Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

vrijdag 12 juni 2020

Texel voorjaar (deel 2)

In het slotwoord van mijn vorige blog had ik al aangegeven dat deze keer o.a. de strandleeuwerik aan bod zou komen. Een vogel waar ik al jaren van hoopte die eens voor de lens te krijgen. Ik wist dat hij in de Slufter ooit gezien wordt en elke keer als we op Texel zijn, en dat is soms meerdere keren per jaar, zoek ik de kweldervegetatie af op zoek naar deze fraaie vogel. Dat leverde tot dan toe nooit resultaat op, maar vorig voorjaar ontdekte ik tijdens een van onze zoek/wandeltochten door dit prachtige natuurgebied dan toch eindelijk datgene waar we al zo lang naar op zoek waren, de strandleeuwerik. Er zat er slechts eentje op redelijk korte afstand en omdat ik vreesde dat die snel zou wegvliegen durfde ik niet door m'n knieën te gaan of te gaan liggen om foto's vanaf een lager standpunt te maken zodat de voor- en achtergrond onscherp zou worden, maar ben ik direct voorzichtig foto's gaan maken. Het was maar goed dat ik die keuze gemaakt had, want toen ik na enkele foto's probeerde nog een stapje dichterbij te komen hield ie het voor gezien. Dit leverde natuurlijk niet de mooiste composities op, bovendien was het licht op dat moment keihard, maar daar had ik uiteraard geen keuze in, ik was allang blij dat ik deze gewilde soort op de gevoelige plaat kon vastleggen. In de nabewerking ben daardoor ik flink aan de bak gemoeten om er een toonbaar resultaat uit te halen.
In dit blog verder nog aandacht voor enkele andere, vrij algemene soorten en laat ik ook nog enkele foto's zien van een (andere) fazant die even wilde laten zien hoe mooi hij van achteren is.
Bedankt nog voor jullie fijne reactie op het eerste Texeldeel en veel kijkgenoegen bij deze serie.

Groet,
AdStrandleeuwerik mannetje, de koptekening van het vrouwtje is iets minder uitgesproken.  Als je goed kijkt zie de kleine zwarte hoorntjes wat in feite verlengde kopveren zijn en die bij de mannetjes iets langer zijn dan bij de vrouwtjes maar niet altijd goed zichtbaar. Het rugdek is wat musachtig, maar de kop is onmiskenbaar met die gele en zwarte accenten.Graspieper op de duindoorn.Graspieper, deze kon ik fotograferen vanaf een laag standpunt vanaf de trap naar de Slufter waardoor hij mooi afstak tegen de blauwe lucht.Graspiepers zijn ook op Texel heel algemeen.Kokmeeuwenkolonie bij de Petten, op Texel nog heel algemeen, maar elders in het land afnemend.Deze kievit met z'n prachtige kuif die die harmonieert met het pitrus in de achtergrond stond eveneens aan de rand van de Petten.Een eenzame lepelaar ook al bij dit vogelrijke plasje.Hij probeerde wat stekelbaarsjes te bemachtigen.Strandleeuwerik, moeilijk om bij zo'n hoog standpunt tussen de vegetatie wat rust in de foto te krijgen.StrandleeuwerikStrandleeuwerik StrandleeuwerikDe laatste foto voordat hij wegvloog, hoewel ik niets kon bespeuren leek het erop dat hij iets in de lucht zag.Kneu mannetje, weliswaar klein in beeld, maar zo zie je kneutjes vaak op hun hoge uitkijkpost, de duinen in de achtergrond.Kneu vrouwtje.Kneu vrouwtjeDeze fazanthaan liep aanvankelijk in de dekking van het hoge gras.Als je je rustig houdt komen ze verder uit de dekking om te foerageren.FazanthaanEn dan kun je zelfs een portretje schieten.FazanthaanFazanthaanOp een gegeven moment vond hij het welletjes en liet al klapwiekend z'n achterste zien.

Slotwoord: Tot zover dit deel van Texel, in een of nog twee delen wil ik nog een andere soort laten zien waar ik al lang op aasde n.l. het goudhaantje en verder nog een aantal vliegende vogels waaronder de kleine zilverreiger. Tot dan.

29 opmerkingen:

 1. Hoi Ad,
  Prachtige beelden van deze toch wel bijzondere vogel.
  Mooi dat je toch die alerte strandleeuwerik zo hebt kunnen fotograferen. Wat een mooi beestje.
  Maar ook die graspieper zo tussen die takjes en die blauwe achtergrond geeft een mooi natuurlijk beeld. Ook die lepelaar vind ik erg mooi zo close in beeld.
  Ik heb er weer van genoten hoor Ad!!

  Groeten en een fijn weekend,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Het was al lang een wens om de strandleeuwerik eens te kunnen fotograferen. Nu lukte het, maar ik ben over de kwaliteit nog lang niet tevreden en bij mijn volgend bezoek aan Texel ga ik dat zeker proberen te verbeteren. Dank je voor je reactie, leuk dat je ervan genoten hebt.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Hoi Ad, zo'n strandleeuwerik is een prachtige soort. Je hebt hem fraai op de plaat kunnen zetten. Lepelaars blijven bijzonder vanwege die speciale snavel. Voor elke soort de snavel om zijn bepaalde voedsel te vinden. Zo blijft er voor iedere soort genoeg voedsel. De tekening van de veren van de fazant zijn schitterend daarom blijf ik het vreemd vinden ze in onze koude omgeving te zien, helaas weer de mens die daar voor zijn jachtplezier voor heeft gezorgd. De topper vind ik toch wel de velduil in je header. Fantastisch!
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos,

   Prachtige soort inderdaad, de strandleeuwerik, maar de foto kan nog veel beter, hoop op een herkansing als ik volgende keer op Texel ben. Tot nu toe heeft corona helaas roet in het eten gegooid. Ja, een fazanthaan doet wel tropisch aan, maar gedijt hier goed. Alleen de reden waarom hij hier vertoeft, de jacht, is natuurlijk minder mooi. Dank je voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hoi Ad,
  Zoals het zo vaak gaat, is de eerste foto van een nieuwe soort niet meteen de mooiste. Het kan alleen maar beter! Het standpunt is natuurlijk slecht en het licht werkt niet mee, maar desondanks heb je een paar prachtige foto's aan je verzameling kunnen toevoegen. En nog best scherp ook. Het is wel een schitterend vogeltje, zeg. Ik zou zeggen: nog vaker naar Texel en dan maar hopen en bidden!
  DE fazant van achteren is misschien niet zoals het het wilt, maar het levert wel aparte foto's op! Zo zie je ze niet vaak.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dick,

   Ja, in m'n enthousiasme heb ik de strandleeuwerik in een blog verwerkt, achteraf had ik misschien beter kunnen wachten tot ik hem fraaier op de plaat had gezet. Dat zou wellicht al het geval geweest zijn, ware het niet dat corona dat gedwarsboomd heeft. Maar, ik ga ervan uit dat er weer nieuwe kansen komen. Och, die fazant heb ik geplaatst om te laten zien hoe mooi z'n verenpakket, vleugelgeklepper en staartpartij ook van achter is, een andere dimensie dan in mijn vorige blog waar je hem van opzij zag. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 4. Ha Ad,
  ik begrijp dat je liever een laag standpunt had gewild, maar toch heb je de strandleeuwerik er hier wel duidelijk en mooi opstaan. Ook deze beelden van de achterkant van de fladderende fazant vind ik erg leuk; de close-up erg mooi geworden. En verder ook een fijne serie.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Ja, voor de eerste ontmoeting met een strandleeuwerik zou je tevreden kunnen zijn, maar het licht was veel te hard en het standpunt verre van ideaal. Hopelijk krijg ik snel nog een betere kans. Leuk dat je de beelden van de achterkant van de fazant ook kunt waarderen. Dank je voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 5. Hallo Ad
  so ein Bericht mit schönen Fotos schaut man sich gerne an, dazu die Lerche und der Fasan
  perfekter Tag
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Danke schön für das Kompliment und deine Reaktion es war schön um das zu erleben.

   Grüsse,
   Ad

   Verwijderen
 6. Geweldig Ad, die strandleeuwerik. Ooit één keer op de foto gekregen (Kwade Hoek) daarna niet meer gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Gerrit, ja je ziet ze maar sporadisch. Meer dan tien jaar geleden zag ik ze eens in Zeeland en ooit op het strand van Terschelling, maar daarna nooit meer. Vandaar dat ik hier erg enthousiast over was.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hallo Ad,
  Ja dat is een hele mooie, de Strandleeuwerik en het is je ondanks zijn schuwe gedrag toch gelukt om vast te leggen. Zijn toch mooie platen geworden.
  Heb deze soort ook eens gezien bij Kwade Hoek en toen kon ik niet eens afdrukken vanwege half bevroren vingers haha! Is later gelukkig goed gekomen, zowel met de vingers als de foto's van de Strandleeuwerik.
  Ook fraai heb je de andere soorten vastgelegd, ook weer een hele mooie serie van de Fazant, prachtig zo met al die kleuren.
  Groet Bert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bert,

   Het is een mooie soort inderdaad, maar de foto's hadden beter gemoeten. Maar je moet roeien met de riemen die je hebt als de weersomstandigheden niet meewerken. Een volgend keer ben ik ook ongetwijfeld beter voorbereid op het gedrag van deze vogel. Heb je foto's van deze soort niet gezien, maar ga toch eens even verder snuffelen op je blog. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hallo Ad,
  Strandleeuweriken heb ik in Nederland nog nooit gezien maar wel in Kirgistan. Als je de mazzel hebt dat je daar meerdere vogels ziet dan stijgen je kansen uiteraard om er geslaagde plaatjes van te maken. Ik kon bijvoorbeeld wel een laag standpunt kiezen. Ik snap dat je ondanks alles toch heel tevreden bent met deze beelden. De andere zijn vertrouwde eilandfoto's, waarbij ik vooral de fazantenhaan mooi vind. De beelden met de uitgespreide veren waarmee je besluit vind ik fraaie onderscheidende platen.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Dan heb je in Kirgistan inderdaad geluk gehad, dat geluk hoop ik hier ook nog eens te hebben want in Kirgistan zal ik nooit komen. Mooi te lezen dat je de fazantfoto's kunt waarderen, dat zal niet voor iedereen het geval zijn omdat ze wat anders zijn dan we meestal gewend zijn. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 9. Heel mooi Ad die strandleeuwerik. Portretje van de fazant vind ik ook heel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Caroline, leuk dat je de twee hoofdrolspelers in mijn blog mooi vindt.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 10. Ha Ad wat heb heerlijk kunnen genieten op het mooie Texel en met z,on mooie serie thuis kunnen komen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bas,

   Ja, op Texel is het altijd genieten, je hobt er van de ene hotspot naar de andere, er is altijd wat te zien en de natuur is er prachtig. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 11. Hai Ad,

  Ik heb een jaar of vijf geleden het geluk gehad dat er een groep van een stuk of 20 strandleeuwerikken in de slufter zat. Helaas was er toen erg veel zeemist en de omstandigheden verre van ideaal. Ik kon ze echter wel met een laag standpunt fotograferen, maar zou het graag nog een keertje over willen doen. Hopelijk bij een volgend bezoek aan Texel. Ik denk dat je inderdaad niet echt mag klagen met het resultaat van deze minimale mogelijkheid. Hij staat er gewoon lekker scherp op. Binnen is binnen zou ik zeggen en later maar weer eens verbeteren. Zo blijf je uitdagingen houden. Voor de rest een mooi overzicht met wat Texel te bieden heeft. Blijft toch een toplocatie. Leuk trouwens die afsluitende foto.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Ja, het is altijd wel wat, de ideale omstandigheden tref je eigenlijk maar zelden. Maar dat houdt onze hobby nou net zo uitdagend vind ik, er is altijd weer een reden om op stap te gaan om te proberen jezelf te verbeteren. Ik hoop eveneens als jij nog eens een kans te krijgen bij de strandleeuwerik. Heerlijke locatie inderdaad TEXEL. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 12. Hoi Ad,

  ik vind het sowieso al knap dat je een strandleeuwerik hebt gezien en nog sterker dat je deze kon footgraferen. Ik wed dat menigeen jaloers op je is want wanneer zie je deze nou!!??!! Je bent zelf niet zo tevreden over deze foto's maar je hebt er toch aardig wat van weten te maken. Het zijn dus wel degelijk meer als alleen bewijsplaatjes ;-)

  Graspieper, kneu en lepelaar kon je ook heel mooi vanuit een mooi laag standpunt fotograferen. de Kievit is ook een hele fraaie plaat en ja dan..... die fazant is toch wel heel erg mooi zeg! Vooral die laatste 3 foto's zijn echt super 😁. Ik heb weer genoten van je prachtige foto's.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Ja, strandleeuweriken zie je inderdaad niet zo vaak en hij stond ook al lang op mijn verlanglijstje. Leuk dat je het meer dan bewijsplaatjes vindt, ik hoop ze toch nog eens beter te kunnen fotograferen. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 13. Hoi Ad,
  Mooie serie weer!
  Ik had me al verheugd op de strandleeuweriken!! Fantastische vogels vooral als je iets van die zwarte hoorntjes ziet. De andere foto's zijn ook erg sfeervol. op en voor de duindoorns. Mooi die fazantenhaan. Vaak een ondergewaardeerde soort maar hij is zo prachtig.Deze serie geeft dat ook weer. De graspieper en de kneutjes, heel mooi. Maar de lepelaars en de kievit heb je ook prachtig gefotografeerd. Maar.....ik ben natuurlijk helemaal weg van die strandleeuwtjes ;-) Grote klasse!
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Ja, die strandleeuwerik was wel waar het me om ging bij mijn bezoek aan de Slufter en hoewel het beter kan was ik toch wel blij dat ik hem na zoveel jaren eindelijk eens voor de lens kreeg. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 14. Fantastisch, zo een strandleeuwerik voor de lens te krijgen. Misschien niet jouw ideale setting, maar laat wel mooi de biotoop zien.

  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Gerrit,

   Ja, het is inderdaad wat je zegt wel het biotoop waar de strandleeuwerik voorkomt, maar een volgend keer, en ik hoop dat die er komt, zou ik hem toch graag vanuit een wat lager standpunt willen fotograferen. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen