Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

vrijdag 31 juli 2020

Zwarte stern

Op een mooie dag in juli vorig jaar maakten we een autotochtje naar de Ooijpolder, primair om daar wat rond te kijken, van de natuur te genieten en als het kon onderweg nog een terrasje te pikken.
Maar zoals dat meestal gaat kan ik het dan toch weer niet laten om de camera (met telelens) mee te nemen, je weet tenslotte nooit of je onderweg nog iets leuks tegenkomt om te fotograferen.
Nou, dat laatste was beslist het geval en ik was maar wat blij dat ik het besluit had genomen om mijn camera toch maar weer mee te nemen.
Nadat we met veel moeite door Nijmegen waren gekomen, het was net enkele dagen voor de aanvang van de Nijmeegse vierdaagse en veel wegen waren al afgezet terwijl ik me verbaasde over de talloze bankstellen die door particulieren overal langs de route waren neergezet, kwamen we uiteindelijk op een dijk langs de Oude Waal terecht.
In mijn ooghoeken zag ik daar enkele zwarte sterns vliegen en toen ik daarvoor stopte zag ik dat er vlotjes in het water waren gelegd waar de sterntjes bij gebrek aan krabbenscheer op konden broeden. En daar maakten ze volop gebruik van, er broedden een tiental paartjes terwijl sommigen al jongen op het nest hadden.
Ik ben er eens goed voor gaan staan en kon onderstaande foto's maken. Aanvankelijk stond ik boven op de dijk te fotograferen en was de afstand tot de sterns vrij groot, maar omdat het talud vrij toegankelijk was ben ik langs de dijk naar beneden geklauterd (het was vrij steil en mijn apparatuur weegt wat kilo's) waardoor ik niet alleen dichterbij, maar ook op gelijke hoogte met de sterns kon komen.
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik de foto's nagenoeg allemaal  heb afgesneden omdat ik die vlotjes oerlelijk vind en niet op de foto's wilde hebben.
Enne o ja, dat terrasje is er ook nog van gekomen, in een naburig dorpje kon ik, onder het genot van een consumptie, de resultaten alvast op mijn schermpje bekijken en wist ik dat ik mijn camera niet voor niets had meegenomen.
Veel kijkplezier bij deze mooie sternsoort die maar op enkele plekken in Nederland broedt en bedankt nog voor jullie leuke reacties op mijn vorige blog over het "Hutje in Brabant" (klik hier)

Groet,
AdAls de een gevoerd wordt, hier met een gevangen juffertje, wacht de ander geduldig onder moeders vleugels.Hier stond ik aanvankelijk op de dijk, de sterntjes reageerden op elke vogel die over kwam vliegen of het nou hun eigen ouders waren of niet.Als een van de oudervogels aan komt vliegen met een lekker hapje reageren ze uiterst fel. Ze willen allebei als eerste aan de beurt komen.Het gaat niet altijd meteen goed, de kleintjes kijken reikhalzend uit naar dit hapje, maar de oudervogel had nog zoveel vaart dat ie voorbij vloog en een nieuwe aanvliegpoging moest ondernemen.Beide ouders zorgen voor de jongen, in dit geval kunnen ze er ieder eentje voor hun rekening nemen.Als ze voorbij vliegen gaat dat razendsnel, je moet de camera meetrekken om hem in de focus te houden.Altijd honger, maar niet altijd brengt een oudervogel iets lekkers mee.En vliegt dan gelijk maar door.Het gezinnetje bij elkaar, een vredig tafereeltje nietwaar.Een eindje verderop zaten twee sterntjes uit te rusten op enkele metalen palen die in het water stonden.Behalve de zwarte sterns zat er ook paartje futen. Zo te zien hadden ze elk de zorg voor een jong.Zoals gezegd ben ik op een gegeven moment vanaf de dijk naar beneden gelopen waardoor ik niet alleen dichterbij kwam, maar ook vanaf een lager standpunt kon fotograferen.Hierdoor kreeg ik ook de gele plompen op de achtergrond in beeld.Een intiem plaatje, beetje jammer dat er net een grasspriet voor het oog van het linker pulletje zit.Oei, die helling is wel erg steil.Er werden volop visjes, meestal zandspiering, aangevoerd.Een mooi moment, alhoewel een fractie van een seconde later was nog beter geweest.


Met een kleinere prooi, maar hier wel op het juiste moment afgedrukt. Jammer is dan weer dat er net een vleugel voor z´n kop zit.Even een rustpauze tijdens het voeren door.De oudervogels houden voortdurend contact met elkaar.Alweer onderweg, maar dit keer zonder prooi.De jongen worden steeds ongeduldiger..........en de snaveltjes gaan steeds verder open.Ook de vleugeltjes worden gebruikt om te bedelenJe kunt al goed de in ontwikkeling zijnde vleugelpennen zien.Eindelijk verschijnt een van de ouders dan weer met een gevangen juffertje.Ik heb de camera maar even laten ratelen om zo dicht mogelijk bij het juiste moment van overdracht te komen.Dit begint erop te lijken.Het andere jong wacht nu geduldig tegen moeders flanken.Dan verschijnt de andere ouder met weer wat lekkers.En kon ik eindelijk de foto maken waar ik op gehoopt had, hier is de prooi overdracht heel dichtbij.Hier zie je hoe ontzettend lang de vleugelpunten zijn, een kenmerk overigens van alle sternsoorten.Een van de futen kon ik nu ook van veel dichterbij fotograferen. Hier gekozen voor een panoramische uitsnede zodat hij mooi uitkomt tussen de watergentiaan.Hier heeft een jong net een visje aangeboden gekregen.Als een engel hangt hij, of zij, boven het jong.De aanvoer is weer onderweg.Tenslotte lukte het me die middag nog een prooioverdracht vast te leggen.

En omdat hier het voermoment, de gestrekte vleugels en de gele plompen in de achtergrond samenkomen mag deze foto het blog afsluiten.

Slotwoord: Ik weet het, dit blog is weer veel en veel te lang, Ik had honderden foto's geselecteerd en daar zijn er al heel veel van afgevallen, maar ik meende met deze selectie recht te doen aan deze onvergetelijke middag met de zwarte sterntjes.
Intussen heb ik dit jaar deze mooie soort ook bij de Zouweboezem kunnen fotograferen, maar daar hadden ze nog geen jongen en heb ik me vooral gericht op vliegbeelden. In een later blog wil ik daar verslag van doen.

13 opmerkingen:

 1. Prachtige beelden van bijzondere natuurmomenten, Ad.
  Ik kan me voorstellen dat dit een onvergetelijke middag was voor jou. Geweldig om dit van dichtbij te kunnen zien. En wat fijn dat je je camera mee had.
  Ik heb genoten van je fijne verslag.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het waren inderdaad mooie natuurmomenten Corrie, zeker als je daar min of meer per toeval bij uitkomt geeft dat veel voldoening. Dank je voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 2. Hoi Ad,
  Deze blog is zeker niet te lang hoor, want dit is lekker meegenieten. Want wat een mooie foto's!!
  Het enthousiasme in je woorden spat er vanaf en dat is terecht ook. Want dit zijn toch waanzinnige foto's. Zo leuk om deze zwarte stern in verschillende posities te zien om zijn jongen te voeren. Mooi met gespreide vleugels en dan ook nog haarscherp. Mooi ook dat je later ook nog wat lager op die dijk kon komen en ze vanuit een andere positie kon fotograferen. Dit is genieten hoor!! En ik begrijp dat je het terrasje hebt overgeslagen, maar dit had toch wel een pintje als beloning verdiend...haha.., toch?!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Fijn dat je het hele blog kon uitzitten, het is steeds lastig om keuzes te maken en dan wordt zo'n blog soms wat lang. Je wilt ook dat het recht doet aan zo'n ervaring en het vele werk dat je hebt aan de nabewerking. Bedankt voor je reactie....enne dat terrasje hebben we echt niet overgeslagen (kijk maar in het laatste stukje van de koptekst) het pintje na afloop was een mooie afsluiter van de middag en smaakte verdomde lekker.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Ha Ad wat een blog die had van mij nog wel veel langer gemogen wat een beauty

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bas,

   Nog langer....haha, ik had niet meer foto's. Nee, serieus ik heb flink zitten selecteren en dan blijven er uiteindelijk toch nog erg veel over, voor jou dus niet teveel begrijp ik. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 4. Hallo Ad,
  Heel goed gedaan al die momenten vastgelegd van de Zwarte Stern met de kleintjes. De foto dat de Stern als een Engel boven de kuikens hangt is werkelijk super!
  Goed dat je de camera had meegenomen.
  Mooie blog.
  Groet Bert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bert,

   Het is moeilijk om bij zoveel gemaakte foto's uiteindelijk een keuze te maken welke je in een blog opneemt. Goed, als ik jouw reactie zo lees dat ik die "engel" ook opgenomen heb. Dank je voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 5. Hoi Ad, prachtige fotos van de zwarte sterns. Zeker die kleintjes, heel mooi. Groetjes Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hai Ad,

  Grappig om te lezen dat jij bij dit soort uitstapjes je camera meeneemt, want ik doe dat namelijk ook regelmatig. Ik had het 1 keer niet gedaan en daar achteraf enorme spijt van gehad. Je komt dan namelijk altijd iets leuks tegen. Of de duvel ermee speelt. Leuk om jouw serie te zien van de zwarte sternen en ik denk dat je een flinke portie geluk hebt gehad. In juli nog zulk betrekkelijke jonge vogels vinden is volgens mij betrekkelijk laat. Medio juni komen normaal gesproken de eieren uit van deze soort. Ik vind het ook grappig om dingen te zien, waar ik ook last van had. Een grasspriet hier en een grasspriet daar. Die rotdingen zitten in ieder geval regelmatig in de weg en hebben bij mij een hoop foto's in de prullenbak doen belanden. Opvallend bij jouw foto's van ik de hoogte van de graspol op het vlotje. Vreemd dat dit zo'n bergje vormt en ik ben benieuwd wat daarvoor de reden is. Heerlijke serie van een prachtige soort. De voedermomentjes zijn bij mij favoriet. Daar ga ik echt voor richting zo'n kolonie. Je laatste foto is een waardige afsluiter. Geen last van grassprieten op dat vlotje, beide kleintjes mooi en beeld en ook de oudervogel in een mooie positie.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Ad,
  Het is een goede keuze geweest om je spullen mee te nemen, want anders had je een keer terug gemoeten. Alleen ernaar kijken had je echt niet leuk genoeg gevonden. Dat je de moeite hebt genomen om wat langs de helling af te dalen loont wel. Het is een mooi overzicht geworden van het wel en wee van een sternen gezinnetje. Dat je kritisch blijft over details (grasspriet voor een oog, een kop slechts gedeeltelijk of helemaal niet zichtbaar) is herkenbaar en onvermijdelijk. Je hebt echter genoeg fraaie beelden om hier een goed gevoel aan over te houden.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ad,
  wat een gaffe serie is dit geworden hier kan je mee tuis komen,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ad,
  Een bekend plekje! Ik probeer daar elk jaar wel een keertje even te gaan kijken. Onderaan de dijk is inderdaad een ideale plek, op ooghoogte. Het voordeel van deze plek t.o.v. de Zouweboezem is dat het je er altijd alleen bent (tot nu toe tenminste wel) en dat de begroeiing van de - inderdaad oerlelijke - vlotje wat mooier is (naar mijn smaak), hoewel daar op jouw foto's niet veel van te zien is. Het is bovendien lekker dicht bij mijn oppasadres... Eind juni-begin juli is volgens mij de beste periode om te gaan, dat levert de leukste platen op. Een visoverdracht of - nog leuker - een misser zit er dan meestal wel tussen. Meestal ga ik een uurtje zitten (veel langer mag ik niet weg van mijn kleindochter...) en dan heb je wel weer genoeg materiaal bij elkaar geschoten om een blogje te vullen. Ik moet mijn foto's (nog een dikke 100 over) van dit jaar nog steeds bewerken en blogklaar maken, maar dat gaat snel gebeuren.
  Jij laat hier wel een heel lange, maar ook erg fraaie serie zien met inderdaad de afsluiter als mooiste.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen