Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zaterdag 16 mei 2020

Hoefsteeg en Beleven

Sinds ik in 2015 een keer velduilen heb gefotografeerd in polder de Hoefsteeg ben ik de jaren daarna en ook nu nog met enige regelmaat daar teruggekomen. De velduilen heb ik er sindsdien nog slechts een keer vluchtig gezien, waarvan een foto in dit blog is opgenomen, maar in de loop der jaren heb ik er toch ook veel andere leuke soorten kunnen fotograferen. Vooral in de wintermaanden foerageren in en boven de weilanden veel buizerds en torenvalken waaraan ik nog eens een apart blog wil wijden. Maar nu gaat de aandacht vooral uit naar een flinke groep wilde zwanen die eveneens de weilanden als foerageerplek hebben gevonden. En om wat variatie in het blog aan te brengen heb ik toch nog een blonde buizerd en zoals gezegd een velduil opgenomen.
Daarnaast heb ik dit blog gecombineerd met foto's uit een natuurgebied in zuid Brabant tegen de Belgische grens, te weten het Beleven, uit te spreken als Bele-ven, een voormalig landbouwgebied dat in 2008 is omgetoverd tot natuurgebied met een prachtig vogelrijk ven, het Beleven dus. De randen er omheen zijn ook zeer vogelrijk. Ik was hier in 2019 voor het eerst, waarvan foto's in dit blog zijn opgenomen. Het betreft vrij algemene soorten, maar ik hoop er dit jaar mijn eerste spotvogel die daar ook voorkomt, te kunnen fotograferen.
Dank nog voor de leuke reacties op het vorige blog over de groene specht (klik hier) en veel kijkgenoegen bij dit blog.

Groeten,
AdMeestal zie je wilde zwanen in het water, maar hier hebben ze een goed plekje op een weiland gevonden met een plasje bij de hand.Het was een familie met jongen van het afgelopen jaar erbij. Op de achtergrond maken ook enkele nijlganzen van het weiland gebruik.


Met de schapen op de achtergrond konden ze het ook goed vinden.En ook een groepje kokmeeuwen streek af en toe neer op het weiland om wat slakjes en wormpjes te verzamelen.Zwanen zijn niet zo van de actie, leuk als er dan toch wat beweging komt.Het gras is blijkbaar altijd groener aan de overkant.Hier kwam bij mij de associatie op van een dirigent die het koor dirigeert terwijl de toeschouwers vanaf de zijlijn toekijken.Tenslotte duurde het nog even voordat ik een foto kon maken waarbij alle koppen "vrij" in beeld waren.Elders in de polder kon ik deze gedeeltelijk blonde buizerd redelijk goed benaderen om er enkele foto's van te maken.


De soort waarvoor ik naar de polder ging, de velduil liet zich slechts heel even voorbij vliegend zien. Ik kon er welgeteld een foto van maken die niet optimaal is, maar ik vond dat hij er voor dit blog net mee door kon.In maart 2019 bezocht ik het Beleven. Een waterhoentje is een vrij algemeen, maar toch wat ondergewaardeerd vogeltje. Zo met de spiegeling in het water is het een mooi beestje, toch.Aan de rand van het ven stond deze blauwe reiger, eveneens een algemene soort en eveneens met spiegelbeeld.In het aangrenzende land lagen enkele Schotse hooglanders uit te puffen.En ook een rood exemplaar, indrukwekkend met die horens.Toen ik na een wandeling terugkwam lagen ze gebroederlijk (of gezusterlijk) bij elkaar.Een wulp vloog hoog over, wel een flinke crop, maar toch nog voldoende tekening in vleugels en borst.Ja, ik kan het niet laten om vliegende vogels te fotograferen, hier een groepje wilde eenden.En een groepje krakeenden.En tenslotte nog enkele foto's van onze nationale trots, de grutto, die in maart ook al aan de randen van het ven aanwezig was, volop foeragerend om op te vetten na de lange reis vanuit zuid Spanje of Afrika, om op krachten te komen en zo meteen de inspanningen van het groot brengen van de jongen  te kunnen volbrengen. Hier het vrouwtje.En het mannetje dat duidelijk roder gekleurd is.Slotwoord: De volgende blogs zullen gaan over Texel, het vogeleiland bij uitstek dat we meerdere malen per jaar bezoeken. Daar zal de grutto nog uitgebreid aan bod komen en het is me daar gelukt om de bruine kiekendief beeldvullend vliegend te fotograferen. Tot dan.

28 opmerkingen:

 1. Hoi Ad
  mooie gevarieerde blog met wilde zwanen zijn wintergasten in ons land ik heb genoten van je blog,
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herman,

   Dank je, het zijn inderdaad wintergasten en hier in het zuiden zie je ze niet zoveel, meestal zijn het kleine zwanen.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Hoi Ad,
  Wilde zwanen ken ik wel van de AWD. Daar overwintert ieder jaar een familie (denk ik),maar inderdaad: veen actie zit er niet in. Ik heb wel eens een aardige serie geschoten in zo'n winter dat er nog ijs was (kan je je dat nog herinneren...?). Er was toen redelijk wat actie, maar zo op een grasveldje is eigenlijk maar weinig aan. Toch goed dat je de foto's laat zien, want het hoort bij dat gebied.
  Het gekke is dat ik van een buizerd op een paaltje nooit genoeg krijg, terwijl dat toch ook niet heel spannend is. Ja, wel om te fotograferen: dat is nog een hele kunst!
  Stinkend jaloers ben ik op je velduil en niet alleen omdat het een vluchtfoto is. Ik hoop er ooit ook nog eens eentje voor de lens te krijgen, maar ik denk dat ik in een verkeerd deel van het land woon... De andere vluchtfoto's mogen er ook zijn, vooral die van de wulp, ook zo'n soort die ik nooit zie.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dick,

   Ja, die winters zijn inderdaad lang geleden, ik vraag me zo langzaamaan af waar het gaat eindigen met het klimaat, als je nu die droogte ziet en dan moet de zomer nog beginnen, heel zorgelijk.
   Ik had gehoopt dat er eentje of enkele zouden opvliegen dan had ik zeker geprobeerd wat vluchtfoto's te maken, maar ze zitten dagelijks wat gras te eten op dat weiland.
   Ja, die velduil, ik heb er intussen al wel enkele gefotografeerd in de loop der jaren (zie o.a. mijn header) maar het heeft ook bij mij lang geduurd voordat de eerste voor de lens kreeg en het blijft iedere keer weer beleving als je ze ziet. De foto in dit blog vind ik zelf niet eens zo goed, feitelijk moest ik hem van wat te ver af maken. Dank voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hallo Ad, Prachtig zijn ze die wilde zwanen. Mooie foto's heb je er van kunnen maken. De grutto is ook fraai vastgelegd. Een velduil die staat nog steeds op mijn verlanglijstje je hebt hem/haar subliem vastgelegd.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos,

   Dank je, het zijn zo wel wat leuke soorten, maar ik zal blij zijn als ik weer eens naar de Luijsen kan, ik heb het gemist.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 4. Hoi Ad, mooi die wilde zwanen en die uilen. De grutto is ook mooi, ik zie ze hier al een maand niet meer. Misschien ergens aan het broeden. Groetjes Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Caroline,

   Ja, de gruttostand, maar ook de wulpenstand gaat steeds verder achteruit, ik zou eigenlijk wel benieuwd zijn hoe over pakweg 25 jaar naar foto's hiervan gekeken wordt, wellicht komen ze hier dan al niet meer voor. Laten we hopen dat het anders is en men tijdig tot andere beheersinzichten komt.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 5. Wat heb je dit weer mooi gedaan Ad. Prachtig al die vogels in dat polderlandschap. Vooral die buizerd vind ik erg mooi. Ook die blauwe reiger staat er mooi op met die weerspiegeling.
  En wat een fotogenieke en kolossale beesten zijn die Schotse Hooglanders. Lekker in hun favoriete pose...haha...!! Super.

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Ja, de poldervogels, weidevogels en steltlopers behoren zeker wel tot mijn favorieten. Buizerds komen hier best veel voor, het blijft een uitdaging om ze te fotograferen. Och beetje afwisseling met die Schotse jongens, al zit er inderdaad niet veel actie in. Dank voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 6. Hallo Ad,
  Zoals Dick al zei komen wilde zwanen regelmatig overwinteren in de AWD. Ik heb wel de mazzel gehad ze regelmatig in actie te zien, dus niet uitsluitend rustend, drijvend of op de uitkijk staand. Mooie vogels die voor mij echt bij de wintermaanden horen. Een roofvogel op de foto krijgen zoals je wilt is lastig, zeker als je dat vanuit een auto probeert. Het natuurgebied lijkt mij aantrekkelijk, jammer dat het voor mij wat ver weg ligt.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Ja, ik zie de wilde zwanen regelmatig voorbij komen in blogs van de AWD, hier zie je ze een stuk minder daarom was ik er ook heel content mee. Het is inderdaad een aantrekkelijke polder, recent fotografeerde ik er de bosruiter en de groenpootruiter, daarover in een later blog meer. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hallo AD
  deine Flugfotos sind schon immer klasse gewesen, die Eule ist auch sehr schön
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Danke sehr, ik versuche immer mehr Flugfotos zu macher, es ist nicht bequem aber es gibt ein gutes Gefühl wenn es gelingt.

   Grüsse,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hai Ad,

  Zo te zien wel een aardig gebiedje, maar niet iets waar je naartoe zou gaan zonder dat je eigenlijk bijna zeker weet dat er een bepaalde mooie soort voor je lens kan komen. Die velduil is zo'n soort en je mag zeker niet klagen met deze vluchtfoto. Je bent gewoon een beetje verwend met eerdere ontmoetingen en dan hoop je natuurlijk op betere beelden. Leuke foto's van de wilde zwanen. Toch best een aardig soort en deze zou voor mij een reden zijn om zo'n gebiedje eens te bezoeken. Leuk ook dat je nog twee grutto's hebt weten te fotograferen. Die zullen daar waarschijnlijk alleen geweest zijn om te herstellen van de lange reis. Ben weer benieuwd naar je resultaten van Texel. Ik wilde daar graag met de meivakantie een weekje naartoe, maar corona gooide roet in het eten. Volgend jaar dan maar weer voor mij.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   In eerste instantie ging ik inderdaad voor de velduil, in die zin heb je gelijk, maar als je dan nog wat beter zo'n gebied onderzoekt ontdek je steeds meer. Zo kon ik er onlangs enkele bosruiters en een groenpootruiter fotograferen, toch ook soorten die je niet elke dag ziet. Evenals jij waren wij daar dit voorjaar al zeker weer een keer geweest ware het niet dat inderdaad dat corona dat verhinderde, maar wellicht biedt de herfst nog kansen. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 9. Hoi Ad,
  Super die Wilde zwanen. Zo mooi als die snavels met dat zwart en geel afsteken. Geweldig om te zien ook dat er jonge zwanen bij zitten. Mooie serie. De blonde buizerd wilde ook meewerken, top..Een mooie verstilde foto van de blauwe reiger, ik hou er van. Wulp en krakken zijn mooi geplaat in vlucht. Maar die velduil in vlucht, oef, die is wel heel erg mooi. Ik wist niet dat de Schotse Hooglanders zo verschillend van kleur konden zijn. mooie plaatjes heeft het je opgeleverd. En je grutto's met een beetje ruimte ook. Het was weer genieten van al dit moois.
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Ja, al met al leverde dit toch wel een gevarieerd blog op al waren de soorten dan niet zo spectaculair, maar ja niet elk blog kan nou eenmaal alleen uit zeldzaamheden bestaan. Fijn dat jij ook deze soorten zo waardeert. Ik vind het elke keer weer leuk om te zien wat iedereen in dit bloggroepje heeft kunnen fotograferen. Bedankt voor je fijne reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 10. Hallo Ad,
  Wat mooi die wilde zwanen in het weiland. Ik zie ze in de waterleidingduinen iedere winter, meestal zwemmend, soms rustend aan de waterkant. Maar deze winter heb ik ze nauwelijks gezien. De blonde buizerd werkte goed mee. En toch nog 1 foto van de velduil. En je eindigt met de grutto, mijn favoriete weidevogel, ook altijd mooi om te zien
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ghita,

   Inderdaad, ik zie de wilde zwanen regelmatig voorbij komen bij mede-bloggers die in de AWD actief zijn. Hier zie je in de winter wel regelmatig kleine zwanen, maar wilde komen hier toch een stuk minder naar toe. De velduil vloog over en daarna heb ik hem helaas niet meer teruggezien. Ja, de grutto ook een van mijn favorieten, ik word er altijd weer blij van als ze hoor en zie. Bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 11. Hoi Ad,

  prachtig om deze wilde zwanen in de polder te zien (hier dus ook). En ja, vaak zie je ze in een plas of op een meer maar hier dus ook in de weilanden. Je kon ze heel mooi voor de lens krijgen en dus ook heel mooi footgraferen. Niet alleen de wilde zwanen zijn heel mooi maar ook je buizerd op het paaltje (pracht exemplaar) en je vliegende velduil (groen).
  Je blauwe reiger emt een deel weerspiegeling is ook heel erg mooi. De runderen doen net alsof er niets aan de hand is en blijven mooi relaxed hihi..... De wulp is inderdaad mooi getekend ondanks de crop (niet te zien) maar ook de wilde eenden in de vlucht.
  Heerlijk dat je ook nog een paar Grutto's heb gespot. Wederom een heel mooi en enorm genietblog.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Ja, niet eerder kreeg ik de kans om wilde zwanen zo uitgebreid te fotograferen, hier komen ze niet zoveel voor. Haha, dacht wel dat jij van die velduil weer groen zou worden, het was overigens de enige foto die ik ervan kon maken. Dank je voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 12. Prachtig wat je hier weer laat zien Ad.
  Wilde zwanen heb ik in het echie nog niet gezien, mooie serie heb jij er van.
  De blonde buizerd staat er ook prachtig op, de velduil is zeker het plaatsen waard.
  De foto met de reiger als je die in het groot kijkt, vind ik super zo met de spiegeling.
  Al met al weer een heel mooi blog.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tinie,

   Die wilde zwanen zijn niet echt zeldzaam, maar je moet er een beetje geluk mee hebben. Ik ging voor de velduil naar de polder en ontdekte bij toeval die wilde zwanen. Dank je voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 13. Hallo Ad,
  Wat zijn ze toch mooi de Wilde Zwanen, je hebt een flinke groep kunnen vastleggen.
  Zelf heb ik ze hier in de buurt van Vlaardingen al een tijd niet meer gezien
  Ik zou zelf heel graag zo'n foto van een Velduil maken. staat er goed op.
  Indrukwekkend zijn de Hooglanders, Hier in de Broekpolder Zit een flinke kudde van Rode exemplaren, altijd leuk om te zien.
  Net zoals de Grutto, hopen dat die straks niet zeldzaam gaat worden.
  Groet bert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bert,

   Ja, bij toeval ontdekte ik deze groep wilde zwanen, eerder zag ik ze nog nooit hier in de buurt. De velduil is zo'n soort waar je jaren naar uitkijkt en hem steeds maar nergens voor de lens kunt krijgen totdat er soms in een winter op meerdere plekken in het land enkele opduiken, je moet er wat geluk mee hebben, het heeft mij jaren gekost voordat ik de eerste kon fotograferen. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 14. zeer interessant artikel. dank u

  BeantwoordenVerwijderen