Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zaterdag 19 maart 2022

Visdief en bontbekplevier

De afgelopen tijd ben ik weinig toegekomen aan het bewerken van foto's zodat van het inlopen van achterstanden daarin ook niet veel terecht gekomen is. Door het natte weer van de voorbije periode ben ik ook een stuk minder vaak op stap geweest om te fotograferen, maar gelukkig breekt nu de lente aan en beginnen onze trekvogels ook weer geleidelijk aan terug te keren om hier weer voor een nieuwe generatie te zorgen. De komende tijd zal ik dan ook ongetwijfeld weer vaker op stap gaan. Om die leemte op te vullen heb ik toch nog kans gezien om wat foto's te bewerken van een tweetal soorten die ik tijdens een tripje naar het Lauwersmeer fotografeerde vanaf ons campingverblijf in Drenthe in het voorjaar van 2019.

Veel kijkgenoegen hierbij en nog bedankt voor de leuke reacties op mijn vorige blog over de slechtvalk (klik hier)

Groeten, AdEen groepje visdiefjes verbleef in de haven van Lauweresmeer op een oude, verweerde metalen aanlegsteiger.


Soms zaten ze met een groepje, dan weer alleen, maar het was constant een gesteggel om de beste plaats.


Het bood mij een mooie kans om de vogels met gestrekte vleugels........ 


............dan wel vliegend te fotograferen. 


Soms keerde de rust even terug en kon er weer wat bijgekomen worden van al dat geruzie.


Om even later je plekje alweer te moeten verdedigen tegen een krijsende soortgenoot boven je.


En dat ging er soms best fel aan toe.


Je snavel ver opentrekken wil dan wel eens helpen.


Het is lastig om deze vogels goed te belichten door het grote contrast tussen de witte en zwarte delen, zeker als dan ook nog zoals hier de zon schijnt. Meestal valt het oogje in de zwarte kap weg, maar hier lukte het om ook dat nog zichtbaar te krijgen. Als hij dan ook nog z'n tong uitsteekt ben ik wel tevreden over zo'n foto.


Als de rust is weergekeerd zie je gelijk dat er al aan paarvorming is gedaan.


Een vogel met twee koppen, uiteraard gezichtsbedrog.


Als iedereen dan weer ontspannen is kan er rustig gepoetst worden om het verenkleed weer op orde te brengen.

Zoals gezegd in de inleiding heb ik deze foto's gemaakt in het voorjaar van 2019. Tijdens ons bezoek aan deze plek in 2021 zag ik dat een flink stuk uit de oever in de haven een oud schip was verankerd dat speciaal voor de visdiefjes en sterns was geprepareerd. Men had op de platbodem een schelpenstrandje aangelegd waar al diverse paartjes op waren gaan broeden. Een prima initiatief uiteraard.


Een andere soort die ik bij het Lauwersmeer fotografeerde was de bontbekplevier.


Zeker niet zeldzaam, maar in zomerkleed zijn het toch schitterende vogels.


Mooi als ze zo over het wad rondscharrelen.


Een spiegelbeeld is dan wel leuk maar ik had de vogels achteraf liever vanaf een laag standpunt gefotografeerd. Ik denk daar eigenlijk te weinig aan. Leermomentje voor de volgende keer.Bontbekplevier, voor mij toch wel bijzonder, ik zie ze hier in de regio n.l. nooit 


Bontbekplevier, hier in de regio zie je meer z'n neefje en pionierssoort, de kleine plevier, ook een mooi vogeltje trouwens met z'n gouden ogen.


Vaak rennen en foerageren ze op de rand van het slik en de vegetatie van de oever.


Om dan weer snel het veilige wad op te zoeken.


Bontbekplevier in z'n natuurlijke omgeving.


Tenslotte de laatste foto met wat meer kleur van het blauwe water, het gras van de oever en het roodoranje van het snaveltje en de pootjes.

Slotwoord: Het voorjaarsweer en de terugkerende vogels lonken om weer naar buiten te gaan en te fotograferen, ik hoop toch wat tijd te vinden voor snel nog een blogje van enkele andere soorten die we bij het Lauwersmeer konden fotograferen.  Tot dan.

28 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Dank je David, laat inderdaad de lente maar komen.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Hoi Ad,
  Prachtige serie van de visdiefjes. Ik hoor ze gewoon kirren en krijsen !
  Wat een mooi plaat van de visdief in vlucht. Mooie zachte levendige achtergrond. Die twee foto's achter elkaar met tongetje zijn gaaf. Ze zijn fel wit, maar op je foto's niet te, vind ik. Mooi ook op die roestige steiger. Een bontbekje zie ik hier ook zelden. Hier ook meestal een kleine plevier. Mooie serie. Ook die met wat meer ruimte. Heel plezierig om te bekijken. Een lager standpunt is wel een optie, waar ik ook meestal niet op kom. Zou ook mooi zijn...
  Dit was in ieder geval prachtig allemaal.
  Groetjes Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Als je een blog van maar een of enkele soorten maakt vind ik het wel belangrijk om door de houding of het gedrag wat variatie in de serie te krijgen. Dat heb ik hier geprobeerd met een vliegbeeld en gestrekte vleugels en zoals jij terecht opmerkt met een open snavel waardoor de tong zichtbaar is. Dat lage standpunt moet ik echt meer gaan toepassen, maar ja, ik fotografeer vaak vanuit de auto, hier overigens niet, bij de visdiefjes zat ik onderaan de dijk. Dank je voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 3. Ha Ad,
  wat een sierlijke en elegante vogels zijn die visdiefjes toch, met hun slanke, gestroomlijnde bouw en dan die leuke knalrode accenten van de bek en de poten. Prachtig om te zien, en dat laat jij hier ook mooi op je foto's zien. Het mooist vind ik het tweelingbeeld op foto 10.
  Van de bontbekplevier laat je ook een mooie serie zien; de spiegeling op foto 20 is dan toch een mooie bonus van het wat hogere standpunt. Heb dit blog weer met veel plezier bekeken.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Mooi dat jij foto 10 benoemt, zoals ik bij Maria hierboven beschreef is dit weer een andere variatie waarmee ik geprobeerd heb om wat verscheidenheid in de serie aan te brengen, belangrijk vind ik als je wat meer foto's van dezelfde soort laat zien. Spiegelbeeld is inderdaad dan weer een voordeel van een wat hoger standpunt, hier overigens niet bewust gecreëerd. Dank je voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 4. Hoi Ad,
  wat gaaf die visdiefjes en al die anderen foto's mooi in beeld gebracht,
  groetjes Herman

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herman,

   Dank je , leuk dat je de foto's mooi vindt.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 5. Ha Ad ik hoop dat je nog veel meer van deze schoonheden hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bas,

   Ja, ik heb nog wel het e.e.a. in petto, ben weer druk bezig met bewerken. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 6. Hoi Ad,

  je openingsfoto is sowieso al een pareltje om te zien.
  Maar ook daaronder staan prachtige platen van de Visdief. Deze witte vogels zijn niet echt gemakkelijk om te fotograferen maar ik zie hier alleen maar prachtige "diefjes" voorbij komen met mooie achtergronden.
  Ook de kleine bontbekplevier heb je leuk weten te presenteren. Foto 16 vind ik echt een hele mooie. Dat herinnert mij eraan dat ik die ook nog ergens onbewerkt in wat mappen heb. Ik heb weer genoeten.

  Groetjes,
  Helma

  PS ik was inderdaad aardig ziek ja maar ik krabbel weer op hoor ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Ja, lastig te fotograferen die visdiefjes, als je zorgt dat het wit niet uitgebeten is, is het vrijwel onmogelijk om in die zwarte kap nog het oogje zichtbaar te krijgen. Uiteraard is e.e.a. wel sterk afhankelijk van het dynamisch bereik van je camera. Ik hoop dat je snel weer zover bent opgeknapt en tijd hebt om eens wat foto's te bewerken en een blogje te maken, ben benieuwd naar je bontbekjes. Dank voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hoi Ad.
  Ik geniet nu al van de zomervogels en wacht wat er weer komen gaat. Kan niet wachten als ze er weer zijn en genieten van hun sierlijke vlucht, je hebt er wel mooie opnames van gemaakt, je Bontbkplevier zijn ook geinige vogeltjes zoals ze rennen om hun voedsel te zoeken.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes,

   Ja, laat die winterperiode nu maar voorbij zijn, ik zie ook erg uit naar het voorjaar. Op dit moment zijn er weer aardig wat soorten terug, ik kon de blauwborst enkele weken geleden al fotograferen. Laat de rest nu ook maar komen. Bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 8. Prachtige fotos van de visdiefjes en bontbekplevier. De visdiefjes keren eind maart weeral terug.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Caroline,

   Intussen is het alweer april, ik heb de visdiefjes nog niet gezien, maar ben ook al even niet meer in het westen geweest. Dank je voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 9. Hallo Ad,
  Beide soorten heb je knap kunnen vastleggen, ook al vind je dat er nog wat te verbeteren valt. Menigeen zal dik tevreden zijn met deze platen. Bontbekplevieren zie ik af en toe op het strand bij de Zuidpier van IJmuiden, maar afgelopen maanden helaas niet. Kleine plevieren daarentegen zie ik jaarlijks in de AWD, zoals gisteren (24 maart) bijvoorbeeld. De poses die de visdiefjes aannamen heb je fraai vastgelegd. In ieder heel kenmerkend voor hun gedrag.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Ik vind eigenlijk dat er altijd nog wel wat te verbeteren valt, indachtig het motto: de beste foto vind ik de foto die je nog moet maken. Bontbekplevieren zie ik hier in de regio eigenlijk ook nooit, daarom vind ik het altijd weer fijn als ik die op Texel of in dit geval bij het Lauwersmeer zie. Hier is de kleine plevier ook algemener. Ja, die sterntjes zijn echte herrieschoppers en soms ook heel agressief. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 10. Hoi Ad
  ik heb weer genoten van je mooie foto's,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herman,

   Fijn dat je ervan genoten hebt, bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 11. Hallo Ad
  tolles Shooting hat sich voll gelohnt, tolle Bilder die du zeigst
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Het was inderdaad een sessie die me leuke beelden opleverde. Dank je voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 12. Hai Ad,

  Ik mag de visdiefjes ook altijd graag fotograferen tijdens de baltsperiode. Bij mij in de polder zie ik vaak een eenzaam visdiefje zitten en als je dan even blijft wachten, dan beginnen ze vaak te schreeuwen wanneer er een mannetje met een visje langskomt. Geweldige taferelen zijn dat en je hebt de actie tussen het vrouwtje en mannetje mooi vast kunnen leggen. Mooi belicht ook en vooral leuk dat je ook dat lichtje in het oogje hebt op een foto. Toch erg lastig bij deze soort, dus een mooie bonus. Zo'n bontbekje is natuurlijk ook een heerlijke soort en vooral een volwassen exemplaar. Mooi gekleurd en leuk om te fotograferen. Eerdaags ga ik weer achter een paartje aan om te fotograferen.
  En inderdaad volgende keer lekker met je hele lijf in de modder liggen voor een laag standpunt ;-)

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Hier in de haven van Lauwersoog zag ik een groepje visdieven, maar altijd hoop ik dat er ook noordse sterns tussen zitten, maar die wens is tot op heden helaas nog niet in vervulling gegaan. Belichten van die zwart/witte vogels valt inderdaad niet mee, is natuurlijk ook een beetje afhankelijk van het dynamisch bereik van je camera. Ik fotografeer nog steeds met de D500, maar intussen zijn er al modellen die dat nog veel beter kunnen. Ben benieuwd of het je gaat lukken de bontbekjes te fotograferen.
   Ik moet maar eens een waadpak en een regnpak kopen voor die lage standpunten;-) Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 13. Hallo Ad, wat een mooie opnames van de visdiefjes en de bontbekplevier. Die laatste moet ik nog eens tegenkomen. De gewone plevier heb ik daarentegen al wel kunnen fotograferen. Visdiefjes zijn prachtig en mooi om ze zo samen te zien.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos,

   Die bontbek zul je hier in onze regio niet snel tegenkomen, je moet ervoor naar het noorden of het westen. De kleine plevier is hier zeker algemener, vandaag kon ik die nog fotograferen bij Blitterswijck in de uiterwaarden van de Maas. Dank je voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 14. Piękne rybitwy! U nas w Polsce jeszcze nie widziałam. Gratuluję obserwacji.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Ludmila,

   Ik weet niet of visdiefjes ook in Polen voorkomen, het zijn wel hele mooie sierlijke vogels. Dank je voor je felicitatie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen