Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zaterdag 30 mei 2020

Texel voorjaar (deel 1)

In eerdere blogs gaf ik al aan dat wij (mijn vrouw en ik) grote liefhebbers van de Wadden zijn, niet alleen de Waddeneilanden, maar ook de Waddenkust van Groningen en Friesland hebben op ons een enorme aantrekkingskracht. Liefst meerdere keren per jaar gaan we dan ook naar Texel, hetzij met de caravan of via een arrangementje in een hotel of huisje om van daaruit dagelijks op pad te gaan naar de flora en fauna op het eiland waarbij met name de vogelgebieden onze warme belangstelling hebben.
Door dat vervelende virus is het daar dit jaar, tot nu toe helaas niet van gekomen, maar omdat ik nog steeds een behoorlijke bewerkingsachterstand heb, had ik nog een hele voorraad foto's van het vorige voorjaar. Zo zie je maar dat elk nadeel ook z'n voordeel heeft. En omdat dat er best veel zijn ga ik die de komende tijd in enkele blogs laten zien. Vandaag daarom deel 1 van deze serie.
Ik had me voorgenomen om deze vakantie eens zonder converter te fotograferen. De foto's zijn allemaal gemaakt met mijn 300 mm. lens, ik ben dus gebonden aan een vast brandpunt hetgeen het fotograferen een stuk moeilijker maakt dan met een zoomlens, maar aan de andere kant is het natuurlijk ook een uitdaging. Je ziet daarom onderwerpen, meestal vogels, zowel groot (beeldvullend) alsmede heel klein (in hun omgeving) in beeld, afhankelijk van de afstand waarop ik de foto's kon maken.
Als we op Texel aankomen gaan we vanaf de boot meestal eerst naar de Mokbaai om daar een wandeling te maken bij de Horsmeertjes voordat we naar het hotel of de camping gaan. Er vliegen daar bijna altijd wel enkele kiekendieven en ik had de afgelopen jaren al vaak geprobeerd om daar vluchtfoto's te maken. Dit jaar had ik het geluk dat een vrouwtje bruine kiekendief redelijk dichtbij aan het jagen was boven de duintoppen zodat ik daar, verscholen in een duinpan, nagenoeg beeldvullende foto's van kon maken.
Veel kijkgenoegen bij dit blog en hartelijk dank nog voor de leuke reacties die ik op mijn vorige blog over de Hoefsteeg en het Beleven (klik hier) mocht ontvangen.

Groet,
Ad



Vrouwtje bruine kiekendief.



Ze cirkelde vlak voor me langs zodat de burstmodus van mijn camera het even erg druk had.



Ze bleef heel even boven de duintoppen rondjes draaien en kwam op een gegeven moment ook recht naar me toe gevlogen.









Aan die blik te zien had ze me wel degelijk in de smiezen.



Je moet niet alleen snel zijn om een kiekendief te kunnen volgen want ze gaan erg hard ook al zweven ze. Het valt daarbij niet mee om ze uit de hand in de focus te houden. En als je dan je camera ook nog handmatig instelt heb je het even erg druk.



Tenslotte nog een foto waarbij de kiekendief zich zwevend helemaal strekte. Maar goed dat ik besloten had de converter er tussenuit te laten anders had ik gegarandeerd her en der een vleugelpunt gemist. Hoewel ik er een flinke serie van kon maken wil ik het hierbij laten v.w.b. deze kiekendief, maar ik was hier wel heel content mee.



Vrij algemeen, deze kleine mantelmeeuw die op een duintop zat uit te rusten.



Dit roodborsttapuit mannetje had een duindoorn als uitkijkpost gekozen.



Evenals deze blauwborst.



Deze blauwborst verkoos een rietstengel tussen de wilgenkatjes. Blauwborsten komen in het duingebied overigens best veel voor, de periode van uitbundig zingen was net voorbij, de vrouwtjes zitten dan inmiddels op het nest en de mannetjes gedragen zich dan een stuk rustiger.



Een andere vrij algemene gast waar ik dit blog uitgebreid aandacht aan wil besteden is deze fazant, die zich, naar even later bleek, van zijn beste kant liet zien.



Hier nam hij nog even een aanloopje naar wat hij van plan was.



Ik had aan het gedrag al lang gezien wat er te gebeuren stond en was er met m'n camera-instellingen helemaal op voorbereid. Typisch is dat ze dan meestal een vrije baltsplek opzoeken.



Even nog aanhalen en dan kan het feest beginnen. Ze laten dan ook dat kenmerkende kraaiende geluid horen.






Ik had bewust voor een niet te korte sluitertijd gekozen (1/640 sec.) om de vleugels niet te "bevriezen" zodat de beweging geaccentueerd werd.






Even ging hij helemaal los waarbij ik dacht dat hij achterover zou vallen.









"Zo, heb ik dat even mooi geflikt, wat vonden jullie van de voorstelling."



Als alles dan achter de rug is worden de veren weer even mooi geschikt.



En kan meneer zijn weg weer vervolgen in de hoop dat een hen in de buurt zijn uitspattingen gehoord en gezien heeft.

Slotwoord: In dit eerste deel stalen vooral de bruine kiekendief en de fazant de hoofdrol. In het volgende deel komt o.a. de strandleeuwerik aan bod, maar ook nog de bruine kiekendief en de fazant, maar dan wel andere vogels op een andere locatie. Tot dan.

30 opmerkingen:

  1. Hoi Ad,
    Wat een geweldige serie van de Bruine kiekendief!!!
    Had ik maar een zo'n foto en mijn jaar zou goed zijn ;-)Mooi zonder converter. Ook de blauwborst en de roodborsttapuit zie ik zo, met veel ruimte graag. De omgeving doet helemaal mee in een harmonieus geheel. En dan het feest van de fazant! Wat een uitslover, geweldig mooi vastgelegd.Die sluitertijd van 1/640 sec. zal ik onthouden, goeie tip. Prachtige bewegingen leverde het op. Mooi moment om vast te leggen.
    Ik zit me al te verheugen op de strandleeuweriken, want dat is zo'n geweldige mooie soort.
    Fijn Pinksterweekend,
    groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Maria,

      Nou, zo'n kans is toch niet ondenkbaar, zeker miet voor iemand als jij die zo vaak op pad gaat. Ja, ik houd er wel van om afwisselend foto's te maken van dichtbij en met vogels of whatever voor dieren in hun omgeving. Maar bij close-ups kun je wel mooi het gedrag tot uiting laten komen. Sluitertijd is overigens niet algemeen, hangt natuurlijk sterk van der lichtomstandigheden af. Dank je voor je fijne reactie en eveneens een fijn Pinksterweekend, ook al is dat al weer bijna voorbij.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  2. Hallo Ad
    Fasane zu beobachten ist super, wenn sie sich aufplustern ist das ein erlebnis
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Frank,

      Ja, die Fasane war eine Glücksfall, aber ich hatte da lange auf gewartet und ich wusste dass dass passieren würde. Danke für deine Reaktion.

      Grüsse,
      Ad

      Verwijderen
  3. Hoi Ad,
    Wat super gaaf om deze kiekendief zo te zien. Fantastisch gefotografeerd.
    Echt knap hoe je deze zo vliegend haarscherp en in prachtige poses hebt weten te 'kieken'(...hihi..)!!
    Dat moet je een prima gevoel geven om dit te doen.
    Ook die foto van die blauwborst vind ik erg mooi. En wat leuk is die fazant. Normaal toch best schuchter deze dieren. Het lijken wel zijn eerste vlieglessen. Fantastisch om te zien!!

    Groeten, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marco,

      Ja, je moet er natuurlijk ook wat geluk mee hebben dat zo'n schuw roofvogel zo dichtbij komt, maar ik heb jaren op zo'n kans geaasd en dan is de voldoening natuurlijk ook groot als het een keer lukt. De fazant gaf een mooie show weg, je hoort dat typische geluid vaak, maar je ziet het niet zo vaak. Bedankt voor je reactie en compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  4. Hoi Ad
    je hebt mooie dingen voor je lens gehad erg mooi,
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Herman,

      Ja, ik was er heel content mee, bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  5. Hallo Ad, een prachtig blog met weer hele mooie waarnemingen. De Kiekendief uiteraard is een pareltje en de blauwborst. De actie van de fazant ook mooi weergegeven. Bedankt nog voor je reactie op mijn blog en leuk te lezen dat je weer in De Luysen bent geweest. Je had het over werkzaamheden bij de eerste vijver, bedoel je de vijver het dichtst bij de parking en de kijkhut Roerdomp. Of de gedane werkzaamheden bij de IJsvogelhut helemaal achteraan links?
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Roos,

      Dank je voor je compliment. Met de werkzaamheden in de Luijsen bedoel ik die bij de IJsvogelhut, helemaal achterin, ik was daar al een tijd niet meer geweest en toen ik daar de laatste keer was was het er helemaal begroeid, heel natuurlijk ook. Nu is het een kale, open vlakte waar vooralsnog niet veel te beleven valt. De werkzaamheden bij de tweede kijkhut (Wielewaal geloof ik) heb ik wel meegemaakt en ook daarvan vind ik dat het er niet beter op geworden is. De tijd zal het leren of de balans weer hersteld wordt. Bij de eerste hut (Roerdomp) hoorde ik gisteren overigens wel weer een roerdomp hoempen, hut doet z'n naam eer aan.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
    2. Ok dank voor je uitleg. Ik schrok namelijk al en dacht de vijver bij de roerdomp hut. En ja daar heb ik ook de roerdomp gehoord. Een tijdje terug alweer. Zie het trouwens nu niet zitten om in een hut te gaan zitten met alle risico's van dien. Dus dan is er voorlopig ook niet veel te zien. Groeten, Roos

      Verwijderen
  6. Hoi Ad, leuke serie van de bruine kiekendief. De blauwborst is ook heel mooi, ik ben hem dit jaar weer misgelopen. Mooi zo die fazant met die staart.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Caroline,

      Jammer dat je de blauwborst misgelopen bent, in de Yerseke Moer moet het toch mogelijk zijn om hem te fotograferen, het gebied leent zich er m.i. goed voor. Dank je voor je reactie en compliment.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  7. Wauw, wat een binnenkomer, Ad.
    Prachtige serie van de bruine kiekendief; en zo scherp. Op sommige foto's is het inderdaad net of ze je aankijkt.
    De fazantenshow is niet minder gaaf - geweldig om dat zo te zien en dan ook nog zo mooi vast te leggen. Een bijzonder blog.

    Hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Corrie, leuk dat je het een bijzonder blog vindt, je doet elke keer je best om iets bijzonders te produceren, maar de ene keer heb je daarvoor wat beter materiaal dan de andere keer.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  8. Hai Ad,

    Ik fotografeer voornamelijk met een 400mm lens en kom dan zo nu en dan ook in de problemen vwb een vleugelpunt of iets dergelijks. Dan mis ik wel de zoom-mogelijheid die ik met mijn sigma 50-500mm had, maar qua kwalitiet wil ik nooit meer terug. Dan maar af en toe een misser. Zo'n kiekendief ziet alles, maar als je niet echt een bedreiging vormt, maken ze weleens een uitzondering. Heerlijk dat de vogel gewoon rustig bleef zweven. Zo vaak krijg je deze kans niet. Jammer dat ze nogal licht gekleurd is. Ik heb hier een vrouwtje in de buurt, dat veel bruiner is. Dan steekt die gele kop nog mooier af. Je hebt in ieder geval goed gebruik gemaakt van de mogelijkheid. Superserie zo.
    Leuk die bolderende haan en inderdaad kun je het aan zien komen. Ze maken inderdaad een soort aanloppje. Ik zie ze zich vaak helemaal opblazen, voordat ze tekeer gaan. Dat zie ik niet op jouw foto's, wel dat de haan zich helemaal opricht. Erg leuk verschijnsel overigens en spectaculair.
    Mooi vooruitzicht dat je de strandleeuwerik gaat laten zien. Die heb ik ooit in de Slufter gefotografeerd, maar wil het resultaat graag een keertje verbeteren.
    Hopelijk volgend jaar weer naar Texel.

    Groet,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi René,

      Die 50-500 mm. lens van Sigma (de Bigma) had en heb ik ook nog steeds in mijn bezit, maar ik gebruik hem eigenlijk nooit meer, hij kan niet in de schaduw staan van mijn 300 mm. f2.8 van Nikon die ik nu gebruik, zelfs met de 2.0 converter ertussen (diafragma dan f5.6) presteert hij vele malen beter dan de Sigma.
      Dat licht gekleurde , misschien was de vogel wel donkerder, maar ik werk mijn foto's vrij licht af omdat ik dat mooier vind, ik houd niet zo van die dichtgelopen onderkanten van vleugels en borstpartijen, daarom kijk ik altijd of ik daar met schaduw/hooglichten wat meer tekening in kan krijgen, maar zelfs dan zie ik bij sommige foto's nog wat (te) donkere delen in de borst. Misschien had ik het geel nog wat verder op kunnen halen.
      De strandleeuwerik heb ik inderdaad in de Slufter gefotografeerd en het licht was toen kneiterhard, dus ook mijn foto's zijn (nog) niet optimaal, maar enkele vond ik toch goed genoeg om in m'n blog te gebruiken. Maar evenals jij hoop ik me nog eens te verbeteren, dit was de eerste keer dat ik er een voor de lens kreeg en dat op zich stemde me al euforisch, nu de draaihals nog.
      Bedankt voor uitgebreide analyse, wordt zeer gewaardeerd.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  9. Hoi Ad,
    Zoals je zelf als zegt, is het fotograferen van vogels echt jou ding, hè. Wat een schitterende foto's laat je hier zien van de Kiekendief. Daar kan ik alleen nog maar van dromen. Zo lekker dichtbij en scherp! Ook de fazantenplaten zijn schitterend: mooie standpunten en composities. Alleen een schande dat je ze nu pas laat zien, met dank aan corona! Ik begrijp overigens dat jij een vrouw hebt met dezelfde hobby? Wat een mazzel! Die van mij heeft daar het geduld niet voor...
    Ik ben benieuwd wat er nog meer aan achterstallig moois uit jouw archief te voorschijn gaat komen.
    Groet, Dick

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Dick,

      Ja, mijn passie hè vogels, dat is eigenlijk al vanaf mijn 10e jaar zo en dan is vogels fotograferen een logische stap. Wel laat inderdaad om ze nu pas in een blog op te nemen, had ik wel eerder willen doen, maar ja, die bewerkingsachterstand blijft me parten spelen. Maar, ik heb nog wel het e.e.a. in petto. Mijn vrouw vindt het inderdaad ook schitterend om mee de natuur in te trekken, maar ze fotografeert niet, ze vindt het wel prettig om door de verrekijker te speuren en heeft dan vaak nog eerder iets gezien dan ik omdat ze rondkijkt terwijl ik vaak op een onderwerp gefocushed ben. Volgend Texelblog komt spoedig. Bedankt voor je beschouwing en compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  10. Hoi Ad,
    Corona, er is al veel over gezegd en geschreven. We krijgen hier in ieder geval een voordeel voorgeschoteld. Zo'n kiekendief is toch wel een schitterende vogel, die je heel fraai hebt kunnen vastleggen. De platen van de kleine vogeltjes in hun habitat zijn heel typerend en absoluut herkenbaar. Voor de afwisseling is het heel goed om ook dit soort platen te laten zien. De serie van de fazantenhaan is schitterend. Ik zie deze vogels graag en vindt ze heel fotogeniek. Wat dat betreft zijn de Waddeneilanden ook een paradijs.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Kees,

      Ja, dit was natuurlijk ook wel een buitenkansje, meestal zwenken de kiekendieven direct van je af als ze je opmerken, maar deze zette zijn speurtocht naar prooi onverstoorbaar door. Vogels in hun habitat zegt ook iets over hun leefwijze, maar als je met een vast brandpunt fotografeert is dat vaak ook een gedwongen keuze. De Wadden kent een dichte vogelpopulatie, als vogelliefhebber heerlijk om daar te vertoeven. Dank je voor je uitgebreide reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  11. Hallo Ad,
    Leuke serie van de Bruine Kiekendief,mooi vastgelegd. Altijd super om deze soort te zien.
    Fraaie serie ook van de Fazant, vele laten deze soort links liggen. Jouw foto's laten maar eens zien hoe mooi deze eigenlijk is.
    Groet Bert

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Bert,

      Mooie soort ja, die bruine kiekendief, op de Wadden en in de polders heb je een gerede kans om ze te zien te krijgen. Ja, door vogelfotografen wordt de fazant wel wat ondergewaardeerd, waarschijnlijk omdat hij destijds en soms nog wordt uitgezet voor de jacht en hij daarom als exoot wordt beschouwd, maar mooi zijn ze inderdaad. Bedankt voor je reactie en compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  12. Hoi Ad,

    ik ben echt even helemaal stil en dat wil toch wel wat zeggen!!! Ik heb zelfs henk er even bijgesleept want deze platen moest ie toch echt even zie.
    Wat heb je die vrouwtjes kiekendief prachtig kunnen fotograferen en ohwwwwww.......ik ben gelijk verkleurd (groen dus hé) zo mooi. En je ehbt dus een vaste 300 mm lens dus het is echt geweldig dat je deze roger zo mooi in vlucht kon vastleggen.

    Ook de meeuw en de roodborsttapuit heb je op een mooi standpunt gefotografeerd. Fazanten zie je daar best wel veel ja (net als de koereiger) maar wat een ontzettende leuke serie laat je van hem zie met zijn wapperende/klapperende vleugels. Echt geweldig dit. ik heb dan ook weer enorm genoten en kijk alweer uit naar je volgende blog 😄

    Groetjes,
    Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Helma,

      Wat leuk dat je Henk er ook even bijgehaald hebt, misschien wordt hij nog eens een concullega van jou in de natuurfotografie, zou mooi zijn. Mijn echtgenote begint er niet aan, houdt het liever bij de verrekijker. Ik heb haar gisteren even mijn combinatie in handen gegeven om het eens te proberen (vliegende vogels haha), ze bezweek er bijna onder, weegt toch ruim 5 kg. Dank je voor je enthousiaste reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  13. Ik was verbaasd over het schot van je camera toen de kiekendief snel voor je draaide ... je bekwame hand slaagde erin om het beeld scherp vast te leggen 👍

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat fijn dat je nog een flinke voorraad aan foto's hebt Ad.
    En wat voor een voorraad.
    Prachtig de kiekendief in de vlucht gevangen met je lens.
    De Blauwborst in zijn natuurlijke omgeving is ook erg mooi gefotografeerd. .
    Maar pa fazant maakt er een hele show van, ook een hele mooie serie daar van.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Tinie,

      Ja, een voorraadje is in deze situatie wel handig, maar ik zou toch liever helemaal bij zijn met mijn bewerking, ik vind dat m'n foto's nu eigenlijk te laat in een blog worden opgenomen, maar ik krijg er maar geen verandering in. Bedank voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen