Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zondag 31 oktober 2021

Zwarte zeekoet

Zoals ik in eerdere blogs al heb aangegeven is het waddengebied een van onze favoriete natuurgebieden en Texel evenals het Lauwersmeer nemen daarbij een prominente plaats in. Als het kan gaan we dan ook vanuit zuid-oost Brabant meerdere malen per jaar naar dit vogelrijke eiland. In 2020 had dat er vanwege corona niet ingezeten, maar in maart van dit jaar was het dan toch weer zover. 

Op internet had ik gezien dat er zich al een tijdje een zwarte zeekoet ophield in de haven van Oudeschild. Hopelijk zou hij er nog zitten als we daar waren. Toen we eind maart van de veerboot afreden zijn we voordat we gingen inchecken bij het hotel in het noorden van het eiland eerst maar snel naar de haven gereden. Ik was vol verwachting en goede moed, maar die zakte al gauw in mijn schoenen toen we alle plekjes in de haven minutieus hadden bekeken, zelfs overal tussen de aangemeerde boten, maar de zwarte zeekoet in geen velden of wegen te bekennen was. De gedachte komt dan snel op dat je net een dag te laat bent en de zeldzame gast intussen gevlogen is.

Omdat we daar best lang vertoefd hadden zijn we eerst maar gaan inchecken en omdat er 's-middags nog voldoende tijd was zijn we langs verschillende vogelhotspots gereden in het noorden van het eiland. De gedachte aan de zwarte zeekoet liet me echter niet los en voordat we uiteindelijk weer terug reden naar het hotel voor het avondeten zijn we toch nog maar een keer de hele haven van Oudeschild doorgereden om te kijken of de vogel zich misschien toch nog liet zien. Hij kon tenslotte ergens buiten het zicht tussen de boten hebben gedobberd. Maar helaas, ook dit keer geen zwarte zeekoet. Jammer, maar ik moest deze teleurstelling maar incasseren.

Omdat het me niet losliet stelde ik de volgende ochtend voor eerst toch maar weer even langs de haven te rijden. Ik bedacht n.l. dat het wellicht zou kunnen zijn dat de vogel nog ergens buiten de haven in de Waddenzee zou kunnen zwemmen. En jawel, aan het einde van een pier waar je met de auto niet verder mag ben ik te voet de dijk afgelopen en al snel zag ik in de verte een vogel dobberen die aan het signalement van een zwarte zeekoet zou kunnen voldoen. Dichterbij komend zag ik al snel dat hij het inderdaad was en de vogel bleek helemaal niet schuw. Hij bleef op ongeveer 10 meter uit de kant een beetje ronddobberen.

Ik kon al snel een hele serie beelden schieten en had ook nog het geluk dat hij zich op een gegeven moment uit het water oprichtte en zijn vleugels uitsloeg. Dat waren natuurlijk de beelden waar ik op gewacht had en waarop ik hoopte. 

Toen ik daarna weer terug bij de auto kwam kwamen er gelijk al enkele andere auto's aangereden. Het bleken eveneens vogelaars/fotografen te zijn die mij met hun verrekijkers vanuit de andere kant van de haven in de weer hadden gezien en al gauw in de gaten hadden dat ik de gewilde vogel had gevonden.

Ons verblijf op Texel was vanaf dat moment al de moeite waard. In dit blog alleen wat beelden van deze zeldzame gast, de andere foto's van onze tochtjes op Texel volgen later. Waarschuwing: degenen die van kleuren houden kunnen dit blog beter overslaan, de zwarte zeekoet is behalve zijn rode poten n.l. nagenoeg zwart/wit. Dat doet wat mij betreft niets af aan het bijzondere om zo'n vogel in Nederland te zien en ik was dan ook blij dat onze speurtochten niet voor niets waren geweest.

Veel kijkplezier toch bij dit blog en bedankt voor jullie leuke reacties op mijn vorige blog over "Kleine vogels vanuit boshut" (klik hier)

Groeten, Ad


Zwarte zeekoet, een opname toen ik al eventjes op de dijk aanwezig was en de vogel aan me gewend was. Op z'n gemak de vleugels uitslaand terwijl hij steeds dichter naar de kant dobberde.


Zwarte zeekoet. Toen ik net op de dijk aan kwam lopen was hij alert en observeerde me voortdurend. Ik ben heel voorzichtig te werk gegaan, je hebt op zo'n dijk geen enkele dekking dus ben ik gaan zitten op de basaltblokken en zonder naar de vogel te kijken heel langzaam naar onderen geschuifeld. 


Hij hield me voortdurend in de gaten, af en toe bleef ik even stilzitten, na zo lang zoeken moest ik het immers niet verprutsen dat hij nu weg zou vliegen. 


Zwarte zeekoet, het is qua verenkleed eigenlijk maar een oersaaie vogel ten opzichte van b.v. een ijsvogel, maar toch een heel bijzondere gast die je in Nederland maar zelden te zien krijgt. Het is een juveniel of een adulte vogel in winterkleed, die twee verschillen nauwelijks van elkaar. In de zomer blijft de witte vleugelvlek maar voor de rest wordt de vogel nagenoeg helemaal zwart. Vandaar waarschijnlijk ook de naam. 


Langzaam kreeg hij meer vertrouwen in mijn aanwezigheid en begon wat de andere kant op te kijken. Voor mij het signaal dat ik weer wat dichterbij kon kruipen.


Het enige kleurrijke aan de vogel zijn zijn rode poten en dat is ook tevens een goed kenmerk waarmee de vogel zich onderscheidt van de "gewone' zeekoet.


Zwarte zeekoet, je kunt het verenkleed saai vinden, maar als je goed kijkt zie je toch een prachtige zwart/wit structuur. Ik heb bij de bewerking overigens enkele foto's omgezet in zwart/wit en als je dan het contrast en het zwart en het wit wat verder opvoert levert dat best ook aardige platen op hoewel je dan het rood van de poten natuurlijk kwijt bent.


Even dacht ik dat de vogel niet helemaal oké was omdat hij z'n ogen dichtkneep. Zou dat dan de reden zijn dat hij hier is blijven hangen. Immers dichtgeknepen ogen en een opgezet verenkleed zijn bij vogels vaak een kenmerk dat ze ziek of uitgeput zijn.


Maar dat bleek gelukkig niet het geval, de vogel voelde zich blijkbaar op z'n gemak en begon z'n poten uit te slaan als voorbode om zich eens lekker te strekken.


En dat gebeurde tot mijn genoegen ook, de vleugels gingen omhoog en hij gaf een mooi showtje voor me weg.


De kop laag boven het water en met de vleugels wijd kwam hij mijn kant op gezwommen. 


De houding deed mij sterk denken aan die van futen, het zgn. admiraal zeilen maar ik weet niet of dat van deze soort ook bekend is. Vanaf deze kant viel er ook nog prachtig het licht op.


Op deze foto zie je goed dat het een lid van de koetenfamilie is met die hele korte vleugeltjes. Ik heb hem helaas niet vliegend kunnen fotograferen, maar de vleugelslag is heel kort en snel zoals bekend van papegaaiduikers.


Zwarte zeekoet.


Zwarte zeekoet.


Tot slot nog twee foto's, deze waarvan je door de houding bijna zou zeggen dat het een andere vogel is met een veel kleinere kop.


En als je dan deze foto ziet met het lijkt veel meer zwart in de veren dan benadert hij weer veel meer het zomerkleed. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat het dezelfde vogel is als hierboven.

Slotwoord: Ik heb me al flink beperkt wat betreft het aantal foto's t.o.v. voorgaande blogs, maar voor een en dezelfde soort is het toch nog een behoorlijke serie. Maar om de tekst wat te spreiden vond ik het wel kunnen. Tot de volgende keer. 

33 opmerkingen:

 1. Hoi Ad,
  Dit is toch weer fantastisch hoor wat je laat zien!! Deze zeekoet is een gewillig model geweest voor je, want hij heeft zich in mooie poses laten fotograferen. Schitterend zo dobberend op het water en haarscherp. Soms heel mooi op het stilstaande vage water, maar ook ook met die rimpeling van het water is uitstekend gelukt. Knap gedaan hoor Ad, dit is vakwerk. Klasse!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Ja, ik was heel blij dat ik hem uiteindelijk toch kon vinden en dat hij even zijn vleugels voor me wilde uitslaan. Dank je voor het compliment voor m'n werk.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Ha Ad wat heb je hier een engelengeduld laten zien anders zou je dit zo mooi nooit voor elkaar krijgen geweldig om z.on hele serie van hem te kunnen maken,super

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bas,

   Ja, ik moest er voor deze vogel nogal wat moeite voor doen, maar dan is de voldoening des te groter als het dan toch lukt. Dank voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hallo Ad,
  Zo dan, wat een geweldige platen van deze zeldzaamheid.
  Ja dat is tof als je na twee vruchtenloze pogingen toch nog zo'n soort voor de lens kan krijgen. En hoe!
  Super mooie foto's
  Groet Bert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Bert,

   Fijn dat je zo enthousiast bent over deze foto's, dank je voor je compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 4. Hoi Ad,
  dit is gaaf mooi in beeld gebracht,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herman,

   Dank je voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 5. Hallo Ad
  ich selber habe diesen Vogel noch nie gesehen, wunderschön kann ich nur sagen, danke fürs zeigen
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Je moet echt naar de kust voor deze vogel, maar het blijft bijzonder als er zich eentje aandient, een mens moet ook wat geluk hebben. Jij bedankt voor je compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 6. Hoi Ad,
  heb je me toch helemaal in de war gebracht met deze zwarte zeekoet en je tekst in de inleiding dat de foto's nagenoeg zwart/wit zijn. Ik zie toch een prachtig bruinig verenkleed; bovendien is het je gelukt om in de zee ook nog wat blauw te houden. Mooie vogel en fijne foto's. Nummer 11, waar hij met gespreide vleugels op je af komt zwemmen, is mijn favoriet.
  Ook fijn, dat je hem toch redelijk snel hebt kunnen vinden.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Wat leuk te lezen dat op jouw monitor nog aardig wat kleuren te zien zijn. Bij mij is nauwelijks sprake van blauw in het water, zo zie je maar hoe verschillend een beeld kan zijn op diverse monitoren. Dat is overigens ook steeds een vraag voor me hoe het op andere monitoren overkomt en tevens ook de reden dat ik mijn monitor om de paar weken kalibreer. Bedankt dat je me hierover informeerde en uiteraard ook voor je compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 7. Gratuluję obserwacji tak rzadkiego ptaka! Dobre zdjęcia i do podziwiania i identyfikacji.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je felicitatie Ludmila, leuk dat het je helpt bij de determinatie van deze vogel.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hoi Ad.
  'N mooie soort en mooie opnames van deze juveniele, maar in zomerkleed zijn ze ook erg mooi en begrijp dat je blij was maar de aanhouder en geduld win het altijd.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes,

   Ik ben er niet zeker van of het een juveniel of een adult in winterkleed is, maar evengoed blij dat ik hem vond en kon fotograferen al moest ik er aardig wat moeite voor doen. Dank je voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 9. Hoi Ad,
  Wat een geluk dat je de vogel toch gevonden hebt. Daarnaast had je wel buitengewoon veel mazzel dat hij op zo'n geringe afstand van de dijk bleef dobberen. Ik heb recent bij de Zuidpier van IJmuiden de gewone zeekoet gezien, waar ik niet ontevreden mee was. Als ik nu jouw platen zie merk ik wel een enorm verschil. Wat ben je daar verwend! Een zeldzame vogel zo fraai kunnen vastleggen gebeurt je niet vaak.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Ja, over geluk had ik uiteindelijk niet te klagen, maar het kostte toch aardig wat tijd om hem te vinden. Dat maakt het vogelen en fotograferen nou juist leuk en spannend vind ik. Ik ben wel al in een vroeg stadium gaan fotograferen, steeds dichterbij sluipend ook al had ik geen dekking, maar die verweg foto's gebruik je dan daarna niet als je toch nog dichterbij kunt komen. Het scheelt dan als je pas dichterbij gaat als de vogel even met z'n achterste naar je is toegekeerd en ook net doet of je hem niet gezien hebt. Maar goed, dan nog moet je mazzel hebben en dat had ik hier dus. Dank je voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 10. Hai Ad,

  Ik ook heb deze vogel gefotografeerd in 2020. Een buitenkansje om deze zeldzame dwaalgast zo te fotograferen. Ik was daar toen met de rest van het gezin en had helaas niet zoveel tijd om mij op deze vogel te richten. Dus heb ik mij moeten tevreden stellen met wat foto's van verder weg. Af en toe dobberen de vogel op grote afstand in de haven en tijdens het jagen kwam hij regelmatig dichterbij. Jij hebt hem wel erg fijn kunnen vastleggen. Ik had de pech dat er erg veel mensen aanwezig waren en de vogel dus verder weg bleef. Maar ja, soms heb je gewoon die pech. Jij dus wel mazzel dat je toch nog even langs ging en de vogel terug wist te vinden. Hele fijne serie zo van deze inderdaad wat saaie vogel. Maar de zeldzaamheid maakt natuurlijk enorm veel goed.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Ik weet het nog dat jij deze vogel ook in je blog had. Kort daarna gingen wij naar Texel en ik hoopte al dat de vogel er nog zou zitten en dat bleek gelukkig ook het geval te zijn, ook al zag het er aanvankelijk niet naar uit. Ik vreesde al dat hij net de dag van onze aankomst zou zijn vertrokken. Veel mensen, zeker op zo'n onbeschutte plek is natuurlijk heel ongunstig en ik was dan ook blij dat die gasten die me van een afstand bezig zagen pas arriveerden toen ik mijn platen al gemaakt had. Dank je voor je reactie, als ik zie wat er nu weer allemaal vanuit Texel gemeld wordt zou ik willen dat ik er weer zat, maar helaas mijn telelens is nog steeds in reparatie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 11. Dag Ad, wat mooi!!! ik was tijdens de dutch-birding dagen op Texel en heb de zwarte zeekoet wel gezien maar ver weg en niet fotografeerbaar. Een hele mooie serie!!!
  Groeten
  Frans van Antwerpen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frans,

   Jammer dat jij hem alleen van ver weg zag. Ja voor wat meer detail in je foto's moet hij toch wat dichterbij zitten, maar als je met een wat grotere groep bent zoals bij Dutch Birding vergroot dat je kansen natuurlijk niet. Reden waarom ik het liefst alleen op pas ga. Dank je voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 12. Hallo Ad.
  Wat fijn dat je hem toch voor de lens had en hoe.
  Pracht serie van deze bijzondere vogel.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hi Ad,

  Schitterend blog! Ook al zijn het allemaal foto's van de Zwarte Zeekoet, het verveelt geen moment.

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn te lezen dat het je niet verveelde, dat is voor mij steeds een afweging. Als echte vogelliefhebber kan ik daar ook geen genoeg van krijgen, maar het is natuurlijk de vraag of het de meeste kijkers ook blijft boeien. Dank je voor je compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 14. prachtig beestje, lekker actief ook. Hele mooie serie kon je maken, en jij zat ook op een fijne afstand om te fotograferen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ghita,

   Ja, ik was er wel blij mee dat hij/zij even de vleugels wilde strekken anders was het heel statisch allemaal. Maar dat heb je natuurlijk niet in de hand, geluk was hier aan mijn zijde. Ik zat er aardig dichtbij ja na veel gesluip. Dank je voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 15. Hoi Ad. Wat een mooie fotos van de zwarte zeekoet. Ik heb hem in Denemarken gezien vorig jaar. Vandaag de gewone zeekoet, nu nog de alk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Caroline,

   Heb je hem in Denemarken ook kunnen fotograferen, leuk. "Gewone" zeekoet is ook een prachtige vogel en een mooie buit vandaag. Voor de alk moet je in ons land ook geluk hebben, het is een doortrekker. Bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
  2. Ja en ook gefotografeerd maar hij zwom snel weg naar een plaats waar ik niet kon komen. De alk zit momenteel ook op de Brouwersdam maar ik heb hem gemist zondag. Je kunt niet alles zien.

   Verwijderen
 16. Hoi Ad,

  ik heb een beetje moeite met de datum en het liefst sla ik die datum ok over (31 oktober* sterfdag Jahnay*) maar ik weet ook dat ik verder moet en deze foto's zijn te mooi en te zeldzaam om deze niet te bekijken of door te schuiven ;-)
  Ik sla toch wel een beetje groen uit van deze prachtige zeekoet hoor wauw..... Mazzelaars! Texel staat ook vaak bij ons op de lo9jst maar het laatste half jaar komen we echt nergens aan toe pffff....... Gelukkig kan ik dan van jou foto's nog genieten :-)

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Oei, ja die datum dat had ik natuurlijk niet kunnen bevroeden, ik hoop dat jullie Jahnay op een fijne manier hebben kunnen gedenken.
   Ja, dat we deze zeekoet alsnog vonden was wel een mazzeltje, maar de aanhouder wint zoals je ziet. Texel is zoals je weet het vogeleiland, jammer dat je de laatste tijd zo weinig aan fotograferen en op stap gaan toekomt, Texel is voor jullie maar een klein eindje, hopelijk voor je komt de gelegenheid weer snel. Bedankt voor je leuke reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen