Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zaterdag 18 december 2021

Beflijster

Na het uitstapje van vorige keer nu maar weer snel terug naar waar mijn hart toch het meest van gaat kloppen, vogels en vogelfotografie. De reacties die ik op dat vorige blog mocht ontvangen waren overigens volledig in lijn met de verwachtingen, sommigen vonden het (helemaal) niets en anderen konden er tot op zekere hoogte nog wel waardering voor opbrengen. Als ik kijk naar het groepje bloggers waar ik deel van mag uitmaken houdt het merendeel zich bezig met registrerende fotografie, ook ikzelf, en maken slechts enkelen af en toe een uitstapje buiten de geëffende paden. De woorden duizelig en draaierig kwamen dan ook diverse malen voorbij, maar ook de namen van kunstenaars als Monet en van Gogh. Ik heb zeker geen spijt van dit experiment, het heeft me toch weer e.e.a. geleerd, zowel  op het gebied van camera-instellingen en mogelijkheden, maar ook bij de nabewerking kwamen soms verrassende resultaten aan het licht. 

Nu dus weer terug naar de vogels en wel een soort die ik in het verleden al wel eens fotografeerde, maar nooit echt goed op de plaat gekregen had. Een soort ook die je niet zo vaak ziet in Nederland en zijn thuis heeft in de alpiene gebieden van zuid- en midden Europa en de steile rotsen van Scandinavië. Hier komt hij voor als doortrekker tijdens de voor- en najaarstrek in de maanden april.mei en september/oktober.

Begin mei van dit jaar werden er een zestal gezien aan de rand van de Groote Peel. Ik had er al diverse sessies aan gewijd, maar elke keer als ik ter plekke kwam waren de beflijsters in geen velden of wegen te bekennen. En steeds hoorde ik achteraf weer dat ze in het gebied toch gezien en gefotografeerd waren. Totdat we op een middag voor andere soorten daar waren en ik laat op de middag toch besloot om nog even langs een veldje te rijden waar ze overigens niet eerder gezien waren, maar waarvan ik vermoedde dat het wel potentie had voor de beflijsters. Je moet dan denken aan een extensief beheerd terrein met afwisselend wat hogere en lagere begroeiing dat bezaaid ligt met stronken en takken, vergelijkbaar met gebied waar b.v. tapuiten zich graag ophouden.

Beflijsters zijn zeer schuw en wantrouwend en toen ik ze ontwaarde zaten ze al ver van het pad af. Ik parkeerde de auto in de berm en de vogels hadden me direct in de gaten en liepen en vlogen gelijk nog een stuk verder het terrein op. Het grote wachten begon, je moet het vertrouwen winnen en na een half uur scharrelden ze langzaam wat dichterbij en kon ik de eerste opnames maken. Na een verstoring tussentijds lukte het me tenslotte om een leuke serie van deze mooie lijstersoort te maken voordat ze verder noordwaarts trokken. 

Veel kijkgenoegen bij het zien van deze serie.                                                                                                                                                            Groeten, Ad                                 

  

Beflijster mannetje, lijkend op een mannetjesmerel met een witte kraag maar met een prachtig geschubd patroon op buik en borst en witte vleugelranden. Deze foto maakte ik toen hij het dichtste bij zat.


Bij aankomst zag ik in de verte een beflijster scharrelen tussen het pitrus. Als ze wat zien steken ze meteen hun kop omhoog en lopen of vliegen verder van je weg. 


Je moet dan maar hopen dat ze niet definitief wegvliegen, dan is je kans natuurlijk meteen verkeken. 


Gelukkig bleven ze zitten en een enkeling waagde zich, weliswaar steeds verscholen achter pollen gras, al wat dichterbij.


Na verloop van tijd kwam hij steeds meer uit de dekking.


Maar ze blijven steeds erg waakzaam en je moet je echt heel stil houden in de auto met camouflage voor het geopende portierraam, bij de minste of geringste beweging trekken ze zich onmiddellijk weer terug en moet je weer heel lang wachten voordat ze de zaak weer wat vertrouwen.Uit de auto stappen om een foto te maken vanaf een laag standpunt is al helemaal uit den boze, je ziet hoe doordringend hij me hier in de gaten houdt. Het gaf mij wel de kans om ook een frontale foto te schieten.Op een gegeven moment kreeg ik hem helemaal vrij in beeld. Beflijster, hoewel er zoals gezegd meerdere exemplaren zaten heb ik me gefocust op de beflijster die het dichtste bij zat.Hij laat zich hier mooi bekijken en dan valt vooral de prachtige, gemarmerde tekening op de borst en buik op die zelfs tot in z'n hals en op de vleugels doorloopt.Een prachtige statige vogel maar o, o wat lastig om die foto's goed te belichten en ook in de nabewerking is het moeilijk om het sterke contrastverschil tussen het wit en zwart goed onder controle te houden.Eindelijk kwam het zover dat hij zich dichtbij zittend op z'n gemak begon te voelen en ging foerageren terwijl ik niet meer in de gaten gehouden werd.Hier zie je nog beter de tekening in z'n verenkleed. Van een afstand lijkt dat, behalve de bef, helemaal zwart, maar je ziet eigenlijk over het hele kleed de marmering, zelfs op de kop, de stuit en op de pootbevedering.Terwijl ik lekker aan het fotograferen was kwam er plotseling een auto met grote snelheid over het pad gescheurd, duidelijk geen natuurliefhebbers, en gingen de beflijsters meteen op de wieken. Ze vlogen helemaal naar de rand van het gebied, mij balend achterlatend het lange wachten kon weer opnieuw beginnen.Nu ik hier toch was wilde ik m'n kansen ook benutten en we besloten te blijven in de hoop dat de lijsters weer dichterbij zouden komen. Ik maakte alvast weer wat foto's, hier met een konijn op de achtergrond en een andere beflijster op de voorgrond.Na weer lang wachten kwamen ze toch weer langzaam dichterbij en nu maar hopen dat er geen auto's, fietsers of wandelaars langs kwamen en de boel weer zouden verstoren.Voorzichtig kwam hij weer onze kant op.Hier kijkt hij weliswaar de andere kant op maar dan zie je nog beter het rugdek en de wit omrande vleugels, totaal anders dus dan een merel.Tenslotte nog twee plaatjes waarmee we de sessie afsloten. Ik maakte weliswaar een veelvoud van deze foto's maar ik wilde de serie van slechts een soort niet te lang maken. Anderzijds vond ik wel dat deze mooie soort een apart blog verdiende.Nadat hij nog een keer mooi voor ons poseerde keerden we voldaan huiswaarts.

Slotwoord: Ik heb er dit jaar naar gestreefd om twee blogs per maand te publiceren en tot nu toe is dat gelukt. Op het einde van het jaar is het gebruikelijk een jaarblog te maken maar omdat ik lang niet alle foto's van dit jaar heb bekeken en geselecteerd zou dit geen recht doen aan al die foto's. Ik weet dan ook nog niet of ik een deel van die foto's in een blog betrek of afzie van een jaarblog en wat anders produceer. Tot dan.

31 opmerkingen:

 1. Hallo Ad
  mit der grünen Wiese als Hintergrund kommt der Vogel, vor allem sein Gefieder super zu Geltung, schöne Fotos und ein schönes Weihnachtsfest und ein gesundes neues Jahr mit vielen schönen Fotomomenten..
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Dank je voor je reactie en ik wens je ook fijne Kerstdagen en een gezond Nieuwjaar en ik hoop dat je in 2022 weer veel mooie foto's mag maken.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Hoi Ad.
  Je hebt nu geluk gehad om deze soort te fotograferen en dat is je gelukt en dat je iedere keer om je heen moet kijken of er niemand aan komt dat doe ik ook altijd. Maar ze staan er mooi op. Dat is voor ons al weer 'n paar jaartjes terug. Heb genoten van deze serie.
  Fijne feestdagen en 'n gezond 2022. Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes,

   Ja, zonder geluk vaart niemand wel zegt men dan, maar het is een kwestie van doorgaan en veel tijd investeren en als het eindelijk lukt en de zaak wordt verstoord dan baal je toch wel even. Maar uiteindelijk is het toch goedgekomen zoals je ziet. Ik wens je eveneens fijne Kerstdagen en een gezond 2022.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 3. Heerlijke serie, Ad!
  foto 1, 4, 10, 16, 17 en wat er na nog komt, allemaal subliem. Ik heb er ademloos naar zitten kijken en van zitten te genieten. Ook ik ben gek op deze lijstersoort en zal geen gelegenheid overslaan ze op te zoeken als je weer langskomen. Je had het goed aangevoeld waar je moest zijn en je werd weliswaar even gestoord door die auto, maar je hebt toch bij elkaar schitterende detailfoto's kunnen maken van deze mooie Beflijster man!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Heel fijn dat de serie je zo aanspreekt. Het is een soort die je in tegenstelling tot de kramsvogel en koperwiek niet zo veel ziet, althans niet in deze contreien. Ik wist al even dat ze daar in de buurt voorkwamen, een aantal jaren geleden had ik ze daar ook al eens gezien, maar dan moet je ze nog maar weten te vinden natuurlijk. Bedankt voor je reactie en ik wens je fijne Kerstdagen en een gezond 2022.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 4. Hi Ad,

  Wat een prachtige vogel! Het lange wachten is flink beloond met veel mooie foto's.
  Fijne feestdagen en een mooi en vooral gezond nieuwjaar.

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Annette,

   Zeker, het wachten is meer dan de moeite waard geweest, maar dat weet je als vogelfotograaf, je moet een eindeloos geduld hebben. Bedankt voor je reactie en ik wens jou eveneens fijne Kerstdagen en een gezond nieuwjaar.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 5. Hoi Ad,
  Wat heb je deze bijzondere vogel fantastisch weten te fotograferen. Echt super mooi.
  Knap ook hoe mooi je ook die kleuren wit in zijn hals tegen het zwart van de vogel zo in beeld hebt gekregen. Prachtig zo tussen al dat groen. Ik denk dat ik deze vogel nog nooit eerder ergens heb gezien. Heel bijzonder.

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Het is een vogel die je niet zo vaak ziet en inderdaad dat zwart/witte is wel een dingetje, je moet erg oppassen met de belichting, het is al gauw te licht of te donker, het is zaak daar een goede balans in te vinden afhankelijk van het dynamisch bereik van je camera. Ik wens je fijne Kerstdagen en een gezond 2022.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 6. Dat was het wachten zeker waard Ad.
  Wat een pracht foto's van de Beflijster.
  Ik heb hem in het echie nog nooit gezien.
  Fijne kerstdagen, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tinie,

   Ja, dat was het zeker, maar dat weet je ook als vogelfotograaf, je moett vaak eindeloos geduld hebben. Je ziet deze vogel ook niet zo vaak, ik denk dat veel mensen, zelfs natuurfotografen, hem nog nooit gezien hebben. Bedankt voor je reactie en ik wens je eveneens fijne Kerstdagen en een gezond 2022.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 7. Ha Ad,
  wat een prachtige vogel is dit. Op je startfoto staat hij al fier te pronken en is de structuur van zijn verenkleed mooi te zien: de fijne veertjes in het wit, de mooie schubben op zijn buik en de witte randen langs de veren. Beeldschoon jochie zo.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Het is zeker een hele mooie vogel, van een afstand lijkt hij puur zwart/wit, maar van dichtbij zie je de nuances, zoals jij mooi omschrijft. Bedankt voor je reactie en ik wens je fijne Kerstdagen en een gezond 2022.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hoi Ad
  een hele mooie serie van die beflijster die zie je niet veel ik heb hem ook een keer voor me lens gehad,
  PS; reactie op mijn blog die baardmannetjes die zijn in Zevenhuizen genomen ik zit niet altijd in de AWD,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herman,

   Je ziet ze inderdaad niet veel, Ik had hem ook al eens eerder voor de lens maar niet van zo dichtbij zodat de details zo mooi zichtbaar zijn. Bedankt voor de tip m.b.t. de baardmannetjes. Ik wens je fijne Kerstdagen en een gezond 2022.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 9. Mooie fotos van een mooie vogel. In Zeeuws-Vlaanderen worden ze ook weleens gezien. Fijne kerstdagen en een gelukkig 2022.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Caroline,

   Dank je voor je reactie, ze worden inderdaad sporadisch door het hele land gezien. Jij ook fijne Kerstdagen en een gezond 2022.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 10. Geweldig mooi Ad z,on kans krijg je niet iedere dag ik vind het heerlijk om zo met jou mee rte kunnen genieten ik wens je hele fijne dagen en een prachtig mooi begin van 2022.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bas,

   Nee, die kans krijg je niet vaak en dat maakt vogelfotografie nou juist zo leuk maar ook onvoorspelbaar vind ik. Bedankt voor je reactie en ik wens je ook fijne Kerstdagen en een goed 2022 met veel leuke fotografische uitstapjes.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 11. Hai Ad,

  Een hele gave serie zeg. Een soort waar ik al langere tijd op zit te azen en ieder jaar zitten ze in het voor- en najaar in het Diemerpark. Maar hoe hard ik ook mijn best doe en hoe veel ik ook tijger..... Iedere keer als ik wil afdrukken zijn ze weer gevlogen. Een heel herkenbaar verhaal dus en door het vele geduld heeft het je echt een prachtige serie foto's opgeleverd. Gezonde jaloezie druipt van mijn gezicht op dit moment hahahaha. Lastig om een mooiste foto eruit te halen, want het gros is gewoon prachtig en ook zo lekker belicht. Zowel de donkere als de lichte delen bevatten prachtig veel details. Complimenten ouwe reus! Ik las ook ergens dat je de lens weer terug hebt. Je zal je portemonnee nu wel wat makkelijk op kunnen tillen. Ik heb een reactie gegeven op jou reactie op mijn blog. Ben benieuwd naar je antwoord.
  Fijne dagen toegewenst.

  Groet.
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Ik ken het Diemerpark niet, maar als ze ieder jaar daar zitten moet het je toch een keer lukken om ze te fotograferen. Maar, inderdaad ze zijn erg schuw, in het verleden heb ik ook wel eens geprobeerd om ze te besluipen, maar dat laten ze absoluut niet toe, al van grote afstand hebben ze je in de gaten en zijn ze vertrokken. Als je er met de auto in de buurt kan komen biedt dat absoluut betere mogelijkheden. Belichten komt inderdaad erg nauw, uiteraard afhankelijk van het dynamisch bereik van je camera, maar in Photoshop is uiteraard ook nog wel het een en ander mogelijk gelukkig. De basis moet uiteraard wel goed zijn. Leuk om te lezen dat jij mij een ouwe reus noemt terwijl Corrie mij een jochie vindt, haha. Mijn lens is gelukkig weer gerepareerd terug, ik voelde me behoorlijk onthand, dan merk je pas hoe vaak je met fotograferen bezig bent en ja mijn portemonnee zeeft nu bijna. Inmiddels hebben we contact via de mail, ik zal je z.s.m. iets toesturen. Voor jou ook fijne Kerstdagen en een gezond 2022 met veel fotografische hoogtepunten.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 12. Hallo Ad,
  De beflijster is ieder jaar ook een van de vogels waarop ik hoop. In een gebiedje waar ook tapuiten hun voorjaarsstop maken zie ik ze vrijwel ieder jaar, maar meestal van een te grote afstand. Ik ben dan altijd wandelend op pad, wat het nog wat moeilijker maakt. Het is mij een keer gelukt om redelijke platen te maken, maar die halen het niet bij wat jij laat zien. Het is een kwestie van volhouden en dus veel geduld. Jouw geduld is in ieder geval beloond.
  Bij mijn jaaroverzicht kies ik altijd een foto van de maand, niet persé de mooiste (wat toch al een kwestie van smaak is). Ik wil dat mijn overzicht gevarieerd is, bij voorkeur met platen waar ik een bijzondere herinnering aan heb. In je inleiding kan je altijd uitleggen op welke gronden je een overzicht hebt gemaakt. Succes!
  Ik wens je in ieder geval prettige feestdagen en een goede start van 2022.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Het biotoop van de beflijster en de tapuit komt nagenoeg overeen, dat biedt al een goed handvat waar je ze moet zoeken en ja die grote afstand is heel herkenbaar, ze zijn ontzettend schuw en bij het eerste onraad gaan ze al op de wieken. Te voet zijn ze dan ook zo goed als onbenaderbaar. Ik had hier het geluk dat ik met de auto bij dat gebied kon komen. Voor een jaaroverzicht lijkt het me inderdaad niet perse nodig om de mooiste foto's eruit te lichten, ze moeten in mijn optiek ook een beetje matchen met elkaar, persoonlijke smaak speelt daarbij inderdaad een belangrijke rol. Ik ben al wel een end op weg ermee, maar ik vrees toch dat ik het in twee delen moet splitsen, ik krijg niet alles geselecteerd voor 1 jan. Bedankt voor je tip en ik wens je eveneens fijne Kerstdagen en een goed en gezond 2022 met veel fotografisch plezier.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 13. Hallo Ad,
  Een schuwe soort maar het is je prima gelukt deze vast te leggen.
  Zonde dat we deze soort met een beetje geluk alleen maar hier tijdens vogeltrek kunnen bewonderen, maar dat maakt de uitdaging des te spannender.
  Fijne dagen,
  Groet Bert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Bert,

   Ja, een beetje geluk moet je hebben ondanks het voorwerk wat je ervoor doet en dan nog is succes uiteraard niet verzekerd. Inderdaad, het maakt vogelfotografie uitdagend en ook onvoorspelbaar en daardoor ook spannend. Bedankt voor je reactie en ik wens je ook fijne Kerstdagen en een goed 2022.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 14. Een mooie ontmoeting met als resultaat een prachtige serie aan foto's Ad.
  Verder Fijne feestdagen en een voorspoedig 2022.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos,

   Het was inderdaad leuk om deze soort eens uitgebreid te kunnen fotograferen. Bedankt voor je compliment en ik wens je fijne Kerstdagen en vooral een gezond 2022 na het voor jou minder goede 2021.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 15. Pffffffffffffffffffffffffffffffff............................
  dit is weer een serie om akelig groen van uit te slaan hahahahahaha..... Jemig Ad, wat mooi zeg.
  Deze vogel ken ik uiteraard wel maar alleen van tv of van internet en van blogd zoals deze van jou !!!! Zo gaaf om deze tegen te komen en daar moet ik natuurlijk weer ff flink van slikken (positief bedoeld hoor hihi.... :-) Geweldig dat je deze tegen kwam en zo mooi mon vereeuwigen. Echt top.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Ja, het was wel een buitenkansje dit, ik had er al het hele voorjaar op geaasd en dacht al dat ik het zou gaan missen. Maar, als je geduld hebt en maar vaak genoeg terug gaat lukt het op een gegeven moment toch en wordt je beloond zoals je ziet. Dank voor je enthousiaste reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen