Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zaterdag 22 augustus 2020

Tuinfotografie

Dit keer eens heel wat anders dan jullie van mij gewend zijn n.l. geen vogels, maar in de plaats daarvan foto's die ik in onze achtertuin gemaakt heb. Je zou ze met wat lef macro-foto's kunnen noemen, maar die kwalificatie durf ik er nog niet aan te geven, ik ben er n.l. nog helemaal niet tevreden over en ook nog niet klaar mee.
Door het hete en droge weer, vooral hier in het zuiden, ben ik de afgelopen maand nauwelijks de deur uit geweest. Behalve dat ik het te warm vond laten de vogels zich dan ook veel minder zien en als je daarbij optelt dat de plassen hier in de regio bijna allemaal drooggevallen zijn en dat per definitie hier in de omgeving toch wel de hotspots zijn op het gebied van vogelfotografie heb ik dat maar even gelaten voor wat het was en me noodgedwongen gericht op wat bezig zijn met de macro-lens in de tuin. Niet direct mijn kopje thee en ik heb ervaren dat het bijzonder moeilijk is om aansprekende foto's te maken, maar wel leuk om te doen en je hier ook wat in te bekwamen.
Nogmaals, ik vind de foto's nog lang niet goed genoeg vooral omdat ik nog niet de achtergronden heb weten te creëren die ik graag zou willen met herhalingen en zachte bokeh ringen. Recent heb ik een oud Helios lensje aangeschaft waar ik wat mee aan het experimenteren geslagen ben en in combinatie met wat tussenringen hoop ik wat meer aansprekende resultaten te kunnen behalen. In dit blog zijn daar overigens nog geen foto's van opgenomen.
Heb ik hiermee de vogelfotografie vaarwel gezegd? Nee allerminst, dit blijft toch mijn ding waar ik me in hoofdzaak op blijf richten met af en toe een uitstapje naar macro- en landschapsfotografie.
Bedankt nog voor jullie leuke reacties op mijn vorige blog over de zwarte sterns (klik hier)  en veel kijkgenoegen bij dit blog.

Groeten,
AdEnkele jaren geleden waren we bij een tuincentrum om wat nieuwe planten aan te schaffen. Bij de uitgang stond een bak met uitgebloeide planten waarvan elke klant er gratis wat van mee mocht nemen. We kozen voor enkele kievitsbloemen die er niet meer uitzagen en ik zette die thuis zonder verwachting in de tuin. Het jaar daarna deden ze niets, maar tot mijn verwondering begonnen ze dit jaar te groeien en warempel zelfs te bloeien. Een mooi foto-object.Ik heb zitten stoeien met de belichting en witbalans.En kwam tot de conclusie dat ik het met een wat donkere achtergrond toch het mooiste vond.Aan het andere plantje kwamen bloemen met de meer traditionele kleur van kievitsbloemen.


Het is sowieso al lastig scherpstellen bij zo'n makkelijk beweegbare bellenbloem, elk zuchtje wind heeft er vat op, en dan moet je ook nog geluk hebben dat er niet net een blad voor waait. Veel foto's moest ik weggooien omdat de bel niet vrij hing.Ik heb ook nog geprobeerd om de achtergrond wat lichter te krijgen, maar met een donkere hederahaag op de achtergrond was dat vrijwel onmogelijk.Tenslotte heb ik me in allerlei bochten gewrongen om tussen de haag en en tere plantje te komen zodat ik de andere kant op kon fotograferen, een totaal ander plaatje was het resultaat.Een ander plantje waar ik mee aan het experimenteren ben geweest is deze dotterbloem die in de vijver stond.Een diafragma van f3.8 en toch nog veel te veel scherpte naar mijn zin.Dan toch nog maar eens wat dichterbij kruipen, de voor- en achtergrond worden dan al iets vager.En nog wat dichterbij begint het er eindelijk wat op te lijken.Mooi om van zo dichtbij de details van zo'n bloem te zien waar je anders zo aan voorbij loopt. Een varen die zich ontrolt was het volgende projectje waar ik me mee bezig hield.Een klein wondertje als je ziet hoe zo'n blad zich ontwikkelt.En als je dan heel dichtbij gaat ontstaat er zowaar een wat abstract beeld.Een andere vijverplant is dit waterdrieblad.Hele fijne gerafelde bloemblaadjes met kleine rode bloemknoppen.Mossen zijn echte miniatuurtjes. In ben geen kenner daarvan, het zou zilvermos of ruig haarmos kunnen zijn, maar ik werd geboeid door de typische groeiwijze.


Geen idee wat de functie van van dat "haar" is, maar het beeld deed me denken aan de kop van een middeleeuwse lappenpop.Als dit de bloeiwijze is van dit mos is dat toch bijzonder geinig.Waren de vorige beelden vooral van de prille ontwikkeling van de natuur, de plantenwereld kent natuurlijk ook aftakeling. Deze pluizen van een uitgebloeide paardenbloem zijn daar een kenmerkend voorbeeld van.Pluizenbol, genomen op f4, maar in de nabewerking het contrast flink teruggeschroefd.Al meer dan 20 jaar hebben we een schijnbeuk (Nothogafus antarctica) in onze tuin. Vorig jaar al waren er enkele stronken (het is een struikvorm) afgestorven en op die stronken groeien zwammen.
Ook al een teken van klimaatverandering, hij kan totaal niet tegen droogte en als je naar de Latijnse naam kijkt is hij waarschijnlijk ook niet tegen deze hitte bestand.Ik dacht aan elfenbankjes, maar daarvan zijn de randen wit, terwijl de randen van deze zwam cognackleurig zijn. Wie het weet mag het zeggen.In de tuin vond ik nog een half verteerd bloemblaadje van een hortensia waar ik wat mee uitgeprobeerd heb. Het leidde tot deze en onderstaande foto.Hortensia bloemblaadje.En om na deze foto's van verval van de natuur toch positief af te sluiten tenslotte nog een foto van een ontluikend blad in tegenlicht aan de dikke stam van een moerbeiboom, de oerkracht van de natuur.

Slotwoord: Het was leuk om met met macrofotografie bezig te zijn en dit is slechts een deel van de foto's die ik intussen maakte. Er volgen zodoende nog meer delen, de foto's daarvan moet ik nog bewerken. Maar eerst volgende keer weer een blogje over vogels, dit keer van een bijzondere klauwier.

39 opmerkingen:

 1. Hoi Ad,
  Maar dit is toch fantastisch. Ook al is dit soort fotografie niet jouw ding, je opnames mogen er zijn hoor.
  Prachtig die kievitsbloemen, mooi zo alleen met een fraaie achtergrond.
  En ook dat blad van die hortensia op foto 28 vind ik erg mooi.
  Maar ik begrijp wat je bedoeld, zelf heb ik ook een macrolens maar gebruik hem nooit. Mijn passie ligt op een heel andere soort van fotografie net als wat jij zegt.
  Maar het is natuurlijk wel leuk om zoiets uit te proberen, toch?!
  Ik heb er van genoten hoor Ad, maar ben ook al weer benieuwd naar die Klauwier.

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Leuk dat je dit al zo waardeert en dat er foto's tussen zitten die je mooi vindt. Ja, die kievitsbloemen daar moest ik wel iets mee doen en ze waren ook de trigger voor mij om de macrolens weer eens voor de dag te halen. Het is misschien ook wel goed voor je fotografische ontwikkeling om je af en toe eens buiten je comfortzone te begeven. Bedankt voor je reactie, de ....klauwier volgt z.s.m.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Hallo Ad,
  Zitten toch echt wel hele fraaie bij.
  De Varen die nog opgerold is vind ik super gedaan.
  Mooi zijn de Kievitsbloemen. Pluizenbol staat er toch ook goed op.
  Lijkt me niet eenvoudig om met Macro te fotograferen, maar als ik dit zo zie ben je al op de goede weg.
  Groet Bert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bert,

   Mooi dat je vindt dat er al enkele goede tussen zitten, macro wijkt totaal af van vogelfotografie en is ondanks dat de onderwerpen meestal stil staan best lastig om goed te doen. Dank je voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hoi Ad, heel mooi. De kievitsbloemen zijn wel heel mooi. Ik heb zelf ook geen macrolens en ik ga die ook niet aanschaffen omdat ik toch bijna altijd vanuit de auto fotografeer. Het is dan maar zoals het is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Caroline,

   Ja, als je vanuit de auto wilt fotograferen is macrofotografie wat lastig. Maar, de fotografie waar jij voor gekozen hebt heeft zeker zijn bekoring, ik mag ook graag vanuit de auto fotograferen, zeker vogels omdat die een auto meestal niet met gevaar associëren. Bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 4. Ha Ad wat een schoonheid laat je ons weer op jouw mooie manier zien.klasse.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bas,

   Het is een probeersel en niet meer dan dat, maar heel fijn dat je het waardeert, bedankt daarvoor.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 5. Hai Ad,

  Ik weet precies waar je het over hebt en wat jouw dilemma's zijn. Tijdens diezelfde periode ben ik ook aan de slag gegaan met de macro-lens maar voornamelijk met insecten. Bloemen lijken makkelijer, maar dan zit je inderdaad weer met de wind. Het blijft in ieder geval een zeer lastige tak van sport, maar je moet maar zo denken dat het in het begin ook niet vanzelf ging met de vogelfotografie. Als ik bij andere kijk is het vooral veel kijken door de zoeker om het ideale beeld te vinden en is het vaak een kwestie van centimeters. Met veel oefenen krijg je vanzelf dat gevoel. Maar ik moet zeggen, dat je toch een alleraardigste serie hebt neergezet hoor. Vooral de éénnalaatste. Ik denk dat als je die op een spiegel had neergelegd, dat je dan een superfoto had gekregen. Wat ook helpt is het gebruik van een handsproeier om waterdruppels in de achtergrond te spuiten. Dan krijg je die mooie rondjes in de achtergrond.
  Al die echte macro-fotografen hebben gewoon allemaal van dat soort trucjes.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Leuk te lezen dat ook jij als vogelfotograaf aan de slag bent gegaan met macro en dat jij dezelfde dilemma's worstelt. Je hebt gelijk, wij beschouwen een geslaagde vogelfoto vaak als vanzelfsprekend, maar als je ziet wat er regelmatig voorbij komt is dat blijkbaar toch nog niet zo eenvoudig. Die glasplaat onder dat hortensiablaadje daar had ik wel over nagedacht, maar ik vond het teveel gedoe, volgende keer toch maar eens proberen. Ja, die handsproeier is me bekend, zou een volgende stap kunnen zijn in mijn escapades in de macrofotografie. Ik weet dat doorgewinterde macrofografen zich van allerlei trucjes bedienen, gezien ook tijdens de webinars die ik via de Pixfactory heb gevolgd o.a. van Johan vd Wielen. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 6. Hallo Ad,
  Je komt hier toch echt wel met een mooie serie. Natuurlijk weet ik niet hoe je het voor ogen hebt gehad, maar ik vind dat er veel mooie platen tussen zitten. Het vergt echter veel geduld, waardoor je er bijna eindeloos mee bezig kan zijn. Boeiend vind ik het vooral dat er een hele andere wereld voor je opengaat. Er wordt veel zichtbaar dat je met het blote oog niet of nauwelijks kan zien. De kievitsbloem en de varen leverden voor mij de meest aansprekende plaatjes op. Met het blad zou ik verder experimenteren want volgens mij is er nog meer uit te halen. Bovendien leuk om te doen.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Och, ze zijn misschien niet onaardig en als niet macrofotograaf moet je natuurlijk niet direct al te hoge verwachtingen koesteren, maar ik wil toch wat meer werk maken van die achtergronden. Ik weet dat dat niet eenvoudig is en veel geduld en experimenteren kost, maar de wereld van het kleine is inderdaad erg boeiend. Dank je voor je tips en je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hallo Ad, prachtige onderwerpen om van dichterbij op de foto te zetten. Dat is wel besteed aan jou want het is genieten van de resultaten. Kievitsbloemen, ik moet hier bekennen dat ik die nog nooit in levende lijve heb kunnen aanschouwen. Prachtig. Ook dat zaad met hoedje, heel goed gezien. De resten van een blad zo kunstig hoe je die hebt weergegeven. All in all genieten.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos,

   Ja, het is leuk om hiermee bezig te zijn. Die kievitsbloemen komen in het wild ook niet zo vaak voor, ik heb begrepen dat hier in Nederland alleen in Overijssel nog een plek is waar ze uitgebreid bloeien. Maar, in gecultiveerde vorm zijn ze ook mooi en dan kun je ze in eigen tuin kweken en fotograferen. Dank je voor je enthousiaste reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 8. Ha Ad,
  voor iemand die begint met macro heb je niet de makkelijkste onderwerpen uitgekozen. Die kievietsbloemen zijn ontzettend lastig om leuk op de foto te zetten. Foto 3 vind ik dan erg goed gelukt; foto 8 heeft een fijngekleurde achtergrond.
  Die mosjes (zullen wel piepklein zijn geweest) zijn heel erg leuk - net poppetjes met een rare pruik op. De pluisjes van de paardenbloem zijn ook niet makkelijk, toch heel mooi geworden.
  Maar het allermooist vind ik 17 en 18 - wat is dat waterdrieblad een fijne bloem en wat heb je die prachtig weergegeven. Al met al dikke complimenten.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Ik heb natuurlijk wel eens vaker wat met een macrolens gedaan, o.a. vlinders en libellen, maar me nooit zo verdiept in bloemen en planten. Bovendien is dat dan meestal meer close-up fotografie dan macrofotografie. Ja, dat heb ik ervaren met die kievitsbloemen, die belletjes hangen bijna nooit stil. Leuk dat je er enkele geslaagde tussen vindt zitten. Die losjes waren inderdaad echt heel klein en dan zit je n.m.m. echt in de macrofotografie. Lastig om dat enigszins scherp te krijgen ook. Dank je voor je erg positieve reactie, een stimulans voor mij om er mee door te gaan.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 9. Hallo Ad
  dein Ausflug in die Makrowelt ist dir perfekt gelungen, die dunklen Hintergründe finde ich persönlich sehr schön so kommt das Hauptmotiv sehr gut zur Geltung
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Dank je dat mijn experimenten geslaagd vindt, het was inderdaad een uitstapje, maar wel een dat smaakt naar meer. Het hoofdmotief komt met een donkere achtergrond inderdaad goed tot zijn recht, maar ik vind die zachte onscherpe achtergronden met herhalingen toch ook heel mooi. Is voor mij een volgende stap om te proberen.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 10. prachtige foto's !!!!
  Wat voor fototoestel gebruik je?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Matty, de camera is wat mij betreft niet zo relevant, maar als het je helpt, ik fografeer o.a. met een Nikon D500.

   Verwijderen
 11. Leuk om te zien dat je je eens op het macro-pad hebt begeven. En ja, dat gaat dan niet meteen allemaal vanzelf, maar je weet het hè, 'Oefening baart kunst' ;-)
  Maar je bent zeker niet verkeerd bezig, ik zie prima scherpe beelden en dat is een goede start.
  Het zal je niet verbazen dat de foto's 12 en 13 mij aanspreken, heel mooi met de zacht weglopende scherpte. Ook de varens 14 en 15 zijn fraai, waarbij 15 bij mij een streepje voor heeft, die is sierlijker.
  Gewoon lekker doorgaan met oefenen, en probeer eens met tegenlicht te spelen, daarbij heb je eerder mooie effecten met bokeh en zo.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes,

   Haha, die blogtitel van jou is wel multi inzetbaar, maar in dit geval zeker ook toepasselijk. Mooi dat jij in elk geval een beginpunt ziet, maar ik zou er wat voor over hebben als ik enkele trucs uit jouw toverdoos zou beheersen. Het verbaast mij zeker niet dat 12 en 13 jou aanspreken als specialist in het zachte. Bedankt voor je reactie en tip v.w.b. het tegenlicht, wist ik al wel met bokeh door open plekken in het gebladerte en water in de achtergrond, maar ben er nog niet aan toegekomen om hier meer mee te spelen, maar ik ga er zeker mee door.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 12. Hallo Ad.
  Je hebt mooie foto's gemaakt met je macrolens hoor.
  De foto's nr. 3 / 12 / 14 / /27 / 29 springen er uit voor mij.
  Mooie kleuren scherpteverloop, niet dat de andere dat niet hebben maar deze vind ik gewoon het mooist.
  Groetjes Tinie

  @ Ik heb je vraag op mijn blog net geantwoord, wel een beetje laat maar was even niet aan het bloggen ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tinie,

   Dank je, van jou als macrofotografe vooral ook op het gebied van bloemen is dit wel een compliment. Ik ga meteen eens even naar het antwoord op mijn vraag in je blog kijken, bedankt daarvoor. Maakt niet uit dat het wat later is, ik loop momenteel door vakantie ook een stuk achter met de blogcommunicatie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 13. Hoi Ad
  mooie opnames heb je gemaakt top,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Herman, leuk dat je de opnames al top vindt.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 14. Wat leuk om te zien, en ik vind er hele mooie tussen zitten. Vond het wel bijzonder om kievitsbloemen te zien in augustus, die bloeien in het wild in maart of april. De dotterbloem serie vind ik het mooist, dat experiment is zeker geslaagd. Ook de varen close ups zijn prachtig. Wat ik mij afvroeg....komen er geen vogels naar jou vijver om te drinken of te badderen, omdat de poelen in de natuur droog stonden?
  De foto's van de zwam en het hortensiablad spreken mij ook erg aan.
  Zeker de moeite waard om ook in de herfst nog eens zo'n macro rondje te doen
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De kievitsbloemen heb ik weliswaar in augustus in een blog verwerkt, maar ik heb ze begin april in onze achtertuin gemaakt. Leuk dat je mijn experimentjes geslaagd vindt Ghita. Er komen en kwamen gedurende die droge periode nauwelijks vogels bij mijn vijver, door het bos waar ik tegenover woon loopt een klein meanderend riviertje en ik vermoed dat ze daar gingen drinken. Ze kunnen zich daar ook meer schuil houden voor evt. predatoren want in die periode zijn ze al volop aan het ruien en dus kwetsbaar. Ga zeker nog verder aan de slag met macro's. Bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 15. Hoi Ad,
  Leuk om van jou weer eens een macroserie te zien, iets totaal anders dan vogelfotografie. Leuk ook dat je het geëxperimenteer (geklooi...) en de bijbehorende frustraties niet uit de weg gaat. Je eerste plaatjes van de kievietsbloemen zijn zeker niet de mooiste, maar de laatste foto van die serie vind ik toch wel een hele fraaie hoor. Een mooie macro staat of valt met een mooie achtergrond en je weet in ieder geval al wel wat daar onder verstaan wordt. Het vinden van een leuk onderwerp is meestal niet het allermoeilijkste, maar de bokeh bollen vinden (of juist een mooie egale en zachte achtergrond) is vaak het meeste werk. Goed zoeken en draaien en kantelen van de camera is dan het devies! De twee close-up foto's van de dotterbloem vind ik erg geslaagd en de twee foto's van het hortensiablaadje idem dito. En ook met het zoeken naar wat abstractere beelden zoun ik zeker mee door gaan. Dat laatste probeer ik ook wel eens, maar is nog niet zo eenvoudig. Daar moet je echt oog voor hebben. Kortom: er zit muziek in, dus ga hier zeker mee door! Gelukkig gaat het paddestoelenseizoen alweer bijna los (hoop ik)...
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dick,

   Inderdaad totaal anders dan vogelfotografie en niet bepaald makkelijk. Ik ken de techniek van bokeh-bollen, maar in mijn tuin waar deze foto's gemaakt zijn is dat vrijwel uitgesloten. Die abstracte beelden begin ik steeds meer bewondering voor te krijgen, maar het is lastig om registrerende fotografie los te laten als je dat al zo lang gedaan hebt, het wordt min of meer je handelsmerk. Zie ook uit naar weer eens wat paddenstoelenmacro's.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 16. Hoi Ad,

  erg leuk om ook bij jou wat anders te zien en wel bloemen en bloemetjes :-) De kievitsbloemen zijn sowieso erg leuk om te zien en ook jij hebt de witte variant. Dan je foto's zelf. Je zegt dat het niet echt macro's zijn maar er zitten er tussen die daar wel voor door gaan zoals bv de omtollende varens (foto 14, 15 en 16, of het hart van de dotterbloem (foto 12 en 13). Ook het haarmos is echt macrowerk!!!! De 2e en 3e laatste foto vind ik ook ontzettend mooi.
  Leuk dat je een Helios lensje hebt gekocht en ik ben dan ook zeer benieuwd naar je resultaten :-)
  Van deze reeks heb ik sowieso heel erg gemoten.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Ja, het begin is gemaakt, we zien wel waar het toe leidt, maar ik wil er in elk geval nog wel even mee doorgaan. De eerste resultaten met het Helios lensje zijn binnen, erg moeilijk door de minieme scherptediepte zeker in combinatie met tussenringen. Ga ze z.s.m. bewerken. Dank je voor je positieve reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
  2. Ja dank je wel Ad,
   ik was hier dus wel al geweest maar heb nooit over die gesteeld haarmuts nagedacht.
   Leuk om je foto's nog eens te zien :-))))

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 17. Hallo Ad,
  Ik had even een blogpauze, vandaar mijn late reactie.
  Een boeiende serie, waar ik met plezier naar heb zitten kijken! Die gele kern van de dotterbloem deed me denken aan de kern van de Clematis montana, je hebt niet in de gaten hoe mooi het is tot je er met e neus bovenop zit! Je vijverplanten zijn ook heel mooi geplaat, De varen met details super! Ik moest lachen om je haarmos. Geweldige foto's. Ook je hortensiablaadje en de fel groene blaadjes langs de stam, echt mooie foto's. Bij de paardenpluis had je ook mooi licht. Fijn dat er nog een vervolg komt.....(gauw alle blogs lezen, dan kom ik het misschien al tegen, maar ik begin netjes onderaan de leeslijst nog 30 berichtjes te gaan... ;-)
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Maakt allemaal niet uit als je het enthousiasme in het bloggen en vooral in het fotograferen maar blijft behouden. Ja, met macrofotografie gaat er soms een wereld voor je open, daar zouden mensen die weinig om natuur geven eens wat meer naar moeten kijken. Hoop dat je intussen wat bijgelezen bent. Bedankt voor je reactie.

   Groetejs,
   Ad

   Verwijderen
 18. Trochę się uśmiechnęłam, jak przeczytałam o Twojej fotografii. Ja również fotografuje i ptaki, i ogród. Ciekawe zdjęcia zrobiłeś. Ja pasjonuję się fotografią ogrodową. Raczej unikam ciemnego tła, ale się zdarza. Mam obiektyw macro 100mm, przysłona 2,8 i tło się fajnie rozmywa. A jeśli ma się jaśniejszy obiektyw - to już jest bajka!
  Nie rezygnuj z fotografii ptaków. Przecież m0ożna fotografować jedno i drugie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reactie Ludmila, ik begrijp dat je ook van tuinfotografie houdt. Mijn vogelfotografie geef ik zeker niet op, dit was meer een tussendoortje.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen