Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

donderdag 30 april 2020

Groene specht

Zoals in het slotwoord van mijn vorige blog over de Luijsen (klik hier) aangegeven gaat mijn blog dit keer over de groene specht. Een prachtige vogel, ik vind het de mooiste inlandse spechtensoort, die je in het vrije veld niet zo gemakkelijk kunt fotograferen omdat hij altijd de neiging heeft om zich bij benadering aan de achterkant van een boomstam te verbergen om zo verstoppertje met je te spelen.
Tot vorig jaar had ik het geluk dat deze spechtensoort regelmatig onze achtertuin bezocht en ik comfortabel vanuit de huiskamer en de keuken de vogel kon fotograferen. Ons grasveld, want een gazon kan ik het niet meer noemen, ligt er inmiddels zo'n twintig jaar en er zitten emelten, engerlingen en ook veel mieren in die ze met hun lange tong oplepelen. Inmiddels heb ik de spechten al lange tijd niet meer gezien zonder te weten wat de oorzaak hiervan is. Maar ik had de serie van vorig jaar rond deze tijd nog staan en die ik jullie hier graag laten zien.
Bedankt nog voor de fijne reacties op mijn vorige blog, wordt zeer gewaardeerd.

Groeten,
AdMannetje groene specht in de border. De foto's zijn gemaakt in februari en maart. Ik laat de borders tot het voorjaar onaangeroerd, allerlei vogels scharrelen er rond tussen de afgestorven plantenresten.Aan de nog niet helemaal uitgekleurde baardstrepen en de nog licht aanwezige flankbestreping maak ik op dat het een jong mannetje is.Her en der stonden nog wat krokussen in het veldje.Een zweefmomentje, mooi is te zien dat een specht zich op dezelfde manier voortbeweegt als b.v. een mus, n.l hippend, in tegenstelling tot b.v. een merel die echt loopt.Op deze foto is dat nog duidelijker zichtbaar.
Tussen de stenen had hij iets gezien.Later toen hij weg was ben ik ook even gaan kijken en er bleken flink wat mieren tussen de stenen te zitten.


Hij bleef wel steeds op zijn hoede als hij iets hoorde.Even later vloog hij tegen een boom, ik kon nog net enkele foto's maken voordat hij achter de stam verdween.Hij was aan de achterkant tegen de zwarte moerbei omhoog geklommen.Totdat hij op een van de knotten op de uitkijk ging staan. Wat hij daar zag weet ik niet, maar hij bleef alert.Ook het vrouwtje, te herkennen aan de zwarte baardstrepen,  kwam op de rotstuin even poolshoogte nemen. Ik kon er slechts een foto van nemen.Het mannetje kwam op een gegeven moment helemaal het terras op gehipt om tussen het huislook in de potten naar mieren te zoeken.Om van die wazige rand af te zijn heb ik van voorgaande foto een uitsnede gemaakt waarbij de details van de kop goed zichtbaar zijn.


Eens kijken of hier nog iets van mijn gading bij zit.


Hier zijn goed de stugge staartveren te zien die als steunpunt gebruikt worden als ze tegen een boom hangen. Ze beschadigen daardoor niet.Hier vind ik de houding dan weer net wat mooier.


Die witte irissen stralen een zekere strengheid uit.Op de achtergrond een flinke pol schildzaad dat ik als klein stekje een jaar of twintig geleden uit Frankrijk meegenomen heb, intussen staat het volop in bloei.Tenslotte nog enkele poses tussen de muurpeper en de waldsteinia.


Slotwoord: Het is toch weer een heel lang blog geworden ondanks dat ik in de honderden foto's die ik in twee dagen in februari en maart maakte flink gesnoeid heb. Ja, het blijft een probleem dat selecteren. Volgende keer wil ik nog even terug naar de winter met o.a. wilde zwanen om vervolgens vol gas door te gaan naar het voorjaar op Texel. Tot dan.

30 opmerkingen:

 1. Hallo Ad, geweldig om zo'n plekje in de tuin te hebben waar de Groene specht op bezoek is geweest. Echt een buitenkans die je heel goed hebt benut. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ben,

   Ja, jaren heb ik ze met enige regelmaat in onze tuin kunnen zien. Ik weet niet waardoor maar sinds een jaar zijn ze helaas weggebleven. Dank je voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Een mooie serie van inderdaad een heel fraaie vogel die jouw tuin wel ziet zitten. Heel wat jaren terug toen ik nog in een huis met tuin woonde had ik deze soort ook wel regelmatig in de tuin. Regelmatig werd de grasmat dan onderzocht op mieren en larven van de mieren. Een vogel die een ieder wel zal herkennen aan zijn bijzondere geluid ofwel zijn gelach. Ik hoop dat je ze weer snel in je tuin mag zien. Misschien hebben ze wel een nest in de buurt?
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos,

   Ja, dat had ik nog niet vermeld ik dit blog, die hele kenmerkende roep die op gelach lijkt, voor de niet vogelspecialisten onder ons wellicht een goede aanvulling. In het bos waar ik tegenover woon komen ze zeker voor, ook nestelend hoewel ik dat nooit gevonden heb. Maar sinds een jaar zijn ze uit de tuin helaas weggebleven. Bedankt voor je reactie en hopelijk mogen wij als Nederlanders binnenkort België weer in, ik zie er naar uit.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hallo Ad
  dieser Specht wusste das du ihn gross rausbringst,
  wunderschön anzusehen, ich hatte noch nicht das Glück so eine Serie vom Grünspecht zu bekommen
  bleib gesund
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Ja, ich habe mein Bestes gegeben um ihn gross raus zu bringen. Danke für deine Reaktion und der Aktionär gewinnt, mit viel Geduld wird es auch du gelungen der Grünspecht zu fotografieren.

   Grüsse,
   Ad

   Verwijderen
 4. Hoi Ad,
  Wat heb je dit weer super mooi gedaan.
  Prachtige foto's van deze mooie specht. Niet eenvoudig lijkt mij. Maar zo te zien stoorde deze vogel zich totaal niet aan jouw aanwezigheid. Mooi om te zien hoe hij zo lekker nieuwsgierig rond zoekt naar iets lekkers. Een mooie serie Ad!!

  Groeten en een fijn weekend,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Dank je voor je compliment, ze zijn niet extreem snel dus als je ze eenmaal in het vizier hebt is het niet zo moeilijk om ze te fotograferen, maar je moet geluk hebben dat ze in je buurt komen. Jammer voor je dat je nu niet naar de dierentuinen kunt, ik hoop dat je voorlopig iets anders vindt om onze mooie hobby voort te zetten.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 5. Hoi Ad
  wat een gaffe serie ie dit zo mooi die groene specht zo mooi heb ik hem nog nooit voor me lens gekregen top.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herman,

   Dank je. Ja, je moet ere beetje geluk mee hebben dat ze wat dichtbij komen, wellicht lukt het je ook eens.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 6. Hoi Ad, prachtige fotos van de groene specht. Leuk dat hij ook in je tuin kwam. Ik heb hem vorig jaar 1 keer gezien bij de moer. Fijn weekend. Groetjes Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Caroline,

   Dank je voor je compliment, hopelijk lukt het je in de Moer ook nog eens om hem te fotograferen, zoek vooral plekjes op waar veel mieren zitten.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 7. Wauw, dat is genieten zeg, een groene specht in je eigen tuin. Prachtige foto's en ook mooie begeleidende tekst erbij. Wat is dit toch een mooie spechtensoort, staat heel hoog op mijn wensenlijstje.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Ghita voor je compliment. Het is inderdaad een mooie spechtensoort en ik kan me voorstellen dat je die graag eens zou willen fotograferen. Hier komt hij in redelijke aantallen voor, maar ik heb begrepen dat dat in het westen stukken minder is. Maar wie weet, lukt het je toch eens, ik heb hem in Zeeland ook wel gefotografeerd.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hallo Ad,
  Een groene specht in de tuin zal mij niet gaan gebeuren. Ik ben al blij als ik ze in het voorjaar hoor en af en toe zie, meestal hoog in de bomen. Het zijn prachtige vogels zoals je hier laat zien. Wat een geluk dat de specht jouw tuin had bezocht, want zo kon je een uitzonderlijke serie maken. Wie een groene specht nog nooit goed gezien had heeft nu een fraai beeld gekregen.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Ik begrijp uit de reacties hier dat ik een bevoorrecht persoon ben dat we hier de groene specht in de tuin hebben. Prachtig zijn ze zeker, afijn je geeft het al aan, deze foto's geven wel een goed beeld van de mooie details van deze soort. Bedankt voor je compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 9. Ha Ad,
  een prachtige, veelkleurige vogel is dit. Helaas heb ik hem nog nooit in het echt gezien; des te fijner dat ik hem hier bij jou nu van alle kanten kan bewonderen. Een mooie serie heb je gemaakt. Het leukst vind ik foto 4 en 5, duidelijk hippend, vlak voor "de landing". En het mooist 14 en 15, in de boom.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Toch opmerkelijk dat veel goede natuurfotografen nog nimmer een groene specht zagen, maar het is me inmiddels wel duidelijk dat hij op veel plekken in Nederland minder voorkomt. Leuk dat ik jou en andere mensen hier een plezier mee doe. Dank je voor je compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 10. Hallo Ad,
  Dat is niet verkeerd zeg, Groene Spechten in je tuin en dan de mogelijkheid hebben om daar een fotoserie van te maken. En dat is je super goed gelukt. Mooi ook dat je de borders onaangeroerd laat tot het voorjaar. Het winterklaar maken van een tuin heb ik nooit begrepen.
  Top foto's van deze prachtige Spechtensoort.
  Groet Bert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bert,

   Ja, ik denk dat wanneer je je tuin direct na de zomer al opruimt, je in het najaar en de winter een stuk minder vogels zult aantreffen. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 11. Hoi Ad,
  Een groen specht is nog een wenssoort die hoog op mijn lijstje staat. Ik heb ze wel eens kunnen fotograferen in het wild in de Pyreneeën, maar dat waren geen topplaten. Ook heb ik al een paar keer in een fotohut gezeten waar ze in principe zouden kunnen komen, maar je raadt het al: niet dus. Wel hoor ik ze altijd lachen, ook in de AWD, maar zien is een ander verhaal. En dan krijg jij ze gewoon in je achtertuin! Ik denk dat als mij dat zou overkomen dat ik dan net als jij met een enorm 'selectieprobleem' zat. Ondanks dat het mij inmiddels wel iets makkelijker af gaat dan vroeger. Gelukkig is die kans erg klein.Ik heb een klein tuintje, met ook een vergelijkbare border, maar géén grasveld of iets wat daarvoor door kan gaan. Ik krijg wel heel af een toe een grote bonte specht op bezoek. Ook ik doe niet aan winterklaar maken en dat vinden de vogels erg fijn. Pas in het voorjaar ruim ik hier en daar wat op (mijn vrouw houdt van netjes!), maar hier en daar blijft toch wat dood blad en hout achter.
  Ik heb genoten van je serie. Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dick,

   Toch opmerkelijk hoeveel mensen de groene specht op hun wensenlijstje hebben staan. In fotohutten heb ik eigenlijk ook nog nooit gezien, ik denk dat de kansen in het open veld groter zijn. Ik heb hem zelfs eens gefotografeerd vanuit de caravan op een camping in Zeeland. Ik begrijp dat ik een bevoorrecht persoon ben dat ik hem in de tuin krijg. Ja, selectie blijft een probleem, steeds weer, maar beter dat dan geen foto's toch? Haha, hier hetzelfde, die vrouwen houden van netjes, maar hier gelukkig ook van vogels. Dank je voor je compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 12. Hoi Ad,
  Wat mooi!!! Ik heb nog nooit zo'n mooie serie foto's gezien van de Groene specht waarop je ook zo mooi zijn gedrag ziet. Zoals dat zitten, dat hippen met die pootjes gestrekt. De prachtige staartveren waarmee hij steunt. Dat loeren op mieren en die alertheid. En dat allemaal in schitterende foto's, Dit is echt wel weer topkwaliteit, en dat in je tuin!!!1'Daar kan ik alleen maar van dromen. Goed, ik heb ooit vlak voor me Groene Spechten zien paren, dus ik mag niet mopperen...Echt genoten van deze serie en helemaal niet te lang...Je mag nog wel een keer uit het restant nog zo'n serie plaatsen hoor ;-)
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Dank je, wat een compliment. Als ik de kans krijg probeer ik uiteraard wat van het specifieke gedrag van een vogelsoort te fotograferen, dan heb je toch net wat meer dan louter registrerende platen. Voorlopig eerst nog wat andere soorten voor toekomstige blogs. Dank ook voor je uitbundige reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 13. Wow, helemaal geweldig Ad.
  Wat een mazzel om die in je tuin te hebben (inmiddels zit die hier in het park ;-))
  Super mooie serie heb je gemaakt, mijn complimenten.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tinie,

   Ja, mazzel is dat zeker, maar hier in de omgeving zie je hem toch wel vaker hoor. Dank je voor je reactie en complimenten.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 14. Hai Ad,

  Een weelde om zo'n soort in je tuin te hebben. Hopelijk komt de vogel ooit nog terug, want van deze soort kun je nooit genoeg foto's maken. Ik ben het met je eens dat de groene specht de mooiste soort is. De zwarte specht is ook erg fraai, maar de groene is toch een stuk bonter en vooral het mannetje is prachtig. Ik zie en vooral hoor ze regelmatig en het fotograferen lukt ook nog wel, maar dan zijn het een paar foto's en dus benijd ik je best wel wanneer ik jou hoor over honderden foto's die je gemaakt hebt. Met zo'n lange serie en ook nog eens een vogel die vooral op de grond leeft, is het lastig om een mooiste foto uit te kiezen. Ik denk dat ik ga voor de tweede specht-in-de-boom-foto. Mooie houding, mooie boom en de kop die mooi uitkomt op de foto. Heerlijke serie Ad.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Zeker een weelde, we hebben in de loop der jaren al vaker min of meer bijzondere vogels in de tuin gehad en de groene specht hoort daar zeker bij. Houdt natuurlijk ook verband met het wonen tegenover een bos en de zwarte specht komt daar ook voor. Dank voor je reactie en als jij het als doorgewinterd vogelfotograaf mooi vindt zal het zeker niet slecht zijn, toch.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 15. Hoi Ad,

  neem van mij aan dat ik inmiddels groener zie dan die specht!!! De groene specht is al heel lang een wens om te kunnen fotograferen en eerlijk... er zitten er hier genoeg op de Kooizand maar ik hoor ze altijd alleen en zie ze nooit. Ja, als ik met mijn werk bezig ben dan zie er wel eens een maar dan heb ik geen camera mee.

  Wat jij hier laat zien is echt zo onwijs mooi. In alle standen en kon je deze mooie fotograferen. Heel sfeervol zoals in sommige foto's. Ik kan hier alleen maar van dromen. Jammer dat je ze nu niet meer ziet in je tuin maar wie weet.... Ik heb er in ieder geval van genoten en euhhhh..... niks te lang blog! Gewoon een supermooi blog!

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Ik heb maar even gewacht met reageren dan ben je inmiddels weer wat van die groene kleur bekomen, haha. Ja, in de het vrije veld krijg je meestal maar heel kort de tijd om ze te fotograferen, ze verstaan het kunstje om zich achter een boomstam te verbergen als geen ander. Fijn dat ik je er een plezier mee gedaan heb en bedankt voor je uitbundige reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen