Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

dinsdag 11 februari 2020

Tuinvogels - jan. 2019

Mijn vorige blog ging over vogels in de Groote Peel en Kempen Broek, een natuurgebied op de grens van Nederland en België waar ik regelmatig kom. (klik hier) Behalve het fotograferen daar, ben ik in januari 2019 ook nog met wat experimentjes in de tuin bezig geweest.
Tijdens mijn dagelijkse wandelingen had ik in diverse voortuinen in onze wijk sierappelbomen zien staan met vruchten eraan. Ik speelde al langer met het idee om daar eens ergens aan te bellen om te vragen of ik er een tak vanaf mocht knippen om er met vogelfotografie iets mee te doen. Telkens kwam het er niet van totdat ik op een plaats zag dat ze zo'n boom net gesnoeid hadden en er met de appeltjes nog aan losse takken in die voortuin lagen. Om het netjes te doen heb ik maar even aangebeld, maar toen er niet werd opengedaan ben ik toch maar zo vrij geweest om zo'n (mooie) tak mee te nemen.
Het was niet moeilijk om hiermee een plannetje uit te voeren. Ik heb de tak simpelweg in het gazon gestoken, her en der wat voer verstopt waarna het wachten was tot de eerste vogels verschenen. Verschillende soorten kwamen op het verstopte voer af, maar met name de merels vonden de appeltjes zelf wel heel erg lekker en het duurde dan ook niet zo lang voordat de tak helemaal kaal gegeten was.
De winter tot nu toe heeft nog niet veel echt winterweer gebracht, maar in 2019 had ik het geluk dat het net in de periode van dit experimentje even begon te sneeuwen, hetgeen me enkele leuke winterse platen heeft opgeleverd.
Veel plezier bij het bekijken van deze foto's en bedankt nog voor jullie reacties op het vorige blog.

Groet,
AdDe merels hadden als een van de eersten de appeltjes gevonden en vonden ze kennelijk erg lekker. Dat de bokehring net achter de kop viel was een leuke bonus.Ook een mannetjesmerel gaf al gauw acte de présence.

Maar het waren toch de vrouwen die het eerst aan tafel gingen.


Op een ochtend had het 's-nachts gevroren waardoor er wat rijp op de appeltjes zat.Toen de zon doorkwam ontstond er een bokeh in de achtergrond dat leuk combineerde met de appeltjes.Het roodborstje zocht elders een plekje.

Ook de staartmeesjes hadden (het voer bij) de tak gevonden.Ik had het liever natuurlijker gehad maar kon soms niet voorkomen dat er een lelijke snoeiplek van de tak in beeld kwam.


Op 22 januari begon het plotseling te sneeuwen, hier wilde ik wel even gebruik van maken.


Het leverde erg sfeervolle plaatjes op. Het is best lastig om in zo'n sneeuwbui juist scherp te stellen.Zelfs tijdens zo'n sneeuwbui doen ze zich tegoed aan de appeltjes.


Het roodborstje zocht het soms wat hogerop.Een enkele keer kon ik twee staartmezen tegelijk fotograferen.Het leverde soms leuke interacties op.
Slotwoord: Na dit experimentje met de tuinvogels en de sierappeltjes in januari 2019 heb ik op het einde van dat jaar nog een projectje gedaan met vliegende tuinvogels. T.z.t. zal ik hier zeker nog een blog van maken en om een voorproefje te nemen laat ik hier alvast een van die foto's zien.Vliegende koolmees.

33 opmerkingen:

 1. Ha Ad,
  wat een goed plan was dat met die kleine appeltjestak. Het levert een mooie omlijsting voor de vogelbeelden. Zeker als de achtergrond extra wil meewerken(foto 8. Een sneeuwbui is dan een extra bonus.
  Ook extra mooi vind ik de foto's van de twee staartmezen.
  Je afsluitende koolmees smaakt ook naar meer.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Leuk dat de appeltjestak in de smaak valt ondanks de her en der gesnoeide uiteinden, maar daar had ik helaas geen invloed op. Opvallend ook dat je foto 8 eruit pikt, bij die foto twijfelde ik aanvankelijk of ik die zou opnemen omdat de achtergrond wellicht wat te druk was. Sneeuwbui was inderdaad een gelukje. Dank je voor je reactie, vliegende tuinvogels volgt t.z.t.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 2. Hoi Ad,
  Dat heb je goed gedaan zeg. Een goed idee om zo'n tak ergens te zoeken en dan zo te gebruiken.
  Je foto's zijn werkelijk fantastisch geworden en je ziet er niets van dat het maar een enkele tak is. Mooi toch.
  Die merel en die staartmeesjes vind ik heel mooi zo tussen die appeltjes.
  Klopt het dat ik jouw bij de eervolle vermeldingen in de nieuwste Roots magazine zag staan met een foto van een Kiekendief...?! Gefeliciteerd hiermee!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Ja, zo zie je dat je zelfs snoeiafval nog kunt gebruiken voor vogelfotografie haha. Het klopt inderdaad dat mijn foto van de bruine kiekendief met eervolle vermelding in de laatste Roots stond. Dank je voor de felicitatie en je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hoi Ad,

  wat een geweldige mooie serie en wat gaaf om zo'n tak met appeltjes daarvoor te gebruiken :-))) Je foto's zijn dan ook echt onwijs leuk en vooral foto 18, 19, 20 2n 21. Die sneeuw geeft zoveel extras aan de foto's! Echt prachtig om te zien.
  Niet dat je andere foto's niet mooi zijn, juist wel maar deze 4 sprongen er gelijk bovenuit. Ik kijk ook wel lichtelijk jaloers naar je mooie foto's van de staartmezen. In mijn vorige woonplaats had ik ze ook regelmatig in de tuin maar waar ik nu woon heb ik nog geen staartmees gezien grmpfhhhh..... Geweldig op deze takken met de appeltjes. Ook de merels heb je vorstelijk naar voren laten komen. Echt genieten dit :-)

  Je laatste foto beloofd ook weer heel wat :-)

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Ja, die sneeuwbui was een aangename verassing, dat zullen we dit jaar waarschijnlijk niet meer meemaken. Met die staartmeesjes is het vaak heel wisselvallig, sommige jaren zie ik ze ook niet in de tuin en andere jaren komen ze vrij regelmatig met een groepje van wel 15 exemplaren op het aangeboden voer af. Dank je voor je reactie en leuk dat je ervan genoten hebt, fijn toch om zo je foto's met gelijkgestemden te delen.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 4. Wow,pracht serie AD.
  Wat een goed idee om een tak in het gazon te zetten.
  Zelf heb ik zo'n boom in de tuin staan, maar in de boom komen ze niet mooi op de foto, veel te druk rondom.
  Je foto's met dat beetje sneeuw erbij, zijn echte juweeltjes.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tinie,

   Misschien een idee om het ook eens te proberen, als je al zo'n malus in de tuin hebt heb je het belangrijkste ingrediënt al voorhanden. Sneeuwfoto's vallen blijkbaar in de smaak. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 5. Nou Ad wat is dit mooi ,ik zit heerlijk mee te genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bas,

   Fijn dat ik je er blijkbaar een plezier mee doe, leuk toch om je foto's zo met elkaar te delen. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 6. Hoi Ad,.
  Een serie waar niks mis mee is. Prachtige plaatjes, vooral die met de sneeuw, maar ook zonder mag het allemaal gezien worden. Goed van scherpte (fotografeer jij ook door dubbel glas heen?), prachtige bokeh en dan ook nog staartmezen in je tuin. Heb ik hier nog nooit gezien.
  Ik ben zeer benieuwd naar je volgende experiment. Ik ben bang dat het een succes geworden is.De preview maakt me al lichtelijk jaloers...
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dick,

   Fijn dat je de foto's kunt waarderen, ik hoef jou niet te vertellen dat het allemaal veel werk is om je foto's goed te bewerken en dan is het leuk als je positieve feed-back krijgt. Ik fotografeer inderdaad door het dubbele glas, maar ik let er wel altijd op dat ik zoveel mogelijk onder een hoek van 90 gr. fotografeer om vervorming te voorkomen en dan moet je bij de minste zon nog opletten dat je geen spiegelingen krijgt. Ik heb inderdaad nog wel wat vliegende tuinvogels kunnen fotograferen, volgen t.z.t. Bedankt voor je reactie, ik zal een paar staartmeesjes die kant op sturen.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hoi Ad, prachtig je vogeltjes bij de appeltjes. En je staartmeesjes zijn wel heel mooi. Ik zag er gisterenochtend 1 toen ik de hondjes uit liet. Hij zat heel dichtbij, helaas geen camera of mobiel bij me. Je uil op de header is ook prachtig. Fijn weekend. Groetjes Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Caroline,

   Zo zie je maar dat eigenlijk nooit zonder camera op pad kunt gaan, de mooiste momenten dienen zich altijd onverwacht aan. Velduil staat al even op de header en is er een van een serie die ik enkele jaren geleden maakte. Eveneens fijn weekend.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hallo Ad,
  wunderschöner Post, erstklassige Bilder schön eingefangen
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Danke sehr für deine Reaktion und Kompliment.

   Grüßen,
   Ad

   Verwijderen
 9. Hoi Ad,
  Pfff,wat een jaloersmakende platen.....ik krijg de neiging mijn camera maar ver weg in de kast op te ruimen....moet ik natuurlijk niet doen, maar je foto's zijn zó mooi, dat het mij ontmoedigd....
  Wat een prachtige sfeer zet je hier neer. Prachtig die appeltjes en super de sneeuwfoto's. Allemaal heel verfijnd. De foto's kunnen zo in de Roots of de jaarkalender van de Vogelbescherming met die koolmees in vlucht op de kaft!
  Grote klasse!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Zou ik toch maar niet doen hoor je camera aan de wilgen hangen. Mijn foto's zijn zeker niet bedoeld om te ontmoedigen, maar vooral om te stimuleren. En ik weet zeker dat jij veel plezier beleeft aan de natuurfotografie. Dank je voor je uitbundige complimenten, overigens is een van mijn foto's, van een vliegende bruine kiekendief, vorige maand in de Roots terecht gekomen met een eervolle vermelding. Dank ook voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 10. hallo Ad,
  Een super goed idee van je met deze vruchtdragende tak in het gazon.
  En je ziet wat een leuke soorten daar op af komen.
  De Foto's met de sneeuw erbij zijn echt geweldig! Dat kunnen zomaar je kerstkaarten van komend jaar worden.
  Groet Bert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bert,

   Ja, ik liep al langer met het idee maar het kwam maar niet van de uitvoering totdat ik die gesnoeide takken zag liggen. Van jou weer een goed idee om de sneeuwfoto's voor de kerst te gebruiken. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 11. Hallo Ad, oh wat een fraaie foto's heb je gemaakt! Die rode appeltjes doen het helemaal. Ten eerste als voedsel voor de vogels en ten tweede fantastische foto's met de vogels die daar op af kwamen. Maar helemaal spreken mij de foto's met de sneeuw erbij het meeste tot de verbeelding. Ik ben benieuwd naar de volgende serie met de vliegende vogels.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos,

   Ja, anders waren die takken wellicht bij het snoeiafval in de groencontainer terecht gekomen en nu dienen ze in elk geval nog als voedsel voor de vogels en ik kon er bovendien nog leuke foto's mee maken. Sneeuw was een lekkere bonus inderdaad. Vliegende vogels komen wat later, eerst nog een serie over de buizerd.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 12. Hoi Ad,
  Je hebt een mooie beloning gekregen voor de combinatie van je creativiteit en het hebben van een geschikte tuin. Het heeft je een hele reeks mooie platen opgeleverd, waarbij je ook over de soorten niets te klagen hebt. En wat had je bovendien een geluk dat het toch nog wat winters werd. Hier in het westen heb ik daar helemaal niets van gezien.
  Nu ik bovendien weet dat je door glas hebt gefotografeerd wordt gelijk duidelijk dat de ramen goed schoon waren. Geen smetje te zien.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Ja, die tuin bijhouden is weliswaar onnoemelijk veel werk, maar je hebt er ook veel plezier van. De foto's zijn overigens van jan. 2019 toen heeft het even gesneeuwd, dit jaar hier ook niet. Schone ramen is wel een voorwaarde voor dit soort fotografie, anders denk je al gauw dat sensorreiniger moet. Ik heb je constatering inmiddels aan mijn vrouw doorgegeven, hoewel ik meestal zelf de buitenkanten lap, haha.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 13. Hai Ad,

  Met simpele middelen kun je inderdaad mooie resultaten behalen. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Met 1 zo'n takje kun je uren bezig zijn en geweldige platen maken. Tsja, misschien een beetje jammer dat er alleen merels van kwamen eten, want stiekem hoop je natuurlijk op een kramsvogel of een koperwiek (laat ik de pestvogel maar helemaal achterwege laten). Wat een geluk dat er ook nog wat sneeuw viel, want dat geeft ook direct een hoop extra aan zo'n foto. De dynamiek wordt direct anders. Super dat er ook nog een staartmees op de tak afkwam. Daar vind ik overigens de foto's met 1 exmplaar het mooist. Fijne achtergrond ook in die foto's, net als bij het roodborstje op de tak. Daar vind ik de koele sfeer in de foto prachtig. Zonder sneeuw, toch een winters gevoel. Knappe plaat van de koolmees. Ben benieuwd naar de rest van je vliegende-vogels-project.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Kramsvogels en koperwieken in de tuin zou mooi zijn, maar hoewel we hier vaak genoeg, althans voor de tuin, bijzondere soorten hebben gezien zoals b.v. de ijsvogel, groene specht, appelvink, hebben we die soorten nog nooit gehad. Koelere witbalans vind ik vaak ook mooier dan die hele warme kleuren zonsondergangen uiteraard daargelaten. Dank je voor je uitgebreide reactie René, wordt zeer gewaardeerd.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 14. Wat een mooie serie, een eenvoudig takje met sierappeltjes, wat kan het veel fotografie plezier brengen. En ook de vogels waren er blij mee. Je hebt een paar prachtige foto's van de merels op dit takje, maar ook de staartmeesjes doen het goed. Ik word helemaal blij van de foto's waar het begint te sneeuwen, prachtig moment en heel mooi vastgelegd. Genieten hoor. Jammer dat we in 2020 geen winter hebben.

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het hoeft niet altijd heel ingewikkeld te zijn Ghita, met beperkte middelen zoals zo'n besdragend takje kun je best mooie dingen doen. Die sneeuw, dit jaar zullen we het waarschijnlijk zonder moeten doen en de weersomstandigheden van de afgelopen weken helpen ook niet direct voor aansprekende foto's, op naar het voorjaar. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 15. Hoi Ad
  je hebt weer een mooie serie weten neer te zetten geweldig,
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herman,

   Dank je voor je reactie, leuk dat je het waardeert.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 16. Unas fotos absolutamente extraordinarias, me han gustado mucho todas y en especial en las que cae la nieve, son fantásticas. Enhorabuena Ad, un abrazo desde España.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Germán for your reaction and compliments.

   Greetings,
   Ad

   Verwijderen

 17. I really enjoyed reading this post, I always appreciate topics like this being discussed to us. Information very nice. I will follow post Thanks for sharing.
  call of duty news|news call of duty| call of duty
  How to download Call of Duty Mobile on Android and iPhone - Call of Duty Mobile Apkpure-N4G

  BeantwoordenVerwijderen