Texel zou niet het vogeleiland genoemd worden als we tijdens ons driedaags verblijf dit voorjaar niet meer vogels gezien zouden hebben dan de zwarte zeekoet uit het vorige blog. Natuurlijk is dit een bijzondere waarneming en daarom heb ik daar ook een apart blog aan gewijd (klik hier), maar in dit blog wil ik enkele van de andere soorten laten zien die we tijdens die dagen konden fotograferen. Het zijn niet echt spectaculaire soorten, iedereen die naar Texel gaat zou deze vogels kunnen zien, maar ik vind het ook altijd weer leuk om de bekende plekjes op te zoeken en te proberen ze zo goed mogelijk en als het kan in een wat mooie setting te fotograferen. Bedankt nog voor jullie leuke reacties op het bovenstaande blog.
Groeten, Ad
We logeerden enkele dagen in een hotel in het noorden van het eiland en enkele kauwtjes sleepten volop nestmateriaal aan in de dakgoot van het hotel.
Nestelende kauw. Het ging er niet bepaald rustig aan toe, we hoorden ze vanuit onze hotelkamer bezig.
Eenmaal onderweg na het ontbijt kwamen we al snel onze eerste bruine kiekendief tegen, in dit geval een mannetje. In een van de volgende blogs wil ik daar nog wat uitgebreider op ingaan.
En in een blog over Texel mogen grutto's natuurlijk niet ontbreken.
Grutto's onderweg.
Behalve de bekende vogelhotspots aan de oostkant van het eiland vind ik het altijd interessant om ook de strandopgangen aan de westkant aan te doen. Aan de randen van de parkeerplaatsen tref je vaak allerlei soorten aan, zoals b.v. deze ekster op de basaltblokken. Bijna zwart/wit met wat kleuraccenten in de stenen. Ik heb hem overigens wel in zwart/wit omgezet, wellicht een foto voor de zwart/wit avond van onze fotoclub.
In de struiken rond de parkeerplaats zat deze heggenmus.
Heggenmus, ik vond de achtergrond wel leuk passen bij de kleur van de vogel.
Ik vind dit een hele lastige foto, ik dacht hier n.l. gezien de witte wenkbrauwstreep een paapje gefotografeerd te hebben terwijl in de volgende foto het toch echt een roodborsttapuit is die op precies hetzelfde takje zit en dat terwijl ik niet gezien heb dat ze van plek verwisseld zijn. Bij nader inzien denk ik dat het toch dezelfde roodborsttapuit is als hieronder gezien de wat donkerder keel dan het paapje.
Roodborsttapuit.
Op de grote stenen zat ook deze blauwborst. Ik heb al vaak blauwborsten gefotografeerd maar nog nooit op stenen, daar verwacht je eerder een zwarte roodstaart.
In de struiken in de duinen zat in mooi licht deze winterkoning.
Even later ging hij op een solitair takje zitten en begon met opgericht staartje volop te zingen.
Yes, een vrijzittende winterkoning met opgeheven staartje en volop zingend. Deze foto stond al wat langer in de planning.
We reden naar de oostkust en onderweg in een duinpan zagen we deze tapuit, een mannetje. Het gaat na een jarenlange achteruitgang weer wat beter met deze vogels, wellicht onder invloed van een hogere konijnenstand wiens holen zij gebruiken om in te broeden.
In een van de plassen aan de zogeheten vogelboulevard liep deze tureluur.
En waar op Texel in het voorjaar tureluurs te zien zijn vind je meestal ook wel kluten.
Elegante vogels, maar ik had graag wat actie gezien, dat ziet er bij deze soort erg spectaculair uit. Maar in maart was het daar wellicht nog wat te vroeg voor.
Dan maar foerageren om de komende baltsperiode goed op krachten te zijn.
Soms moet je flink rennen voor je eten.
Een en al sierlijkheid.
Een klein maar fijn getekend eendje met mooie kleuren is de wintertaling, hier de woerd.
Hier de woerd en de eend bij elkaar rustend op het droge. Het vrouwtje is goed te onderscheiden van het vrouwtje van de wilde eend door de groene vleugelspiegel, die is bij de wilde eend n.l. blauw.
Aan de rand van de plas zat in een struik deze graspieper, goed herkenbaar aan zijn gestreepte flanken en zijn ontzettend lange teennagels.
Aan de rand van het Wagejot zat deze torenvalk op de uitkijk.
Stormmeeuw.
Even dacht ik de zeldzame ringsnavelmeeuw gefotografeerd te hebben, maar die heeft toch andere ogen met een duidelijke pupil.
Of toch een ringsnavelmeeuw en een stormmeeuw?
Grutto's zijn zo'n prachtige vogels en zo eigen aan ons land dat hij twee keer mag opdraven in dit blog.
Grutto, onze nationale vogel.......
......maar voor hoe lang nog?
Detailopname van molen het Noorden aan de oostkust, een plek waar je vaak prachtige zonsondergangen kunt fotograferen waarover in een later blog meer.
Hier alvast zo'n zonsondergang.
Tenslotte deze foto van een groepje brandganzen die net te laat waren. Deze foto is n.l. 10 min. later gemaakt dan voorgaande en ik had ze graag voor de ondergaande zon gefotografeerd. Maar de zon was inmiddels onder gegaan en je ziet hoe in 10 min. tijd het licht totaal kan veranderen.
Slotwoord: Deze foto's waren van onze eerste dag op Texel. Van de andere twee dagen komt zeker nog een vervolg, maar volgende keer wil ik eerst naar een totaal andere vorm van natuurfotografie. Tot dan.
Hoi Ad
BeantwoordenVerwijderenje hebt veel vogels voor je lens gehad ze zijn dan ook erg mooi al die soorten mooi gebied Tessel,
groetjes Herman,
Dank je Herman, Texel is inderdaad een prachtig gebied, zeker als je van vogels houdt.
VerwijderenGroeten,
Ad
Prachtige fotos Ad, een beetje dezelfde vogels als bij ons in de Moer. De blauwborst staat nog steeds op mijn lijstje.
BeantwoordenVerwijderenDank je Caroline, ja het biotoop van de Moer, zoals ik gezien heb, zal zeker ook geschikt zijn voor deze vogels, inclusief de blauwborst. En die toch eigenlijk niet echt zeldzaam, je zult hem daar zeker een keer voor de lens krijgen.
VerwijderenGroetjes,
Ad
Hoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenWat een fantastische foto's laat je weer zien. Prachtig al deze vogels. Die Heggenmus en ook dat winterkoninkje vind ik super mooi gefotografeerd. En ook die kluut zo mooi in het water vind ik heel bijzonder. En wat een prachtfoto van die ondergaande zon, wat een kleuren.
Jij moet je daar op Texel goed vermaakt hebben.
Groeten, Marco
Hoi Marco,
VerwijderenDank je voor je compliment. Ja, de heggenmus en het winterkoninkje lieten zich van redelijk dichtbij fotograferen. We vermaken ons altijd prima op Texel, als er maar vogels zijn ben ik in m'n element.
Groeten,
Ad
Ha Ad wat heb je die dagen heel mooi benut en laat je ons heerlijk mee genieten van al deze prachtige opnames die je op Texel heb weten te maken.
BeantwoordenVerwijderenHoi Bas, ja het was weer genieten op Texel, bedankt voor je reactie en compliment.
VerwijderenGroeten,
Ad
Hallo Ad, wat een variatie aan vogels. En mooi in beeld gebracht. Texel blijft een vogelparadijs voor elke vogelliefhebber. Altijd de moeite waard om te bezoeken. Het voorjaar is bij uitstek geschikt om de vele soorten te zien.
BeantwoordenVerwijderenLeuk blog.
Groeten
Frans
Hallo Frans,
VerwijderenJa, Texel is een el dorado voor vogelliefhebbers, je komt er wat dat betreft altijd wel aan je trekken. Dank voor je reactie.
Groeten,
Ad
Hallo Ad,
BeantwoordenVerwijderendie Schnepfen im Flug gefallen mir sehr gut, toll eingefangen auch am Strand sind sie ein tolle Motiv..aber der Zaunkönig alleine auf dem Ast ist mein Topbild, perfekt
Grüsse Frank
Hallo Frank,
VerwijderenJa, de grutto is onze nationale vogel, het blijft altijd leuk om die prachtige vogel te fotograferen, maar ze worden helaas schaarser. Leuk dat je het winterkoninkje zo waardeert. Dank voor je reactie.
Groeten,
Ad
Ha Ad,
BeantwoordenVerwijderenTexel is een heerlijk eiland en zeker een eldorado voor vogelaars. Jij hebt veel meer soorten gezien dan wij later in het voorjaar (mei) - dat viel voor ons behoorlijk tegen. Maar jij hebt wat dat betreft natuurlijk een meer getraind oog. Fijne beelden laat je hier zien, waarvan ik het winterkoninkje het mooist vind, maar ook de blauwborst, de vliegende grutto's en je startfoto van het kauwtje. Ik plaats zo nog een blog met wat vogels die we eind september daar hebben gezien.
Hartelijke groet, Corrie
Hoi Corrie,
VerwijderenIk ben het helemaal met je eens wat Teel betreft. Vreemd dat jullie later zoveel minder gezien hebben daar terwijl ik vond dat wij eigenlijk wat te vroeg waren, mei is toch bij uitstek een maand waarop alles "losgekomen" is. Intussen heb ik je laatste blog over Texel ook bekeken en erop gereageerd, je hebt toen vanuit heel andere invalshoeken gefotografeerd, maar evenzeer heel mooi.
Groetjes,
Ad
Hallo Ad,
BeantwoordenVerwijderenTexel bevestigt zijn reputatie als vogeleiland steeds weer. Soms zijn er bijzondere soorten, die niet altijd goed te fotograferen zijn. Andere keren zie je er vertrouwde soorten die toch voor mooie platen kunnen zorgen. De echte vogelaars zullen altijd wel een telescoop meenemen denk ik, want aantrekkelijke soorten zitten niet altijd dichtbij. Je hebt behoorlijk wat gezien en vastgelegd op Texel. De beleving zal ongetwijfeld goed zijn geweest, al zijn het, zoals je al zei, geen speciale soorten. De volgende keer kan het weer heel anders zijn.
Groet, Kees
Hoi Kees,
VerwijderenJa, je komt er wat vogels betreft nooit tevergeefs, er is altijd wel iets te zien op dat gebied en dienen de zeldzamere soorten zich niet aan dan is de uitdaging zo goed mogelijke foto's te maken van wat er wel voor handen is. Ik heb eigenlijk nooit een telescoop bij me, maar wel altijd twee verrekijkers, ook eentje voor mijn vrouw die het ook hartstikke leuk vindt om vogels te spotten. Merkwaardig genoeg zijn wij meestal op Texel als er geen speciale soorten zijn. Als ik dan thuis op waarneming kijk barst het daar van de bijzonderheden, soms wat frustrerend maar het motiveert me wel om elke keer weer terug te gaan. Dank voor je reactie.
Groeten,
Ad
Hai Ad,
BeantwoordenVerwijderenTexel is inderdaad een geweldige plek en ik zou er ook graag wat vaker naar toe willen gaan. Helaas ontbreekt vaak de tijd. Hoewel geen echt spectaculaire soorten, heb je toch wel leuke soorten kunnen fotograferen. Een mannelijke tapuit zie je toch niet zo vaak en ook een wintertaling op het land is ook geen alledaags gezicht. Een prachtige score hoor voor 1 dag. Dat kan eigenlijk alleen maar op Texel.
Groet,
René
Hoi René,
VerwijderenJa, als je nog moet werken moet je helaas wachten tot je vakantie. Ik zit elke keer weer te popelen als ik zie dat er iets bijzonders gespot wordt, maar het is me te ver om daarvoor tussentijds even op en neer te reizen, ben ook geen twitcher. In die zin beperk ik me ook tot de vakanties die zich wel altijd in Nederland afspelen. En ach, op Texel is altijd wel iets leuks te zien inderdaad. Bedankt voor je reactie.
Groeten,
Ad
Hallo Ad, een prachtige post met veel variatie. Laat ik nou die foto met de ondergaande zon het mooist vinden. Prachtig.
BeantwoordenVerwijderenGroeten,
Roos
Hoi Roos,
VerwijderenJa, dat kan natuurlijk dat je die ondergaande zon het mooiste vindt. Ik ben daar eigenlijk vrijwel nooit specifiek op uit om die te fotograferen, maar je ziet daarvan prachtige platen voorbij komen. Moet ik toch maar eens wat vaker doen. Bedankt voor je reactie.
Groetjes,
Ad
Hoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenHeerlijke foto's! Vooral de foto's waar de vogels zo mooi in het landschap zitten vind ik heel aantrekkelijk. De kauw met een klep stro is vermakelijk! Veel mooie momenten heb je vastgelegd en alles zo geweldig mooi scherp en belicht.
Ik heb er weer van genoten!
Groetjes,
Maria
Hoi Maria,
VerwijderenJa, de laatste tijd probeer ik de vogels wat meer ruimte in hun omgeving te geven, terwijl ik eerder geneigd was de vogels zo groot mogelijk in beeld te brengen. Maar soms kan dat niet zoals bij die kauw, die zat zo dichtbij dat ik hem er niet helemaal op kreeg. Dank je voor je compliment.
Groetjes,
Ad
Prachtige foto's en jaloers op het blauw borstje dat ik nog nooit zelf heb kunnen zien en fotograferen. Wij zagen in mij gelukkig dit jaar op Texel wel veel verschillende vogels maar in aantal zeer gering ... volgend voorjaar gaan we zeker ook weer. Peter Tamerus
BeantwoordenVerwijderenHallo Peter,
VerwijderenVoor menig fotograaf is de blauwborst blijkbaar een wenssoort. Wellicht ligt dat ook aan de omgeving waar je hem zoekt, in de veengebieden, hier b.v. in de Groote Peel is het niet echt een zeldzaamheid. Maar zo zijn er in Nederland toch best wel meer gebieden, zowel in het noorden als het westen van het land. Maar Texel is een onuitputtelijke bron voor vogelfotografie. Dank je voor je reactie en die "mij" had ik wel begrepen, maakt niet uit.
Groeten,
Ad
Sorry voor de type fout mij =mei :)
BeantwoordenVerwijderenHoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenik begin gelijk maar met je zonsondergang hihi.... Wat en supergave foto is dat. Inmiddels de zon al even iet gezien hier alleen maar grijs, nat en grijs pffff.....
Ook je bruine kiek is een mooie foto zo in de vlucht. Je zag weer heel veel en misschien dan niet spectaculair zoals je zelf zegt maar ook het maken van deze foto's en vogels is juist wel spectaculair want je ehbt ze op een prachtige en fantastische mooie wijze weten vast te leggen.
Verschil tussen Paapje en Roodborsttapuit is aan mij niet besteed 🙈🙊 en ik heb zelf ook nog nooit een Paapje gezie4n. Wel roodborsttapuiten hahahaha... zou zomaar een Paapje kunnen zijn geweest.
Je grutto's, kluten, meeuwen en ook de eenden zijn weer heel fraai gepresenteerd. De kleine vogels zoals het blauwborstje en de heggenmus zijn ook weer plaatjes om te zien. De kauw waar je mee opent is heel gaaf (al kan ik ze hier niet meer luchten of zien (maken hele ravage in de tuin van alles voederplanken!!!)
Ik heb heerlijk zitten genieten van je mooie serie.
Groetjes,
Helma
Hoi Helma,
VerwijderenJa, hier is het de laatste tijd ook hopeloos met het weer, alleen maar grauwheid. Ik zie het ook op de foto's op Birdpix, bijna allemaal "oude" foto's. Verschil tussen paapje en roodborsttapuit is soms moeilijk, zeker van wat verder weg, soms zie je het meteen, maar soms ook lijken ze bedrieglijk veel op elkaar. Hier zie ik vrijwel nooit een kauw hier in de tuin. Bedankt voor je reactie en compliment.
Groetjes,
Ad