Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

donderdag 3 maart 2022

Slechtvalk

De slechtvalk is de snelste roofvogel van ons land, tijdens een stootvlucht kan hij snelheden tot wel 300 km. per uur halen. Het gaat goed met deze felle jager en we zien hem de laatste jaren op steeds meer plekken verschijnen. Dat heeft op de eerste plaats te maken met een ruim voorradig voedselaanbod in de vorm van hout- maar ook postduiven en ook van watervogels zoals meerkoeten is hij niet vies. Op de tweede plaats zijn er tegenwoordig in Nederland ook genoeg hoge gebouwen zoals flats en natuurlijk waren er uiteraard altijd al kerken aanwezig. Deze hoge gebouwen associeert de slechtvalk met zijn natuurlijke habitat, rotslandschappen en hoge kliffen waar hij oorspronkelijk verblijft en nestelt.

Lange tijd sprak het fotograferen van een slechtvalk tot mijn verbeelding en omdat het door bovengenoemde omstandigheden zo goed met hem gaat kwam de vervulling van die wens steeds dichterbij. 

Op slechts enkele km's van ons huis bevindt zich de mediatoren van de Mortel, ook wel de wortel van de Mortel genoemd. De toren is bekend omdat daar al jarenlang in de nestkast het wel en wee van slechtvalken wordt gevolgd via de welbekende webcams van Vroege Vogels. Ik ben daar vaak gaan kijken, maar de nestkast hangt zo verschrikkelijk hoog dat het nagenoeg ondoenlijk is, zelfs met 600 mm., om daar goede foto's te maken. Via de weblog van Roos Tamerus zag ik dat er in midden Limburg, om precies te zijn in Echt, op de lokale kerk ook jaarlijks een paartje slechtvalken huist. Deze kerk is minder hoog dan de mediatoren en het is met wat mm's goed te doen om daar foto's van de slechtvalken te maken. Ik ben er in 2020 in maart en mei een tweetal keren  naar toe gegaan en kon, ondanks het felle, harde licht onderstaande foto's maken.

Veel plezier bij het bekijken daarvan en nog hartelijk bedankt voor jullie fijne reacties op mijn vorige blog over de wulpen ea. (klik hier)

Groeten, Ad


Beeld zoals de slechtvalk tijdens mijn eerste sessie op 1 maart vaak te zien was. Rustend op een betonnen pijp die uit de kerk stak en waarvan in niet weet waarvoor die dient. 


Hij hield constant de omgeving in de gaten en loerde of er niks van z'n gading voorbij kwam vliegen.


Het licht wisselde vrij sterk, de ene keer was het grijsachtig en even later weer een strakblauwe lucht.


Er stond een stevige wind rond de toren waardoor de veren mooi opwaaiden.


Ik vond het wel mooi om ook een stukje van de oude kerk in beeld te brengen. Omdat ik een vast brandpunt lens heb ben ik wat verder onder de toren vandaan gaan staan.


Omdat de vogel die dag in maart steeds op dezelfde plek op die pijp bleef zitten ben ik op 5 mei nog eens terug gegaan in de hoop hem op andere plekken te kunnen fotograferen, maar vooral met de hoop dat ze intussen jongen hadden en ik ze met het aanvoeren van een prooi kon fotograferen.


Dat eerste was in ieder geval zo want toen ik arriveerde zat een van de vogels op het kruis van de kerk.


Al vrij snel maakte hij aanstalten om te gaan vliegen. Zou het dan ook gaan gebeuren dat hij een prooi ging vangen.


De zon was fel en scheen prachtig door de gespreide staartveren.


Met deze foto was ik wel heel content, de diagonale compositie en de vleugels en staart die a.h.w. met het kruis een eenheid vormden.


Bij het afvliegen van het kruis kon ik hem nog even volgen, maar al gauw ontwikkelen ze een enorme snelheid waardoor ze snel uit beeld zijn.


Vliegende slechtvalk.


Al snel won hij hoogte en verdween uit beeld.


Na ongeveer een uur kwam hij weer aanvliegen, helaas zonder prooi en landde aan de andere kant op het kruis. 


Ik was intussen wat verder weg gaan staan om ook de haan op het kruis op de foto te kunnen krijgen.


Even later vloog hij weer weg en kon ik enkele leuke vluchtbeelden maken.


Het is wel erg lastig met dat felle licht om de foto's goed belicht te krijgen.


Tenslotte kwam hij nog een keer vrij laag overvliegen....


...en verdween uit beeld om vervolgens lange tijd niet meer terug te komen zodat we besloten om er die dan een punt achter te zetten. Helaas dus geen slechtvalk met prooi maar ik wist overigens ook niet of ze op die dag al jongen hadden.

Slotwoord: In 2020 en ook in 2021 zijn we daar niet meer terug geweest, maar voor dit jaar staat dat zeker weer op de planning. Ik zal dan vooraf eerst wat onderzoek doen of en wanneer er jongen zijn om zo mijn kans om een aanvliegende slechtvalk met prooi te kunnen fotograferen te vergroten. Tot de volgende keer.

23 opmerkingen:

 1. Schitterende serie Ad. Er wordt momenteel hard gewerkt om eieren te produceren en dit koppeltje is er altijd vroeg bij met het leggen van eieren dus best kans dat dat al het geval is. In diverse nestkasten met webcam is te zien dat het ei leggen al begonnen is. Vorig jaar maar een ei uitgekomen. Nu hopen we toch wel op meer dan een kuiken. We gaan het beleven.
  NB in mijn laatste blog aan het einde een serie met ook weer beelden van de slechtvalken.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos,

   Ja, slechtvalken zijn er over het algemeen vroeg bij en jij weet dat van de slechtvalken in Echt als geen ander. Ik ga het daar in elk geval in de gaten houden en hopelijk kan ik een keer een oudervogel met een flinke prooi vastleggen. We gaan het inderdaad beleven met hopelijk meer dan een jong. Ik heb intussen op je blog gereageerd, mooi. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Geweldig mooi Ad om hem zo mooi te kunnen volgen nu afwachten of hij ook een nestje heeft gebouwd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bas,

   Ja, een nest hebben ze daar zeker, al is dat bij slechtvalken heel summier. Ze komen elk jaar terug op dezelfde plek terug dus dat zit wel goed. Hopelijk krijgen ze ook jongen, ik ga het volgen. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hoi Ad.
  Ja ze zijn er weer en je hoort ze weer roepen, van de week hebben we ze ook gefotografeerd en ook bij 'n kerk en dat is weer genieten. Je hebt er mooie opnames van gemaakt, laat de andere vogels ook maar komen om hun zanggeluid te horen.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes,

   Ja, ze verblijven en nestel graag bij en in kerken, doet ze denken aan hoge rotsen waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Het gaat nu echt loskomen met de trekkers en zangvogels, kon vorige week alweer mijn eerste blauwborst fotograferen en hoorde toen zelfs al de eerste koekoek, heel erg vroeg. Dank je voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 4. Hallo Ad,
  Een hele mooie fotoserie van de Slechtvalk.
  Vooral door zijn snelheid een fascinerende soort.
  De foto's waar je deze ziet samen met de Haan van de kerk zijn super.
  Groet Bert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Bert,

   Snel zijn ze inderdaad, toen ik hem vliegens vanaf het kruis fotografeerde was hij in een mum van tijd uit zicht, maar dat is nog niks vergeleken met de snelheid die hij tijdens een duikvlucht ontwikkelt. Ja, twee vogels een een klap een slechtvalk en een haan, haha. Dank voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 5. Hoi Ad
  wat een gaffe serie van die slechtvalk erg mooi,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ad,
  Magische roofvogel...Geweldige foto's en razend knap de opnames van de vogel in vlucht.
  Ik heb er van genoten!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maris,

   Ze zijn inderdaad erg snel, bij de vluchtfoto's was hij in een mum van tijd uit zicht en dat gaat bij een duikvlucht achter een prooi aan nog stukken sneller. Dank je voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hallo Ad,
  Het is al een luxe als je een plek gevonden hebt waar je ze kunt zien. Dat ze graag hoog zitten is bekend, jammer voor ons, maar wel heel begrijpelijk. Het is in ieder geval de moeite waard om zo'n vogel te observeren. Wie weet zit het dit jaar mee en krijg je de beelden waar je naar op zoek bent.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Deze plek heb ik vooral te danken aan de blogs van Maria die daar al jaren komt. Ik weet wel meer plekken waar ik slechtvalken kan fotograferen, maar meestal zitten ze daar hoger. Ik hou ze in de gaten en hoop dan beelden van de aanvliegende vogels met prooi te kunnen maken. Dank je voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hallo Ad
  sehenswerte Fotos , besonders die im Flug begeistern mich ... das Betonrohr wird ein Wasserspeier sein von irgend einer Fläche am Turm wird das Wasser abgeleitet...
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Ja, vluchtfoto's van de snelle vlieger maken valt niet mee, maar ik heb gelukkig wel een snelle lens dat scheelt. Ik denk dat je gelijk hebt wat betreft de functie van die betonnen buis. Dank je voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 9. Hai Ad,

  Leuk en herkenbaar blog en het zorgt ervoor dat ik dit jaar ook weer eens aandacht ga schenken aan de slechtvalken die de watertoren in Aalsmeer bevolken. Ik vermoed dat het daar net zo hoog is als wat jij hier laat zien. Mijn voordeel is dat ze daar een website bijhouden wanneer er jongen zijn en ik dus precies weet wanneer er iets leuks te zien valt. Hopelijk kan ik dan ook een paar van die lekkere vliegbeelden maken, want dat zijn natuurlijk wel de beelden waar wij naar op zoek zijn.
  Gave foto's ook van de valk op het kruis. Dat oogt toch een stuk mooier dan op zo'n betonnen afvoerpijp.
  Hele mooie serie zo bij elkaar.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Ik had het ook al jaren uitgesteld om eens slechtvalken te gaan fotograferen vooral omdat ze op de plekken die ik weet eigenlijk veel te hoog zitten. Maar hier op deze kerk viel dat mee hoewel ik toch nog met 600 mm. en cropcamera heb gefotografeerd. Zo'n webcam met info is inderdaad een groot voordeel. Succes in Aalsmeer, ik zie je beelden graag tegemoet. Dank je voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 10. Wauw!!!!! Dit is andere koek Ad.....
  De slechtvalk is ook echt een pracht van een roofvogel maar moeilijk te fotograferen (ooit 2 op Texel gezien) Bij Roos zie ik ze inderdaad ook wel maar jij laat hier toch wel weer een knap staaltje fotografie zoen van deze mooie valken.
  De vluchtbeelden zijn bijzonder geslaagd maar ook waar hij bij het weerhaantje zit. Mijn complimenten voor deze gave en toch wel (gezonde jaloers) verkleurende beelden hihi....

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Ja, ik wilde ze altijd al eens fotograferen, maar de hoogte en de afstand van de meeste objecten waar ze meestal zitten weerhield me ervan. Hier in Echt valt het wel mee en werd ik door de foto's van Roos getriggerd. Dat enkele vluchtbeelden goed lukten was uiteraard fijn, maar ik hoop nog eens een aanvliegende slechtvalk met prooi te kunnen fotograferen. Dank je voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 11. Ale emocje! Swoją drogą sokół na krzyżu wygląda bardzo malowniczo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Ludmila, ik had inderdaad geluk dat de vogel even op het kruis ging zitten. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen