik het wel dichtbij genoeg vond en hem er anders toch niet meer helemaal op kreeg ben ik op een gegeven moment wat achteruit gereden. Ik stond nog even na te genieten toen hij plotseling mijn kant op kwam gevlogen. Ja, zo'n buitenkansje laat ik natuurlijk niet voorbij gaan.Deze en enkele andere foto's heb ik in een eerder blog getoond (klik hier) waarin ik aankondigde spoedig met special over de buizerd te komen.

Hij kwam op een weipaal zitten op ongeveer 2 meter afstand.

Het paste allemaal precies, ook aan deze foto's is niets gecropt.


Langzaam dichterbij rijdend kon ik een aantal leuke close-ups maken.Wat een ogen, zo doordringend.Als je met een telelens zo dichtbij kunt komen werkt de achtergrond ook steeds mooier mee.Nog enkele portretjes waar hij tenslotte aanstalten maakte om te vertrekken.


Hij streek uiteindelijk enkele palen verderop weer neer waarvan ik tenslotte nog wat foto's schoot van de vogel in zijn omgeving.Inmiddels was het een dik half uur later en je kunt aan de laatste foto's goed zien dat het licht intussen flink koeler is geworden.Slotwoord: Ondanks dat ik flink heb gesnoeid en geselecteerd in het aantal opnames en dit slechts een heel klein deel daarvan is, is het toch nog een vrij lang blog geworden. Ik hoop dat het niet verveeld heeft en de moeite waard was om te bekijken.

34 opmerkingen:

 1. Hoi Ad
  mooi in beeld gebracht die buizerd gaaf.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ad,
  Wat een verhaal. Dat moet je inderdaad een super gevoel hebben gegeven dat je zo dicht bij deze prachtige buizerd kon komen. Zo zie je maar dat je geduld beloond is en deze vogel zich prima op zijn gemak voelde met jouw aanwezigheid. Je foto's zijn echt super mooi!!
  Vooral die portretten vind ik super gaaf. Zo mooi van kleur en haarscherp. Dit is toch fantastisch. Hier gaat toch van elke natuurfotograaf zijn hart sneller van kloppen. Fantastisch gedaan Ad, mijn complimenten hiervoor!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Ja, dit was een buitenkansje, misschien maak ik dat niet zo snel meer mee. Hoewel het de trend is om vogels in hun omgeving weer te geven blijkt steeds dat close-ups b.v. portretten met veel detail toch ook nog erg gewaardeerd worden. Dank je voor je commentaar en complimenten.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hallo Ad
  gratulation zu dieser Serie, perfekt das sind dies Momente die sich lohnen
  grosse serie
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Danke Frank es war tatsächlich eine schöne Belohnung, danke sehr für deine Reaktion und Kompliment.

   Grüsse,
   Ad

   Verwijderen
 4. Hoi Ad, prachtige fotos. Hier gaan ze er ook altijd vandoor. Als ze je auto zien zijn ze vaak al weg. Bij de Brouwersdam zou er ook een niet schuwe buizerd zitten, ik hem heb nog nooit gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Caroline,

   Ja, heel soms kom je zo'n buizerd tegen, maar over het algemeen zijn ze zeer schuw. De door jou bedoelde buizerd bij de Brouwersdam ben ik ook nog nooit tegengekomen. Bedankt voor je compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 5. Wow, een jaloersmakende serie Ad.
  Wat zul je genoten hebben, doe ik van je foto's.
  De 1 nog mooier dan de ander.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tinie,

   Genoten heb ik er zeker van en leuk dat jij de foto's ook mooi vindt. Dank je voor je commentaar en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 6. Hoi Ad,
  Het is dat je hier de foto's laat zien, want ander geloof je dit toch niet! Ik ken alleen maar de frustraties die je beschrijft in je inleiding. Zulke foto's maak je normaal gesproken alleen vanuit een hut. Wat een scherpte! Ik vind het overigens wel van lef getuigen dat je motor start om gewoon nog wat dichterbij te komen, hoor. Twee meter! Je hebt hem toch niet eerst gedrogeerd?
  Het zijn inderdaad wel wat veel foto's van één vogel (zei hij lichtelijk jaloers...), maar ik denk dat ik ook niet zou kunnen/willen kiezen. Wat zal jij genoten hebben.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dick,

   Ja, meestal zijn het inderdaad frustraties en blijkt het steeds vergeefse moeite om voor een buizerd te stoppen, maar soms heb je geluk zoals je ziet. Als ik al niet veel foto's geschoten zou hebben zou ik zeker niet dichterbij gegaan zijn, maar om niet allemaal dezelfde foto's te maken moet je soms een gokje wagen. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hallo Ad,
  Leuk verhaal en wat een foto's!
  Geweldig als zo'n Buizerd blijft zitten op korte afstand, ja dan schiet ik ook een halve geheugenkaart vol.
  Hoe de Buizerd je dan aankijkt met zijn stoere boze blik, super!
  Hele mooi serie,
  Groet Bert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bert,

   Ja, het worden dan al gauw heel veel foto's enb dat maakt het achteraf met de selectie alleen maar moeilijker. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 8. Ha Ad een buizerd zo mooi in beeld brengen dat is niet iedereen gegund maar wel heel knap.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bas,

   Dank je, ja een mens heeft soms wat geluk nodig en dat was hier het geval.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 9. Hoi Ad,
  Ja, het heeft erg verveeld.........!!!!!! Whahahaha....ik viel zowat van mijn stoel. Moest naar adem happen, echt zoveel schoonheid!
  Wat een wereldfoto's! Van de eerste t/m de laatste super boeiend. Wat een sensatie ook dat hij naar je toe kwam vliegen. Ik heb dat wel eens gehad met een torenvalk, dan weet je ook niet wat je overkomt. Dat gevoel ken ik dus wel. Je vliegbeelden vind ik dus heel erg knap. Alles scherp t/m de gele poten toe. En die ogen steeds...top!
  Adembenemend Post, Ad! Grote Klasse!
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Zo, wat een superlatieven, leuk dat je zo erg kunt waarderen. Ik was er ook bepaald wel mee in mijn nopjes, ja dat maak je als natuurfotograaf zo af en toe eens mee. Met dat vliegen naar je toe moet je wel beschikken over een hele snelle autofocus, Nikon 300 mm. f2.8 en daar heb ik al erg veel plezier aan beleefd. Bedankt voor je uitgebreide reactie en complimenten.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 10. Tjonge, wat een bijzonder avontuur. Dat moet echt genieten zijn geweest!

  Groet,
  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat was het inderdaad Gerrit, bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 11. Ha Ad,
  wát een buitenkans en die heb je prima benut. Prachtige serie heb je gemaakt van deze imposante vogel. Geweldig zijn de foto's waarbij hij op je af komt vliegen; en natuurlijk de haarscherpe portretten. Supermooi verslag.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Een buitenkans was het zeker, intussen heb ik de laatste weken wel weer een aantal leuke voorvallen met een buizerd beleefd, waarover later meer. Dank je wel voor je reactie en compliment na het doorspitten van dit lange blog.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 12. Super deze serie Ad. Prachtige opnames en details van de vogel. Ja soms heb je mazzel dat de vogel geen angst heeft. Een keer had ik ook dat voorrecht dat ik van die mooie opnames kon maken van een meewerkende buizerd. That makes your day!
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos,

   Ja, als je lekker dichtbij kunt komen dan komen de details vanzelf als je autofocus het tenminste aankan. Leuke dag had ik daar inderdaad. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 13. Hoi Ad,

  wederom een hele mooi serie van deze buizerd. Het is ook echt aanpassen als je zo'n vogel van dichtbij wil benaderen want ze gaan inderdaad in no time op de wieken! Jij laat hier zien dat deze vogels wel te benaderen zijn en het is ook een hele mooie. Zelfs vliegend heb je hem heel mooi kunnen platen en dat is echt super! Waarschijnlijk had ik toch een prooi in het weiland in de vorm van een klein muisje maar dat is niet te zien jammer genoeg.
  Je kan trots zijn op deze serie.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Als je het voorzichtig aanpakt kan het zoals je ziet, je moet a.h.w. stapje voor stapje het vertrouwen van de vogel zien te winnen. Ik denk inderdaad dat hij een prooi had die onder zijn onderdekveren verstopt zit. Trots, nou ja content was ik zeker dat mijn plannetje gelukt was.
   Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 14. Wauw, wat een super geweldige mooie gave serie.....zowel de tekst als de foto's, adembenemend.
  Ik heb echt zitten genieten van het verhaal en de schitterende foto's. En dan de afsluitende serie, alsof hij voor jou speciaal op die paal ging zitten poseren. Top.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ghita,

   Zoals jij van deze foto's genoten hebt geniet ik meermaals van jouw vossenfoto's. Ja, zo'n vogel in z'n omgeving is misschien nog wel sprekender dan zo'n portret close-up alhoewel ik het nooit mooi vind als er prikkeldraad op een foto te zien is. Met die portretten had ik geen andere keuze met mijn prime lens kan ik niet uitzoomen en dan moet je snel voor iets anders besluiten. De meeste van die foto's zijn dan ook helemaal niet gecropt. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 15. Wat een verhaal Ad, en wat een schitterende serie platen. Een buizerd zo meemaken is een unicum, mazzelaar. Zo veel platen van een buizerd met zo'n hoge kwaliteit is een super ervaring. De beschrijving spreekt mij helemaal aan, buitengewoon herkenbaar. Wat zal je een spanning gevoeld hebben.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Ja, ik denk dat veel vogelfotografen zich wel herkennen in hoe dat gaat met buizerdfotografie. Het was inderdaad een leuke ervaring en misschien maak ik dat niet zo snel meer mee. Dank je voor de superlatieven.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 16. Hai Ad,

  Het benaderverhaal is inderdaad zeer herkenbaar. Wat ik vaak doe, als ik niet iets van een camouflagenetje bij mij heb, is om de vogel niet aan te kijken tijdens de benadering. Dat werkt wonderlijk vaak. Maar er komt toch een moment dat je wilt beginnen met fotograferen en dan nog vliegt ie weg. Frustrerend. Maar soms lukt het inderdaad en heb je geluk, zoals jij hier had. Natuurlijk prachtige gedetaileerde platen, maar voor mij schiet er eentje echt bovenuit. Dat is de laatste vliegfoto die je laat zien. Mooie achtergrond, beetje beweging in de vleugel en de blik op jou gericht. Dan ook de moeilijkheid omdat de vogel naar je toe komt vliegen. Tsja, dat zijn de platen die iedereen wil maken. Een buizerd op een paaltje (hoe mooi en dichtbij deze ook is) is op termijn voor iedereen bereikbaar. Zo'n vluchtfoto is een heel ander verhaal. Met die zin van de buizerd op een paaltje wil ik allesbehalve deze serie bagetalliseren, maar ik weet zeker dat je begrijpt wat ik bedoel. Alle bij elkaar een echt genietmomentje voor de natuurliefhebber.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Ja, dat quasi onverschillig gedrag t.o..v de vogel herken ik wel, je kunt het als misleidend trucje gebruiken. Die laatste vluchtfoto is wel een lekkere ja, je moet dan ook een beetje geluk hebben dat de autofocus (AF-C voor Nikon) het kan bijhouden en dan zie je natuurlijk het voordeel van een snelle f2.8 lens. Ik snap volledig wat je bedoelt met een "paaltjesfoto", ik probeer steeds afwijkend gedrag te fotograferen, maar je moet natuurlijk maar net geluk hebben dat zich dat voordoet op het moment dat jij daar bent. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen