Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

maandag 13 juli 2020

Hutje in Brabant
Hoewel ik veelal in de vrije natuur en soms ook vanuit openbare vogelhutten fotografeer vind ik het af en toe wel leuk om ook eens vanuit een particuliere vogelhut te fotograferen.
Via een vriend kon ik vorig jaar een dagje fotograferen in zo'n vogelhut aan de rand van de Strabrechtse Heide in Brabant. Bij deze hut was de laatste tijd regelmatig een havik gezien en hoewel ik die bij een andere vogelhut al eens uitgebreid gefotografeerd had wilde ik hier mijn geluk ook eens beproeven.
De eigenaar woont op plm. 50 meter afstand van de hut en de afspraak was gemaakt dat ik me op de bewuste dag rond de klok van 08.00 uur zou melden bij het woonhuis waarna Stanley, de eigenaar, me de weg zou wijzen naar de stek en nog wat detailinformatie zou geven.
Nadat ik mijn auto had geparkeerd verbaasde ik me al over de aanwezigheid van veel vogels rondom het huis. Bij het oprijden van het bospad had ik al gezien dat de hut zich aan de linkerkant van het pad bevond en na een korte kennismaking nam ik voor een dag mijn intrek in het hutje. Ik zag gelijk al dat Stanley zich aan de afspraak gehouden had om een prooi (houtduif) op een stam te bevestigen i.v.m. de mogelijke komst van een havik.
Ik wist ik niet of ik de opstellingen voor de hut mocht aanpassen, dus die heb ik maar zo gelaten. Al snel dienden zich de eerste vogels aan en kon ik gelijk gaan fotograferen.

Bedankt nog voor jullie reacties op mijn vorige (slot)blog over Texel (klik hier) en ik hoop dat ook deze serie hutfotografie in de smaak zal vallen.

Groet,
AdDit roodborstje had als eerste mijn aanwezigheid in de gaten en kwam al snel een kijkje nemen.Al snel gevolgd door deze boomkruiper op een stam die wat verder weg in het "speelveld" stond.
Omdat het nog vroeg was is het licht redelijk koel, later op de dag kon ik hem nog eens fotograferen bij warmer licht.Een putter kwam even in het vijvertje drinken, maar vloog meteen ook weer door. Door de niet te korte sluitertijd (1/320 sec.) zie je de actie nog in de vleugel. Het spiegelbeeld was een leuke bonus.Al snel meldde zich de eerste appelvink, hier zijn mooi de haakjes aan het uiteinde van de vleugelpennen te zien. Dit is overigens een mannetje, de vrouwtjes zijn minder kleurig.Soms kwamen vogels wel heel dichtbij zitten waaronder deze appelvink. Ik fotografeerde met m'n 300 mm. vast brandpunt lens, zodoende had ik geen keuze in de uitsnede en kon  ik hem er net in z'n geheel op krijgen. Maar goed dat ik m'n converter ertussenuit gelaten had.Deze zat net wat verder weg.De volgende gast die zich aandiende was dit grote bonte specht vrouwtje. Ik denk dat er maar weinig vogelhutten zijn waar deze algemene soort niet vertegenwoordigd is.Dat geldt ook voor de boomklever, de volgende soort die even liet zien wat hij kan en wat andere soorten niet kunnen: naar beneden wandelen langs de boomstam.Groenling, ook zo'n algemene soort, hier nog in het koele ochtendlicht. Evenals de boomkruiper kon ik hem later op de dag nog fotograferen in warmer licht.Doordat de vogels zo dichtbij kwamen kon ik weinig creativiteit in de foto's leggen en de hele serie kenmerkt zich daar door, waardoor het min of meer vogelgids foto's zijn.Deze appelvink maakte het wel heel erg bont, hij kwam zo dichtbij om bijna bang te worden van die grote snavel en doordringende blik. Ach, de neutrale kijker weet nu in elk geval hoe een appelvink er uit ziet.Een zwartkop mannetje kwam ook even een kijkje nemen.In het vijvertje waren een drietal groene kikkers wat aan het stoeien. Het was inmiddels al een eind in de morgen en het licht werd steeds harder.Een andere kikker keek vanaf een afstandje toe.De volgende in de rij was deze boompieper.Door het harde licht moest ik inmiddels al flink onderbelichten.Ik was heel content dat deze mannetjesmerel even achter wat stronken en vegetatie ging zitten zodat ik eindelijk eens wat creativiteit in een foto kon leggen.Ik had al even geen appelvink meer gezien tot ik ontdekte dat zich een hele groep ophield bij een voerplank vlakbij het huis. Ik had daar vanuit de hut net zicht op. Ik heb even een pauze ingelast om de daar gepresenteerde zonnepitten weg te halen in de hoop dat ze zich richting de hut zouden begeven.En dat lukte, korte tijd daarna lieten de eerste zich alweer voor de hut zien.Later, het was inmiddels middag liet ook de boomkruiper zich nog even zien.Het is een vrij onopvallend vogeltje, dat zich graag achter stammen en takken verbergt en daardoor eigenlijk altijd aan de aandacht weet te ontsnappen. Ik had er tot nu toe nog nooit goede foto's van kunnen maken. Later op de middag kon ik nog de de meest verrassende foto maken.Roodborst fel in het licht, maar door de complementaire kleuren valt jij wel lekker op.


Boomklever in andere setting als tegen een boomstam hangend, "even komt hij aan de bloempjes ruiken"In het warme licht kwam ook deze groenling nog even een kijkje nemen.


Intussen gingen de appelvinken helemaal "los"


Een imposante loodgrijze, driehoekige snavel waarmee ze zelfs kersenpitten kunnen kraken.Het vrouwtje is duidelijk minder kleurig gekleed.Het winterkoninkje is in dit blog nog niet aan de beurt geweest, maar ook hij was present voor de hut.


Hij ging er eens even mooi voor zitten, een compositie waar ik wel tevreden over was met wat voorgrond, rustige achtergrond, de witte vlek waar hij in kijkt en de twee gele vlekken die de compositie wat kleur geven.Groene kikker met z'n spiegelbeeld in de onscherp spiegelende randbegroeiing van het vijvertje.Het vrouwtje grote bonte specht kwam ook nog even langs. Intussen was Stanley even een kijkje komen nemen bij de hut. We spraken af dat ik na afloop nog bij hem langs zou gaan om te evalueren hoe het was gegaan die dag.De boomkruiper in weer een heel andere setting, zo tussen het mos op de boomstam heeft het beeld wel iets abstracts. Hij zat zich hier lekker te koesteren in het zonnetje.Ja, en dan de foto die dag waar ik eigenlijk nog wel het meest tevreden mee ben. Ik geef toe het is min of meer een toevalstreffer. Terwijl ik de boomkruiper aan het fotograferen was merkte ik dat die wat merkwaardig gedrag vertoonde. Met gespreide vleugels leek het of hij zich wilde verdedigen of vluchten voor een aanvaller, toen plotseling deze pimpelmees het beeld in kwam vliegen.Gelukkig bevonden ze zich beiden in het scherpstelgebied.Tot slot van dit weer veel te lange blog nog enkele beelden van de appelvink, de soort die in dit blog bij het ontbreken van de havik de hoofdrol speelde.Appelvink man.Appelvink man.Appelvink man.

Slotwoord: Na afloop ging ik nog even bij Stanley langs om de dag te evalueren zodat hij ook de waargenomen en gefotografeerde soorten in zijn dagboek kon noteren, waarna we samen nog een lekker biertje dronken. Ik kon terugkijken op een enerverend dagje hutfotografie met best veel soorten, de havik mocht dan wel verstek laten gaan, maar de appelvinken in de hoofdrol boden meer dan een prima alternatief. Bovendien kon ik de havik eerder bij een andere hut in Brabant al uitgebreid fotograferen, waarvan ik binnenkort een blog wil maken. Tot dan en ik hoop dat jullie dit blog tot het laatst konden uitzitten.

37 opmerkingen:

 1. Hoi Ad.
  Je hebt toch mooie soorten gezien vooral de Appelvink is 'n mooie soort dan kan je dag al niet meer stuk.
  Wel jammer dat het riet bij de boomstam bij de Winterkoning staat maar daar zal wel 'n vijver zijn. ook de Boomkruiper en Pimpelmees is 'n gave foto en Boompieper, Groenling, Roodborst, Boomklever en de Grote Bonte Specht staan er mooi scherp op. Je dag kan dan ook niet meer stuk. Het is 'n mooie serie.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes,

   Ja, met appelvinken voor je lens beleef je mooie fotomomenten. Smaken verschillen natuurlijk, maar ik vind het riet bij de winterkoning juist wel mooi, het geeft wat meer kleur en vooral diepte aan de foto, waardoor het ook wat minder statisch oogt. Dank je voor je positieve feed-back en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 2. Hallo Ad, weer een heel andere manier om vogels ongestoord te kunnen waarnemen. Het heeft je geen windeieren gelegd. Prachtige soorten maar de topper is toch wel de appelvink. Heel geslaagd.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos,

   Ja, af en toe zo'n hutje is wel leuk, je kunt je er met gemak een dagje vermaken en omdat er veelvuldig gevoerd wordt komen er meestal ook veel soorten. Dank voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hoi Ad,
  Dat is zeker de moeite waard geweest om een dagje in die hut te vertoeven.
  Een prima locatie met veel verschillende vogelsoorten.
  Je foto's zijn bijzonder mooi. Fantastisch die appelvink, maar ook die boomkruiper, boomklever, specht en winterkoninkje zijn super mooi gefotografeerd. Dat moet je een prima gevoel gegeven hebben en zeker de moeite waard om daar een biertje op te drinken.
  Ik heb ook van je foto's genoten Ad. Top!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Altijd leuk zo'n dagje hutfotografie ook al voel je je op het eind van de middag ook wel weer bevrijd als je je benen weer eens kunt strekken en je ogen weer kunt afwenden van steeds dezelfde plek. Maar na zo'n geslaagde dag ga je met een tevreden gevoel huiswaarts. Dank je voor je leuke reactie en top dat je de foto's mooi vindt.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 4. Hallo Ad,
  Zo'n hut biedt toch vaak uitstekende mogelijkheden om er mooie plaatjes te maken. Het roodborstje bijvoorbeeld staat er steeds heel mooi op. Natuurlijk geldt dat ook voor de appelvink, die je volop kansen heeft geboden. Schitterende vogels zijn het. De namen boomklever en boomkruiper heb je enkele keren verwisseld, je ziet wel welke ik bedoel als je ze nog eens naloopt. De voltreffer van de dag was de interactie tussen de boomkruiper en de pimpelmees. Wat een fraaie plaat! Na een zo te lezen aangename evaluatie kon je met een goed gevoel op huis aan.
  Groet, Kees

  PS. Ook de niet genoemde soorten staan er prima op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Dank voor je feed-back. Wat dom van me zeg om die namen te verwisselen, ik heb het nota bene twee keer doorgelezen voordat ik het publiceerde en dan nog schiet zo'n slippertje er tussendoor. Ik heb het inmiddels aangepast. Kon inderdaad met een tevreden gevoel terugkijken op deze dag. Voor appelvinken krijg je in de vrije natuur niet vaak zo'n kans.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 5. Hallo Ad, gelukkig een geslaagde dag met zeer mooie foto's.

  Groeten, Stanley

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Stanley,

   Dank voor je reactie en separate mail.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 6. Dank dat je me gaat volgen Luiz.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ad,
  Wel echt hutfoto's, maar evengoed geweldig om te zien! Zeker de appelvink, toch een geweldige soort. Je winterkoninkje heb je prachtig gefotografeerd. En die supergave plaat van de boomkruiper én de pimpelmees, zooo gaaf! Ik hou wel van groenlingen dus leuk dat je die zo mooi kon fotograferen, maar de spechten ook. De boompieper maar vooral de roodborst in de tweede serie vind ik prachtig! De kikkers zo bij elkaar met spiegeling leverde je wel een leuke drukke plaat op. de foto waar de kikker langs de kant zit is wel een wat rustiger beeld. De zwartkopman is toch ook heerlijk om nog even te zien en dan ook op tijd voor de foto. De merelman leverde je ook al een hele mooie plaat op. Kortom het was wel genieten en ik hou wel van lange blogs, zeker als het over vogels gaat! Ik verheug me dan ook al op je Havikserie!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Ja hutfoto's, je herkent ze vaak gelijk, maar op zich niks mis mee, toch. Er zijn zo van die soorten, en de appelvink is er een van, die je op een andere manier niet zo gauw voor de lens krijgt. Leuk dat je van dit lange vogelblog genoten hebt en bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hallo Ad,
  Mooi verslag heb je gemaakt van een dagje vogelhut.
  Geweldig al die foto's van de Appelvink, leuk ook om het verschil tussen man en vrouw te zien.
  Ook de andere soorten mogen er zijn natuurlijk, super gedaan.
  En wat een gave plaat is die van de Boomkruiper met de Pimpelmees!
  Groet Bert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bert,

   De mannen appelvink waren die dag duidelijk in de overhand zoals je ziet. Boomkruiper/pimpelmees was een buitenkansje met wat geluk. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 9. Goede middag hoe gaat het met je? Ik ben Braziliaans, uit Rio de Janeiro en op zoek naar nieuwe volgers voor mijn blog. En ik zal de jouwe met plezier volgen. Ook nieuwe vrienden zijn welkom, ongeacht de afstand.

  https://viagenspelobrasilerio.blogspot.com/?m=1

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ad
  je foto's zijn weer geweldig ik heb genoten,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha Ad z,on dag wil ik ook wel wat is dit mooi

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bas,

   Misschien het overwegen waard ook ook eens een hut te huren, de meeste zijn redelijk goed bereikbaar. Dank voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 12. Hallo Ad
  top Auswahl, erstklassig Fotografiert, perfekter Tag
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Danke für deine Reaktion, es war tatsächlich ein perfekter Tag.

   Grüsse,
   Ad

   Verwijderen
 13. Hoi Ad, wat mooi die soorten vogels. De appelvink vind ik heel mooi, nog nooit gezien. De kikker is ook heel leuk. Groetjes Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Caroline,

   Veel soorten voor die hut ja, appelvink was uiteraard hoogtepunt, die krijg je buiten zo'n hut niet zo snel te zien. Dank je voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 14. Wat een prachtige serie,stuk voor stuk haarscherpe foto's. Mooie soorten, vooral de boomkruiper en appelvink. De foto's van de boomkruiper, Specht, winterkoninkje spreken mij erg aan. Mooi zacht en rustige achtergronden. Ook leuk die groene kikkers. Geen eekhoorns?
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ghita,

   Onscherpe foto's gaan bij mij meteen de prullenbak in tenzij ik uiteraard bewust onscherp gefotografeerd heb. Ja, die boomkruiper was me al vaak net ontgaan, nu kreeg ik een mooie kans. Eekhoorns heb ik inderdaad bij die hut niet gezien, weet niet of dat daar nooit zo is of dat ze die dag een off-day hadden. Dank je voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 15. Hallo Ad,
  Een dagje fotohut is altijd leuk (ik doe dat ook elk jaar een keertje), maar er komen inderdaad vaak dezelfde gasten. Dat wil niet zeggen dat het dan minder leuk is natuurlijk, want je krijgt ze niet vaak zo dichtbij. Zelfs een roodborstje is dan leuk. Jammer dat de havik niet kwam opdagen, maar de boomkruiper en appelvink zijn mooie plaatsvervangers. Een vast brandpunt geeft meer scherpte, zegt men, maar het heeft toch ook zijn nadelen. Misschien vind jij het dan vogelgidsfoto's, maar dan wel een aantal hele fraaie!
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dick,

   Ja, jammer van die havik maar die komt nog wel een keer, ik wil er snel eens een blog van maken, maar ik maakte daar toen zoveel foto's dat het uitzoeken, selecteren en bewerken een hell of a job is. Vast brandpunt geeft een prima scherpte, maar de moderne zoomlenzen b.v. 120-300 mm. f2.8 doen daar nauwelijks voor onder. Dank je voor je reactie, ik ga eens kijken of ik een vogelgids uit kan geven haha.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 16. Hello Ad,
  These are very beautiful photos of yours. The Hawfinch is especially beautiful, for a small bird.
  Greetings from Sri Lanka!
  Janitha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello Janitha,

   Thank you for your comments, the Hawfinch is a bird difficult to find, a Birdhut is therefor an excellent opportunity.

   Greetings,
   Ad

   Verwijderen
 17. Hai Ad,

  Zoals je misschien wel weet fotografeer ik ook in een hut met een vaste 300mm en een vaste 400mm. De 400mm gebruik ik bijna niet en in een aantal gevallen s die 300mm inderdaad ook al teveel. Tsja, voor- en nadelen he? Het beste is gewoon een goede zoomlens (bv 120-300) met 2.8 over het hele bereik.
  Maar met die 300 heb je het prachtig gered natuurlijk. Inderdaad een aantal platen met een hoog vogelgids gehalte, maar wat is daar mis mee? Vogelfotografen vinden dat misschien minder interessant, maar mensen die er niet zo in thuis zijn vinden ze prachtig en dat zijn ze natuurlijk ook. Tijdens zo'n dag maak je veel foto's die je al eerder al eens ongeveer hetzelfde hebt gemaakt, maar je gaat er altijd naar toe (ik in ieder geval) om die 1 of 2 eens in je leven plaatjes te maken. Nummer 14 vind ik daar wel in thuis horen net als nummer 38 natuurlijk. Die laatste ga je nooit van je leven niet nog eens maken. Supermoment en top vastgelegd. Natuurlijk heb je iets geluk nodig in deze gevallen, maar je vooraf gekozen instellingen waren natuurlijk ook wel belangrijk. De foto's van het winterkoninkje vind ik ook zeer fraai. Ik had alleen het sprietje dat dwars door de vogel weggepoetst. Alles vind ik mooi aan die drie foto's, behalve dat sprietje. Na zo'n serie heb ik alweer zin in een volgend bezoek aan een fotohut.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Een goede, moderne zoomlens is voor dit werk inderdaad perfect. Ik heb bij de aanschaf van mijn lens destijds getwijfeld tussen de Nikon 300 mm. f2.8 die ik nu heb en de 120-300 f2.8 van Nikon of Sigma. Ook die twee laatsten kosten een aardige duit, maar de prime lens had toen toch mijn voorkeur i.v.m. de toen net iets betere prestaties. En hoewel voor dit werk wat minder geschikt heb ik er zeker geen spijt van. Precies wat je zegt, ik kan nog steeds in vervoering raken door een mooie scherpe "vogelgidsfoto", maar daar hoef je in vogelaarskringen tegenwoordig niet meer mee aan te komen. Ach, zo heeft ieder z'n ding. Die boomkruiper/pimpelmees was inderdaad wel een lucky shot en een meevallertje, maar als je zo'n hele dag gefocust bezig bent krijg je daar toch ook een bepaald gevoel voor. Jij zult dat ongetwijfeld herkennen. Dat sprietje bij de winterkoning heb je gelijk in, daar had ik in de nabewerking wat meer aandacht aan moeten besteden. Ja, bij tijd en wijle leuk zo'n fotohut, misschien treffen we elkaar eens op de Veluwe.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 18. Hoi Ad,

  werkelijk een beauty van een post. het is ook leuk om af en toe eens vanuit een vogelhut te footgraferen. Het is dan ook nog altijd afwachten of er inderdaad iets bijzonders komt badderen of eten. Misschien jammer dat de Havik niet kwam maar wat je zegt over de Appelvinken is ook waar. Een prachtige soort en ook heel mooi vastgelegd. Nu heb jij natuurlijk alleen maar mooie foto's hahahaha.... ik heb er toch een paar die er voor mij uitspringen en hoewel echt alle foto's heel mooi zijn vind ik foto 18 (prachtig die merel) en foto 34, 38 en 39 onwijs mooi. Ik heb weer genoten bij je.
  Ik zal je nog even een mail sturen emt een foto die ik vorige week in Brabant kon maken.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Ja, fotohutje af en toe is zeker leuk en ook enigszins spannend, je weet nooit wat er in een keer voor je neerploft. Helaas dit keer geen havik, maar een blogje daarover vanuit een andere hut volgt zo spoedig mogelijk. Bedankt voor je reactie en voor het delen van de foto's die je hier in de buurt maakte, intussen via de mail al over gecorrespondeerd.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
  2. Ik kon ook niet anders dan die foto's met je delen Ad 😉
   Fijn dat het op deze manier kon.
   Ik ga er ook mee aan de slag.

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
  3. Ben heel benieuwd Helma naar je serie van die mooie soort die je hier in Brabant maakte. Die van mij laten nog wel even op zich wachten, ik heb nog zo'n grote voorraad.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen